Amiga vs Falcon

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
fast-Ram!!! Μακάρι τα custom chips της Amiga να μπορούσαν να την δουν....
 
Wally είπε:
Με την ευκαιρια να υπενθυμισω οτι η Amiga ΔΕΝ ειναι Commodore :D

Eυχαριστω :biglaugh:
Καταλαβαίνουμε αυτό που εννοείς, αλλά το ταμπελάκι Commodore λέει.Αν είναι να αρχίσουμε ποιός συνέλαβε την ιδέα της Amiga, ποιός χρηματοδοτούσε, ποιός είχε αγοράσει μετοχές κλπ....Μπλέξαμε! Αφού η ιστορία Atari-Commodore είναι "τα φτιάχνουμε παρέα, κλέβουμε ο ένας ιδέες από τον άλλον και τα κορόιδα οι οπαδοί μας άστους να σφάζονται"...Κάτι σαν Suzuki-Kawasaki δηλαδή.... :) Και στο τέλος κλείσανε και ησυχάσαμεεεεεε..........
 
Η bus προς τον Videl απο τον Comdel είναι 32-bit. Η bus από την CPU προς τον Comdel είναι 16-bit zero wait. Η data cache του 68030 είναι άσχετη με τη ΤΤ(fast) RAM. Ο blitter μπορεί να δουλέψει σε hog και coprocessor mode αλλά το δεύτερο είναι απλώς time sharing της bus. Το memory bandwidth προς το υποσύστημα γραφικών του falcon είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Α1200 επίσης δεν γνωρίζω αν ο 68020 υποστηρίζει barrel shift όπως ο 68030 (υποθέτω πως ναι αλλά και πάλι είναι ο EC). Επιπλέον ο Videl είναι ένα από τα πλέον ευέλικτα chip όπως ανέφερε ο falcon030. Τα περισσότερα demos τρέχουν στα 100Hz (και γι' αυτό δεν χρησιμοποιώ tft). Ως stock μηχάνημα δέχεται περισσότερη μνήμη, 14ΜΒ STRAM vs 2 chip & 8 fast (που παρεμπιπτόντως η διαχείριση της chip ram στην Α1200 είναι ανέκδοτο). Τώρα για τις αναλύσεις. Η amiga έχει μεγαλύτερο colour depth (24-bit vs 16-bit) αλλά δεν έχει chunky mode και το AGA είναι 16 bit (σε αντίθεση με τον 32μπιτο Videl).

Blitter: Τα δύο chip είναι εξαιρετικά διαφορετικά στην σχεδίαση τους. Δεν γνωρίζω πολλά για το τι μπορεί να κάνει ο amiga blitter αλλά στον falcon είναι κατάλληλος μόνο για gouraud shading άντε και κάνα δυο άλλες λειτουργίες.

Sound: Δεν χρειάζεται μάλλον να το σχολιάσουμε ιδιαίτερα. 16-bit 8 κανάλια, 50ΚΗz sample rate DMA.

DSP: Motorola 56001 32MHz (easily overclocked at 50MHz), 96Kb zero wait RAM. To chip είναι 24-bit. Το τι μπορεί να κάνει κανείς με το DSP το χουμε πει και άλλες φορές. Πάντως είναι ιδανικό για integer υπολογισμούς και όχι μόνο για να παίζει mp3 ;) .

Άλλα πραγματάκια:

SCSI II controller με DMA. Σε αντίθεση ο IDE δεν είναι DMA αλλά φαντάζομαι ούτε και στην Α1200(Please confirm). Πάντως το TOS (The Operating System και όχι Tramiel το οποίο πρέπει να είναι in-house joke (με τις ευλογίες τους βέβαια)) επιτρέπει πρόσβαση μέχρι 14 GB σκληρού δίσκου (σε αντίθεση με τα 4GB της αμίγκα). Έχει δύο θύρες επέκτασης, εσωτερική και την cartridge port, μία RS232, μια παράλληλη bi-directional, μια DSP, 2 mouse/joystick, 2 enchanced joystick analog, midi in - out, LAN apple talk compatible, 1.44 floppy. Επίσης έχει στέρεο έξοδο ηχείων (rulez σε 2.1) και στέρεο είσοδο mic.

Δυστυχώς δεν είχε την PCMCIA της amiga, θα μας έλυνε τα χέρια...

Επιπλέον στην motherboard υπάρχει slot για 68882. Άλλα βοηθητικά chip είναι ο επεξεργαστής πληκτρολογίου, ο CODEC υπεύθυνος για το sound matrix, το κλασσικό YM αλλά λίγο διαφορετικό. Η MMU είναι ενσωματωμένη στην CPU.

Αυτα.
 
shock είπε:
. Tο 93 είχε βγει η 4000 η οποία στην έκδοση με τον 68040 έκανε κοντά μισό μισό μύριο (450000) :animeek:Τρελές τιμές για τότε και πράγματι ο Falcon ήταν φθηνός για αυτά που έδινε.
Πολύ περισσότερο...Περίπου 800χιλ δραχμές με το μόνιτορ!
 
Ωραίες πληροφορίες, ωραίο thread, ωραία παρέα. Μαθαίνουμε πράγματα που δεν ξέραμε.

Ας πω και εγώ μερικά πράγματα για την Amiga. Δεν ξέρω αν είναι μεγάλο ή μικρό το bandwith του AGA, ξέρω όμως για την 500 ότι είναι όλο μείον όσο χρησιμοποιεί ο 68000. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις ένα raster line και το σπας σε κομμάτια, τα οποία κάποια παίρνουν τα custom chips και κάποια ο 68000. Δε μπορώ να φανταστώ πως θα μεγάλωνε περισσότερο αφού η Amiga είναι κλειδωμένη στο PAL/NTSC πρότυπο.

Ο blitter στην 500 έχει transfer rate 4Mb/sec, μπορεί να σχεδιάσει γραμμές (solid και διακεκομένες), καθώς και να γεμίσει περιοχές αλλά σίγουρα χωρίς gouraud shading.

Chunky mode δυστυχώς δεν είχε η Amiga ποτέ από όσο ξέρω και το θεωρώ σοβαρό μειονέκτημα.

Όσον αφορά τον Copper μάλλον τον αδικείτε λίγο. Ο σκοπός του δεν είναι να ανεβαίνει σε hz (έτσι κι αλλιώς είναι άσχετος με την συχνότητα αναέωσης) αλλά περισσότερο να εκτελεί εντολές παράλληλα με τον 68000 τις σωστές χρονικές στιγμές. Με αυτή τη λογική γίνονται όλα τα κόλπα. Για να το κάνει αυτό έχει 3 εντολες, move, wait, skip

π.χ

Περίμενε μέχρι τότε και φόρτωσε στους καταχωρητές αυτές τις τιμές. Οι καταχωρητές μπορεί να είναι οποιαδήποτε διεύθυνση μνήμης στο εύρος του chipset (dffxxx). Οπότε σκέψου πόσα cmp και move έχεις γλιτώσει από τον 68000. Ακριβώς για αυτό είπα παραπάνω ότι ο 68030 μπορεί να υπερκαλύψει τον copper γιατί είναι καθαρά θέμα ταχύτητας.

@akmakas Σίγουρα η έκδοση που λες είχε και άλλα καλούδια πάνω
 
Μπράβο ChrisTOS. Άψογος. Πέστα τους....Το demo αυτό απορώ πως μου ξέφυγε....

Βλέπω τα λάβαρα του πολέμου να υψώνονται και τα τύμπανα να ηχούν...

Ωραία αντιπαράθεση...

Και επιβεβαιώνοντας αυτά που λέει ο ChrisTOS, παραθέτω κομμάτι άρθρου από ένα

Δανό support manager της atari σε τοπικό user forum :

-----------------------------------------------------------------------

Atari custom chips

VIDEL

The VIDEL takes care of the video functions of the system including

overscan, overlay mode and true color graphics

COMBEL

The COMBEL is the system manager of the Atari Falcon030. This chip controls

all system functions. Also the BLITTER is built in in this chip.

SDMA

The SDMA is the Sound DMA and controls the sound part. We have built in a

unique matrix switch function in this chip (more details in the second part)

KEYBOARD PROCESSOR

The keyboard processor has been improved and is now also suitable for high

resolution mice.

Besides the above custom chips the Atari Falcon030 has a number of standard

chips like the Motorola 68030 and 56001 DSP. Another important chip is the

CODEC in which the 16 bit AD and DA converters are located."

@ChrisTOS

H A1200 παίρνει μέχρι 8 ΜΒ fastram ή παραπάνω? Μάλλον παραπάνω. Tουλάχιστον έτσι γινεται με τους Blizzard accelerators....O 030 παίρνει μέχρι 4GB fast-ram (32-bit address path του expansion bus).
 
@falcon030

Anaferthika sto pws vghkan apo to ergostasio. Oxi se accelerators. Base systems only.

P.S. Den nomizw na nomize kanenas oti h mousikh sto Demo einai apo mod????
 
LOL μου αρέσει κατά τ' άλλα που λέτε ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος ST και αναρρωτιέστε κι όλας γιατί θα θέλαμε έναν !!!
 
shock είπε:
LOL μου αρέσει κατά τ' άλλα που λέτε ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος ST και αναρρωτιέστε κι όλας γιατί θα θέλαμε έναν !!!
Ma giati akrivws ayto einai. Einai san na mou les oti h 1200 den einai amiga. An thes kai th gnwmh mou de, o pio oloklhrwmenos ST einai o TT. To yposysthma grafikwn ekei gia paradeigma einai 64-bit. An deite to parapanw demo se TT tha sas pesoun ta mallia. Einai apisteyto.
 
Όχι πάλι Χρήστο έκανες μια προσπάθεια γιατί τη χάλασες? Μια χαρά σε διάβαζα και σε καταλάβαινα.

Τέσπα. Όσον αφορά τη σχεση Falcon με ST είναι πολύ άκυρο το παράδειγμα της 500 με την 1200.

Βλέπεις η ουσιαστικές διαφορές της 500 με την 1200 είναι μικρές σε σχέση με τον ST και τον Falcon.

Στην 1200 απλά βελτιώσανε κάποια σημεία. Δεν είναι τρομερή η διαφορά του chipset της 1200 με της 500 και σιγά το boost που έδωσε ο 68020.

Στην περίπτωση του Falcon όμως είναι τραγικά μεγάλες οι διαφορές. Σκέψου μόνο στον τομέα ήχο τι άλματα γίνανε. Στην ταχύτητα μπορεί να μην έχει AGA για να βοηθάει τα πράγματα άλλα βάλανε 68030. SCSI και επιτέλους ένα λίγο πιο ανθρώπινο λειτουργικό.

Δε λέω η βάση είναι η ίδια άλλα είναι σαν να πήρε ένας πλαστικός χειρούργος τη Λουκά και την έκανε Σμαράγδα Καρύδη! :)
 
Καθόλου άκυρο και θα σου εξηγήσω (μεγάλο ποστ και εξ ου με ελληνικούς χαρακτήρες):

Ας δούμε λίγο την αρχιτεκτονική του STE και τις ομοιότητες:

Λοιπόν ο 68000 μοιράζεται την BUS με τον Blitter όπως και στον falcon, μάλιστα ο blitter είναι ακριβώς ο ίδιος με μόνη διαφορά την ταχύτητα. Ο shifter όπως και ο Videl είναι κατ ουσίαν framebuffers, η διαφορά τους είναι στα registers που στην περίπτωση του Videl είναι 32-bit και σε διάφορες άλλες ιδιότητες τους όπως αυτή του Videl να βγάζει VGA σήμα. Παρεμπιπτόντως να σημειώσω μιας και έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο forum για την ανάγκη χρήσης 2 monitors από τον ST ότι η mono ανάλυση του ST δεν θα μπορούσε ποτέ να τρέξει σε κάποιο RGB μόνιτορ γιατί είναι περίπου VGA. 31.7 ΚΗz 640χ400@72Ηz. Αν τυχόν δεν την έχετε δουλέψει, είναι μια εξαιρετικά ξεκούραστη ανάλυση. Πολλοί μάλιστα την χρησιμοποιούν σε TFT. Στο θέμα του ήχου, να θυμίσω ότι το SDMA του falcon είναι αναβάθμιση του DMA του STE και υποστηρίζονται οι ίδιες συχνότητες (πλην της 6.125ΚΗz του STE). Ναι υπάρχει διαφορά στον αριθμό των καναλιών. Επιπλέον όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε το ACSI interface που χρησιμοποιούν τα ST είναι υποσύνολο του SCSI και είναι και αυτό DMA ως εκ τούτου το βήμα εκεί είναι πάρα πολύ μικρό. Και τα δύο μηχανήματα υποστηρίζουν το ίδιο ακριβώς hardware scrolling με την διαφορά ότι ο STE σκρολάρει και στην ST High που δεν μπορεί να το κάνει το falcon. Η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο DSP. Το λειτουργικό σύστημα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, αφενός για να υποστηρίζει το νέο hardware αφετέρου για να δείχνει πιο όμορφο. Και επειδή αναφέρεσαι στο multitos, το multitos τρέχει το ίδιο καλά σε ST αλλά δεν υποστηρίζει λόγω της CPU memory protection. Κάτι που ισχύει στον falcon και τον ΤΤ.

Και ST MED desktop STEEM TOS 2.06 ;P
steem007dr5.png
 
Όπως είδες ήμουν επιλεκτικός στις λέξεις μου. Δεν είπα STE είπα ST. Αν θες να μιλήσουμε για STE τότε τα πράγματα για μένα έχουν ως εξής:

  • Ο blitter του STE μπορεί να είναι όπως λες παρόμοιος με του falcon άλλα ακριβώς επειδή είναι λίγο crapy δεν τον ανάφερα κι όλας στα πλεονεκτήματα του falcon over ST.
  • Το να βγάζεις VGA σήμα εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ρώτα τους AmigaUsers πόσο κοστίζει ένας scandubbler για να συνδέσουν τις 1200άρες σε monitors.
  • Για το θέμα ήχος ξεχνάμε τα Ya και μιλάμε για το DSP. Αυτή ήταν η σωστή λύση και η λύση που έδινε η C= στην Amiga λίγο πριν πεθάνει. Τα Ya τα αφήνουμε για τα 8bitα και τα PC.
  • Τέλος για πολλοστή φορά έχω γράψει ότι δεν έχει σημασία αν το MultiTos τρέχει με τον Α ή τον Β τρόπο και στον ST άλλα ότι δεν ήταν στον ST. Το βγάλανε 9 χρόνια αργότερα. Αντί να κάνουν R&D το 84 απλά το υοθέτησαν το 93. Σε αυτό φταίει και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τρέξει στα ανεμικά ST των 512Κb και χωρίς δίσκο (διορθώστε με)
  • Ο 68030 λύνει τα προβλήματα ταχύτητας που είχε ο ST λόγω έλλειψης custom chips. Αντί να κάνεις hardware scrolling και τα 1002 άλλα πράγματα που έκανε ο Agnus ανεβάζεις την ταχύτητα του επεξεργαστή και τα κάνεις όλα εύκολα και ωραία. Να θυμίσω ότι έτσι τα PC πήραν κεφάλι λίγο αργότερα. Στο Doom, Duke Nukem, Quake και πολλά παιχνίδια του DOS μέχρι εποχής Voodoo όλα ήταν πάνω στους πανγρήγορους x86 (από 386 και πάνω).
Περισσότερα για το AGA αργότερα. Εκεί δεν είμαι ενημερωμένος όσο στην Α500.

Ωραία κουβέντα :)
 
O blitter tou STE einai o idios me ton blitter tou ST. To MiNT einai ena Unix environment kai nai apaitei RAM. Ston 68000 o blitter einai shmantika grhgoroteros. Epishs parekshgeis ton rolo tou DSP. To DSP den paragei hxo. Ayto anhkei sto SDMA. To DSP kanei to processing. Praktika polla demos pou xrhsimopoioun to DSP gia to 3d paizoun thn mousikh mesw cpu.

Kai mhpws o titlos tou thematos tha eprepe na allaksei? Se Amiga AGA vs Falcon?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
And resurrecting a dead thread: Na pw oti o videl den einai scandoubler. Apla vgazei vga shma.
 
Να μου έκανες και το χατήρι να έγραφες με Ελληνικούς χαρακτήρες :( Ακόμα και η πρόταση της μιας γραμμής είναι κουραστική να την διαβάζω.

Στο θέμα μας. Προσπαθείς να μας πεις δηλαδή ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος STΕ ενώ ως τώρα εγώ προσπαθώ να πω ότι ο Falcon θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος ST που θα έβγαζε ο Tramiel.

Το λειτουργικό του βγήκε 9 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του πρώτου ST. Δε νομίζεις ότι έπρεπε να είχαν κάνει κάτι από την αρχή?

Ο Falcon έχει ήχο. Ο πρώτος ST που είχε ήχο ήταν ο STE τέλος του 89 και παρόλο που άργησε 5 χρόνια δεν συγκρινόταν με της Paula.

Ο Falcon ήταν γρήγορος. Λόγω επεξεργαστή, λόγω blitter δεν έχει σημασία. Έχει σημασία όμως στην σειρά ST που δεν μπορούσε να κοντραριστεί με την Αmiga λόγω απουσίας custom chips να βοηθήσουν τον μόνο και έρημο 68000. Τον πρώτο Blitter τον είδε ο ST τέλος του 89 και να πεις ότι επιτέλους βάλανε κάτι καλό, κουτσουρεμένος ήταν και αυτός. Γρήγορος μεν χωρίς τις δυνατότητες του Blitter του Agnus.

Να μην πούμε για την 1200, το AGA, τον εσωτερικό δίσκο και όλα όσα είχε πάνω και βγήκε το 90 σχεδόν ταυτόχρονα με τον STE.

KAI οι δύο εταιρίες κάνανε τραγικά λάθη. Το ποια έκανε τα χειρότερα όλοι το ξέρουν. Η Commodore είχε τη δυνατότητα να γίνει Microsoft. Παρόλα αυτά έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην ιστορία της πληροφορικής μαζί με την IBM και τις άδειες των DOS / OS3.

Η Atari έβγαλε έναν πολύ καλό υπολογιστή το 84 που ήταν το όνειρο του κάθε πιτσιρικά τότε μεταξύ αυτών και εμένα. Το όνειρο όμως κράτησε 1 χρόνο. Πες μου ποιος άνθρωπος είδε Amiga 1000 το 85 και δεν έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Πες μου ποιος άνθρωπος μετά τον Noisetracker, Soundtracker ξαναγύρισε σε άλλο υπολογιστή. Ποιος είδε την παρουσίαση του Video Clip τoy Νίκου Πετρουλάκη με την βιντεοκάμερα και το genlock και δεν κατάλαβε ότι άλλαξε αιώνα η πληροφορική.

Η Amiga μέχρι που βγήκε ο Falcon ήταν no-match ακόμα και για ακριβά workstations. O Falcon όταν βγήκε έκανε τους φανατικούς Amigaδες να πουν "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ".

Για μένα προσωπικά είναι το status της εποχής για την ακρίβεια της μετάAmiga εποχής.

Άλλα μη λέμε έτσι απλά ότι είναι ένας μεγάλος ST :)
 
shock είπε:
Να μου έκανες και το χατήρι να έγραφες με Ελληνικούς χαρακτήρες :( Ακόμα και η πρόταση της μιας γραμμής είναι κουραστική να την διαβάζω.
Στο θέμα μας. Προσπαθείς να μας πεις δηλαδή ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος STΕ ενώ ως τώρα εγώ προσπαθώ να πω ότι ο Falcon θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος ST που θα έβγαζε ο Tramiel.

Το λειτουργικό του βγήκε 9 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του πρώτου ST. Δε νομίζεις ότι έπρεπε να είχαν κάνει κάτι από την αρχή?

Ο Falcon έχει ήχο. Ο πρώτος ST που είχε ήχο ήταν ο STE τέλος του 89 και παρόλο που άργησε 5 χρόνια δεν συγκρινόταν με της Paula.

Ο Falcon ήταν γρήγορος. Λόγω επεξεργαστή, λόγω blitter δεν έχει σημασία. Έχει σημασία όμως στην σειρά ST που δεν μπορούσε να κοντραριστεί με την Αmiga λόγω απουσίας custom chips να βοηθήσουν τον μόνο και έρημο 68000. Τον πρώτο Blitter τον είδε ο ST τέλος του 89 και να πεις ότι επιτέλους βάλανε κάτι καλό, κουτσουρεμένος ήταν και αυτός. Γρήγορος μεν χωρίς τις δυνατότητες του Blitter του Agnus.

Να μην πούμε για την 1200, το AGA, τον εσωτερικό δίσκο και όλα όσα είχε πάνω και βγήκε το 90 σχεδόν ταυτόχρονα με τον STE.

KAI οι δύο εταιρίες κάνανε τραγικά λάθη. Το ποια έκανε τα χειρότερα όλοι το ξέρουν. Η Commodore είχε τη δυνατότητα να γίνει Microsoft. Παρόλα αυτά έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην ιστορία της πληροφορικής μαζί με την IBM και τις άδειες των DOS / OS3.

Η Atari έβγαλε έναν πολύ καλό υπολογιστή το 84 που ήταν το όνειρο του κάθε πιτσιρικά τότε μεταξύ αυτών και εμένα. Το όνειρο όμως κράτησε 1 χρόνο. Πες μου ποιος άνθρωπος είδε Amiga 1000 το 85 και δεν έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Πες μου ποιος άνθρωπος μετά τον Noisetracker, Soundtracker ξαναγύρισε σε άλλο υπολογιστή. Ποιος είδε την παρουσίαση του Video Clip τoy Νίκου Πετρουλάκη με την βιντεοκάμερα και το genlock και δεν κατάλαβε ότι άλλαξε αιώνα η πληροφορική.

Η Amiga μέχρι που βγήκε ο Falcon ήταν no-match ακόμα και για ακριβά workstations. O Falcon όταν βγήκε έκανε τους φανατικούς Amigaδες να πουν "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ".

Για μένα προσωπικά είναι το status της εποχής για την ακρίβεια της μετάAmiga εποχής.

Άλλα μη λέμε έτσι απλά ότι είναι ένας μεγάλος ST :)

Συμφωνώ απολύτως!!
 
shock είπε:
Ο πρώτος ST που είχε ήχο ήταν ο STE τέλος του 89 και παρόλο που άργησε 5 χρόνια δεν συγκρινόταν με της Paula.
Εννοείς, οτι ο STFM, δεν είχε 4κάναλο στερεοφωνικό ήχο όπως η Amiga, όχι οτι δεν είχε καθόλου ήχο... Το τσιπάκι της Yamaha, έκανε μια χαρά τη δουλειά του (άν έπεφτε σε σωστά χέρια) και άν θέλαμε κάτι καλύτερο υπήρχαν και trackers (TCB TRACKER, NOISE TRACKER), όπου μέσω sampling, είχαμε το κάτι παραπάνω...

shock είπε:
Έχει σημασία όμως στην σειρά ST που δεν μπορούσε να κοντραριστεί με την Αmiga λόγω απουσίας custom chips να βοηθήσουν τον μόνο και έρημο 68000.
Ο "μόνος" και "έρημος" 68000 του ST, ήταν κατά τι γρηγορότερος από αυτόν της Amiga, γι'αυτό και η διαφορά στην ταχύτητα στα Vector Graphics.

shock είπε:
Τον πρώτο Blitter τον είδε ο ST τέλος του 89 και να πεις ότι επιτέλους βάλανε κάτι καλό, κουτσουρεμένος ήταν και αυτός. Γρήγορος μεν χωρίς τις δυνατότητες του Blitter του Agnus.
Γνωστά τραγικά λάθη της Atari που την οδήγησαν στην καταστροφή...

Απλά ο STE, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έτσι όπως βγήκε ήταν (συγχωρήστε με), απαράδεκτος...

Τι να τα κάνω τα 4096 χρώματα, όταν μπορώ να δω ταυτόχρονα τα 16;

Και να ήταν μόνο αυτό;

shock είπε:
Πες μου ποιος άνθρωπος μετά τον Noisetracker, Soundtracker ξαναγύρισε σε άλλο υπολογιστή.
Όπως προείπα, τα είχε και ο STFM...

shock είπε:
Η Amiga μέχρι που βγήκε ο Falcon ήταν no-match ακόμα και για ακριβά workstations.
Ανάλογα το τι ήθελες να κάνεις με έναν υπολογιστή τότε...

ΓΡΑΦΙΚΑ - ΗΧΟΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : AMIGA

MIDI - DTP - Ικανοποιητικά ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : ST

Ο STE θα έπρεπε να ήταν ο FALCON. O STFM, ήταν μια χαρά μηχάνημα, με ή χωρίς την παρουσία της AMIGA...
 
Ναι αλλά για μένα το να γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες είναι πολύ κουραστικό επίσης +κάνω 100 ώρες.

Επί του προκείμενου:

Η Α1200 βγήκε μερικούς μήνες πριν τον Falcon. Μήπως την μπερδεύεις με κάποια άλλη; Όσον αφορά στο OS, το TOS ήταν απόλυτα ικανοποιητικό για την εποχή. Όπως το έχουμε ξανασυζητήσει είναι ένα OS που είχαν την εμπιστοσύνη να το τοποθετήσουν στην ROM. Επιπλέον σου έδινε αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το cooperative multitasking για τις εφαρμογές όπου το χρειαζόταν. Στην screenshot που έβαλα θα δείς το desktop και μια εφαρμογή που παίζει mod. Δεν μου απαγορεύει κανένας να τρέξω μια δεύτερη εφαρμογή και αυτές να συνεχίσουν να δουλεύουν ταυτόχρονα. Ναι καμιά αντίρρηση ότι το AmigaOS ήταν πιο προηγμένο, αλλά όταν έχεις 512Kb RAM και τρέξεις και το OS, πόσα σου μένουν διαθέσιμα για εφαρμογές; Μην μου πείς ότι είναι αρκετά, δεν είναι.

Ο ST blitter (που παρεμπιπτόντως έκανε την εμφάνιση του αρκετά νωρίτερα, γύρω στο 1986-87) είναι χειρότερος από τον amiga blitter εκτός από ορισμένα σημεία στα οποία είναι γρηγορότερος ή καλύτερος. Σε διαφώτισα! Επιτρέπει το scaling και το rotation των bitplanes κάτι που από όσο γνωρίζω δεν υποστηρίζει ο Amiga blitter. Στην πραγματικότητα ο blitter είναι hardware υλοποίηση των Line-A routines του OS. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία των δύο chip.

Αλλά εδώ θα δούμε και την κύρια διαφορά στα δύο μηχανήματα. Η φιλοσοφία. Ο Tramiel έφτιαξε έναν επαγγελματικό υπολογιστή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εφαρμογές διασκέδασης. Ψάξε για videos από διαφημίσεις του ST στο youtube και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Αλλά επανέρχομαι στο ST και στο Falcon. Τα δύο μηχανήματα τα χωρίζουν δύο γενιές (βέβαια κατ εμέ ο ΤΤ είναι το καλύτερο μηχάνημα της Atari αλλά anyway). Ο προγραμματισμός τους είναι σχεδόν ο ίδιος, από το λίγο coding που έχω κάνει και από τα όσα διαβάζω. Μπορείς να εκμεταλλευτείς κάποια tricks στο falcon ή στον ST και να κάνεις εντυπωσιακά πραγματάκια τα οποία δεν είναι ανταλλάξιμα (interchangeable don't know the exact greek word), αλλά πέραν αυτού είναι το ίδιο. Οι registers είναι οι ίδιοι. Για να φέρω το παράδειγμα: είναι σαν να έχεις ένα PC με 286 EGA and Adlib και να το αναβαθμίζεις με VGA, 386SX και Soundblaster, SCSI II card αντί για SCSI I και 1.44 floppy. Αυτά.
 
DINO είπε:
Εννοείς, οτι ο STFM, δεν είχε 4κάναλο στερεοφωνικό ήχο όπως η Amiga, όχι οτι δεν είχε καθόλου ήχο... Το τσιπάκι της Yamaha, έκανε μια χαρά τη δουλειά του (άν έπεφτε σε σωστά χέρια) και άν θέλαμε κάτι καλύτερο υπήρχαν και trackers (TCB TRACKER, NOISE TRACKER), όπου μέσω sampling, είχαμε το κάτι παραπάνω...
Φυσικά και εννοώ για PCM ήχο. Εκείνη την εποχή αυτό έκανε το μπαμ. Και η Paula είχε synth capabilities και φίλτρα άλλα κανείς εκτός από τα 4Κ demos δεν τα χρησιμοποούσαν. Το Sampling που λες με τους trackers γινόταν με τον 68000, τέτοια έκανε και ο C64 και ο spectrum. Παράλληλα και ανεξάρτητα του επεξεργαστή αναπαραγωγή πολλών samples ταυτόχρονα άργησε να γίνει. Επίσης οι soundtrackers ξεκίνησαν στα 16bita από την Amiga γιατί εκεί είχε νόημα.

DINO είπε:
Ο "μόνος" και "έρημος" 68000 του ST, ήταν κατά τι γρηγορότερος από αυτόν της Amiga, γι'αυτό και η διαφορά στην ταχύτητα στα Vector Graphics.
Ναι ήταν κατά 0.χ πιο αργός ο 68000 στην Amiga άλλα όπως θυμάσαι κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα ήταν να φαίνεται ο Artari πιο αργός γιατί έπρεπε να κάνει όλη την δουλειά εκείνος.

DINO είπε:
Γνωστά τραγικά λάθη της Atari που την οδήγησαν στην καταστροφή...

Απλά ο STE, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έτσι όπως βγήκε ήταν (συγχωρήστε με), απαράδεκτος...

Τι να τα κάνω τα 4096 χρώματα, όταν μπορώ να δω ταυτόχρονα τα 16;

Και να ήταν μόνο αυτό;
Ανταγωνιζόντουσαν στα λάθη αυτές οι εταιρίες :)

DINO είπε:
Ανάλογα το τι ήθελες να κάνεις με έναν υπολογιστή τότε...

ΓΡΑΦΙΚΑ - ΗΧΟΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : AMIGA

MIDI - DTP - Ικανοποιητικά ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : ST

Ο STE θα έπρεπε να ήταν ο FALCON. O STFM, ήταν μια χαρά μηχάνημα, με ή χωρίς την παρουσία της AMIGA...
Συμωνούμε. Όχι απλά μια χαρά, ήταν φοβερό μηχάνημα. απλά η Amiga ήταν σε άλλη κλάση...μέχρι που βγήκε ο Falcon. Τότε αντιστράφηκαν οι όροι θεωρόντας ότι 3000 και 4000 μπορούσαν να αγοράσουν πολύ λίγοι.
 
ChrisTOS είπε:
Ναι αλλά για μένα το να γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες είναι πολύ κουραστικό επίσης +κάνω 100 ώρες.
Πιστεύω ότι είναι θέμα συνήθειας. Σε μερικές εκατοντάδες posts θα γράφεις πιο γρήγορα :biglaugh:

ChrisTOS είπε:
Η Α1200 βγήκε μερικούς μήνες πριν τον Falcon. Μήπως την μπερδεύεις με κάποια άλλη;
Υeap έχεις δίκιο έχω αρχίσει και ξεχνάω.

ChrisTOS είπε:
Όσον αφορά στο OS, το TOS ήταν απόλυτα ικανοποιητικό για την εποχή. Όπως το έχουμε ξανασυζητήσει είναι ένα OS που είχαν την εμπιστοσύνη να το τοποθετήσουν στην ROM. Επιπλέον σου έδινε αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το cooperative multitasking για τις εφαρμογές όπου το χρειαζόταν. Στην screenshot που έβαλα θα δείς το desktop και μια εφαρμογή που παίζει mod. Δεν μου απαγορεύει κανένας να τρέξω μια δεύτερη εφαρμογή και αυτές να συνεχίσουν να δουλεύουν ταυτόχρονα. Ναι καμιά αντίρρηση ότι το AmigaOS ήταν πιο προηγμένο, αλλά όταν έχεις 512Kb RAM και τρέξεις και το OS, πόσα σου μένουν διαθέσιμα για εφαρμογές; Μην μου πείς ότι είναι αρκετά, δεν είναι.
Όπως σου έχω ξαναπεί ήμουν χρήστης ST πολλά χρόνια από την εποχή του PRO24. Καταλαβαίνω γιατί πράγμα μιλάς, θυμάμαι τα desktop accesories άλλα αυτό δεν είναι πραγματικό multitasking. Με αυτή τη λογική και το MSDOS με τα κολπάκια που κάνανε κάποια προγράμματα ήταν και αυτό multitasking. Όσο αφορά τη μνήμη να σου θυμίσω ότι το μισό λειτουργικό ήταν ήδη στη ROM από την A500 και μετά. Λειτουργικό δεν είναι μόνο το workbench αλλά και το kickstart.

Μνήμη νομίζω ότι μετά το 88 είχαν όλοι 1ΜΒ. Την αγόραζες γύρω στα 15000 με 20000 θυμάμαι και ήταν απαραίτητο συμπλήρωμα μαζί με το 2ο drive.

ChrisTOS είπε:
Ο ST blitter (που παρεμπιπτόντως έκανε την εμφάνιση του αρκετά νωρίτερα, γύρω στο 1986-87) είναι χειρότερος από τον amiga blitter εκτός από ορισμένα σημεία στα οποία είναι γρηγορότερος ή καλύτερος. Σε διαφώτισα! Επιτρέπει το scaling και το rotation των bitplanes κάτι που από όσο γνωρίζω δεν υποστηρίζει ο Amiga blitter. Στην πραγματικότητα ο blitter είναι hardware υλοποίηση των Line-A routines του OS. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία των δύο chip.
Δεν έχω ξανακούσει πουθενά ότι ο blitter του STE ήταν πιο γρήγορος από της Amiga. και σίγουρα δεν έκανε γραμμές με οτιδήποτε style πολύ χρήσιμο στα vector παιχνίδια. Επίσης νόμιζα ότι blitter πρωτοβγήκε σε ST τέλος του 89 στον STE. Είχαν οι STFM blitter?

ChrisTOS είπε:
Αλλά εδώ θα δούμε και την κύρια διαφορά στα δύο μηχανήματα. Η φιλοσοφία. Ο Tramiel έφτιαξε έναν επαγγελματικό υπολογιστή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εφαρμογές διασκέδασης. Ψάξε για videos από διαφημίσεις του ST στο youtube και θα καταλάβεις τι εννοώ.
H ιστορία δείχνει ότι η Atari ήθελε την Amiga εξαρχής και αφού δεν μπόρεσε να την αγοράσει/σταματήσει έβγαλε στην κυκλοφορία όσο πιο γρήγορα μπορούσε ένα 16bito υπολογιστή με off-the-self-components χωρίς μεγάλο R&D μόνο και μόνο για να προλάβει και να πιάσει την αγορά. Ηταν πιο φθηνός (λογικό) άλλα όπως και να το κάνουμε, όπως και να το δούμε ήταν no-match. Αργότερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

ChrisTOS είπε:
Αλλά επανέρχομαι στο ST και στο Falcon. Τα δύο μηχανήματα τα χωρίζουν δύο γενιές (βέβαια κατ εμέ ο ΤΤ είναι το καλύτερο μηχάνημα της Atari αλλά anyway). Ο προγραμματισμός τους είναι σχεδόν ο ίδιος, από το λίγο coding που έχω κάνει και από τα όσα διαβάζω. Μπορείς να εκμεταλλευτείς κάποια tricks στο falcon ή στον ST και να κάνεις εντυπωσιακά πραγματάκια τα οποία δεν είναι ανταλλάξιμα (interchangeable don't know the exact greek word), αλλά πέραν αυτού είναι το ίδιο. Οι registers είναι οι ίδιοι. Για να φέρω το παράδειγμα: είναι σαν να έχεις ένα PC με 286 EGA and Adlib και να το αναβαθμίζεις με VGA, 386SX και Soundblaster, SCSI II card αντί για SCSI I και 1.44 floppy. Αυτά.
Αυτό δε λέει και πολλά. Η 1000αρα με την 4000 σε OS level παρόμοιο κώδικά είχαν. Και σε hardware level το AGA με το ECS πόσες διαφορές πιστεύεις ότι έχουν? Και ο 68030 με τον 68000 δεν έχουν ΤΙΣ διαφορές. Το ότι δεν έτρεχαν τα μισά προγράμματα ήταν από κακό προγραμματισμό (διαχείρηση cache, self mod code).

Δεν είναι όπως ο 286 με τον 386 που άλλαξε όλη η φιλοσοφία και πήγαν από segment/offset model σε flat memory model, real mode protected mode. Να μην πω από EGA σε VGA που είδαμε και το πρώτο πραγματικό scrolling σε PC :)
 
Πίσω
Μπλουζα