Καταλαβαίνουμε αυτό που εννοείς, αλλά το ταμπελάκι Commodore λέει.Αν είναι να αρχίσουμε ποιός συνέλαβε την ιδέα της Amiga, ποιός χρηματοδοτούσε, ποιός είχε αγοράσει μετοχές κλπ....Μπλέξαμε! Αφού η ιστορία Atari-Commodore είναι "τα φτιάχνουμε παρέα, κλέβουμε ο ένας ιδέες από τον άλλον και τα κορόιδα οι οπαδοί μας άστους να σφάζονται"...Κάτι σαν Suzuki-Kawasaki δηλαδή....Wally είπε:Με την ευκαιρια να υπενθυμισω οτι η Amiga ΔΕΝ ειναι Commodore![]()
Eυχαριστω![]()
Πολύ περισσότερο...Περίπου 800χιλ δραχμές με το μόνιτορ!shock είπε:. Tο 93 είχε βγει η 4000 η οποία στην έκδοση με τον 68040 έκανε κοντά μισό μισό μύριο (450000) :animeek:Τρελές τιμές για τότε και πράγματι ο Falcon ήταν φθηνός για αυτά που έδινε.
Ma giati akrivws ayto einai. Einai san na mou les oti h 1200 den einai amiga. An thes kai th gnwmh mou de, o pio oloklhrwmenos ST einai o TT. To yposysthma grafikwn ekei gia paradeigma einai 64-bit. An deite to parapanw demo se TT tha sas pesoun ta mallia. Einai apisteyto.shock είπε:LOL μου αρέσει κατά τ' άλλα που λέτε ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος ST και αναρρωτιέστε κι όλας γιατί θα θέλαμε έναν !!!
shock είπε:Να μου έκανες και το χατήρι να έγραφες με Ελληνικούς χαρακτήρεςΑκόμα και η πρόταση της μιας γραμμής είναι κουραστική να την διαβάζω.
Στο θέμα μας. Προσπαθείς να μας πεις δηλαδή ότι ο Falcon είναι ένας μεγάλος STΕ ενώ ως τώρα εγώ προσπαθώ να πω ότι ο Falcon θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος ST που θα έβγαζε ο Tramiel.
Το λειτουργικό του βγήκε 9 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του πρώτου ST. Δε νομίζεις ότι έπρεπε να είχαν κάνει κάτι από την αρχή?
Ο Falcon έχει ήχο. Ο πρώτος ST που είχε ήχο ήταν ο STE τέλος του 89 και παρόλο που άργησε 5 χρόνια δεν συγκρινόταν με της Paula.
Ο Falcon ήταν γρήγορος. Λόγω επεξεργαστή, λόγω blitter δεν έχει σημασία. Έχει σημασία όμως στην σειρά ST που δεν μπορούσε να κοντραριστεί με την Αmiga λόγω απουσίας custom chips να βοηθήσουν τον μόνο και έρημο 68000. Τον πρώτο Blitter τον είδε ο ST τέλος του 89 και να πεις ότι επιτέλους βάλανε κάτι καλό, κουτσουρεμένος ήταν και αυτός. Γρήγορος μεν χωρίς τις δυνατότητες του Blitter του Agnus.
Να μην πούμε για την 1200, το AGA, τον εσωτερικό δίσκο και όλα όσα είχε πάνω και βγήκε το 90 σχεδόν ταυτόχρονα με τον STE.
KAI οι δύο εταιρίες κάνανε τραγικά λάθη. Το ποια έκανε τα χειρότερα όλοι το ξέρουν. Η Commodore είχε τη δυνατότητα να γίνει Microsoft. Παρόλα αυτά έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην ιστορία της πληροφορικής μαζί με την IBM και τις άδειες των DOS / OS3.
Η Atari έβγαλε έναν πολύ καλό υπολογιστή το 84 που ήταν το όνειρο του κάθε πιτσιρικά τότε μεταξύ αυτών και εμένα. Το όνειρο όμως κράτησε 1 χρόνο. Πες μου ποιος άνθρωπος είδε Amiga 1000 το 85 και δεν έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Πες μου ποιος άνθρωπος μετά τον Noisetracker, Soundtracker ξαναγύρισε σε άλλο υπολογιστή. Ποιος είδε την παρουσίαση του Video Clip τoy Νίκου Πετρουλάκη με την βιντεοκάμερα και το genlock και δεν κατάλαβε ότι άλλαξε αιώνα η πληροφορική.
Η Amiga μέχρι που βγήκε ο Falcon ήταν no-match ακόμα και για ακριβά workstations. O Falcon όταν βγήκε έκανε τους φανατικούς Amigaδες να πουν "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ".
Για μένα προσωπικά είναι το status της εποχής για την ακρίβεια της μετάAmiga εποχής.
Άλλα μη λέμε έτσι απλά ότι είναι ένας μεγάλος ST![]()
Εννοείς, οτι ο STFM, δεν είχε 4κάναλο στερεοφωνικό ήχο όπως η Amiga, όχι οτι δεν είχε καθόλου ήχο... Το τσιπάκι της Yamaha, έκανε μια χαρά τη δουλειά του (άν έπεφτε σε σωστά χέρια) και άν θέλαμε κάτι καλύτερο υπήρχαν και trackers (TCB TRACKER, NOISE TRACKER), όπου μέσω sampling, είχαμε το κάτι παραπάνω...shock είπε:Ο πρώτος ST που είχε ήχο ήταν ο STE τέλος του 89 και παρόλο που άργησε 5 χρόνια δεν συγκρινόταν με της Paula.
Ο "μόνος" και "έρημος" 68000 του ST, ήταν κατά τι γρηγορότερος από αυτόν της Amiga, γι'αυτό και η διαφορά στην ταχύτητα στα Vector Graphics.shock είπε:Έχει σημασία όμως στην σειρά ST που δεν μπορούσε να κοντραριστεί με την Αmiga λόγω απουσίας custom chips να βοηθήσουν τον μόνο και έρημο 68000.
Γνωστά τραγικά λάθη της Atari που την οδήγησαν στην καταστροφή...shock είπε:Τον πρώτο Blitter τον είδε ο ST τέλος του 89 και να πεις ότι επιτέλους βάλανε κάτι καλό, κουτσουρεμένος ήταν και αυτός. Γρήγορος μεν χωρίς τις δυνατότητες του Blitter του Agnus.
Όπως προείπα, τα είχε και ο STFM...shock είπε:Πες μου ποιος άνθρωπος μετά τον Noisetracker, Soundtracker ξαναγύρισε σε άλλο υπολογιστή.
Ανάλογα το τι ήθελες να κάνεις με έναν υπολογιστή τότε...shock είπε:Η Amiga μέχρι που βγήκε ο Falcon ήταν no-match ακόμα και για ακριβά workstations.
Φυσικά και εννοώ για PCM ήχο. Εκείνη την εποχή αυτό έκανε το μπαμ. Και η Paula είχε synth capabilities και φίλτρα άλλα κανείς εκτός από τα 4Κ demos δεν τα χρησιμοποούσαν. Το Sampling που λες με τους trackers γινόταν με τον 68000, τέτοια έκανε και ο C64 και ο spectrum. Παράλληλα και ανεξάρτητα του επεξεργαστή αναπαραγωγή πολλών samples ταυτόχρονα άργησε να γίνει. Επίσης οι soundtrackers ξεκίνησαν στα 16bita από την Amiga γιατί εκεί είχε νόημα.DINO είπε:Εννοείς, οτι ο STFM, δεν είχε 4κάναλο στερεοφωνικό ήχο όπως η Amiga, όχι οτι δεν είχε καθόλου ήχο... Το τσιπάκι της Yamaha, έκανε μια χαρά τη δουλειά του (άν έπεφτε σε σωστά χέρια) και άν θέλαμε κάτι καλύτερο υπήρχαν και trackers (TCB TRACKER, NOISE TRACKER), όπου μέσω sampling, είχαμε το κάτι παραπάνω...
Ναι ήταν κατά 0.χ πιο αργός ο 68000 στην Amiga άλλα όπως θυμάσαι κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα ήταν να φαίνεται ο Artari πιο αργός γιατί έπρεπε να κάνει όλη την δουλειά εκείνος.DINO είπε:Ο "μόνος" και "έρημος" 68000 του ST, ήταν κατά τι γρηγορότερος από αυτόν της Amiga, γι'αυτό και η διαφορά στην ταχύτητα στα Vector Graphics.
Ανταγωνιζόντουσαν στα λάθη αυτές οι εταιρίεςDINO είπε:Γνωστά τραγικά λάθη της Atari που την οδήγησαν στην καταστροφή...
Απλά ο STE, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έτσι όπως βγήκε ήταν (συγχωρήστε με), απαράδεκτος...
Τι να τα κάνω τα 4096 χρώματα, όταν μπορώ να δω ταυτόχρονα τα 16;
Και να ήταν μόνο αυτό;
Συμωνούμε. Όχι απλά μια χαρά, ήταν φοβερό μηχάνημα. απλά η Amiga ήταν σε άλλη κλάση...μέχρι που βγήκε ο Falcon. Τότε αντιστράφηκαν οι όροι θεωρόντας ότι 3000 και 4000 μπορούσαν να αγοράσουν πολύ λίγοι.DINO είπε:Ανάλογα το τι ήθελες να κάνεις με έναν υπολογιστή τότε...
ΓΡΑΦΙΚΑ - ΗΧΟΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : AMIGA
MIDI - DTP - Ικανοποιητικά ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ : ST
Ο STE θα έπρεπε να ήταν ο FALCON. O STFM, ήταν μια χαρά μηχάνημα, με ή χωρίς την παρουσία της AMIGA...
Πιστεύω ότι είναι θέμα συνήθειας. Σε μερικές εκατοντάδες posts θα γράφεις πιο γρήγοραChrisTOS είπε:Ναι αλλά για μένα το να γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες είναι πολύ κουραστικό επίσης +κάνω 100 ώρες.
Υeap έχεις δίκιο έχω αρχίσει και ξεχνάω.ChrisTOS είπε:Η Α1200 βγήκε μερικούς μήνες πριν τον Falcon. Μήπως την μπερδεύεις με κάποια άλλη;
Όπως σου έχω ξαναπεί ήμουν χρήστης ST πολλά χρόνια από την εποχή του PRO24. Καταλαβαίνω γιατί πράγμα μιλάς, θυμάμαι τα desktop accesories άλλα αυτό δεν είναι πραγματικό multitasking. Με αυτή τη λογική και το MSDOS με τα κολπάκια που κάνανε κάποια προγράμματα ήταν και αυτό multitasking. Όσο αφορά τη μνήμη να σου θυμίσω ότι το μισό λειτουργικό ήταν ήδη στη ROM από την A500 και μετά. Λειτουργικό δεν είναι μόνο το workbench αλλά και το kickstart.ChrisTOS είπε:Όσον αφορά στο OS, το TOS ήταν απόλυτα ικανοποιητικό για την εποχή. Όπως το έχουμε ξανασυζητήσει είναι ένα OS που είχαν την εμπιστοσύνη να το τοποθετήσουν στην ROM. Επιπλέον σου έδινε αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το cooperative multitasking για τις εφαρμογές όπου το χρειαζόταν. Στην screenshot που έβαλα θα δείς το desktop και μια εφαρμογή που παίζει mod. Δεν μου απαγορεύει κανένας να τρέξω μια δεύτερη εφαρμογή και αυτές να συνεχίσουν να δουλεύουν ταυτόχρονα. Ναι καμιά αντίρρηση ότι το AmigaOS ήταν πιο προηγμένο, αλλά όταν έχεις 512Kb RAM και τρέξεις και το OS, πόσα σου μένουν διαθέσιμα για εφαρμογές; Μην μου πείς ότι είναι αρκετά, δεν είναι.
Δεν έχω ξανακούσει πουθενά ότι ο blitter του STE ήταν πιο γρήγορος από της Amiga. και σίγουρα δεν έκανε γραμμές με οτιδήποτε style πολύ χρήσιμο στα vector παιχνίδια. Επίσης νόμιζα ότι blitter πρωτοβγήκε σε ST τέλος του 89 στον STE. Είχαν οι STFM blitter?ChrisTOS είπε:Ο ST blitter (που παρεμπιπτόντως έκανε την εμφάνιση του αρκετά νωρίτερα, γύρω στο 1986-87) είναι χειρότερος από τον amiga blitter εκτός από ορισμένα σημεία στα οποία είναι γρηγορότερος ή καλύτερος. Σε διαφώτισα! Επιτρέπει το scaling και το rotation των bitplanes κάτι που από όσο γνωρίζω δεν υποστηρίζει ο Amiga blitter. Στην πραγματικότητα ο blitter είναι hardware υλοποίηση των Line-A routines του OS. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία των δύο chip.
H ιστορία δείχνει ότι η Atari ήθελε την Amiga εξαρχής και αφού δεν μπόρεσε να την αγοράσει/σταματήσει έβγαλε στην κυκλοφορία όσο πιο γρήγορα μπορούσε ένα 16bito υπολογιστή με off-the-self-components χωρίς μεγάλο R&D μόνο και μόνο για να προλάβει και να πιάσει την αγορά. Ηταν πιο φθηνός (λογικό) άλλα όπως και να το κάνουμε, όπως και να το δούμε ήταν no-match. Αργότερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν.ChrisTOS είπε:Αλλά εδώ θα δούμε και την κύρια διαφορά στα δύο μηχανήματα. Η φιλοσοφία. Ο Tramiel έφτιαξε έναν επαγγελματικό υπολογιστή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εφαρμογές διασκέδασης. Ψάξε για videos από διαφημίσεις του ST στο youtube και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Αυτό δε λέει και πολλά. Η 1000αρα με την 4000 σε OS level παρόμοιο κώδικά είχαν. Και σε hardware level το AGA με το ECS πόσες διαφορές πιστεύεις ότι έχουν? Και ο 68030 με τον 68000 δεν έχουν ΤΙΣ διαφορές. Το ότι δεν έτρεχαν τα μισά προγράμματα ήταν από κακό προγραμματισμό (διαχείρηση cache, self mod code).ChrisTOS είπε:Αλλά επανέρχομαι στο ST και στο Falcon. Τα δύο μηχανήματα τα χωρίζουν δύο γενιές (βέβαια κατ εμέ ο ΤΤ είναι το καλύτερο μηχάνημα της Atari αλλά anyway). Ο προγραμματισμός τους είναι σχεδόν ο ίδιος, από το λίγο coding που έχω κάνει και από τα όσα διαβάζω. Μπορείς να εκμεταλλευτείς κάποια tricks στο falcon ή στον ST και να κάνεις εντυπωσιακά πραγματάκια τα οποία δεν είναι ανταλλάξιμα (interchangeable don't know the exact greek word), αλλά πέραν αυτού είναι το ίδιο. Οι registers είναι οι ίδιοι. Για να φέρω το παράδειγμα: είναι σαν να έχεις ένα PC με 286 EGA and Adlib και να το αναβαθμίζεις με VGA, 386SX και Soundblaster, SCSI II card αντί για SCSI I και 1.44 floppy. Αυτά.