Για το 1922 παντως που λεμε εμενα μου εκανε εντυπωση πως οι ιδιοι οι Ελληνες ελεγαν πως δεν ειχαν προβληματα συμβιωσης με τους Τουρκους.
Στο επίπεδο του απλού κόσμου ισχύει. Σε πολιτειακό επίπεδο είναι το πρόβλημα (Βέβαια μιλάμε για ένα κράτος - πολιτεία, το οποίο μέχρι πρότινος αποδεδειγμένα συναλλασσόταν με το οργανωμένο έγκλημα).
αυτο που δεν κατανοειτε ειναι οτι οι Τουρκοι τοτε,εδιναν μαχη επιβιωσης και κυριολεκτικα,τρωγαν λαρυγγια.Η εμεις η αυτοι.Δεν υπαρχουν ταξικα μιση κλπ. οταν μπαινει στη μεση η μαχη για την υπαρξη.
Από μαρτυρίες του (συνονόματου

) παππού μου, ο οποίος πολέμησε το 1922 (με τον βαθμό του υποδεκανέα πυροβολικού, επ' ανδραγαθία

), εάν σε έπιαναν αιχμάλωτο τα τουρκικά τάγματα, μπορεί και να την γλίτωνες. Αν σε έπιαναν τα κουρδικά, δεν είχες σωτηρία. Και αυτό το διασταύρωσα και αργότερα, από Κωνσταντινοπολίτη, ο οποίος έφυγε με τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 55.
Οι δικοι μου καταγονται απο Μικρα Ασια και οσα χρονια και αν περασαν ο παππους μου αυτο δεν το καταλαβε - γιατι δηλαδη οι Ελληνες στρατιωτες δεν εμειναν να υποστουν τις συνεπειες και παρεδωσαν τον κοσμακη αμαχητι στο ελεος των αφηνιασμενων Κεμαλικων. ᾽Ἤ ολοι να νικησουμε ή ολοι να πεθανετε᾽᾽ δηλαδη.
Μην ξεχνάς ότι πολλοί από τους Ελλαδίτες στρατιώτες, πολεμούσαν ήδη 10 χρόνια (Βαλκανικοί, Α΄Παγκόσμιος, Εκστρατεία στην Ρωσία). Οπότε ήτανι πάρα πολύ εύκολο να χάσουν το ηθικό τους από μια ήττα (Το λεγόμενο Combat Fatigue). Από την άλλη δεν προχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση σε επιστράτευση στην περιοχή της Σμύρνης, και εδώ σκοτεινό ρόλο έπαιξε ο τότε Αρμοστής της Σμύρνης.
Και το θέμα είναι, ότι με την κατάλληλη στρατιωτική ηγεσία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ζώνη άμυνας γύρω από την πόλη, σε συνδιασμό με μια ταυτόγχρονη επίθεση στην Κων/λη που ήταν ουσιαστικά ανυπεράσπιστη από τους Τούρκους. (έτσι και αλλιώς οι Τούρκοι δεν προέλασαν τόσο γρήγορα, αφού ούτε και οι ίδιοι δεν περίμεναν τέτοια κατάρρευση του μετώπου. Ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε χάσει καμία σοβαρή μάχη μέχρι εκείνη τη στιγμή). Αλλά επειδή είχε αλλάξει η πολιτική κατάσταση, και επανήλθαν οι αντι-βενιζελικοί, ανέβηκαν οι "ημέτεροι" (και ουσιαστικά ανίκανοι), στην ιεραρχία του στρατού.
Οσο για να το δειχνουμε στα σχολεια μηπως να βαλουμε και το ᾽᾽120 μερες στα Σοδομα᾽᾽ για να μαθουν τα παιδακια πως και οι φασιστες του Μουσολινι εκαναν διαφορα και το ρωσικο ᾽Ἐλα να δεις ᾽᾽(οπου γινεται αυτο ακριβως -το ελα να δεις!) για να δειξουμε πως και οι ναζι εκαναν εγκληματα? Να δω ποιος θα πληρωνει τον παιδοψυχολογο μετα!
Δεν χρειάζεται. (Έτσι κι αλλιώς ο Παζολίνι, την είχε λίγο τη μούρλια του

). Αρκεί να τους δείξουμε φωτγραφίες της Κατοχής, ή από τα Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως, και θα το πιάσουν το νόημα.