Ας συνεχίσουμε με παιχνίδια του
top 100 του Zzap!64/Commodore Force όπως λεγόταν τότε. Η λίστα είναι τουλάχιστον...περίεργη. Βέβαια οι παλιοί συντάκτες έχουν αποχωρήσει, οπότε οι νέοι πρέπει να είναι πιτσιρικάδες που δεν γνωρίζουν την τεράστια ιστορία του C64 και έχουν μόνο πρόσφατα παιχνίδια. Επίσης είναι 100% Αγγλουριά χωρίς Αμερικανικά ή Ευρωπαϊκά παιχνίδια, προφανώς για να ικανοποιήσουν τους Άγγλους publishers που πληρώνουν διαφήμιση. Έχει ενδιαφέρον να την εξετάσουμε ως προϊόν της εποχής της.
Ελαφρως εκτος θεματος, αλλα επειδη σχετιζεται με το παρων, αλλα και με διαφορα αλλα αντιστοιχ,α ηθελα να πω δυο πραγματα.
Για την σχεση που ειχαν διαφορα περιοδικα/συντακτες με προγραμματιστες, εταιρειες και αντιπροσωπειες, εχουμε αναφερθει ηδη και στοιχεια υπαρχουν τοσο για την Αγγλια, οσο και για την Ελλαδα.
Αυτο ομως που γινοταν στην Αγγλια, με το να υπερβαθμολογουν "τα δικα τους παιχνιδια, δηλαδη απο αγγλικες εταιρειες και προγραμματιστες, και το θαψιμο εναντι των υπολοιπων ευρωπαιων, ηταν και φυσικα παραμενει απαραδεκτη επι χρονια πρακτικη. Κοιταω παλια αρθρα και παρουσιασεις απο περιοδικα της εποχης τους, και τα πραγματα ειναι φριχτα. Οι αναφορες περαν πολυ συγκεκριμενων εταιρειων, οπως ο καποτε κολοσσος Factor 5 ηταν με το σταγονομετρο, αν οχι ανυπαρκτες. Υπηρχε και αγορα και ενεργη σκηνη σε πολλες χωρες της κεντρικης και βορειας Ευρωπης, αλλα προφανως οι της Βρετανιας προτιμουσαν και παρουσιαζαν υλικο απο τα φιλαρακια τους απο το ιδιο νησι, αντι εστω να επιχειρησουν το αυτονητο. το να καλυψουν και κυκλοφοριες απο αλλες χωρες.
Αλλα θα πει κανεις, ετσι βγαζανε χρηματα και γιαυτο συνεχιζαν. Το οτι υπαρχουν -και καλα- οπαδοι μηχανηματων οπου συμφωνουσαν και εξακολουθουν να συμφωνουν με αυτες τις πρακτικες, τους κανει δεκα φορες χειροτερους. Δεν μιλαμε καν για γηπεδικο οπαδισμο υπερ μηχανηματων, αλλα υπερ χωρων. Μικρογραφια της καταστασης οπου επικρατουσε τοτε στο χουλιγκανισμο στο ποδοσφαιρο και τιποτα λιγοτερο.