Ένα άλλο παιχνίδι που θέλω να αναφέρω, αν και το θεωρώ πολύ καλό, δεν το αντιπαθώ και το παίζω ευχάριστα, είναι το Half Life 2. Αλλά το αναφέρω γιατί νομίζω είναι υπερεκτιμημένο, ακούς παντού ότι είναι το καλύτερο game όλων των εποχών, η επιτομή του gaming και άλλα τέτοια. Αλλά πιστεύω πως το πρώτο Halflife είχε πολύ περισσότερες καινοτομίες για την εποχή του, αυτό είναι που άλλαξε το FPS gaming, μου είχε κάνει πολύ περισσότερο εντύπωση, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, ενώ το δεύτερο απλώς έχτισε πάνω στην ίδια συνταγή και στο όνομα του πρώτου.
Το HL1 ήταν όντως μοναδικό. Από τα FPS τύπου σκότωσε τους όλους και πάνε στην επόμενη πίστα, ξαφνικά εν έτη 1998 έχουμε ένα παιχνίδι ταινία, ξεκινάει με το τραμ, με τίτλους credits σαν ταινία, να περνάει από διάφορα μέρη. Έπειτα μέσα στο παιχνίδι δεν σε βάζει κατευθείαν στη δράση, αλλά είναι ζωντανό, μιλάς με επιστήμονες, έχει πλοκή. Και στη συνέχεια το ίδιο σε πολλά σημεία, όπου αλλάζει η πλοκή σε συνωμοσία, ο τύπος με την τσάντα, κλπ. Τα ξέρουμε όλα αυτά, απλώς τα αναφέρω, το HL1 θα το θεωρούσα επιτομή άνετα, το άλμα είναι μεγάλο για το 1998 και τα τυπικά FPS τύπου Doom/Quake.
Αλλά δεν νοιώθω το ίδιο για το HL2. Εντάξει, έχει καλύτερα γραφικά και η ατμόσφαιρα των διαφορετικών τοποθεσιών σε μαγεύει. Αλλά η ιδέα είναι βασικά η ίδια, γραμμικό gameplay με κάποια αλλαγή πλοκής στη δράση κυρίως, έχει ένα story που μπερδεύει λίγο, κλπ. Αλλά νομίζω ήδη μετά το HL1 είχαν αρχίσει αρκετά FPS να γίνονται πιο κινηματογραφικά. Νομίζω αρκετά FPS κάνανε το gameplay να έχει πιο πλοκή και χαρακτήρες που συναντάς, πέρα από mindless shooting. Όταν το HL2 είχε βγει δεν είδα κάποια τρελή καινοτομία σε αυτόν τον τομέα που να μην έχω δει λίγο η πολύ σε games που αντιγράφανε το πρώτο της σειράς. Πολλοί λένε πως δεν το κάνανε τόσο σωστά όσο το HL2, οκ. Αλλά δεν βλέπω κάτι που να με κάνει να το ξεχωρίζω από όλα άλλα τα FPS που βγήκανε ποτέ.
Έπειτα αναφέρονται μερικές προσθήκες σαν μεγάλες καινοτομίες που ναι μεν είναι θετικές αλλά δεν τις βρίσκω τόσο ανατρεπτικές:
- Το Gravity Gun. Εντάξει ωραία ιδέα. Αλλά είναι ένα παραπάνω όπλο. Κάποια FPS ψιλοπροσπαθήσανε να καινοτομίσουν ήδη. Να αναφέρω και πολύ παλιά το duke nukem 3d. Εκείνο για την εποχή του το θεωρώ σούπερ καινοτόμο, δεν είχε ένα μονο όπλο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα αλλά 3-4. Όπλο που παγώνει τους εχθρούς, που τους σμυκρήνει, trip bombs, laser bombs. Και αυτό μετά το Doom. Το HL2 καινοτόμησε με το Gravity Gun, οκ. Μπορώ να ψάξω και άλλα FPS της εποχής που είχαν τουλάχιστον ένα πρωτότυπο όπλο.
- Τα Physics. Ok, καλή ιδεούλα. Αλλά πολύ forced. Πολύ gimmick. Σε ένα γραμμικό path απλώς βρίσκεις εμπόδια στημένα για σένα, που με πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τη physics engine πρέπει να φας τον χρόνο σου για να προσπεράσεις το σημείο. Καλή αλλαγή από shooting αλλά στημένη. Απλώς όσοι έχετε παίξει το Deus Ex, 6 χρόνια πριν, εκεί είχε πάλι physics (αν και όχι advanced) που ήταν εντελώς ελεύθερη, μπορούσες να στακάρεις κιβώτια για να σκαρφαλώσεις, να τα βάλεις να επιπλέουν στο νερό για να πηδήξεις πάνω τους και να περάσεις ένα φράγμα, κλπ αλλά δεν ήταν τόσο forced, ήταν ένας τρόπος για να ξεγελάσεις την κανονική ροή του παιχνιδιού ή ένα εναλλακτικό path που όντως στο ψιλοέστηνε το παιχνίδι αλλά μπορούσες να μην το πάρεις. Το Deus Ex είχε κατά τη γνώμη μου, χρησιμοποιήσει πολύ καλύτερα τη physics engine για το gameplay, 6 χρόνια πριν.
- Και πολλοί εκθειάζουν το παιχνίδι αναφέροντας πόσο μοναδικοί είναι οι χαρακτήρες, κλπ. Μα ο Gordon Freeman δεν μιλάει! Η άλλη η τύπισα που τρελαίνεται ο κόσμος, είναι μια ακόμα γυναίκα ηρωίδα από τις εκατοντάδες που δεν δίχνει και πολλά από την προσωπικότητα της. Ίσα ίσα, μπορώ να σκεφτώ δεκάδες παίχνιδια με μοναδικούς χαρακτήρες που ξετιλύγονται. Το HL2 δεν έχει χαρακτήρες με βάθος. Ίσως να μιλάει απλώς η νοσταλγία, ο Gordon Freeman είναι ένα σύμβολο (μόνο στο κουτί του παιχνιδιού τον βλέπουμε)
Είναι πολύ καλό παιχνιδάκι το HL2 σαν σύνολο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να μου το βάζει στο πάνθεον. Παρόλα αυτά έχει πάρει τόσα πολλά awards. Hype; Ή μήπως δεν το πιάνω; Αντιθέτως, για την εποχή του, θα έβαζα σίγουρα το HL1 στα κορυφαία όλων των εποχών.