28 Οκτωβρίου ώρα 5.30 (1971)

Αν την ακούσω θα δω αν μου θυμίζει τίποτε, μια που είναι της εποχής μου. Υπάρχει το σχετικό απόσπασμα στο youtube?
 
Αφιέρωμα της εκπομπής του ΣΚΑΙ Cineλθετε στην ταινία. Το βίντεο έχει αναρτήσει στην σελίδα του ο παρουσιαστής της εκπομπής Διονύσης Αντζαράκης. Να αναφέρω εδώ ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν περιέχει υβρεολόγιο και άλλους απρεπείς χαρακτηρισμούς όπως τα βίντεο άλλων δημιουργών.

 
Ας μου επιτραπεί να αποδώσω μομφή στην βάναυση κατ' εμέ ιεροσυλία να χρησιμοποιηθεί σαν τίτλος της μετριότατης αυτής ταινίας η πιο σημαντική ιστορική ημερομηνία της σύγχρονης Ελλάδας με την ακριβή ώρα έναρξης της ιταλικής επίθεσης ενός πολέμου που νομοτελειακά συνετέλεσε ως ένα μικρό έστω βαθμό στην ματαίωση μιας ολέθριας δρομολόγησης για την ανθρωπότητα που θα αποτελούσε η νίκη του απεχθούς Άξονα.
Η ταινία όπως πολύ σωστά ανέφεραν ή μάλλον αποδόμησαν με πολύ εύστοχο τρόπο οι προλαλήσαντες, περισσότερο κλίνει προς κωμωδία παρά σε μια πολεμική ταινία. Η γραφική μορφή και αστεία φιγούρα του Φερνάντο Σάτσο, οι μάλλον άστοχοι και απλοικοί διάλογοι των ηθοποιών, οι εκφράσεις τους σε κάποιες στιγμές της ταινίας όπως του Πολίτη και κάποιων χωρικών που βλέποντας τα γερμανικά τανκς να εισέρχονται στο χωριό τους τα κοίταζαν σαν κάτι αξιοπερίεργο (λες και έβλεπαν ράλλυ Ακρόπολις) και όχι με τον φόβο και την απέχθεια που θα περίμενε κανείς.
Δεν το είχε ο αείμνηστος Καραγιάννης στην σκηνοθεσία με τίποτα παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του οι ταινίες του χαρακτηριζόντουσαν από χοντροκομμένη σκηνοθεσία και ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Εκλεκτή και φωτεινή εξαίρεση στην ταινία η πανέμορφη και αισθησιακή Βέρα Κρούσκα που πραγματικά φωταγώγησε την ταινία και μάλλον αποδείχτηκε ο μοναδικός λόγος που αξίζει να θυμόμαστε από αυτήν την μετριότατη παραγωγή.
 
Πίσω
Μπλουζα