1001 '80s Computer Games

Leon

RetroNuts!
Joined
27 Σεπ 2008
Μηνύματα
2.119
Αντιδράσεις
1.052
Ξεφύλλιζα το 1001 video games you must play before you die του Tony Mott (αρχισυντάκτη του θρυλικού Edge μεταξύ άλλων) και σκέφτηκα:1001 παιχνίδια σε όλη την ιστορία του gaming; Μπορώ να γράψω για 1001 παιχνίδια μόνο για την δεκαετία του '80 και αποκλειστικά μάλιστα παιχνίδια που πρωτοβγήκαν σε κάποιον υπολογιστή (όχι σε κονσόλα ή στα arcades). 

Οι κανόνες της λίστας:

Το παιχνίδι να έχει βγει μεταξύ 1980-1989 και να έχει πρωτοβγεί σε υπολογιστή. Είναι λίγο αυθαίρετο αλλά μιας και η λίστα του Mott ακολουθεί χρονολογική σειρά αποφάσισα να το ακολουθήσω. Εξάλλου και εδώ στην δεκαετία του 80 επικεντρωνόμαστε αλλά εκείνη είναι και η χρυσή δεκαετία των home computers που τόσο αγαπήσαμε πριν κυριαρχήσουν οι κονσόλες και τα PC. Βέβαια δημιουργείται το πρόβλημα γιατί να μπει πχ το παιχνίδι Χ για Amiga και όχι το παιχνίδι Ψ που απλά έτυχε να βγει το 1990; Τι να κάνουμε, κάπου πρέπει να μπει ένα όριο ε το χρονολογικό είναι το ευκολότερο. Σκεφτόμουν το τεχνολογικό όριο αλλά είναι μεγάλος πονοκέφαλος (πχ θα βάλω AGA amiga games; πιο τεχνολογικό όριο βάζω στα PC games; που σταματάω χρονολογικά;)

Θα επικεντρωθώ κυρίως σε home computer games αλλά φυσικά θα υπάρχουν και παιχνίδια που βγήκαν σε DOS ακόμα και σε Mac. Δεν θα υπάρχουν όμως ιαπωνικά παιχνίδια που βγήκαν σε Ιαπωνικούς υπολογιστές. Από τη μία γνωρίζω ελάχιστα για αυτά και δεν έχω καμιά νοσταλγία, από την άλλη η Ιαπωνική σχολή game design είναι άλλο πράγμα και είναι πιο κοντά στα αντίστοιχα ιαπωνικά console ή arcade games παρά στα δυτικά computer games. Ο συγκεκριμένος κανόνας μπορεί να αναθεωρηθεί. 

Θα επικεντρωθώ κυρίως σε παιχνίδια που είναι πιο pick up and play. Κακά τα ψέμματα ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και τα πιο arcade παιχνίδια είναι αυτά που έχουν συνδεθεί περισσότερο με το retro gaming.

Συνεχίζοντας από τον προηγούμενο κανόνα θα επικεντρωθώ σε παιχνίδια που μπορούν να παιχθούν με ένα σύγχρονο joypad αραχτά στον καναπέ (κατά προτίμηση μπροστά από μια CRT TV) ή σε ένα MAME cab. Πολύ κόσμος έχει κάποιου τέτοιου είδους setup (με retroarch, hyperspin, κλπ) οπότε θα προτιμήσουμε παιχνίδια που δεν χρειάζονται mouse ή keyboard (πχ τα keyboard commands μπορούν να γίνουν mapped σε ένα σύγχρονο joypad). 

Για τα παιχνίδια που πρέπει να είσαι στο desktop είτε γιατί παίζονται καλύτερα/μόνο με mouse ή/και keyboard είτε γιατί είναι παιχνίδια που βολεύει να τα παίζεις καθιστός στο γραφείο θα προτιμήσω παιχνίδια που δείχνουν καλύτερα σε ένα CRT 15khz monitor. To παλιό καλό pixel art είναι μέρος της νοσταλγίας. Text παιχνίδια που είναι καλύτερα να τα παίξεις σε ένα σύγχρονο monitor και να μην βγάζουμε τα μάτια μας στα παλιά φυσικά θα υπάρχουν αλλά θα προσπεραστούν πιο γρήγορα. 

Σε κάθε παιχνίδι θα υπάρχει και ποια έκδοση να προτιμήσετε αν είναι multiformat. Δεν θα είναι απαραίτητα η καλύτερη ή η "απόλυτη" έκδοση. Παρότι το παιχνίδι θα έχει ξεκινήσει από υπολογιστή η προτεινόμενη έκδοση μπορεί να είναι σε κονσόλα ή ακόμα και coin-op. Εξάλλου λογικό αφού προτιμάμε μια κονσολάτη καναπεδάτη εμπειρία γιατί να μην προτιμήσουμε την έκδοση που έχει σχεδιαστεί με την χρήση joypad στο μυαλό; 

Ένα παιχνίδι ανά σειρά. Έβλεπα ότι στο 1001 video games έχει πολλές φορές το αρχικό και κάποιο sequel (πχ monkey island 1 και 2) που τρώει πολύτιμο χώρο. Για να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία λοιπόν μόνο ένα. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις αν το δεύτερο παιχνίδι της σειράς είναι πολύ διαφορετικό. 

H σειρά που θα τα γράφω θα είναι τελείως τυχαία ανάλογα τα κέφια και όχι χρονολογική ή κάτι άλλο. 

Φυσικά καλοδεχούμενες προτάσεις για ποια παιχνίδια πρέπει/δεν πρέπει να είναι στη λίστα και η κριτική. 

Το project είναι τεράστιο και πολύ χρονοβόρο οπότε δεν ξέρω αν και πότε θα το τελειώσω. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα ξεκινήσω με παιχνίδια που υπάρχουν στην λίστα του 1001 video games you must play before you die. 

1. Ultima (Series)

Στο βιβλίο προτείνεται το Ultima I αλλά νομίζω μπορείτε να το προσπεράσετε. Είναι πολύ απαρχαιωμένο και ο Garriott ακόμα ψαχνόταν. Δεν με φτιάχνει να πυροβολάω tie fighters σε arcade sequence στα fantasy RPGs μου. Αν θέλετε να το παίξετε υπάρχει μια πολύ βελτιωμένη έκδοση για τον  Apple IIGS από μια άλλη μεγάλη μορφή των CRPGs την Rebecca Heineman. Το καλύτερο των 8 bit Ultima που βγήκαν στα '80s είναι το Ultima V το οποίο ήταν μπροστά τεχνολογικά σε σχέση με οτιδήποτε υπήρχε εκείνη την εποχή. Οι κάτοικοι πχ της Britannia ακολουθούν μια ρουτίνα μέρας νύχτας. Είναι ένα sandbox παιχνίδι και όλα αυτά σε ένα ταπεινό Apple II. Επίσης έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον (και σοβαρό) θέμα. Φυσικά το ανταγωνίζεται το IV το οποίο είναι και το αγαπημένο του Garriott. Είναι το πρώτο κανονικό Role playing game που σου βάζει ηθικά διλήμματα και ο σκοπός σου δεν είναι να νικήσεις τον μεγάλο κακό στο τέλος του dungeon αλλά να κατακτήσει και να γίνει η ζωντανή προσωποποίηση των 8 αρετών. 

Παρόλα αυτά θα προτείνω να ξεκινήσετε με το Ultima III: Exodus. Είναι το πρώτο που ελέγχετε ολόκληρο party και προσφέρει ένα μεγαλύτερο και πιο interactive game world. Ιδανικό παιχνίδι για να ξεκινήσετε την  σειρά των Ultima.

Υπάρχει μια σύγχρονη έκδοση για Mac αλλά προτείνω την έκδοση για NES. Είναι πολύ αλλαγμένο και είναι σε στυλ ιαπωνικού RPG οπότε οι φίλοι κονσολάδες θα αισθανθούν πιο άνετα να το παίξουν. Επειδή η έκδοση έχει κάποια θέματα gameplay υπάρχει το rom hack New Exodus που κάνει διορθώσεις. 

 
2. MUD

Η αρχή όλων των virtual worlds. To MUD είναι πολύ περισσότερο από παιχνίδι, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι retro game, συνεχίζει να αναπτύσσεται και σε πολλά θέματα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένο από τα MMORPGs. Η δύναμη του κειμένου είναι συχνά μεγαλύτερη από τα γραφικά. Ο πλούτος του παιχνιδιού βρίσκεται στην κοινότητα του. Καλύτερα να τα ακούσετε από τον δημιουργό του, δείτε τη σειρά συνεντεύξεων του συνδημιουργού του MUD του εξαιρετικού dr. Richard Bartle στον Matt Burton. Και πηγαίνετε στο site του για πληροφορίες, ιστορίες και άρθρα για τα MUD. 

Ποια έκδοση του MUD να παίξετε; Το MUD2 είναι σε συνεχή λειτουργία από το 1985 και συνεχίζει να αναπτύσσεται από τον δόκτορα. 

3. Eamon

Ένα από τα πρώτα RPGs, συνδυασμός text adventure με στοιχεία RPG, και ένα από τα πρώτα adventure construction sets. Οι χρήστες έγραφαν δικά τους adventures και τα αντάλλασσαν μεταξύ τους. Υπάρχουν πάνω από 270 περιπέτειες γραμμένες από τους χρήστες.  

Για να το παίξετε σήμερα δεν χρειάζεται να μπλέξετε με emulators. Πηγαίνετε στο Eamon Adventurer's Guild και βρείτε πληροφορίες, reviews των adventures και πως να το παίξετε στα σύγχρονα συστήματα. 

4. Rogue (και Roguelikes)

Δημιούργησε ένα ολόκληρο υπο-genre που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Εξερευνήστε τα randomly generated dungeons για να βρείτε το Amulet of Yendor. Τα roguelikes είναι απίστευτα πλούσια παιχνίδια και θα δείτε ένα βαθμό περιπλοκότητας που δεν θα τα βρείτε σε κανένα σύγχρονο εμπορικό παιχνίδι. 

Ποιο να παίξετε σήμερα: ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα roguelikes (όπως και τα MUDs που είδαμε πιο πάνω) είναι μεγάλο κόλλημα και μπορεί να παρατήσετε τα υπόλοιπα παιχνίδια, την κοινωνική σας ζωή, το σύντροφο σας, τη δουλειά σας. Προτείνω το Nethack που είναι σε συνεχή ανάπτυξη από το 1987 ως σήμερα. Αν θέλετε γραφικά και δεν αντέχετε τα ASCII υπάρχουν GUIs όπως το Vulture

Είδαμε 3 παιχνίδια που είναι δωρεάν open source και αναπτύσσονται από την κοινότητα τους. Προϊόντα της hacker culture ενάντια στην εμπορικότητα, βασισμένα στην ελεύθερη μοιρασιά της πληροφορίας και των αγαθών. Παρά το γεγονός ότι η πληροφορική γενικότερα και τα video games ειδικότερα είναι βιομηχανίες δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι υπάρχουν ακόμα "ρομαντικοί"  που δεν το κάνουν για το κέρδος. 
 
5. Infocom Adventures

Είναι πραγματικά κρίμα που τσουβαλιάζω όλα τα παιχνίδια της καλύτερης gaming εταιρίας της δεκαετίας του '80 σε ένα entry. O λόγος είναι ότι υποσχέθηκα μια λίστα με πιο action παιχνίδια (δεν το βλέπω έτσι όπως πάει, θα δούμε) και γιατί δεν υπάρχει λόγος να παίξετε τα παιχνίδια της σε ένα emulator ή σε ένα παλιό σύστημα. Τα text adventures κατά μία έννοια δεν είναι retro αφού δεν έχουν γραφικά και ήχο που δείχνουν απαρχαιωμένα. Τα παιχνίδια της Infocom είναι κλασικά όπως ένα καλό βιβλίο. Ο parser της εταιρίας ήταν state of the art, απόλυτα φυσιολογικό αφού η εταιρία φτιάχτηκε από φοιτητές του MIT. H εταιρία ήταν πολύ πιο μπροστά από οτιδήποτε έκανε κάποιος άλλος σε όλο τον πλανήτη τόσο τεχνολογικά όσο και καλλιτεχνικά. Αν θέλουμε να δούμε τα παιχνίδια ως τέχνη, μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε από την Infocom. Δημιούργησε μια κληρονομιά που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν τα λέμε πλέον text adventures αλλά interactive fiction. Πολύ καλή γραφή επαγγελματικού επιπέδου και πολύ σοβαρή θεματολογία (ακόμα και όταν προσεγγίζεται με χιούμορ). Το packaging των παιχνιδιών είναι ανεπανάληπτο. Όλα στα παιχνίδια της εταιρίας δείχνουν επαγγελματισμό και τελειομανία. 

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την infocom και επισκεφθείτε το αυτό το site για πληροφορίες με τα παιχνίδια της. 

Ποια να παίξετε: Εξαρτάται από το είδος λογοτεχνίας που σας αρέσει. Έχει από όλα. Αστυνομικά, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας, τρόμου, πολιτικό θρίλερ, κωμικά, ακόμα και ρομαντικά (plundered hearts). 

6. Level 9 Adventures

H Βρετανική απάντηση στην Infocom. H Infocom είχε την Z-Machine η Level 9 το A-Code όπου γράφονταν τα παιχνίδια της. Μπορεί να μην έφταναν την Infocom αλλά ήταν πολύ εντυπωσιακό ότι μπορούσαν να χωρέσουν τόσο κείμενο ακόμα και γραφικά σε μια κασέτα για τον Spectrum. Και μετά έχουμε την KAOS engine που ήταν η μηχανή που φτιάχτηκε το φοβερά χιουμοριστικό Knight Orc η οποία ήταν πολύ φιλόδοξη. Ίσως υπερβολικά φιλόδοξη. Η μηχανή υποστήριζε ανεξάρτητους  χαρακτήρες που μπορούσες να τους δώσεις πολύ περίπλοκες εντολές δημιούργησε...χάος. Το παιχνίδι ήταν σπασμένο (όπως και τα εξίσου φιλόδοξα adventures της Melbourne House που θα δούμε αργότερα). Τα επόμενα παιχνίδια που χρησιμοποίησαν το σύστημα ήταν πιο ισορροπημένα. 

Διαβάστε τα άρθρα για την Level 9 από τον Digital Antiquarian (τον οποίο προτείνω γενικά) και επισκεφθείτε το Level 9 Memorial

Ποια να παίξετε: Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε το Knight Orc παρά τα bugs, το Gnome Ranger, το Lancelot και το πολύ πρωτότυπο Scapeghost.  

7. Magnetic Scrolls Adventures

Το αντίπαλο δέος στην βρετανική σκηνή του adventure gaming. Έσκασε σαν βόμβα το The Pawn. Πρώτα σαν παιχνίδι του αποτυχημένου QL και μετά στην Amiga με υπέροχα γραφικά, ψηφιακή ομιλία και ένα parser που καταλάβαινε πολύ περίπλοκες εντολές. Τα vector graphics που είχαν τα παιχνίδια της Level 9 μέχρι τότε έδειχναν πολύ απαρχαιωμένα. Δυστυχώς παρότι το 1001 video games έχει γραφτεί από Βρετανούς δεν βρήκαν χώρο ούτε για ένα παιχνίδι από αυτές τις δύο εταιρίες ενώ έβαλαν ΟΛΑ τα adventures της Lucasfilm. Έλεος κάπου. Επισκεφθείτε το Magnetic Scrolls Memorial για περαιτέρω πληροφορίες. 

Ποια να παίξετε: Το the Pawn, το σουρεαλιστικό the Fish και το προβληματικό σαν παιχνίδι αλλά πολύ ενδιαφέρον Corruption. 

Τα παιχνίδια και των τριών εταιριών μπορείτε να τα παίξετε σε ένα σύγχρονο interpreter. Προτείνω τον Gargoyle που υποστηρίζει τα παιχνίδια και των τριών εταιριών και όλα τα μεγάλα interactive fiction formats.

8. The Hobbit 

Μιλώντας για υπερβολικά φιλόδοξες μηχανές η Inglish Engine σίγουρα ταιριάζει. Απίστευτα bugs που έκαναν τα παιχνίδια σχεδόν unplayable. Physics και ανεξάρτητοι NPCs όμως ήταν πρωτόγνωρο για ένα παιχνίδι του 1982. Αξίζει επίσης να δείτε και το Sherlock που χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή.

Ποια έκδοση να παίξετε: Την Wilderland που δείχνει τι συμβαίνει στην μηχανή του παιχνιδιού behind the scenes. 

9. Twin Kingdom Valley

Άλλο ένα πρωτοποριακό adventure με ανεξάρτητους NPCs. Έχει μια πολύ ανεπτυγμένη physics engine όπου τα αντικείμενα έχουν βάρος, σπάνε, παίρνουν φωτιά, κλπ. Επίσης έχει και μια πολύ πρωτοποριακή μηχανή γραφικών που φτιάχνει ένα "3D" τοπίο με vector graphics. 

Παρότι είναι παιχνίδι του BBC προτιμώ την έκδοση για C64


Όπως βλέπουμε τα text adventures ήταν πολύ πιο εξελιγμένα από τα graphic adventures που πήραν τη θέση τους. Πολύ περισσότερο interaction, περισσότερα ρήματα (άρα περισσότεροι τρόποι να αλληλεπιδράσεις με το παιχνίδι), ανεξάρτητοι NPCs, physics, περισσότερα locations, κλπ. Τόσα πράγματα που δεν μπορούσες να κάνεις στα graphic adventures γιατί σε περιόριζαν τα γραφικά και αργότερα το point 'n' click interface. Παρά τα προβλήματα τους (πχ η μάχη με τον Parser να καταλάβει τι θέλεις να κάνεις) είναι κρίμα που έφυγαν από το mainstream. 

Σας έχω φλομώσει στα adventures και στα RPGs και μάλιστα text! Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από ότι υποσχέθηκα. Βέβαια είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι το 1001. 
 
Συνεχίζω με μερικά παιχνίδια που υπάρχουν ή είναι επηρεασμένα από την λίστα 1001 video games.

10. Dropzone

Μιας και φυσικά υπάρχει στη λίστα το θρυλικό Defender τι πιο ταιριαστό από το να γράψω για τον καλύτερο computer κλώνο του; Άλλο ένα σημείο που η Atari υπό τον γελοίο Ray Kassar τα έκανε μαντάρα. Αντί να προσκαλεί third party developers να γράφουν software για τους πρωτοποριακούς 8 bit Atari απειλούσε με αγωγές και το hardware ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Μόνο όταν γράφτηκε το De Re Atari το 1982 από τον μεγάλο Chris Crawford αποκαλύφθηκαν στους τρίτους πως δουλεύουν. Τόσο χαμένος χρόνος, τόσες χαμένες ευκαιρίες. Αυτό διάβασε ο Archer MacLean και εκμεταλλεύτηκε τα custom chips του μηχανήματος και μπόρεσε να γράψει αυτό το μικρό αριστούργημα. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Διαβάστε το πάντα αναλυτικό συγκριτικό του FRGCB. TLDR: Atari 8 bit

11. Eastern Front

E τώρα που θυμήθηκα τον Chris Crawford θα αρχίσω μια chriscrawfordιάδα μιας και είναι από τους αγαπημένους μου developers. Είναι ο άνθρωπος που έχει σκεφτεί το θέμα του game design όσο λίγοι. Το βιβλίο του The Art of Computer Game Design ήταν πάρα πολύ σημαντικό και μάλλον η πρώτη σοβαρή προσπάθεια. Είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε το Game Developers Conference. Μπορείτε να διαβάσετε τις σκέψεις του στο προσωπικό του site. Για πολύ λίγους game designers μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο διανοούμενος.

Το Eastern Front ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που έδειξαν τι μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές στα war games και να διαφοροποιηθεί από τις μάλλον φτωχές μεταφορές από τα tabletop games που υπήρχαν τότε. Μεγάλη επιτυχία για το Atari Program Exchange και επίσης το πρώτο παιχνίδι που η μηχανή του έγινε διαθέσιμη ώστε να γράψουν τρίτοι παιχνίδια με αυτή,  πολύ πριν γίνει το στάνταρ μοντέλο που δουλεύει σήμερα η βιομηχανία. Μιας και το παιχνίδι δουλεύει κυρίως με joystick είναι πολύ εύκολο να το παίξετε σήμερα. Δείτε επίσης το Legionnaire που βασίζεται στην μηχανή του Eastern Front και είναι από τα πρώτα real time tactics παιχνίδια.

12. Excalibur

Ένα ακόμα πράγμα που μοιράζομαι τον Crawford (εκτός από τo ενδιαφέρον μου για την θεωρία των παιχνιδιών και του interactive storytelling) είναι η αγάπη μου για την μυθολογία του Βασιλιά Αρθούρου. Είναι ένα τεχνικά πολύ εντυπωσιακό παιχνίδι αλλά επίσης και ένα πολύ βαθύ strategy game με ιδιαίτερα καλά γραφικά για την εποχή. Το παιχνίδι ερχόταν με ολόκληρη νουβέλα. Στο Atarimania έχει και βίντεο με παρουσίαση του παιχνιδιού από τον Chris Crawford στο θρυλικό Computer Chronicles. 

13. SCRAM

Ένας simulator πυρηνικού εργοστασίου που λειτουργεί σε σεισμογενή περιοχή. Προσπαθείτε να γλιτώσετε το ατύχημα. Εκπαιδευτικό computer game (από τα πρώτα παιχνίδια του είδους) για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας με πολύ ενδιαφέρον manual. Εδώ το παρουσιάζει στην τηλεόραση 

14. Balance of Power

Πιθανότατα το magnum opus του Crawford. Ένας simulator του ψυχρού πολέμου όπου οι δύο υπερδυνάμεις μάχονται σε παγκόσμια κλίμακα για να κερδίσουν πρεστίζ και επιρροή χωρίς όμως να προκαλέσουν πυρηνική σύρραξη. Πραγματικά κρίμα που δεν υπάρχουν strategy games σαν και αυτό όπου ασχολείσαι με μακροπολιτικές αποφάσεις και όχι το γνωστό resource management και war tactics των περισσότερων strategy games. Δοκιμάστε την 1990 edition όπου προσθέτει features όπως ότι κάποιες χώρες ξεκινούν πόλεμο μόνες τους και ότι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα για την Σοβιετική Ένωση οπότε αν επιλέξετε αυτή την πλευρά το παιχνίδι είναι πολύ πιο δύσκολο.

15. Trust and Betrayal: The Legacy of Siboot

Πολύ σημαντικό παιχνίδι όπου ο Crawford πειραματίζεται με ανεξάρτητους χαρακτήρες και την δημιουργία μιας γλώσσας που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αν και παιχνίδι (είσαι ένας από τους 7 δελφίνους που αφού πέθανε ο τελευταίος "αρχηγός" μιας αποικίας σε ένα πλανήτη ανταγωνίζεστε ποιος θα πάρει τη θέση του) έχει μεγαλύτερη σημασία ως μια πρώιμη προσπάθεια interactive storytelling. Αυτή η νέα μορφή ψυχαγωγίας όπου δεν είναι πια παιχνίδι αλλά μια ιστορία που αλλάζει δυναμικά με την συμμετοχή του "παίκτη" είναι αυτό που απασχολεί τον Crawford μέχρι σήμερα από όταν παράτησε την βιομηχανία του gaming το 1992 με το διάσημο Dragon Speech.


Δυστυχώς μέχρι σήμερα το όραμα του δεν έχει πραγματωθεί. Η ιστορία του interactive storytelling πάνω από 25 χρόνια μετά ακόμα είναι στην αρχή της αλλά πιστεύω ότι θα έχει κάποια στιγμή happy end. 
 
Ξαναπιάνω το θέμα κάνοντας 2 μικρές αλλαγές στους κανόνες.

1) Θα μείνουμε σε πιο pick up and play παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν με joypad (ή για τους πιο τυχερούς σε ένα Mame cab) και δεν χρειάζονται πληκτρολόγιο ή mouse. Θα βγουν από την λίστα και παιχνίδια που ναι μεν παίζονται με ένα joystick αλλά έχουν πολύ βάθος και είναι προτιμότερο να τα παίξεις καθισμένος στο γραφείο και όχι αραχτός στον καναπέ. Είναι σαν το διάβασμα ένα πράγμα. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο το διαβάζεις ξάπλα, ενώ ένα επιστημονικό βιβλίο χρειάζεται μελέτη. Να κάτσεις στο γραφείο, να σημειώσεις, να υπογραμμίσεις κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο "σοβαρά" παιχνίδια που θέλουν "δουλειά". ΠΧ το Eastern Front είναι ένα "βαρύ" war game που νομίζω είναι πιο βολικό για desktop εμπειρία. Θα εξαιρεθούν παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για Joypad όπως η έκδοση του Ultima III για NES.

2) Θα συμπεριλάβουμε παιχνίδια που βγήκαν και τη δεκαετία του '90 αρκεί να είναι σε '80s τεχνολογία. Δηλαδή στους αγαπημένους μας home και όσο για τα PC games θα μπει ως όριο η EGA. Δηλαδή μπορεί να μπει ένα pc game μετά από το '89 αρκεί να μην υποστηρίζει VGA 256 χρώματα, να χρειάζεται 386+ κλπ, δηλαδή ένα gaming setup που αν και τεχνολογικά υπήρχε πιο πριν ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε από παιχνίδια μετά το 1990. Δεκαετία του '80 τα home  PC ήταν στην καλύτερη 286 και EGA. Επίσης θα εξαιρεθούν παιχνίδια που βγήκαν αποκλειστικά σε AGA Amigas.

Οπότε θα έχουμε μια πιο arcade λίστα των αγαπημένων μας παιχνιδιών εποχής Pixel που είναι ιδανικά να παιχτούν σε ένα retroarch/retropie/mame cab/κλπ setup για εμάς τους αμετανόητους computer gamers που θέλουμε να παίζουμε και κάτι άλλο εκτός από console games. 

Από τα υπάρχοντα παιχνίδια κρατάω μόνο 2. Τα υπόλοιπα είναι καλύτερα να παιχτούν στο γραφείο και όχι καναπεδάτα. 

1) Ultima III (NES)

2) Dropzone (Atari 8 bit)
 
3) Choplifter! (1982)

Το Choplifter είναι το παιχνίδι που βγαίνει όταν συνδυάσεις το Defender με την κρίση των ομήρων στο Ιράν. Ελέγχετε ένα ελικόπτερο και πρέπει να διασώσετε ομήρους από την κακή αυτοκρατορία Bungeling (που θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα παιχνίδια της Broderbund). H δράση σε συνδυασμό με τον "ρεαλιστικό" μοντέλο πτήσης του ελικοπτέρου (για arcade game) το κάνει ένα από τα κλασικότερα παιχνίδια που μεταφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα format της εποχής. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Το coin-op της Sega βασίζεται μεν στο original παιχνίδι του Dan Gorlin για τον Apple II αλλά είναι περισσότερο remake και απίστευτα δύσκολο, κατάλληλο για να σου τρώει κέρματα. Προτείνω την έκδοση για Atari 7800 που είναι πιο κοντά στο πνεύμα του αυθεντικού. Μάλιστα υπάρχει ένα graphics hack που βελτιώνει τα γραφικά στο Atariage

4) Bounty Bob (Series) 1982

Το Miner 2049er ήταν από τα πιο επιδραστικά platform games με δέκα οθόνες, την εποχή που ακόμα και το Donkey Kong είχε μόλις 4. To επίσης θρυλικό Manic Miner επηρεάστηκε από αυτό το παιχνίδι. Σκοπός είναι να πατήσεις όλα τα σημεία της κάθε οθόνης στα ορυχεία ουρανίου ξεπερνώντας τα διάφορα φουτουριστικά εμπόδια στην αναζήτηση σου για τον κακό Yukon Yohan. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Προτείνω το πολύ βελτιωμένο sequel Bounty Bob Strikes Back! για τους οκτάμπιτους Atari. 

5) Archon (1983) 

Ένα παιχνίδι που μοιάζει με σκάκι αλλά με real time μάχες όταν συναντιούνται τα πιόνα σε κάποιο νταμάκι της σκακιέρας. Από τα πιο ιδιοφυή computer games που έχουν βγει πότε είναι ιδανικό για 2 player game ενάντια σε κάποιο φίλο.

Ποια έκδοση να παίξετε: Την έκδοση για NES. Φτιαγμένη για joypad και με βελτιωμένα γραφικά είναι ιδανικό για να διασκεδάσετε άμα βρείτε κάποιον που να θέλει να παίξει. 

6) Miner Willy (Series) 1983

To παιχνίδι που ήταν απίστευτα μπροστά από οποιοδήποτε παρόμοιο  spectrum game της εποχής οδήγησε τον δημιουργό του Matthew Smith σε θρυλικό status για τους Spectrum users. Πολύ καλό για Spectrum αλλά νομίζω υπερεκτιμημένο. Υπήρχαν πολύ καλύτερα platformers στα άλλα format της εποχής. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Το sequel Jet Set Willy ανεβάζει τον σουρεαλισμό στο...11 και είναι πολύ πιο playable αφού είναι μη γραμμικό. Αν δεν μπορείτε να περάσετε μια οθόνη μπορείτε να εξερευνήσετε άλλα μέρη της έπαυλης. Υπάρχουν ένα σωρό mods για το παιχνίδι που μπορείτε να βρείτε στο World of Spectrum. Πχ η έκδοση 128k προσθέτει περισσότερα δωμάτια και 128k μουσική. 


7) Chuckie Egg (1983)

Μπορεί το Manic Miner να είναι πιο διάσημο αλλά το Chuckie Egg είναι πολύ πιο playable. Στο Manic Miner για να ολοκληρώσεις το level θες μια συγκεκριμένη σειρά ενώ εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο ελεύθερα.

Ποια έκδοση να παίξετε: Διαβάστε το συγκριτικό από τον αγαπημένο μας Φινλανδό retro gamer. Προσωπικά προτιμώ την έκδοση για C64.
 
8. M.U.L.E. (1983)

Ένα μη συνηθισμένο παιχνίδι από ένα από τους μεγαλύτερους game designers, τον Dan Bunten. Εσύ και οι συμπαίκτες σου είστε άποικοι στον πλανήτη Irata και σκοπός του παιχνιδιού είναι να αποκτήσετε το μεγαλύτερο πλούτο. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας ανταγωνιστικός προσομοιωτής οικονομίας όπου λειτουργούν οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με συνεργασία για το καλό της αποικίας. Παρότι strategy, όπου είπαμε δεν θα δούμε πολλά τέτοια σε αυτή τη λίστα, ο λόγος που μπαίνει είναι γιατί είναι πιο διασκεδαστικό όταν συναγωνίζονται 4 παίκτες μεταξύ τους.

Ποια έκδοση να παίξετε: Προσωπικά προτιμώ την έκδοση για Atari 8 bit αλλά για λόγους ευκολίας και γιατί έχει κάποιες βελτιώσεις στα γραφικά προτείνω την έκδοση για NES.

9. Jetpac (1983)

To παιχνίδι που έβαλε στον χάρτη την θρυλική Ultimate Play the Game. Η απλότητα του είναι που το κάνει τόσο εθιστικό. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Μέσω emulation μπορείτε να παίξετε την έκδοση για Spectrum με 256 χρώματα. Μπορείτε να βρείτε το Jetpac και μερικά ακόμα παιχνίδια εδώ . Δείτε και το video

10. Lode Runner (1983)

Ένα πανέξυπνο puzzle platformer που είχε την καινοτομία να έχει ενσωματωμένο level editor ώστε οι χρήστες να μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους πίστες. Το ενδιαφέρον είναι ότι απέκτησε πιστό κοινό στην Ιαπωνία και βγήκαν πολλά ιαπωνικά spin-offs. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Για τους εξπέρ υπάρχει το Championship Lode Runner με 50 επίπεδα φτιαγμένα από παίκτες και είναι πολύ δυσκολότερο από το original. Μπορείτε να δοκιμάσετε την έκδοση για NES.

11. Ballblazer (1984)

Ένα future sport 1 vs 1 παιχνίδι ποδοσφαίρου που ελέγχετε hovercraft και προσπαθείτε να βάλετε γκολ. Το πρώτο παιχνίδι της Lucasfilm. Μόλις το μάθετε θα δείτε ότι είναι από τα πιο διασκεδαστικά 2 player games. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Την έκδοση για Atari 7800

12. Boulder Dash (1984)

Ελέγχετε τον Rockford και πρέπει να σκάβετε τα επίπεδα για να συλλέγετε διαμάντια  να αποφεύγετε τις κοτρόνες και να παγιδεύετε τους εχθρούς. Έχουν βγει άπειρες εκδόσεις για όσα συστήματα μπορείτε να φανταστείτε.

Ποια έκδοση να παίξετε: Λίγο διαφορετική από το original αλλά πολύ όμορφή και ιδανική για να παιχθεί με joypad είναι η έκδοση για NES

13. Elite (1984)

Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου Βρετανικό παιχνίδι της δεκαετίας του '80. Το πρώτο 3D sandbox game με ένα τεράστιο procedurally generated κόσμο επηρέασε το μοντέρνο gaming όσο λίγα. Φυσικά με το τεράστιο βάθος και την περιπλοκότητα που έχει θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει σε αυτή τη λίστα του καναπέ. Ο λόγος είναι απλός...

Ποια έκδοση να παίξετε: Γιατί πολύ απλά, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η καλύτερη οκτάμπιτη έκδοση του Elite με τα wireframe γραφικά που τόσο αγαπήσαμε είναι για το NES. Δεν το λέω εγώ αλλά ο ίδιος ο Ian Bell. Βελτιωμένο HUD και ένα πολύ καλό μενού ώστε να μπορείτε να ελέγχετε όλες τις λειτουργίες με το joypad. To μόνο αρνητικό είναι η λογοκρισία της Nintendo (δεν μπορείτε να εμπορευτείτε ναρκωτικά πχ) αλλά δεν επηρεάζει το gameplay. Θα το βρείτε στο site του Ian Bell.
 
14. Deus Ex Machina (1984)

Δεν ξέρω αν τα video games είναι τέχνη αλλά αν είναι αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν κάποιου είδους 80s avant garde video art. Συνοδεύεται από ένα soundtrack που παίζεται σε συγχρονισμό με το παιχνίδι και συμμετέχουν διάφοροι διάσημοι όπως ο Ian Dury και ο John Pertwee (o Dr. Who πριν τον "δικό μου"). Το όλο πράγμα είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσετε. Πολύ πειραματικό και πολύ μπροστά για την εποχή που βγήκε, δυστυχώς ήταν εμπορική αποτυχία. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Προφανώς την original για Spectrum. Απολαύστε το

 
16. Sabreman (series) 1984

Στοιβάζω όλα τα παιχνίδια της σειράς σε ένα entry που είναι λίγο κρίμα δεδομένου ότι το Sabre Wulf, το Underwurlde και το Knight Lore είναι πολύ διαφορετικά παιχνίδια. Και τα τρία είναι κορυφαία παιχνίδια του Spectrum και πολλοί θα πουν ότι το πρωτοποριακό Knight Lore με την Filmation Engine είναι το καλύτερο spectrum game. Παρότι υπήρχαν 3D ισομετρικά παιχνίδια πριν από αυτό, το Knight Lore ξεκίνησε την τρέλα των isometric arcade adventures στους οικιακούς υπολογιστές και πολλά ακολούθησαν τον δρόμο του ξεκινώντας ένα subgenre που είναι μοναδικό στους home και σχεδόν ξένο στις κονσόλες αφού ελάχιστα τέτοιου είδους παιχνίδια βρήκαν το δρόμο τους σε αυτές.  

Ποια έκδοση να παίξετε: Τα πρώτα τρία της σειράς μπορείτε να τα βρείτε σε 256 χρώματα για τον Spectrum. Αλλά θα αναφερθώ στο λιγότερο γνωστό (αλλά όχι λιγότερο καλό) τέταρτο της σειράς Pentagram. Μεταφέρθηκε σε 6502 κώδικα από fans πρώτα για τους οκτάμπιτους Atari και μετά για C64/128. Η έκδοση για C128 είναι γρήγορη, υποστηρίζει 2 fire buttons (χρήσιμο) και έχει και trainer, οπότε γιατί δεν του ρίχνετε μια ματιά;

17. Epyx The Games (series) 1984

Summer Games, Winter Games, World Games, California Games. Νομίζω ό,τι καλύτερο για multiplayer με παρέα. Συναγωνιστείτε σε μια σειρά αγωνισμάτων από πιο συμβατικά μέχρι τελείως άγνωστα, αλλά πάντα πολύ διασκεδαστικά

Ποια έκδοση να παίξετε: Στο FRGCB θα βρείτε διεξοδικά συγκριτικά για τα διάφορα παιχνίδια της σειράς. Προσωπικά θεωρώ τις αρχικές εκδόσεις του C64 τις καλύτερες. Μπορεί να υπάρχουν σε άλλες εκδόσεις βελτιώσεις σε γραφικά και ήχο αλλά καμία δεν ξεπερνάει το gameplay του C64 και νομίζω και τα γραφικά των εκδόσεων του C64 είναι τόσο εικονικά και εμβληματικά που τα προτιμώ από τις βελτιώσεις. 

18. Spy vs. Spy (1984) 

Από τις σελίδες του MAD στους home. Μοναδικό στο είδος του και από τις καλύτερες μεταφορές κόμικ που έχουν γίνει ποτέ. Πολύ πιστό στο πνεύμα του κόμικ στριπ πρέπει να βρείτε κάποια κρυμμένα αντικείμενα μέσα στην πρεσβεία και να δραπετεύσετε με το αεροπλάνο πριν τον αντίπαλο σας. Μπορείτε να παίξετε ξύλο με τον άλλο κατάσκοπο και το καλύτερο να του βάλετε παγίδες. Απίστευτα καλό για player vs. player

Ποια έκδοση να παίξετε: Σύμφωνα με τον Φινλανδό η έκδοση για Sega Master System βγαίνει πρώτη και δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. 

19. Impossible Mission (1984)

"Another visitor! Stay awhile; stay forever!" Μου κάνει εντύπωση που στο 1001 video games επέλεξαν το νούμερο δύο που είναι λίγο πολύ μία από τα ίδια και όχι το εμβληματικό πρώτο. Διάσημο για το digitised speech και το υπέροχο character animation, το παιχνίδι είναι από τα καλύτερα του C64.

Ποια έκδοση να παίξετε: Παρότι οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την αυθεντική έκδοση αρκετά αργότερα βγήκε μια πολύ βελτιωμένη έκδοση για το Sega Master System. Ήδη έχουμε δει δύο πολύ καλές μεταφορές home computer games για την "άγνωστη" κονσόλα της Sega και πιστεύω θα δούμε και άλλες. Παρότι ήταν πάντα στη σκιά του NES το σύστημα έχει μια πολύ αξιοπρεπή βιβλιοθήκη.


20. Fairlight (1985) 

Σήμερα ένας τρισδιάστατος κόσμος όπου τα αντικείμενα υπακούν στους νόμους της φυσικής είναι το στάνταρ στα video games, αλλά το 1985 ήταν ανήκουστο. Και όμως ο Σουηδός Bo Jangerborg έκανε κάτι τόσο φιλόδοξο στον ταπεινό Spectrum. Παρά τα όποια προβλήματα έχει το παιχνίδι, κάποιες φορές πάει πολύ αργά και το σύστημα μάχης δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο πχ, η συνεισφορά του στην εξέλιξη των video games δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι μια περιπέτεια που πρέπει να την ζήσετε. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Προφανώς την βελτιωμένη Spectrum 128k 
 
21. Tetris (1984)

To Tetris είναι το τέλειο video game. Μπορεί να παιχθεί στο πιο αδύναμο hardware αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε υπολογιστή για να παιχθεί. Μαθαίνεται αμέσως αλλά θέλεις μια ζωή για να το κατακτήσεις. Τα απλά γεωμετρικά σχήματα το κάνουν τελείως ουδέτερο ώστε να μπορεί να συνδεθεί μαζί του κάποιος ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, πολιτισμικού background. Δεν βελτιώνεται με κοσμετικές προσθήκες. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Την έκδοση για NES γιατί αυτή έχει επιλεγεί για το Tetris World Championship. Αν θέλετε να γίνετε πρωταθλητής αρχίστε την προπόνηση.

 
27. International Karate + (1987)

To sequel του International Karate είναι πολύ ανώτερο από τον προκάτοχό του που ήταν ένας (πολύ καλός) κλώνος του Karate Champ. Φοβερής ακρίβειας controls, νέες κινήσεις και φυσικά χαμός στην οθόνη με τρεις χαρακτήρες ταυτόχρονα. Χωρίς αμφιβολία το καλύτερο Προ Street Fighter II fighting game. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Αν και η έκδοση για Amiga είναι η καλύτερη, θα προτείνω ένα hack για τον C64 το IK+ Gold που επιτρέπει να παίξουν τρεις άνθρωποι ταυτόχρονα. Μακάρι να δούμε και κάτι παρόμοιο στην Amiga. 

28. Head Over Heels (1987)

Για πολλούς το καλύτερο ισομετρικό arcade adventure. Πρέπει να συνδυάσετε τις ικανότητες των δύο χαρακτήρων (είτε ξεχωριστά είτε κάποιες φορές ενώνονται σε ένα) για να λύσετε τους γρίφους του παιχνιδιού. Αυτός ο μηχανισμός του gameplay το κάνει να ξεχωρίζει όπως και το ξεκάθαρα Αγγλικό χιούμορ του (Ντάλεκ με το κεφάλι του πρίγκηπα Κάρολου πχ). 

Ποια έκδοση να παίξετε: H αλήθεια είναι ότι οι 16 bit εκδόσεις δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και η επιλογή παλέτας είναι μάλλον αμφιλεγόμενη. Αλλά από το ολότελα οκ, μπορείτε να το παίξετε σε Amiga.

29. Nebulus (1987)

Ελέγχετε ένα πλάσμα σαν βάτραχο ονόματι Pogo και πρέπει να φτάσετε στην κορυφή του πύργου για να τον κατεδαφίσετε. Το εφέ της περιστροφής του πύργου είναι πολύ εντυπωσιακό και το παιχνίδι είναι γενικά τεχνικά άρτιο. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga

30. Maniac Mansion (1987)

To παιχνίδι που ξεκίνησε τα point and click adventures στην μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Σε αντίθεση με τους απογόνους του έχει αρκετό replaybility διαλέγοντας διαφορετικά παιδιά για να παίξεις. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Θα διερωτάστε τί δουλειά έχει αυτό το παιχνίδι στην λίστα αφού παίζεται ιδανικά με mouse και είναι και adventure. O λόγος είναι ότι αν και στην Ευρώπη γνωρίσαμε το παιχνίδι από τον C64 ή από κάποια άλλη έκδοση του σε υπολογιστή, οι περισσότεροι Αμερικανοί gamers το γνώρισαν από το NES. Αυτό που κάνει την έκδοση για NES να ξεχωρίζει είναι ότι κάθε παιδί έχει το δικό του μουσικό κομμάτι ενώ τα γραφικά είναι πολύ διαφορετικά από τις home εκδόσεις. Αξίζει να το ξαναδείτε λόγω αυτών των διαφορών. Ευτυχώς κυκλοφορεί η έκδοση πριν την λογοκρισία της Nintendo για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.


31. Sid Meier's Pirates! (1987)

Άλλο ένα παιχνίδι που θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει εδώ. Το open world αριστούργημα του Sid Meier προσφέρει ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, και παρά το γεγονός ότι έχει arcade κομμάτια μάλλον δεν ταιριάζει απόλυτα σε μια λίστα που ασχολείται κυρίως με pick up and play games.

Ποια έκδοση να παίξετε: Ο λόγος που βρίσκεται εδώ είναι για το Pirates! Gold για το CD 32. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού οπότε δοκιμάστε την.

32. Wizball (1987)

Δείτε walkthrough στο youtube πριν το παίξετε γιατί αλλιώς δεν θα το απολαύσετε. Αν δεν πάρετε τα δύο πρώτα power ups για να ελέγχετε σωστά την μπάλα θα αναρωτιέστε προς τι ο ντόρος. Μόλις μάθετε το παιχνίδι θα διαπιστώσετε ότι είναι από τα πιο πρωτότυπα shmups που έχουν βγει ποτέ. Η κακιά IBM έχει αφαιρέσει το χρώμα από τον κόσμο των υπολογιστών και όλα είναι μουντά και γκρίζα. Σκοπός σας είναι να επαναφέρετε το χρώμα με την βοήθεια της γάτας σας (οκ δεν είναι αυτό ακριβώς το σενάριο αλλά θα μπορούσε).

Ποια έκδοση να παίξετε: Άλλη μια περίπτωση που η έκδοση για Commodore είναι ανώτερη από τις 16 bit.
 
33. Dizzy (Series) 1987

To πιο διάσημο δημιούργημα των Oliver twins (είδαμε πριν τους Stamper brothers της Ultimate και υπάρχουν και άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις video games στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως θα δούμε) το καρτουνίστικο αυγό έκανε μεγάλη επιτυχία στους οκτάμπιτους home όπου βγήκαν πολλά παιχνίδια της σειράς αλλά και spin-offs. Τα παιχνίδια της σειράς είναι platform games με inventory based γρίφους που έχουν ένα πολύ όμορφο κόσμο και χιούμορ. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Το καλύτερο της σειράς και το αγαπημένο των Oliver Twins είναι το Fantasy World Dizzy όπου γνωρίζουμε τους υπόλοιπους Yolkfolk, όπως την κοπέλα του Dizzy Daisy που απαγάγει ένας μάγος. Ο Dizzy πρέπει να συνομιλήσει με άλλους χαρακτήρες και να λύσει διάφορους γρίφους για να μπορέσει να την απελευθερώσει. Το 1992 ανέπτυξαν μια βελτιωμένη έκδοση του παιχνιδιού για το NES με το όνομα Mystery World Dizzy αλλά λόγω προβλημάτων με την Codemasters το παιχνίδι δεν είδε ποτέ το φως της μέρας. Το 2017 στην 30η επέτειο της σειράς το έκαναν διαθέσιμο δωρεάν εδώ. Δείτε ένα βίντεο με την ιστορία της ανακάλυψης του μετά από τόσα χρόνια.


36. Prince of Persia (1989)

To πρώτο cinematic platformer δια χειρός Jordan Mechner είχε μεγάλη σημασία στην εξέλιξη του είδους αλλά και του gaming γενικότερα. Το ρεαλιστικό animation με rotoscoping, η "κινηματογραφική" εξιστόρηση έθεσαν τις βάσεις για τα σύγχρονα action adventures όπως το Tomb Raider και το Uncharted. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Αν και για το "κλασικό" Prince η καλύτερη έκδοση είναι για Mac, αν θέλετε να παίξετε ένα PoP η καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού είναι για το SNES από την Ιαπωνική Arsys. Το παιχνίδι είναι μεγαλύτερο, με αλλαγμένα γραφικά, πιο δύσκολο, με νέους εχθρούς. Σχεδόν remake του αυθεντικού. 

37. Stunt Car Racer (1989)

Ένα πολύ διαφορετικό racing game από τον μετρ του είδους Geoff Crammond. Οι πίστες είναι υπερυψωμένες οπότε αν πέσετε χάνετε χρόνο μέχρι να σας ξαναανεβάσει ο γερανός. Παρά τα ρεαλιστικά του physics (όπως φυσικά σε όλα τα παιχνίδια του Crammond) το παιχνίδι είναι πολύ πιο arcade από την σειρά Formula 1 που ήταν ρεαλιστικοί simulators και ιδανικό για την εν λόγω λίστα. Από τα πρώτα επίσης racing games που μπορούσες να συνδέσεις δύο υπολογιστές για να παίξεις ενάντια σε άνθρωπο αντίπαλο. 

 Ποια έκδοση να παίξετε: Υπάρχει ένα mod για την Amiga το TNT (The New Tracks), δοκιμάστε το.

Και εδώ τελειώνουν τα computer games που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο 1001 Video Games you must play για την δεκαετία του '80 και είναι ιδανικά για καναπεδάτο gaming με joypad. Στη συνέχεια θα δούμε τα entries από δεκαετία του 90. Καλή λίστα και ωραίο βιβλιαράκι αλλά έχει πάρα μα πάρα πολλά sequels που νομίζω τρώνε πολύτιμο χώρο όταν προσπαθείς να γράψεις για 1001 παιχνίδια σε ολόκληρη την ιστορία του gaming. Ολίγον lazy εκ μέρους των συγγραφέων θα έλεγα.  Στη δική μου λίστα, που μάλιστα έχει μεγάλους περιορισμούς, τα συνέπτυξα σε ένα entry ανά σειρά ώστε να δοθεί χώρος και σε άλλα παιχνίδια, λιγότερο γνωστά. Νομίζω όταν περάσουμε τα 500 όπου μέχρι εκεί θα είναι τα πασίγνωστα που βλέπουμε σε διάφορα top 100 θα μπούμε σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα. 
 
38. Speedball 2: Brutal Deluxe (1990)

Στην ερώτηση Kick off ή Sensible η σωστή απάντηση είναι Speedball. Ένα φουτουριστικό sports game που αν και βασίζεται κάπως σε πραγματικά αθλήματα (κάτι μεταξύ ράγκμπι, χάντμπολ και λίγο χόκεϊ) είναι κάτι διαφορετικό και φυσικά μπορεί να τραβήξει και gamers που δεν γουστάρουν αθλητικά. Το δεύτερο της σειράς είναι τόσο εικονικό με το βελτιωμένο gameplay του όπου το γήπεδο (ή μάλλον αρένα) είναι μεγαλύτερο, με τα υπέροχο graphic design του Dan Malone και την επιμέλεια του ήχου από τον Richard Joseph που ξεχνάμε τελείως το πρώτο της σειράς, παρότι είναι και αυτό πολύ αξιόλογο. Αναλάβετε την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος (Brutal Deluxe) και κάντε τους πρωταθλητές!

Ποια έκδοση να παίξετε: την έκδοση για Amiga που είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το ST original. H έκδοση για CD32 είναι σκέτη αποτυχία. Κατέστρεψαν την παλέτα των χρωμάτων, κατέστρεψαν το soundtrack και έβγαλαν και το "ice cream! ice cream!". Μακριά

39. Another World (1991)

Ένα αριστούργημα γραφικών και animation λέει την ιστορία του χωρίς καθόλου κείμενο ενώ το παιχνίδι δεν έχει HUD, καμία ένδειξη στην οθόνη δεν χαλάει τα μινιμαλιστικά vector graphics. Σαν gameplay μπορεί να μην είναι πολύ παραπάνω από ένα Dragon's Lair αλλά αξίζει για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί από το υπέροχο intro μέχρι τους τίτλους τέλους.

Ποια έκδοση να παίξετε: Προφανώς η "απόλυτη" έκδοση του παιχνιδιού είναι η 20th anniversary edition. Μιλώντας όμως για τις παλιές βερσιόν, ρίξτε ένα βλέφαρο στην έκδοση για 3DO για να δείτε πως μπορεί να πάει κάτι στραβά. Τα μινιμαλιστικά background αντικαταστάθηκαν με πολύ πιο μπαρόκ συνθέσεις και βρίσκονται σε αντίθεση με τους vector χαρακτήρες. Επίσης: Γιατί άλλαξαν την υπέροχη μουσική του Freitas; Δείτε το ως μια διαφορετική προσέγγιση.


42. Gravity Power (1995)

Άρεσε τόσο πολύ στους συντάκτες του Amiga Power το Gravity Force 2 που όχι μόνο το ονόμασαν το δεύτερο καλύτερο Amiga game (πίσω από το SWOS) αλλά ζήτησαν από τους developers να φτιάξουν μια τροποποιημένη έκδοση που να έχει το όνομα power (από το όνομα του περιοδικού) για να το βάλουν ως cover disk. To παιχνίδι είναι παρακλάδι του Thrust και είναι αποκλειστικά 2 player game με πολλές πίστες (και editor για να φτιάξεις και άλλες) και άπειρες ρυθμίσεις. Κατάλληλο για να παίξεις ενάντια σε ένα φίλο. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Καλύτερα σε AGA Amiga

43. Pinball Dreams (1992)

Η καλύτερη προσομοίωση φλίπερ εκείνη την εποχή έγινε διάσημο για τον υπέροχο οπτικοακουστικό τομέα αλλά και την ρεαλιστική αίσθηση που σου δίνει η μπάλα. Από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια της Amiga

Ποια έκδοση να παίξετε: Παρότι είχε βγει και σε ανώτερο hardware (πχ στο SNES), οι μεταφορές ήταν απογοητευτικές και η έκδοση για Amiga παρέμεινε η top. Σήμερα μπορείτε να παίξετε και αυτό και τις συνέχειες του σε μία συλλογή για CD32

Και εδώ ολοκληρώνονται τα παιχνίδια που υπάρχουν στο 1001 videogames και είναι κατάλληλα και για αυτή τη λίστα. Κάποια πολύ αξιόλογα παιχνίδια έμειναν εκτός για διάφορους λόγους. Εκτός από τα προφανή strategy, adventures, rpgs έμειναν εκτός και κάποια άλλα. Το Exile που σήμερα θα το χαρακτηρίζαμε Metroidvania θέλει πληκτρολόγιο για να παιχθεί πιο βολικά. Το Skool Daze επίσης. Το Oids είναι προτιμότερο να το παίξετε στην high res έκδοση για Mac, άρα όχι σε μια παλιά καλή crt tv, ενώ το mac emulation είναι τελείως ακατάλληλο για φάση retroarch/hyperspin κλπ. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα συνεχίσω με παιχνίδια που βρίσκονται σε διάφορα Top 100 σε sites ή στον ειδικό τύπο της εποχής. Ξεκινάμε αλφαβητικά με την Amiga, το απόλυτο gaming σύστημα της δεκαετίας του '80. Ας δούμε ποια παιχνίδια θεωρούν τα καλύτερα οι χρήστες του Lemonamiga και οι συντάκτες του Amiga Power που έβγαζε κάθε χρόνο ένα Top 100.

44. Turrican (Series) (1990)

O Manfred Trenz γούσταρε πολύ Ιαπωνικά arcade και console games και φαίνεται. Το Turrican είναι ένας συνδυασμός Metroid με Contra δημιουργώντας κάτι ξεχωριστό, την καλύτερα σειρά Run 'n' Gun που βγήκε σε υπολογιστές. Αρχικά για C64 και το ένα και το ακόμα καλύτερο sequel, η σειρά απογειώθηκε με την μεταφορά στην Amiga από την Factor 5 κυρίως λόγω της απίστευτης μουσικής του Chris Huslbeck. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Μπορείτε να δοκιμάσετε την μεταφορά του 2 σε DOS με βελτιωμένα γραφικά (αν και το κεντρικό sprite είναι μαύρο χάλι και κάποια bosses δεν μου αρέσουν καθόλου) αλλά θα προτείνω ένα τελείως άγνωστο της σειράς και το τελευταίο Turrican δια χειρός Trenz: Super Turrican για NES. Δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο παιχνίδι για SNES, είναι ολόκληρο φτιαγμένο από τον Trenz  που είναι πολύ εντυπωσιακό από μόνο του. Ένας συνδυασμός του 1 και του 2 με διάφορες βελτιώσεις. Διαβάστε την παρουσίαση στο Hardcore Gaming 101 και δείτε και το βίντεο.




45. Lotus (Series) 1990

Πιθανότατα το καλύτερο arcade racer με bitmap graphics για την Amiga σε στυλ Outrun, ιδανικό για 2 player κόντρες (θυμάστε το Computer Show με Λεκό στην Ερτ;) σε split screen. Μέχρι τότε δεν είχε βγει στην Amiga racing game με chase view της προκοπής και είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι δεν γίνεται. Το Lotus μας διέψευσε. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Αν και προσωπικά προτιμώ το πρώτο, η κοινή γνώμη ψηφίζει το 2. Είναι πιο κονσολάδικο και πιο κοντά στο Outrun. Πλέον δεν έχει γύρους αλλά μια διαδρομή με time limit, δεν έχεις περιορισμούς στα καύσιμα και το single player είναι full screen. H έκδοση για Amiga είναι μακράν ανώτερη αυτής για Mega Drive ενώ το soundtrack είναι από τα πιο αξιομνημόνευτα της Amiga.

46. The Chaos Engine (1993)

To καλύτερο coop για Amiga, ένα Gauntlet style shooter με πολύ πρωτότυπο steampunk setting βασισμένο στο βιβλίο του Gibson the Difference Engine που το κάνει να ξεχωρίζει. Διαλέξτε 2 χαρακτήρες από τους 6 προσφερόμενους με τον καθένα να έχει διαφορετικά skills. Οι Bitmap Brothers στα καλύτερα τους. 

Ποια έκδοση να παίξετε: όπως και στο Speedball 2 όταν δώσεις μεγαλύτερη παλέτα στους Bitmap Brothers τα κάνουν σαλάτα. Προτιμήστε την OCS έκδοση από την AGA ή οποιαδήποτε λογοκριμένη console έκδοση. Εκεί είναι τα γραφικά ακριβώς όπως πρέπει. 

47. Moonstone: A Hard Days Knight (1991)

Τα RPG (λέμε τώρα) συναντούν το Barbarian σε ένα μοναδικό κράμα φτιαγμένο από Καναδούς (!). Μην περιμένετε μεγάλο βάθος αλλά είναι απίστευτα διασκεδαστικό, ιδίως αν παίζετε ενάντια σε φίλους. Ένας από τους λόγους που το αγαπάμε είναι για τα ευφάνταστα death animations όπως και στα παιχνίδια της Sierra που κάναμε επίτηδες λάθος για να δούμε με ποιο σαδιστικό τρόπο θα πεθάνει ο χαρακτήρας μας. Πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπήρχε εκείνη την εποχή.  

Ποια έκδοση να παίξετε: Για την δική σας ευκολία για να το παίξετε με joypad υπάρχει CD 32 έκδοση

48. Ruff 'n' Tumble (1994)

Προφανώς μην περιμένετε τίποτα σε επίπεδα Contra: Hard Corps ή Gunstar Heroes γιατί θα απογοητευτείτε. Ένα συμπαθητικό indie game που βγήκε πολύ αργά και έχει όλα τα προβλήματα των europlatformers: αντί για καταιγιστική δράση όπως στα ιαπωνικά run'n'gun είναι ένα βαρετό collectathon με αδιάφορο character design και μια από τα ίδια προβλεπόμενα levels (forest level, cave level, space base level). Ο κόσμος το γουστάρει για τα γραφικά αλλά λόγω της περιπλοκότητας το frame rate πάσχει. Αν είστε συνηθισμένοι στα 60 καρέ καρφί στις κονσόλες θα τραβάτε τα μαλλιά σας. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga exclusive
 
49. Might and Magic - Book Two: Gates to Another World (1988)

Hardcore westen RPG σε στυλ Wizardry που έγινε μια από τις πιο πετυχημένες σειρές. Πολύ μάχη, εξερεύνηση και sci fi plot twist. Σήμερα τα fantasy rpg μας τα θέλουμε σκέτο fantasy αλλά τότε fantasy με science fiction έμπλεκαν όπως γινόταν συχνά και σε fantasy νουβέλες. Το δεύτερο μέρος είναι μια βελτιωμένη έκδοση του πρώτου σε θέμα gameplay. Για περισσότερες πληροφορίες συνιστώ να διαβάσετε το blog του CRPG Addict (θα το βρείτε στα παιχνίδια του 1988).

Ποια έκδοση να παίξετε: Οκ, τι ρόλο βαράει σε μια "κονσολάδικη" λίστα computer games; Γιατί υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά για το Super Famicom (ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μιλάω για την δυτική για SNES αλλά για την Ιαπωνική) που μεταμορφώνει το παιχνίδι τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay σε JRPG κάνοντας το κατάλληλο να παιχθεί με το joypad του SNES. Ευτυχώς υπάρχει μετάφραση. Ευκαιρία για όσους είναι συνηθισμένοι στα console RPGs να γνωρίσουν αυτή την ιστορική σειρά.


53. Benefactor (1994)

Την DICE την γνωρίσαμε από τα φλιπεράκια της στην Amiga και στην συνέχεια μεγαλούργησαν στο PC με την σειρά Battlefield και το υπέροχο Mirror's Edge. Σε αντίθεση με άλλους demo sceners της Amiga που δεν κατάφεραν να εξελιχθούν αυτοί έγιναν από τους σημαντικότερους game developers στον κόσμο. Στο ενδιάμεσο μας έδωσαν και αυτό το μικρό διαμαντάκι. Ένα πανέξυπνο puzzle platformer επηρεασμένο από το lemmings πρέπει σε κάθε πίστα να απελευθερώσετε τους Merry Men. NA καλό platform game της Amiga. Όταν οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, και όχι να αντιγράψουν Ιαπωνικά παιχνίδια, έβγαζαν καλά πραγματάκια. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga exclusive, ως συνήθως η whdload έκδοση υποστηρίζει joypad (να μην το γράφω συνέχεια, ισχύει παντού)

54. TV Sports Football (1988)

Φυσικά οι περισσότεροι αμιγκάδες έχετε ρίξει πολλές ώρες στο TV Sports Basketball και αυτό πιθανότατα δεν το έχετε παίξει καν λόγω της άγνοιας που έχουμε για το σπορ. Και όμως με είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ που το αγόρασα αυθεντικό για να έχω το manual και να καταλάβω πως στο κέρατο παίζεται αυτό το παιχνίδι. Εκείνη την εποχή δεν είχαν βγει Kick Off και τα ρέστα οπότε περιοριζόμασταν σε Αμερικανικά σπορ στην Amiga. Δυστυχώς οι φίλοι μου δεν έδειξαν την ίδια υπομονή να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού οπότε τελικά έμεινα στην single player εμπειρία. Πριν το Madden για το Mega Drive ήταν το πρώτο παιχνίδι του είδους που ήταν σαν να παρακολουθείς τηλεοπτική κάλυψη. Πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των sport games

Ποια έκδοση να παίξετε: Αν επιμένετε στο TV Sports Basketball (λογικό) υπάρχει patch για να παίξετε με τους παίκτες της σαιζόν 13/14. Δυστυχώς δεν έχω δει κάτι νεότερο, αν ξέρει κανείς κάτι ας μας διαφωτίσει. 
 
55. It came from the Desert (1989)

Ύμνος στα b-movies της δεκαετίας του '50 παίρνετε τον λόγο ενός γεωλόγου και πρέπει να πείσετε τις αρχές της Lizard Breath για την απειλή των μεταλλαγμένων μυρμηγκιών και να βάλετε τέλος πριν είναι αργά. Ένα adventure με arcade sequences που έχει σύντομο playthrough αλλά πρέπει να το παίξετε πολλές φορές μέχρι να τα καταφέρετε. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Δείτε και το expansion Antheads. Όταν οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε μυρμήγκια είναι τρομακτικό.

56. Wings (1990)

To magnum opus της Cinemaware και το τελευταίο της παιχνίδι πριν η εταιρία κλείσει τις πόρτες της. Το πρόβλημα των παιχνιδιών της ήταν το style over substance και η αλήθεια είναι ότι από gameplay έπασχαν. Όχι όμως εδώ. Ένα arcade "sim" του WWI με τρία είδη gameplay και φυσικά το καλύτερο τις αερομαχίες. Πολύ ατμοσφαιρικό, με υπέροχη μουσική, πέτυχε να αποδώσει την σκληρή πραγματικότητα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και κυριολεκτικά να συγκινήσει τον παίκτη (διαβάζοντας το ημερολόγιο των πιλότων το έκανε προσωπική υπόθεση). Έχανες ένα πιλότο και συνέχιζες με άλλο, οι απώλειες μεγάλες, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Η έκδοση για GBA έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με την έκδοση για Amiga (πχ το ισομετρικό κομμάτι δεν είναι on-rails αλλά πετάτε όπου θέλετε όπως στα Desert Strike) και το κυριότερο μπορείτε να παίξετε με την πλευρά των Γερμανών. Η αλήθεια είναι ότι στα dogfights προτιμώ τα polygons της Amiga από τα scaled sprites του GBA αλλά γενικά είναι ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για να (ξανα)βιώσετε το Wings.


58. Lionheart (1993)

Ένα από τα πιο τεχνικά άρτια και εντυπωσιακά παιχνίδια για Amiga πάσχει (ως συνήθως) στο gameplay. O χειρισμός έχει πολλά προβλήματα (ευτυχώς η Whdload έκδοση με υποστήριξη joypad βελτιώνει την κατάσταση) ενώ το παιχνίδι συνήθως μοιάζει "άδειο" αφού σε αντίθεση με τα αντίστοιχα παιχνίδια στις κονσόλες που έχουν πληθώρα και ποικιλία αντιπάλων εδώ είναι ελάχιστοι και συνήθως τα βάζετε με ενοχλητικά έντομα. Μάλλον έκαψαν το budget (τόσο το οικονομικό όσο και της υπολογιστικής ισχύος) στα υπέροχα background και δεν έμειναν πολλά για αντίπαλα sprites. Επίσης το κεντρικό sprite είναι από τα πιο κακοσχεδιασμένα που έχω δει. Άλλο ένα υπερεκτιμημένο παιχνίδι της Amiga. Παρόλα αυτά συγκρίνοντας το αποκλειστικά με άλλα home computer games (και όχι με αντίστοιχα console και arcade games) είναι από τα καλύτερα action platformers που θα βρείτε.

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga Exclusive

59. SWIV (1991)

Ανεπίσημο sequel του Silkworm (όπου το conversion για Amiga είναι καλύτερο από το αυθεντικό arcade) αλλάζει τελείως το viewpoint και από horizontal γίνεται vertical shooter αλλά συνεχίζετε να ελέγχετε ελικόπτερο και jeep. Από τα καλύτερα shmups της Amiga.

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga

60. D/Generation (1991)

Ένα cyberpunk ισομετρικό arcade adventure που αναπτύχθηκε για τον Apple IIe αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ εκεί. Ελέγχετε ένα ντελιβερά που πρέπει να δώσει ένα πακέτο στον ερευνητή της Genoq μια εταιρίας παραγωγής βιοόπλων ονόματι Jean Paul Derrida (ο δημιουργός διάβαζε Γάλλους αμπελοφιλόσοφους προφανώς). Φυσικά όλα πάνε στραβά και τα βιοόπλα το σκάσανε και εσείς πρέπει να τα αποτρέψετε από το να ξεφύγουν από το κτήριο και να βγουν στον έξω κόσμο. Στο τέλος θα αντιμετωπίσετε το D/Generation το απόλυτο οργανισμό που δημιούργησε ο Derrida. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Για λόγους ευκολίας την CD32. Δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω το CD απλά για το joypad. 
 

61. Pro Tennis Tour 2 (1991)

Anyone for Tennis? Would't that be nice...Ένας πολύ καλός προσομοιωτής τένις με πολλές επιλογές. Προπόνηση, ζεύγη, κλπ. Το καλύτερο παιχνίδι τένις για Amiga και ακόμα πολύ playable. Νομίζω ότι στέκεται καλά ενάντια στο καλύτερο 16 bit τένις, το Super Tennis για το SNES και αξίζει ως εναλλακτική. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga

62. Fightin' Spirit (1996)

To απόλυτο 16 bit dream machine αν σας άρεσαν τα fighting games ήταν το Neo Geo που ελάχιστοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν. Κυριολεκτικά arcade perfect (αφού ήταν ακριβώς το ίδιο hardware) είχε ένα κάρο fighting games της SNK (King of Fighters, Samurai Shodown, Fatal Fury, Art of Fighting, κλπ). Οι κοινοί θνητοί με SNES και Mega Drive είχαν απλά κάποια πετσοκομμένα conversions ενώ φυσικά οι Amiga users τίποτα. Κάποιοι Ιταλοί που προφανώς γούσταραν παιχνίδια SNK αποφάσισαν να κάνουν ένα tribute/παρωδία (απλά ακούστε το τραγούδι της εισαγωγής) στην Amiga. Μόνο ότι κατάφεραν να το κάνουν είναι πραγματικά αξιόλογο. Τώρα βέβαια σαν παιχνίδι μην περιμένετε το gameplay των παιχνιδιών της SNK. Αλλά έτσι και αλλιώς (με εξαίρεση το Weaponlord για MD/SNES) κανένα δυτικό fighting game δεν πιάνει την μαεστρία των Ιαπώνων. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Αν και τεχνολογικό θαύμα στις απλές Amiga καλύτερα να το παίξετε στην έκδοση για CD 32 λόγω CD soundtrack και six button controls. 

63. Twintris (1990)

O καλύτερος κλώνος του Tetris στην Amiga και ό,τι καλύτερο για 2 player vs .Αυτός είναι και ο λόγος που μπαίνει στην λίστα γιατί το NES Tetris είναι αποκλειστικά single player.

Ποια έκδοση να παίξετε: Το Super Twintris είναι βελτιωμένη έκδοση

64. Alien Breed (1991)

H Team 17 δεν ήταν ποτέ γνωστή για την πρωτοτυπία της. Εδώ απλά έκλεψαν το Aliens και το μετέφεραν σε ένα συμπαθητικό (αλλά με πολλά προβλήματα design) Gauntlet clone. Παρόλα αυτά είναι διασκεδαστικό για 2 player coop.

Ποια έκδοση να παίξετε: Την Special Edition '92 που προσθέτει levels, κάνει αλλαγές στα υπάρχοντα και έχει βελτιώσεις στο gameplay.

65. Apidya (1992)

Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν την αυτοκινητοβιομηχανία τους αντιγράφοντας δυτικά μοντέλα και με την σειρά τους οι Γερμανοί ξεκίνησαν την video game βιομηχανία τους αντιγράφοντας τους Ιάπωνες με παιχνίδια σαν το Great Giana Sisers κ.α. Ένας τέτοιος ιαωπόνοφιλος μιμητής ήταν και η Kaiko της που μέχρι και το όνομα θυμίζει Ιαπωνικά. Το Apidya (με μία τελείως γελοία anime εισαγωγή) και ως horizontal shooter "επηρεασμένο" από το Insector X η πρώτη εντύπωση είναι "άλλο ένα κακέκτυπο". Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Καταρχάς έχει μερικά από τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει σε Amiga και παρά την κοινή θεματολογία με το Insector X από εκεί και πέρα έχει δικό του χαρακτήρα. Δεύτερον έχουμε το φοβερό soundtrack του Chris Hulsbeck και τρίτον έχουμε ένα πολύ καλό και σφιχτό shmup σε στυλ Gradius. Βέβαια τα προβλήματα των euroshmup παραμένουν. Αδύναμα όπλα και απίστευτη δυσκολία. Πάντως συγκρίνεται άνετα με τα καλύτερα shmup στις κονσόλες. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga exclusive

66. Kick Off 2 (1990)

Κάποιοι το θεωρούν σκουπίδι και άλλοι το θεωρούν το καλύτερο ποδοσφαιράκι που βγήκε ποτέ. Ο δημιουργός του Dino Dini έπεσε σε κατάθλιψη όταν (κατά αυτόν) η Sensible Software αντέγραψε το παιχνίδι του και ο τύπος και το κοινό αγάπησαν την αντιγραφή περισσότερο από το original. Η κόντρα Dino Dini με Stuart Cambell (αρχισυντάκτη του Amiga Power) σε ιντερνετικά φόρουμ πολλά πολλά χρόνια μετά είχε πολύ "δράμα" και τρελό γέλιο. Πέρα από την σύγκριση Sensible με Kick Off μιλάμε για ένα πολύ καλό παιχνίδι αν καταφέρεις να μάθεις τον χειρισμό του. Φυσικά ο περισσότερος κόσμος δεν είχε την υπομονή και το παράτησε για το πολύ πιο προσιτό Sensible. Αν όμως επιμείνετε θα δικαιωθείτε. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Πηγαίνετε στο Kick Off Gathering και κατεβάστε την Kick Off 2 Competion Version η οποία κάνει διάφορες βελτιώσεις και είναι αυτή που χρησιμοποιείται στο παγκόσμιο κύπελλο Kick Off. Και ένα βίντεο από τον μετρ του Kick Off τον δικό μας 1@alkis21[/USER] που επιδεικνύει τις δυνατότητες του παιχνιδιού αν το μάθεις. 





 
Εγώ θέλω απλά να επισημάνω ότι δεν πρέπει κανείς να κρίνει τα εκπληκτικά αυτά παιχνίδια KO2 & SWOS ούτε τις υπέροχες κοινότητες τους από τα καραγκιοζιλικια των κυρίων Dini και Campbell. Ανεξαρτήτως των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, η συμπεριφορά τους υπήρξε διαχρονικά απαράδεκτη.
 

67. The Faery Tale Adventure (1986)

To πρώτο 16 bit RPG ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του. Ένα action rpg με real time μάχες που γίνονται με joystick, τον μεγαλύτερο χάρτη μέχρι τότε και μάλιστα συνεχόμενο, κύκλο μέρας νύχτας και interactive μουσική. Βέβαια έχει πολλές αδυναμίες όπως ότι ο τεράστιος χάρτης είναι κατά κύριο λόγο άδειος οπότε σπαταλάς τον χρόνο σου περιφερόμενος. Το σενάριο είναι τετριμμένο και ως RPG χωλαίνει. Μάλλον κακογερασμένο σε σχέση με άλλα παιχνίδια της εποχής αξίζει να το δει κανείς για τις τεχνολογικές του καινοτομίες. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Ο λόγος που είναι στην λίστα είναι γιατί είναι action RPG και γιατί βγήκε και για Mega Drive. Αλλά η έκδοση για Amiga έχει καλύτερη μουσική οπότε καλύτερα εκεί. 

68. Darkmere (1993)

Ένα fantasy action rpg με ισomeμετρικά γραφικά σε στυλ Cadaver. Στάνταρ ιστορία (έχει πέσει μια κατάρα και εσείς πρέπει να λύσετε τα μάγια) όλο το παιχνίδι παίζεται με το joystick και ένα menu interface. To κακό είναι η έλλειψη auto mapping οπότε βγάλτε το χαρτί.  Όμορφα γραφικά, συμπαθητικό παιχνίδι. Δεν είναι Zelda ή Landstalker αλλά καθόλου κακό αν σας αρέσει το είδος. 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga Exclusive

69. Traps 'n' Treasures (1993)

Πέρα από τον ρομαντισμό της εποχής του bedroom coder η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα παιδιά ήταν θύματα εκμετάλλευσης των εταιριών που έβγαζαν πολλά λεφτά από τον κόπο τους και τους έδιναν ψίχουλα. Μια (από τις πολλές) ιστορίες είναι αυτή του Roman Werner, διαβάστε πως εξαπατήθηκε από την Starbyte και τον δικαστικό αγώνα που ακολούθησε. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα παρά τις περιπέτειες είναι ένα καλό platformer. Ωπ και τώρα το θυμήθηκα: Ο χαρακτήρας μας εδώ κολυμπάει. Ο άλλος ο μπάμιας στο Lionheart γιατί όταν πέφτει στο νερό πεθαίνει; Επειδή είναι γάτος; Μπορεί να έχουν υδροφοβία οι γάτες αλλά κολυμπάνε, δεν πνίγονται, ήμαρτον! 

Ποια έκδοση να παίξετε: Amiga Exclusive

70. Stardust (1993)

Asteroids on steroids θα μπορούσε να πει κανείς αλλά η καλύτερη περιγραφή είναι Asteroids on ecstasy. Τέκνο στα τέρματα, φανταχτερά χρώματα και απίθανα τεχνικά tunnel sequences, παιχνίδι χαρακτηριστικό παράδειγμα της demo scene της εποχής. Αν δεν ήταν και τόσο δύσκολο...

Ποια έκδοση να παίξετε: Από Amiga, STE και DOS προτιμήστε την original. Αλλά και από την updated βερσιόν/sequel Super Stardust πάλι προτιμώ το πρώτο. Τα prerendered γραφικ'α του Super Stardust είναι πολύ κακογερασμένα. 

1@alkis21[/USER] εννοείται. Και τα δύο παιχνίδια είναι εκπληκτικά και έχουν και υπέροχες κοινότητες απλά έχει γέλιο η όλη ιστορία. Ο Stuart Cambell είναι απίστευτα κομπλεξικός και πολλές φορές γράφει πράγματα που μόνο θυμό ή θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Άλλες φορές έγραφε καλά βέβαια. 

 
Πίσω
Μπλουζα