Μουαχαχα !! Ωραίος ο Phil.

Kαι εννοείται πως η παρατήρηση του Maddog είναι σωστότατη. Το "κεραμιδί" κόκκινο, το κόκκινο του "τούβλου" (όπως λέμε "dumb as a brick"

), ή τέλος πάντων το "κόκκινο-που-δεν-είναι-κόκκινο", είναι ίσως το κορυφαίο πρόβλημα της (κατά κοινή ομολογία) ξεπλυμμένης χρωματικά παλέττας του C64. (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί ασχολούνται κάθε τρείς και λίγο με το "σκάλισμα" των τιμών των χρωμάτων στους emulators, δημιουργώντας συνεχώς κάτι διαφορετικό απο την original παλέττα).
Kαι τώρα κάτι πιό ευχάριστο και δημιουργικό (κοινώς: τα παιδία παίζει

)
Πριν ένα-ενάμιση χρόνο περίπου, έτυχε να κάνω κάτι παλεττο-μετατροπές με αφορμή ένα post που είχα πετύχει σε κομμοντορο-φόρουμ (νομίζω στο Lemon64), όπου κάποιος τύπος ζητούσε την "χαμένη" εισαγωγική οθόνη απο το γνωστό μας Battle of Britain, διότι αναφερόταν ως υπαρκτή στο review του Zzap!
Οντως, εισαγωγική οθόνη δεν υπήρχε ούτε στις εκδόσεις που "κυκλοφορούν" στο διαδίκτυο, ούτε και στο αυθεντικό παιχνίδι σε κασσέτα - το οποίο φρόντισα να δοκιμάσω (ίσως στο Zzap! είχαν κάποια pre-release έκδοση, που συμπεριλάμβανε και την επίμαχη οθόνη).
Παρατηρώντας (απο την περιγραφή) ότι η "απούσα" εισαγωγική οθόνη θα ήταν ουσιαστικά η ίδια με εκείνη του Amstrad, αποφάσισα να σκοτώσω τον χρόνο μου μετατρέποντάς την σε μορφή που να αναγνωρίζει ο C64, και μετά να την εισάγω στο image της δισκέττας για να είναι άμεσα διαθέσιμη για φόρτωμα (δράττοντας ταυτόχρονα και την ευκαιρία να δω πως θα φαινόταν η γνώριμη εικόνα του Amstrad μου, σε παλέττα CBM).
To αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Λιγότερο ζωντανά χρώματα, αλλά τουλάχιστον τώρα το παιχνίδι είχε και πάλι την "χαμένη" του οθόνη !!
Μπριζωμένος όπως ήμουν, προσάρμοσα και μία ακόμα οθόνη σε CBM, αυτή τη φορά απο το πολύ γνωστό Express Raider (εδώ είχα και και κανα-δύο μικρά προβληματάκια με το color clash του C64):
Καμία ωρίτσα μετά, μου ήρθε να παίξω με τις παλέττες απο την ανάποδη (βάζοντας δηλαδή εικόνες απο C64 στις δισκέττες του Amstrad, οι οποίες θα αντικαταστούσαν τις κανονικές).
Πρώτο μου ήρθε στο μυαλό το θρυλικό Elite. Oχι ότι η αυθεντική εισαγωγική οθόνη του Amstrad ήταν άσχημη (είναι και σε mode 1, με πολύ καλή λεπτομέρεια), αλλά επειδή η εικόνα του Cobra μπροστά στο σύμβολο του RA είχε γράψει ιστορία, αποφάσισα να την μεταφέρω - αυτή τη φορά βάζοντας λίγο διαφορετικά χρώματα, επιλεγμένα απο την πλούσια παλέττα του Amstrad:
Την ίδια μέρα (πιό αργά πλέον το βράδυ), είπα να δοκιμάσω κάτι τελευταίο - αυτή τη φορά δυσκολότερο.
Ως γνωστόν, ο C64 έχει μεγάλη ποικιλία απο γκρίζα, πράγμα που τον κάνει να αποδίδει πιό άνετα κάποια "μεταλλικά" χρώματα, καθώς και σύννεφα, κλπ. (το γκρί θεωρείται απο πολλούς ως το πιό "βαρετό" χρώμα - και κατά διαβολική σύμπτωση είναι σε αυτό όπου ο CΒΜ προσφέρει ποικιλία, πράγμα που για μία ακόμη φορά λέει πολλά για το ποιόν της παλέττας του).
Για να γίνει κάτι αντίστοιχο στον Amstrad -και συγκεκριμένα για την οθόνη του ATF- ,προτίμησα αντί να βρώ κάποια "παραπλήσια" χρώματα (υπήρχαν κυρίως δύο υποψήφια: το κανονικό γκρί, και ένα πιό σκούρο "μεταλλικό" κυανό-γκρί), να χρησιμοποιήσω αντ' αυτών σκιές γαλάζιου/μπλέ/μωβ - όπου ο Amstrad είναι αρκετά δυνατός.
Το αποτέλεσμα, αν και εντελώς πρόχειρο, ήταν αρκετά καλό (θα μπορούσε σαφώς να γίνει ακόμα καλύτερο) και η οθόνη θύμιζε πλέον ελαφρώς το F29 Retaliator, η εικόνα του οποίου ήταν μάλλον επηρεασμένη απο εκείνη του ATF, μόνο που κυριαρχούσε το γαλάζιο στη θέση του γκρι:
Ακόμα και μετά τις παραπάνω στενές επαφές παλεττικού τύπου ("Εχετε Amstrad? Φορτώστε Commodore" - και τανάπαλιν), τα χρώματα του C64 εξακολουθούν να μην με εντυπωσιάζουν - τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνα του CPC.
Kρίμα για ένα τόσο "παιχνιδιάρικο" μηχάνημα, να έχει μία παλέττα που το αδικεί.