7 χρόνια RetroManiaX

admin-old

Administrator
Joined
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
182
Αντιδράσεις
6
attachment.php7 χρόνια μαζί ..


Από το retromaniax έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι - άλλοι έμειναν και συνεχίζουν να θυμούνται/δημιουργούν/προσφέρουν, άλλοι πρόσφεραν απλόχερα αλλά μένουν πλέον σχετικά ανενεργοί, άλλοι διαφοροποιήθηκαν και αποχώρησαν ενώ άλλοι απλά παρακολουθούν την πορεία μας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι - εσείς - είστε κομμάτι από το δημιούργημα αυτό - είστε μέτοχοι του φόρουμ.

Συνήθως τέτοιες μέρες λέμε, οκ καλά πήγε και φέτος, άντε νά μαστε καλά να τα εκατοστήσουμε. Ε φέτος είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε να θυμήσουμε να αναφερθούμε σε όλα όσα (το όλα είναι απίθανο βέβαια να συμβεί) έχει πραγματοποιήσει αυτό το φόρουμ, σε όσα έχουν δημιουργήσει τα μέλη του - όλοι εσείς.

Και αυτό το κάνουμε γιατί το φόρουμ έχει πλέον γιγαντωθεί έχει μετατραπεί σε κιβωτό θεματολογικής πληροφορίας και λόγω των μεγεθών (19.400 Θέματα - 344.500 Μηνύματα) κάποια είτε ξεχνιούνται είτε δεν ανακαλύπτονται ποτέ. Για να δούμε λοιπόν.

attachment.php


Εν αρχή

Δεν είναι ψέμμα οτι η αφορμή για τη δημιουργία αυτού του φόρουμ ήταν η διάσωση/ψηφιοποίηση του περιοδικού PIXEL - κάτι που έκαιγε τους παλιούς "κομπιουτεράδες". Τα scans έγιναν εδώ αλλά και σε άλλους ιντερνετικούς χώρους μέχρι που το project σχεδόν ολοκληρώθηκε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους πρόσφεραν, εδώ ή και αλλού, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία το που πλέον. Στο φόρουμ μας θα βρείτε 119 τεύχη του περιοδικού - άλλα 9 σε υψηλή ανάλυση - 75 σε μορφή PDF OCR με ενεργά links, τα 2 SuperPixel του 86 και 88, 17 PixelMania και πολλά Αφιερώματα, Hints & Tips, Eνθετα κλπ. Παράλληλα με όλα αυτά θα βρείτε και δεκάδες άλλα παλιά περιοδικά πληροφορικής και gaming - μερικά από αυτά ούτε που φανταζόμασταν οτι θα υπήρχαν ακόμα. Μιας και μιλάμε για περιοδικά - υπάρχει, κατόπιν αδείας από τις Εκδόσεις Άγκυρα, και το πρώτο τεύχος της Μάχης των Πλανητών.

attachment.php


Η συνέχεια

Από που να ξεκινήσει κανείς. Ρίξτε μια ματιά στο subforum Αποκλειστικές Συνεντεύξεις - 18 συνεντεύξεις φωτιά υπάρχουν εκεί με ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον Ελλαδικό χώρο από διαφορετικά πόστα, δεν έχει σημασία αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη στάση τους με τις απόψεις τους, αλλά το οτι παρουσιάζονται ξανά εδώ με πλήθος πληροφοριών για τη δουλεία τους (κατουσία ντοκουμέντα από τη ζωή των 80ς) είναι κάτι μοναδικό. Μέχρι και φωτορεπορταζ υπάρχει αναρτημένο, ακόμα και αφιερωμένο show από συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Τα μέλη που ασχολήθηκαν/ασχολούνται με αυτό το κομμάτι καταθέτουν ψυχή κάθε φορά που ανεβαίνει μια νέα συνέντευξη - και σαφώς θα ακολουθήσουν και άλλες.

Θυμάστε το ταινιακι Ιστορία Υπολογιστών 1975-1980 ? είχε και ένα teaser που υπόσχεται και 2ο μέρος (να δούμε πότε..).

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσπάθεια για την Ελληνική Πληροφορική/Ηλεκτρονική διαφύλαξη. Εκεί υπάρχουν ήδη, η ανάσταση του Kat της Gigatronics, o πηγαίος κώδικας του Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι από τον καθηγητή Διομηδη Σπινελλη, η επιστροφή του Κομπου του Γιωργου Σταθη και βέβαια (μεταξύ άλλων) η διαρκής αναζήτηση του Ελληνικού Λογισμικού του παρελθόντος.

Δημιουργήθηκαν όμως και άλλες κινήσεις/εκφράσεις που είχαμε την τύχη να "πιάσουν". Αναφέρομαι στο Phoenix που έχοντας καταστρέψει κάθε θεωρία τακτικής κυκλοφορίας έφτασε αισίως στο 9ο τεύχος του πριν λίγες μέρες φιλοξενώντας δικά σας γραπτά με θεματολογία και γνώση που δεν συναντάται πουθενά έντυπη. Retro game reviews, νέα ρετροκοινότητας αλλά και συνεντεύξεις πρωτοπόρων της πρώιμης ιστορίας της Ελληνικής Πληροφορικής.

Η retroDB με τα χιλιάδες λήμματα αποτελεί πλέον Την πηγή αναφοράς (και αντιγραφής) σε κάθε σχετική δημοσίευση στο διαδίκτυο. Ακόμα και η νεοσύστατη Ark δείχνει οτι θα ανέβει, μιας και το αντικείμενο της, δηλαδή φωτογραφίες αντικειμένων από τα 80ς είναι πιασιαρικο από μόνο του.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν οι προσπάθειες μελών μας - που δεν φοβούνται κατσαβίδια, κολλητήρια, πριόνια - και βρίσκονται μαζεμένες στο Arcade section. Είναι αδύνατον να μην ζηλέψεις...

Οι εκθέσεις retrocomputing είναι από τα σημαντικότερα πράγματα της ρετροκοινοτητας γενικά. Την όρεξη μας την ανοιξαν οι amigaκηδες με τα amigathering απο το 1997 (τοτε που η amiga δεν ήταν καν ρετρό), στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες όπως πχ το GPLAY του 2006 που ήταν όμως έκθεση computer gaming (retro και σύγχρονου) κατά βάση. Και φτάνουμε στο 2008 που το όνειρο συγκεκριμένου μέλους μας γίνεται πραγματικότητα - σε συνεργασία με το SYNCH festival - και την υποστήριξη των amigahellas, retromarket και retromaniax λαμβάνει χώρα στο K44 το πρώτο Error Code. Κάποιες "κουνημένες" φωτογραφίες από ένα μέρος του στησίματος της έκθεσης θα βρείτε εδω. Ήταν μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθούσε. Σήμερα διοργανώνονται με επιτυχία μεγαλύτερες (σε υλικό και συμμετοχή) εκθέσεις από ανθρώπους που έχουν το μεράκι και πλέον το knowhow και μακάρι να συνεχιστεί αυτό επ' αοριστον.

Οι 2 από τις 3 προσπάθειες μας για μια μικρή βοήθεια σε παιδιά που είχαν ανάγκη ήταν επιτυχεις. Στο Ζαννειο Ίδρυμα Παιδικής Αγωγής και Προστασίας και στα Σχολεία της Βόρειας Ηπείρου χάρη στο τρέξιμο και στο φιλότιμο συγκεκριμένων μελών μας τα καταφέραμε. Για το Αγλαΐα Κυριακού παρά τα εμπόδια ακόμα το παλεύουμε. Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον.

Και παιχνίδια παίζουμε. Τα Sensiblogathering ( 1 2 3 ) ηταν η ζωντανή απόδειξη του πόσο ανάγκη έχουμε ακόμα να παίξουμε να κοντραριστούμε με άλλους από κοντά και όχι μόνο ιντερνετικα σε παιχνίδια θρύλους όπως αυτό. Και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες ο δείκτης ικανοποίησης ήταν πολύ ψηλά.

Και παιχνίδια χαρίζουμε επίσης. Ο Διαγωνισμός Ελληνικών Παιχνιδιών είχε τόση επιτυχία που επαναλήφθηκε μέσα σε ένα μήνα.

Και όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε γίνεται χαμός. Γύρω στα 200 άτομα μαζί με τον Γιωργο Σανιε το κάψαμε εκείνο το βράδυ - καιρός να το ξανακάνουμε ;)

Σταματώ εδώ. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα τόσα, αλλά είναι πλέον εμφανές το τι υπάρχει ως υλικό στο χώρο που περνάτε κάποιες ώρες την ημέρα. Θα δημιουργήσουμε πολλά ακόμα μέχρι του χρόνου.

attachment.php


Η καθημερινότητα

Όλα ξεκινούν από αυτό. Καθημερινά γράφουμε στο φόρουμ, θυμόμαστε παιδικές μας ιστορίες, κριτικάρουμε παλιές ταινίες, videogames, μουσικά αλμπουμς. Έτσι δημιουργούνται οι αφορμές και για άλλα. Τα (δεκάδες) quiz πχ είναι σήμα κατατεθέν. Μέχρι και σταυρόλεξα ( 1 2 ) σκαρφίστηκε κάποιος...

Τα ημερολόγια μας είναι πλέον παράδοση (2012, 2013).
Το FaceBook Group μας αριθμεί πάνω από 1000 μέλη και το Twitter μας ενημερώνεται καθημερινά με φρέσκα ενδιαφέροντα threads.

Και εννοείται οτι βρισκόμαστε και από κοντά.

Οι 24 συναντήσεις στην Αθήνα και οι 26 (περισσότερες ε ?) συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και άλλες στη Βέροια, στην Χαλκίδα, οι 8 (συνολικά) Πρωτοχρονιάτικες πίτες συν οι αμέτρητοι καφέδες όπου μπορεί να φανταστεί κανείς - είναι τελικά η ζωντανή απόδειξη οτι η καλή διαδικτυακή παρέα φέρνει και την επαφή και την φιλιά εκ του σύνεγγυς.

attachment.php


Aftermath

Θα πει κάποιος - "δεν έγιναν λάθη ? όλα ήταν ρόδινα ?" - Φυσικά και έγιναν, από λάθη και αστοχίες άλλο τίποτα. Δεν τα διαφημίζουμε και πολύ :p αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα διαγράψουμε. Το θέμα είναι να διδάσκουν και να αποφεύγονται στο μέλλον, όσο είναι αυτό δυνατόν.

Από την άλλη, ο χρήστης του διαδικτύου πρέπει να είναι ευτυχής εκεί που επέλεξε να είναι. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει.

Για τα 7 χρόνια μας, αυτά ήταν αρκετά. Και έρχονται και άλλα. Σας ευχαριστούμε που τα περνάμε εδώ...μαζί.

Οι διαχειριστές του retromaniax.gr
 

stayros

Moderator
Διαχειριστές
Joined
16 Νοέ 2011
Μηνύματα
7.716
Αντιδράσεις
1.702
Εμεις ευχαριστουμε για αυτη την υπεροχη και κατακληκτικη δουλεια που εχετε κανει ολοι εσεις

και εχετε στησει αυτο το φοβερο ρετροστεκι αναμνησεων που λεγεται retromaniax!!! :flower:

Και πιστευω οτι αντιπροσωπευω την γνωμη των περισσοτερων μελων. :)

Σας ευχαριστουμε πολυ!!!! :bow: :bow: :bow:

Δεν θα ευχηθω και του χρονου (ειναι κλισε... :p ) αλλα θα ευχηθω...

...αντε και στα 100!!!!! :d@redevil :D @redevil:d@redevil:d@redevil:d@redevil:d@redevil
 

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
25.827
Αντιδράσεις
38.022
7 ολόκληρα χρόνια υπάρχει το retromaniax!!! Χίλια ευχαριστούμε εμείς εσάς που το δημιουργήσατε και μας κάνετε να ξεφεύγουμε λίγο από τις σκοτούρες της καθημερινότητας , μάθαμε πολλά πράγματα (ο καθένας στο ενδιαφέρον του) και κάποιοι δημιουργήσαμε κιόλας. Εύχομαι πραγματικά να είμαστε όλοι καλά και τα 7 αυτά χρόνια να γίνουνε 107 και να γεράσουμε όλοι μαζί εδώ!!! :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2:
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.119
Αντιδράσεις
2.823
..................................................
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.694
Αντιδράσεις
1.377
Ευτυχως φετος το θυμηθηκε εγκαιρως η διευθυνση .... :diablotin:
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.119
Αντιδράσεις
2.823
admin είπε:
Και οταν βγαινουμε να διασκεδασουμε γινεται χαμος. Γυρω στα 200 ατομα μαζι με τον Γιωργο Σανιε το καψαμε εκεινο το βραδυ - καιρος να το ξανακανουμε ;)
Αν αποφασιστεί, ανυπομονώ!!!! Ηταν αξέχαστη η βραδιά!!

[ο Γουώλης ακόμα ονειρεύεται το ντεκολτέ της Σαμπρίνας :p :p:p]
 

Ajax87

Human RetroDatabase
Joined
20 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.565
Αντιδράσεις
450
Ελπιζω να τα λεμε εδω στο Retromaniax για πολλα χρονια ακομα!! Σας ευχαριστουμε για την πολυ καλη δουλεια σας! :)
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιουν 2006
Μηνύματα
9.122
Αντιδράσεις
196
Άντε και στα 1000 χρόνια να θυμόμαστε τα ρετρό του παρελθόντος και του μέλλοντος!

Ναι, το φόρουμ άλλαξε, μεταλλάχθηκε, έγινε μεγάλο και πολύβωο, τα θέματά που κατά κόρον πραγματεύεται σήμερα είναι διαφορετικά από τότε που πρωτογράφτηκα, και καιρός είναι το νέο αίμα να μπει στις επάλξεις και κάπου εμείς οι δεινόσαυροι να τη κάνουμε με ελαφρά. Φυσικά και πάντα θα σας (παρ)ακολουθώ (ουσιαστικά από θέση θεατή πια) καθημερινά.

Δεν θα πω και άλλα, θα παραθέσω αυτό που έγραψα χτες στο φόρουμ του Φώτη λόγω αναφοράς μελών εκεί στο GRM.


[TR]

[TD=class: kmessage-left]
Είχα τη τιμή να είμαι από τα πρώτα μέλη στο grm όταν μια μέρα στην επέτειο της αγοράς του πρώτου μου υπολογιστή έψαχνα σκαναρισμένες σελίδες από Pixel. Από τότε άλλαξα ρώτα και πορεία, έκανα φίλους και το GRM θα έχει στη ψυχή μου πάντα μια ξεχωριστή θέση, όσο και αν δεν μετέχω πια και τόσο πολύ.  
Χάρη του GRM γνώρισα το mame.gr (ανάποδα κι εδώ) και έχω τη τιμή να βγαίνω για καφέ με άτομα σας και σας, τον Φωτάρα και τον Maddog. 'Nuff said.


[/TD]

[/TR]


 

Λορένα

RetroNuts!
Joined
21 Απρ 2008
Μηνύματα
1.605
Αντιδράσεις
247
Ηταν 7 αξεχαστα χρονια, απο τα οποια τα τελευταια 4 ειμαι και εγω μελος :)

Χαιρομαι πολυ που ημουν παρουσα τοσα χρονια σ'αυτη την αξιολογη διαδρομη. Ευχομαι ακομη περισσοτερα και.. να γερασουμε μαζι εδω μεσα :p
 

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
14.916
Αντιδράσεις
22.704
"Εφτα χρονια υπαρχεις λοιπον, μωρο μου!

Τι κριμα ομως που σε γνωρισα μολις τα τελευταια δυομιση....Μακαρι να ειχαμε συναντηθει νωριτερα αφου ταιριαζουμε τοσο.

Απο τοτε που σε πρωτοαντικρυσα ενιωσα πως ειμαστε φτιαγμενοι ο ενας για τον αλλον και δεν επεσα εξω, αφου καθε μερα μου δινεις χαρα, νοημα και νιωθω να μου εισαι τοσο απαραιτητο.

Σ' ευχαριστω που υπαρχεις στη ζωη μου και σου υποσχομαι οτι θα παραμεινω πιστη απεναντι σου οπως ησουν παντα κι εσυ σε μενα.

Σ' αγαπω....

Μπαμπινελλα

ΥΓ. Ποιος ειπε οτι μεγαλο ερωτα μπορουμε να νιωσουμε μονο για εναν αλλον ανθρωπο;"

images
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

lass

RetroDB Feeder
Joined
7 Μάρ 2012
Μηνύματα
513
Αντιδράσεις
106
(δεν έχω λόγια)
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
15.587
Αντιδράσεις
43.758
Απλά να τα εκατοστήσει.... :)
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
209
Ευχαριστούμε πολύ Retromaniax!
 

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.684
Αντιδράσεις
1.761
Εύχομαι ότι καλύτερο στο site και να ξεπεράσει κάθε προσδοκία των μελών του. Ευχαριστώ όλα τα μέλη και τους ιδρυτές του για την καλή τους μνήμη και να είμαστε όλοι καλά.
 

nwntas

RetroMasteR
Joined
3 Ιαν 2011
Μηνύματα
1.463
Αντιδράσεις
520
Χρόνια πολλά retromaniax! Μπορεί να σε γνώρισα πριν από δύο και κάτι χρόνια, αλλά πλέον έχεις γίνει αγαπημένη συνήθεια, μια καθημερινή βουτιά στο παρελθόν! Εύχομαι πάντα να υπάρχει άσβεστη αυτή η αγάπη για το παρελθόν, που τροφοδοτεί κάθε μέρα αυτήν εδώ την κιβωτό αναμνήσεων. Να είστε όλοι καλά!
 

panp

Banned
Joined
25 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.469
Αντιδράσεις
171
Χρόνια πολλά στο site. Όποια παράπονα και να υπάρχουν, η προσπάθεια είναι μοναδική και αξιέπαινη, και αυτό είναι που μένει.
 

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.619
το μονο που θα πω ειναι ενα Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ο ευχαριστω για την παρεα που μου κραταει το ρετρομανιαξ :)
 
Μπλουζα