1922 του Νίκου Κούνδουρου

Για μενα είναι παράλογο να προσπαθει κάποιος να μάθει ιστορία μέσα από ταινίες (ή ιστορικά μυθιστορήματα). Στην καλύτερη περίπτωση μια ταινία ή ένα μυθιστορημα μπορεί να του ξυπνήσει το ενδιαφέρον να ψαξει πληροφορίες για κάποια ιστορικά γεγονότα. Η συγκεκριμένη ταινία για μενα δεν λειτουργησε προς αυτή την κατευθυση και νομίζω ότι απλα αποσκοπει στην πρόκληση και πέρα από μερικά ονόματα και κάποιες γενικές ομοιότητες δεν βρικα και μεγάλη σχέση από το πολύ ανώτερο βιβλίο του Βενέζη. Μπορω να δεχτώ όμως ότι σε κάποιον άλλο μπορει να άρεσε. Γούστα είναι αυτά ;) (και σε καμία περίπτωση το δικό μου γουστο δεν είναι αναγκαστικά ανώτερο ή σωστότερο από το γούστο του άλλου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων)

Για να αναφέρω και γω μερικες παπουδίστικες αναμνήσεις, ο παπούς μου πολέμησε στη Μ. Ασία και ανεφερε πολλά περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς των ελλήνων στρατιωτών προς τους Τουρκους αμάχους και όχι μεμονωμένα περιστατικά από μεμονωμένους στρατιώτες. Περιστατικά που εν μέρει εξηγούνται από το πολεμικό κλίμα αλλα που παραμένουν ακραία... και κάθε άλλο παρα φιλότουρκος ήταν ο παπούς μου.Σ

τις ευθύνες των ηγεσιών που ορθώς προαναφερθηκαν (ο Βενιζέλος ήθελε να το παίξει στρατηλάτης και οι κομουνιστές υποδαυλίζαν την απειθαρχία στον ελληνικό στρατο που πολεμούσε τον Κεμάλ που είχε υπογραψει συμφωνίες με τον Λένιν) πρεπει να προστεθούν και οι ευθύνες των βασιλικών (οι οποίοι άλλωστε κυβέρνησαν το διάστημα 1920-1922) που δεν υποχώρησαν στην περιοχή της Σμύρνης αλλα εξακολούθησαν την τακτική Βενιζέλου, που τοποθέτησαν επικεφαλής στρατιωτικών επιχειρήσεων που λάμβαναν χωρα στην έρημο ένα ναυαρχο και που ακόμα και το καλοκαίρι του 1922 αντι να ανασυνταχθούν στη Σμύρνη εξακολούθησαν να προσπαθούν να κρατήσουν ένα ιδιαίρτερα εκτεταμένο μέτωπο (βέβαια είναι εύκολο να είσαι μετα Χριστον προφήτης και δεν υπάρχει ή υπήρξε Έλληνας πολιτικός που να προτάξει τη λογική στο πολιτικό κόστος και δεν ξέρω αν υπάρχει μη Έλληνας πολιτικός). Φυσικά ή πλήρης απόδοση ευθυνών και η αναλογούσα ευθύνη σε κάθε παράταξη είναι μεγάλο θέμα και άσχετο με ένα σαϊτ σαν αυτό

Το βιβλίο του Όρτον είναι ενδιαφέρον (πριν από κατι χρόνια το είχε δώσει το Βήμα) αλλα περα από αμερικάνος πρόξενος ήταν και φανατικός και βλέπει σε ένα βαθμό τα γεγονότα σαν ένα μέρος μιας γενικότερης συγκρουσης πολιτισμών. Και ερχόμαστε στο θέμα "Δεν μπορεί κάποιος να μάθει ιστορία διαβάζοντας ένα βιβλιο μόνο" αλλα κι αυτό είναι άλλη ιστορία (που έλεγε και ο Κίπλινγκ :p )

Έχω αναφερθεί σε πολλα άσχετα θεματα. Αν νομίζετε ότι δεν ταιριάζουν εδω ας το διαγραψουν οι διαχειριστές
 
Θα ψαξω το βιβλιο του Χορτον, οσο για τις βιαιοτητες απεναντι σε αμαχους (ή σε αιχμαλώτους πολέμου) νομιζω πως καθε λογικος άνθρωπος πρέπει να τις καταδικάζει ανεξάρτητα απο ποιον έγιναν. Καθε πολεμος παντως εχει θυματα και απο τις δυο πλευρές. Με την ανταλλαγη των πληθυσμων ξεσπιτωθηκαν και πολλοι Τουρκοι που εμεναν Ελλαδα. Ειχα δει ενα συγκλονιστικο ταξιδιωτικο ντοκιμαντερ για καποιους απογονους Τουρκοκρητικων καπου (δεν θυμαμαι χωρα) και ειχαν ακομα τον χαρτη της Κρητης στον τοιχο και ακουγαν κρητικα! Οποιος θέλει ομως ας συνεχισουμε με pm διοτι δεν θελω να ξεφυγουμε και ειπα να μην ξαναγραψω για πολιτικα πάντως λιγη αυτοκριτική χρειαζεται. Ο φανατισμος μονο παραπανω κακο προκαλει. Στην επισημη ιστορια παντως μαθαιναμε πως το χειροτερο που εκανε ο ελληνικος στρατος ηταν καποιες λεηλασιες και πως απλως φερθηκαν απαραδεκτα στους Ελληνες κατι βεβαια που η ταινια και ολα τα βιβλια το τονιζουν. Ο ''Λαβυρινθος᾽᾽ που αναφερω παραπανω διηγηται μια διαφορετικη ιστορια, ειναι βεβαια μυθιστορημα. Τα παραπανω ιστορικα βιβλια τα οποια ανακαλυψα προσφατα δινουν ομως πληροφοριες για αντιστοιχα περιστατικα.

Παντως σε σχεση παλι με την ταινια επιμενω πως περισσοτερο ενδιαφερεται για την αισθητικη της βιας παρα για τιποτε αλλο και θα αξιζε τον κοπο καποιος να αναλυσει τον τροπο με τον οποιο ο σκηνοθετης το κανει αυτο και τις αναφορες στον Παζολινι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γούστα είναι αυτά dimtountas! Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου.

Υγ. H υπογραφή σου έγινε edit. Οι διαφημίσεις δεν επιτρέπονται
 
dimtountas είπε:
Έλα πως τα βλέπετε αυτά..έλεος
Δεν είναι δύσκολο... βάζεις το DVD στο DVD-player και πατάς το play (καλό είναι βέβαια να τσεκάρεις ότι το μηχάνημα είναι συνδεδεμένο με την TV...) :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To βιβλιο του Horton το δινει δωρεαν σημερα η εφημεριδα Ελλαδα (δεν την γνωριζα)
 
Η ταινία του Κούνδουρου είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ αλλά και πολύ στενάχωρη συνάμα. Δεν ξέρω αν ιστορικά στέκει ή αν ο σκηνοθέτης καλλιτεχνική αδεία το τράβηξε από τα μαλλιά (νομίζω έγιναν και χειρότερα). Πάντως καταδικάζω το φανατισμό (είτε αυτός είναι Κεμαλικός, Μουσουλμανικός, Χριστιανικός, Κομμουνιστικός, ή Εθνοσοσιαλιστικός / Ναζιστικός) στην προκειμένη περίπτωση οι τούρκοι είναι ιδιαίτερα απεχθείς.
 
Στη πραγματικότητα οι Τούρκοι έκαναν εθνοκάθαρση/γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων από τα σημερινά τουρκικά πλέον εδάφη για να μπορέσουν να σταματήσουν τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -που ξεκίνησε το 1683 μετά τη μάχη της Βιέννης- και μετατροπή της σε έθνος (τουρκικό) όπου όλοι οι κάτοικοι θα είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά θρησκεία γλώσσα κλπ κάτι που δε συνέβαινε με τη πολυφυλετική και πολυεθνική Αυτοκρατορία. Κάτι που ήταν απόλυτα απαραίτητο για την επιβίωση της Τουρκίας, μια και οι Έλληνες για τους πιο ψαγμένους αποτελούσαν την αστική τάξη (έλεγχαν το εμπόριο, είχαν σχεδόν όλα τα εργοστάσια κλπ) και οι Μουσουλμάνοι στη πλειοψηφία τους ήταν η εργατική τάξη κάτι που θα οδηγούσε σε βάθος χρόνου σε σίγουρη απώλεια εδαφών και πλήρη διάλυση της Τουρκίας και οπισθοχώρηση περίπου στα εδάφη που είχαν πριν τη μάχη του Ματζικέρτ η και λιγότερα!

Ο Κεμάλ ήταν κάτι σαν το Χίτλερ της εποχής του, οπαδός μάλιστα του εθνικοσοσιαλισμού και του υπεράνθρωπου του Νίτσε απ'όπου γεννήθηκε ο Ναζισμός.

Έγιναν φοβερά πράγματα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας αυτής, όπως να αδειάζουν τα χωριά και τις πόλεις απο έλληνες στην αρχική τους οπισθοχώρηση να σέρνουν καραβάνια αιχμαλώτων ελλήνων στα βάθη της Ασίας με το κλασικό πια φινάλε της "τελικής λύσης", όσοι δε πέθαιναν στο δρόμο απο τη πείνα τους έσφαζαν μετά σαν αρνιά και εξαφάνιζαν πτώματα κλπ. Ιδιαίτερα δε έγιναν θηριωδίες σε χριστιανούς ιερείς (τους πετάλωναν σαν γαιδούρια, τους γυρνάγανε στα χωριά για γελοιοποίηση και μετά τους έσφαζαν και τους πέταγαν και άλλα πολλά).
 
Πίσω
Μπλουζα