Amstrad 1640

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας ChrisD
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

ChrisD

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
5
Νεος στο φορουμ, εχω τοσες μερες που διαβαζω και θυμαμαι τα παλια και ειπα να κανω κι εγω ενα thread με το δικο μου μηχανηματακι.

Ξεκιναω με μια μικρη ιστοριουλα αναμνησεων απο τα παλια:

Καποτε, λοιπον, ειχαμε ενα Amstrad CPC464 (color παρακαλω). Θυμαμαι σαν χθες τις κασετες, το χαρτακι με τις οδηγιες του πως να φορτωσεις το καθε παιχνιδι και τον ατελειωτο χρονο μεχρι να το φορτωσει στη μνημη και να ξεκινησει το παιχνιδι. Απειρα σπασμενα joystic, αλλα και τα cartige που καρφωνες στο πλαι και φορτωναν αμεσως.

Ακομα εχω καπου μερικες κασετες και κανα δυο cartrige!!!! (πρεπει να τις ξεθαψω απο την ντουλαπα)

Μετα ηρθε η εποχη των PC....μαχες μεταξυ IBM, Amstrad και αλλων εταιριων που τωρα μου διαφευγουν. Ολοι ελεγαν οτι οποιος δε ξερει απο PC θα θεωρειται αγραμματος και ετσι το "ταπεινο" και ξεπερασμενο 464, ανταλλαχθηκε (μαζι με την αντιστοιχη χρηματικη διαφορα) για εναν ολοκαινουργιο Amstrad 1640SD.

Οπως και το 464, ετσι και με το 1640 θυμαμαι σαν χθες τηνμερα που γυρισα απο το σχολειο και αντι να δω στη γνωστη θεση το μαυρο 464 με το πολυχρωμο πληκτρολογιο, ειδα αυτο το κρεμ μηχανημα που αρχικα με αφησε καπως.....αδιαφορο!!! Μετα μου φορτωσαν το Digger και ξεκινησε ο πολεμος! :D

Παντως στα παιδικα τοτε ματια μου μου ελειψαν πολλα games που επαιζα στο 464. Μου αρεσε ομως το ποσο γρηγορα εβαζα στο 1640 τις δισκεττες και φορτωνα τα καινουργια μου πλεον παιχνιδια.

Και καθε μηνα το PC-Master φροντιζε να μας δινει πολλα ακομα!! Αυτες ηταν εποχες!

Καποια στιγμη κιολας ο πατερας μου βαρεθηκε την ιστορια με το βαλε-βγαλε δισκεττες και πηγε κι εβαλε ενα δευτερο drive 5,25". Η ζωη εγινε πολυ πιο ευκολη τοτε.

Καποια στιγμη οταν μεγαλωσα και αντιλαμβανομουν καλυτερα το τι ειναι ακριβως το PC, τι ειναι σκληρος δισκος και σε τι αλλο μπορουσε να χρησιμευσει περα απο παιχνιδια εκανα μια προσπαθεια να του βαλω ενα σκληρο δισκο για να γινει η ζωη μου πιο ευκολη. Δυστυχως οταν εγινε αυτο τα 8086 ηταν ηδη ξεπερασμενα και η ευρεση ανταλλακτικων που χρειαζοταν ηταν πολυ δυσκολη. Ψαχνωντας σε τοπικα μαγαζια καταφερα να βρω εναν 8bit controler σε ενα και 2-3 δισκους σε αλλο, αλλα ποτε μου δε καταφερα να τα συνδιασω να δουλεψουν. Δεν ηξερα ουτε κι εγω ακριβως τι να κανω, αλλα ουτε και οι τοτε "εμπειροι" τεχνικοι μιας και ηταν η εποχη που ηρθε στη ζωη μας το PnP και οτιδηποτε παλιο τους ξενιζε ή δε το ηξεραν καν.

Το project εγκαταληφθηκε λοιπον....το μονο που εμιενε να μου το θυμιζει ειναι ο σκληρος που αγορασα τοτε και το μαγαζι δε δεχθηκε να παρει πισω. Παλι καλα που δεν εχασα τα λεφτα μου και με τον controler μιας και τον επεστρεψα και πηρα πισω τα λεφτα μου.

Λιγο καιρο μετα το 1640 αντικατασταθηκε με ενα 486....και αργοτερα κι αυτο με τη σειρα του με αλλα...

Θα μπορουσε να ειχε πεταχτει ή να ανταλλαχθει οταν ηρθε το 486, αλλα οντας ξεπερασμενο δε το ηθελε κανεις μιας και δεν αξιζε τιποτε πλεον. Ετσι λοιπον για συναισθηματικους λογους και μονο, μπηκε σε ενα κουτι και αποθηκευτικε στο παταρι!

Εκει εζησε και ζει ακομα μετα απο σχεδον 15 χρονια! Προσφτατα σε αναζητηση/τακτοποιηση του παταριου βρεθηκα μπροστα στο κουτι και μολις το ανοιξα τον αντικρισα και παλι! Γυρισαν πισω στο μυαλο μου απειρες αναμνησεις απο τα παιδικα χρονια, τα παιχνιδια και τις ευχαριστες στιγμες που ειχαμε μαζι.

Αποφασισα λοιπον πως ηρθε η ωρα να ξαναδει το φως του ηλιου (ή του δωματιου μιας και μονο το βραδυ εχω χρονο να ασχοληθω μαζι του πλεον :P ) και να ξαναβρει μια θεση πανω στο γραφειο μου!

Ειμαι πολυασχολο ατομο και ακομα δε τον εβγαλα απο το κουτι να τον στησω, αλλα ελπιζω να γινει κι αυτο μεσα στις επομενες μερες!

Μαλιστα αποφασισα να ασχοληθω αρκετα μαζι του αυτη τη φορα και να τον αναβαθμισω και λιγο για να κανω την ζωη μου πιο ευκολη μιας και καλομαθαμε στην καινουργια-γρηγορη τεχνολογια σημερα.

Το μηχανημα δουλευε αψογα μεχρι την μερα που μπηκε στο κουτι. Δεν θελω καν να σκεφτομαι το ενδεχομενο να εχει παθει κατι απο την αναμονη τοσα χρονια. Εξαλλου ηταν σε μερος χωρις υγρασια και αυτο οσο να ειναι εχει βοηθησει.

Χαζευοντας εδω στο φορουμ λοιπον, επεσα πανω στις οδηγιες του Cauldron και ειδα πως γινεται να γινουν μερικες απο τις αναβαθμισεις που παντα ηθελα να κανω και ποτε δε καταφερα. Ενα μεγαλο ευχαριστω στον φιλο (πλεον) Λαζαρο για τον κοπο του να μας δειξει ολα αυτα.

Ηδη εχω παραγγειλει απο ebay ενα 5,25" to 3,5" drive adapter για να μπορεσω να βαλω drive 3,5".

Παραλληλα περιμενω να ερθει το PCB board για να "χτισω" κι εγω τον Xt-IDE controller και να βαλω σκληρο δισκο!

Θα παρουσιασω κι εγω βημα βημα τις αναβαθμισεις καθε φορα που θα κανω κατι.

Για αρχη βεβαια θα πρεπει να βγαλω το μηχανημα απο το κουτι και να το στησω στο γραφειο. Σε αναμονη λοιπον για το πρωτο βημα και τις φωτογραφιες που θα ακολουθησουν για οσους αρεσκονται στο οπτικο υλικο! ;)

Υ.Γ. Συγγνωμη για το "σεντονι" αλλα πιστευω πως ειχε ενδιαφερον να πω ολη την ιστορια!

Chris πολυ ενδιαφερουσα και νοσταλγικη η ιστορια σου!(προσωπικα τετοια σεντονια θελω να βλεπω :) ).Οταν με το καλο στησεις τον amstrad περιμενουμε φωτος (και με το xt-ide)!Eδω να πω και εγω ενα ευχαριστω στον Λαζαρο (cauldron) που εχει ανταποκριθει αμεσα σε οτι του ζητησα!

Καλώς ήρθες φίλε Chris! Πολύ ωραίες αυτές οι αναμνήσεις και παρόμοιες για πολλούς από εδώ μέσα... κόλλημα με το digger, ναι βεβαίως!! Θα παρακολουθώ το θέμα. Και εννοείται οι φωτογραφίες απαραίτητες για οφθαλμόλουτρο! :D

@angel_Grig αλήθεια έκανες τη δοκιμή με την κάρτα?

Nαι Λαζαρε,την εκανα αλλα μονο μεσω composite που ομως δεν λειτουργησε :( .Πρεπει να δοκιμασω και απο το cga out αλλα ο ανταπτορας που ειχα φτιαξει δεν λειτουργει ξαφνικα:what:,και δεν ειχα χρονο να ασχοληθω γι'αυτο δεν σου ειχα πει κατι..

καλώς όρισες στο φόρουμ όμως δεν κατάλαβα αυτό: αλλα και τα cartige που καρφωνες στο πλαι και φορτωναν αμεσως.

στον απλό 464;;;;

spyros_s είπε:
καλώς όρισες στο φόρουμ όμως δεν κατάλαβα αυτό: αλλα και τα cartige που καρφωνες στο πλαι και φορτωναν αμεσως.
στον απλό 464;;;;
Ετσι θυμαμαι....ή στο πλαι ή απο πισω για να ειμαι πιο σωστος! Θα κοιταξω να τα βρω και να τα τραβηκω φωτο να τα δουν οι πιο εμπειροι μιας και για εμενα αυτα ειναι παιδικες αναμνησεις και οσο να'ναι ειναι λιγο θολες.

Ειχα παντως δυο παιχνιδια, ενα ποδοσφαιρακι κι ενα με μια μπαλα που αναπηδουσε.....ονοματα τιτλων ουτε καν θυμαμαι!!!

Φοβερό μηχάνημα! Το 1ο μου PC. Είχε σκληρό δίσκο με την τρομακτική χωρητικότητα των 20 MB! Εκεί είχα πρωτοπαίξει τα περισσότερα adventures της Sierra! Δυστυχώς είχε Hercules κάρτα γραφικών και υπήρχε μεγάλος περιορισμός παιχνιδιών... Το SIMCGA πήγαινε σύννεφο, και πολλές φορές δεν έπιανε!

Anyway, σου εύχομαι φίλε ChrisD να σου παίξει το μηχανάκι και να καταφέρεις να τελειώσεις την αναβάθμιση που είχες ξεκινήσει τότε!

Περιμένουμε φωτό!!!

Ηταν το πρωτο μου PC!!Ειχα κανει και εγω τοτε ανταλλαγη τον 6128 με το 1640!Με την διαφορα ομως οτι ειχε EGA και θυμαμαι οτι ετσι το εδειναν σε εκεινη την προσφορα.

Καλώς όρισες φίλε! Ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις!

Εγώ είχα τον PC 1512 αλλά δυστυχώς δεν τον έχω πλέον, θα τον βρω όμως, που θα μου πάει :)

Fotis_kfor είπε:
Καλώς όρισες φίλε! Ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις!
Εγώ είχα τον PC 1512 αλλά δυστυχώς δεν τον έχω πλέον, θα τον βρω όμως, που θα μου πάει :)
Τελικα ειμαστε πολλοι οι κατοχοι (πρωην και ακομα εχοντες) 1512 και 1640!

Σημερα αξιωθηκα να τον βγαλω απο το κουτι και να το στησω προχειρα σε ενα γραφειακι για laptop.....ισα ισα χωραει αλλα για να τσεκαρω το αν δουλευει μας κανει!!!

Το στηνω, συνδεω ολα τα καλωδια, το βαζω στο ρευμα, παταω το κουμπακια και ναι.....ξυπνησε!!! :)

Μεγαλη χαρα, εχω εικονα στην οθονη, η κεντρικη μοναδα αναψε το λαμπακι της, εγινε τσεκ στα drive.....πω πω θα γινει χαμος!!! Ολη νυχτα θα παιζω παλια παιχνιδια!!

Μπιιιπ μπιιιιπ μπιιιιιπ μπιιιιιιπ μπιιιιιπ

Τι εγινε [edit];

Κοιταω στην οθονη και βλεπω μηνυμα "replace batteries, set time and date"

οκ λεω, λογικο το παραπονο, αλλα απο την αλλη μπαταριες σπανια εβαζα για το ρολοι του. Ακριβως απο κατω ομως το ακουλουθο:

"check keyboard and mouse"

Ναι ρε....θελει και το mouse το ρημαδι, αλλιως δε ξεκινα. Θυμαμαι μαλιστα που παντα το ειχα τυλιγμενο διπλα μιας και δε πολυδουλευα το GEM και δεν ηθελα να με ενοχλει.

Σβηνω, συνδεω το mouse, ξαναδινω power, γινεται check στα drive.....ολα καλα.

Οχι παλι [edit]....."Check keyboard and mouse"

Φτουυυυυυυυυυυυυ

Ξεσυνδεω το keyboard και ξεκιναει να κανει το περιοδικο μπιπ οτι κατι του λειπει....το συνδεω παλι και κανει τα συνεχομενα (παλι καλα που ρυθμιζει η ενταση ηχου και δε μου παιρνει τα αφτια).

Εχουμε θεμα!

Πηγα σε φιλαρακι που προσφατα ξεθαψε κι αυτος τον δικο του αλλα δε τον συνδεσε ακομα....τσιμπαω το πληκτρολογιο και τρεχαλα πισω σπιτι. Βαζω το keyboard πανω, ανοιγω και παμε παλι

Check keyboard and mouse

Αυτη τη στιγμη ειμαι σε φαση να αρχισω να κοπαναω το κεφαλι μου στον τοιχο!

Σε πρωτη φαση θα ανοιξω το πληκτρολογιο να το καθαρισω απο σκονες και να τσεκαρω επαφες απο πληκτρα ενα ενα, καθαριζοντας οτι μπορω.

Μετα θα γινει το ιδιο με το mouse, μηπως φταιει αυτο (που δε νομιζω)

Τελευταιο και χειροτερο σεναριο ειναι να εχει καποιο προβλημα η μητρικη (την κατσαμε)

Βεβαια καθε προταση για το τι μπορει να φταιει ευπροσδεκτη, οπως και αν εχει τυχει σε κανεναν αλλο και τι εκανε για να το ξεπερασει.

Σε αναμονη συνεχειας και για φωτο μιας και με το σοκ που επαθα δεν ειχα κουραγιο να τραβηξω ουτε μια

Το ωραιο ειναι οτι σε καποια φαση εμφανιζεται ο πατερας μου και με το που βλεπει το 1640 ξυπνησε και σε αυτον το παιδι μεσα του

"Που το ξεθαψες αυτο ρε; Αντε τι καθεσαι βαλε να παιξουμε τιποτε!"

Απογοητευτικη απαντηση "Κατσε γιατι μεχρι να παιξουμε εχου μελλον ακομα.....ετσι κι ετσι"

Βρηκα ευκαιρια και τον ρωτησα με τι το ειχε ανταλλαξει οταν το πηρε....τελικα θυμομουν λαθος, καθοτι μπομπιρας 6 χρονων τοτε....το πρωτο δεν ηταν 464 αλλα commodore 64.

Επιβεβαιωθηκε και απο τις κασεττες που καταφερα να ξεθαψω μετα απο αρκετο ψαξιμο.

Αρκετα μεγαλη συλλογη κι αυτη αλλα αχρηστη προς το παρον. Θα τις στησω με την ησυχια μου κι αυτες να τις παρω φωτο για οσους αρεσκονται!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aπο την στιγμη που δοκιμασες 2 πληκτρολογια,προς το παρον,απομακρυνεται το ενδεχομενο να φταιει το πληκτρολογιο.Τσεκαρε λοιπον ξανα τις συνδεσεις (πχ οξειδωμενες επαφες) και κατοπιν προχωρας στα ενδοτερα.Το service manual το βρισκεις εδω:http://archive.org/details/amstrad-pc1640-pc-md-pc-cd-pc-ecd-service-manual (το οποιο κατα την προσφιλη τακτικη της amstrad ,ειναι αφιερωμενο σε ενα αρκετο τμημα του στο service του drive :xm: ).Περιμενουμε νεοτερα και φωτογραφιες...

Ξεβίδωσε τη μονάδα και έλεγξε τις κολλήσεις της υποδοχής πάνω στη motherboard. Ζέστανέ τες με πιστόλι και ξανακόλα τες.

Τωρα πισω στο 1640.

Ξεκιναω με μια φωτογραφια απο το pcακι κι ενα τμημα της συλλογης δισκετων και βιβλιων για την απαραιτητη χαρα του ματιου!

Και τωρα επιστροφη στο προβλημα.

Επιστρεφοντας το δανεικο πληκτρολογιο στο φιλο μου παρατηρησα οτι ειχε μεινει πατημενο το space μιας και το ειχε τυλιγμενο με ζελατινα και το πιεζε.

Δεν εδωσα πολυ σημασια τοτε, αλλα το ιδιο βραδυ που κοιμομουν πεταχτηκα στον υπνο μιας και ηρθε μια αναμνηση να μου δωσει την λυση. (Ολοι μας το κανουμε αυτο....το μυαλο μας δουλευει και οταν κοιμωμαστε ;) )

Θυμηθικα λοιπον οτι το αρχικο check που γινεται απο το pc για να δει αν εχει πληκτρολογιο σε περιπτωση που υπαρχει πατημενο πληκτρο αποτυγχανει και το ηχειο παραπονιεται με μπιπ συνεχομενο......σχεδον σαν κατι που μου εκανε οταν τον ανοιξα και οταν εβαλα το δανεικο πληκτρολογιο.

Οταν εβγαζα το πληκτρολογιο σταματαγαν τα μπιπ,αλλα δεν ειχε πληκτρολογιο συνδεδεμενο ωστε να προχωρησει στο check.

Αρα το θεμα ειναι στο πλητκρολογιο λεω! Απλα ετυχε και το δευτερο να εχει ιδιο θεμα! (ΠΕσαμε στην περιπτωση). Οι επαφες ειναι ολες οκ, καμια οξειδωμενη, αρα το θεμα ειναι μεσα στα ενδωτερα! Ανοιγμα λοιπον!

Κατσαβιδι αν χειρας, τουμπα το πληκτρολογιο και.....το πιο ευκολο πληκτρολογιο που ανοιξα ποτε!!!! Ουτε μια βιδα, ολα με αφτακια!!!

Βγαζοντας το πανω καλυμμα εχουμε την παρακατω εικονα λοιπον:

Τα πληκτρα ειναι ολα πιασμενα στο μαυρο πλαστικο και αυτο παταει με αφτακια παλι πανω σε ενα μεταλικο υποσασι και τα δυο τους κανουν σαντουιτς το ολοκληρωμενο.

Ανοιγω τα αφτακια με προσωχη παντα μη σπασω κανενα , σηκωνω το πλαστικο σασι και βλεπω το παρακατο σκηνικο:

Μμμμμννννναι......οκ.....τοσο πραμα που εχει εκει μεσα και βλεπωντας οτι τα πληκτρα πατανε με ελατηρια στο ολοκληρωμενο....καποιο σκαωσε κι εμεινε πατημενο κανωντας μου τα κολπα που μου κανει!

Ξεκινησε λοιπον η ταλαιπωρια του να καθαρισω το πληκτρολογιο. Εχω κανει πολλες φορες τετοια δουλεια και καμια φορα δε την ευχαριστηθηκα....πολυωρη, αργη, βαρετη....και απαιτει υπομονη.

Επιασα πρωτα το ολοκληρωμενο, μιας και εκει θα φαινοταν να υπηρχε και καποιο προβλημα! Το καθαρισα καλα και συνδεσα το πληκτρολογιο χωρις πληκτρα στο pc, το αναψα και......ολα κομπλε!!!!!!!!!!!

Καλο αυτο, αρα δεν εχουμε προβλημα σε ηλεκτρονικα. Εινα απλα θεμα καλου καθαρισματος!

Εξω ενα ενα τα πληκτρα και καθαρισμα ενα ενα απο ολες τις πλευρες, καθαρισμα το ελατηριο του καθενος και στο τελος που βγηκαν ολα πλησιμο το πλαστικο μαυρο σασι.

Περιττο να πω οτι και κατω απο τα πληκτρα υπηρχε ενας αντιστοιχος χαμος! Δεν εχω φωτογραφια απο εκει ομως γιατι δεν ειχα κουραγιο να σταματησω το καθαρισμα...οχι τιποτε αλλο, αλλα αν σταματαγα θα το επιανα την επομενη μερα παλι! Και μου πηρε καπου 2 ωρες το ολο πραμα!

Το εκλεισα με το που τελειωσα, ειδα οτι ολα δουλευουν οκ ως προς το πατα και επαναφορα, το συνδεσα και παλι στο pc, ανοιγμα το power και σε αναμονη για να δω κατι καλο!

Και ναι....εβαλα και την δισκετουλα μου στο drive και φορτωσε κανονικα!

Κομπλε! Δοκιμασα και τα πλητκρα ενα ενα και ειδα οτι ειναι οκ και τωρα ειμαι σε αναμονη να ερθουν τα απαραιτητα ανταλλακτικα ωστε να προχωρησω στις αναβαθμισεις!!!

Τελος καλο, ολα καλα για αρχη! Τυχερος στην ατυχια, οπως το δει κανεις! Σημασια εχει οτι δουλευει και χαρηκα κι ενα δυο παιχνιδακια μετα απο ολη αυτη τη δουλεια!

angel_grig είπε:
Τελειες φωτος!!!Bλεπω εχεις τα manual της ΡΙΜ software..μηπως εχεις και τα προγραμματα??
Θα σε γελασω! Προς το παρον βρηκα οτι βλεπεις στις φωτο! Δε ξερω αν υπαρχει κατι ακομα μιας και πρεπει να ανοιξω καμποσα κουτια και να ψαξω. Συν οτι αυτη ειναι η συλλογη του πατερα μου στην ουσια κι οχι δικια μου μιας κι εγω ειμουν μπομπιρας τοτε!

unboxing.jpg

boot.jpg

keyboardopen_01.jpg

keyboardopen_02.jpg

keyboardtest.jpg

ChrisD είπε:
Δεν εδωσα πολυ σημασια τοτε, αλλα το ιδιο βραδυ που κοιμομουν πεταχτηκα στον υπνο μιας και ηρθε μια αναμνηση να μου δωσει την λυση. (Ολοι μας το κανουμε αυτο....το μυαλο μας δουλευει και οταν κοιμωμαστε ;) )
Ω ναι!Και εγω το εχω παθει αυτο!!! :D

Μπραβο λοιπον που βρηκες το προβλημα!!!!Ο amstrad-ακος αποδεικνυεται αθανατος τελικα!!Συγχαρητηρια λοιπον για την αψογη δουλεια και την ευρεση του προβληματος! :bow2: :bow2:Αψογη η περιγραφη και οι φωτος!!!

Περιμενουμε λοιπον περισσοτερο eye candy οταν θα σου ελθουν και τα υπολοιπα εξαρτηματα!!!

χαχαχαα ανακούφιση! φτηνά τη γλίτωσες. Ωραίος μπράβο. ωραίες φωτο. Επίσης καλό είναι να καθαρίσεις και τα drive που σίγουρα θα έχουν σκόνες. Την κεφαλή με οινόπνευμα και λίπανση με λεπτό γρασάκι.

Ναι ειναι το επομενο στη λιστα! Και να τσεκαρω και τους ιμαντες που περιμενα να ειναι χαλαροι ή κομματιασμενοι, αλλα οι ήχοι που μου εδινε το drive οταν διαβαζε δισκετα ηταν γνωριμοι στο αφτι μου!

Με την ευκαιρια που θα το ανοιξω κιολας θα εγκταστησω και το drive 3,5", οπωτε περιμενω ακομα μεχρι να μου ερθει ο ανταπτορας 5,25"-3,5"

Να κανω ενα μικρο update.

Δυστυχως η δουλεια μου και ο περιορισμενος μου χρονος δε μου επετρεψε να ασχοληθω ακομα με τον Amstrad.

Περιμενα εξαλλου και το 5,25-3,5 drive adapter (εφτασε αλλα ακομα δε μπηκε και θα εξηγησω παρακατω), αλλα και την XT-IDE PCB η οποια ναι μεν εφτασε αλλα δε καταφερα να βρω στην τοπικη αγορα τα απαραιτητα εξαρτηματα για να φτιαξω τον controller. Απο οτι φαινεται ολα θα ερθουν απο το ebay στο τελος!

Στο ενδιαμεσο βεβαια μετα απο αρκετο ψαξιμο καταφερα και ξεθαψα αυτο το μικρο διαμαντι:

2013-06-20083859.jpg

Μια Sound Blaster Pro2, μιας και ειπα να βαλω και καρτα ηχου ειμαι που ειμαι! Η συγκεκριμενη ναι μεν ειναι 16bit και εχει το εξτρα slot για 16bit ISA θυρες, αλλα ειναι απο την εποχη που η καρτα ηχου "κουβαλαγε" και τον controller για το CD-ROM, με αποτελεσμα η συγκεκριμενη αν μπει σε 8bit ISA θυρα, προφανως θα μπει μονο το ενα slot, αλλα αυτο δεν επηρεαζει την λειτουργια ως καρτα ηχου....απλα δε θα δουλεψει ο controller για το CD-ROM, κατι που δε με απασχολει καν!

Αυτο ειναι συμφωνα με τα λεγώμενα σε forum και απο διαφορους που εχουν δοκιμασει την συγκεκριμενη καρτα σε 8Bit θυρες σε IBM XT μηχανηματα! Οταν φτασει η ωρα θα τα ψαξω κι αλλο το θεμα, αλλα κατι μου λεει οτι θα δουλεψει μια χαρα!

Και τωρα μια μικρη εκπληξη! Πλεον ειναι στην κατοχη μου τα παρακατω δυο "διαμαντια":

2013-06-30213520.jpg

Amstrad 1512 SD με μονοχρωμο μονιτορ και Amstrad...sorry... Schneider 1640 DD με EGA monitor!!! (πολυποθητο εδω και χρονια)

Τα συμμαζεψα απο αγγελια χωρις να τα δω καν απο κοντα και βοηθησε κι ενα φιλαρακι να τα παρω μιας και ηταν σε αλλη πολη και δεν υπηρχε τροπος να μου τα στειλουν ουτε να παω εγω να τα παρω προφανως. Εχουν βεβαια ενα κακο....και τα δυο ειναι με χαλασμενα τροφοδοτικα και δε ξερω καν αν λειτουργουν ή αν θα καταφερω να τα επισκευασω, αλλα και παλι πιστευω αξιζε τον κοπο να τα παρω, μιας και ή θα φτιαχτουν ή θα γινουν δοτες οργανων ή θα.....δουμε!

Αρχικα ηθελα μονο το 16χρωμο EGA αλλα δυστυχως ή ευτυχως τα εδιναν ολο σαν σετ....2 pc, μια σακουλα με διαφορα και....εναν εκτυπωτη σε λειτουργικη κατασταση! Δε με χαλαγε να εχω κι εναν εκτυπωτη, ετσι για να συμπληρωσω το σετ και ετσι ειπα το "δε βαριεσαι" και τα πηρα ολα!

Ακολουθουν φωτογραφιες απο τα "παρελκομενα":

2013-06-30214438.jpg

2013-06-30213622.jpg

Παμε λοιπον στην αναλυση:

Η σακουλα με τα διαφορα αποκαλυψε τα πληκτρολογια, τα ποντικια, ενα joystic, ενα σκληρο δισκο (!!! τι κανει αυτο εδω?) και ενα drive 5,25 (που λογικα απο τον 1640 βγηκε οταν μπηκε το 3,5")

Μεγαλη χαρα για τα εξτρα πραγματακια μιας και περιμενα μονο τα πληκτρολογια και ουτε καν τα ποντικια!

Ωρα να δω και τα PC. Αφου τα εβγαλα απο τη συσκευασια και τα εστησα σε μια ακρη ηρθε η ωρα να τα περιεργαστω. Κοιτωντας τον 1512 ειχα δει οτι ηταν SD (Single Drive) αρα λογικο να εχει ενα 5,25 μονο. Μου εκανε εντυπωση βεβαια που ηταν μαυρο και οχι το μαμα Amstrad κρεμ, αλλα το απεδωσα σε καποια βλαβη στο παρελθον που αναγκασε τον προηγουμενο ιδιοκτητη να το αλλαξει. Αν εχει τις ιδιες αντοχες με το μαμα και δουλευει ακομα....θα δουμε!

Διπλα ομως ελειπε το καπακι και με ξενερωνε! Ποσο μαλλον οταν φαινοταν σαν να ειχαν πεταξει μεσα καποιο drive ή αλλο εξαρτημα. Κοιταξα λιγο καλυτερα ομως και:

2013-06-30213650.jpg

ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!!!!!

Πλακα μου κανουν! Δεν ειχε απο τη μανα του αλλα καποιος τον εβαλε μετα! Δεν ειχε θηκη να τον βαλει και τον στριμωξε μεσα σχεδον οπως οπως για να μη κουνιεται! Ή απλα τον πεταξαν μεσα και σφηνωσε; Κοιταξα καλυτερα και ειχε καλωδιοταινιες.....κατσε να δω αν εχει και controller! Αν εχει θα κανουμε party!

Βγαζω την οθονη απο πανω, ανοιγω το πανω καπακι που μου δινει προσβαση στις θυρες επεκτασης και :biglaugh:

2013-06-30213725.jpg

ΝΑΙ....εχει και controller!!! Κατι που δεν ειχε φανει ευκολα απ'εξω μιας και το πλαινο καπακι ηταν τοποθετημενο και δε φαινοταν αν χρησιμοποιουνταν καποια θυρα!

Ξαφνικα ο Schneider φανταζε πιο φτωχος στα ματια μου! Επιτελους βρηκα σκληρο δισκο για το 1640 μου και παρακαλαω να λειτουργει ακομα! Αν οχι εχω εναν ακομα σκληρο στη σακουλα αλλα κι εναν που λειτουργει σιγουρα απο την παλια μου αποπειρα να βαλω καποτε δισκο! Τρεις δισκοι κι ενας controller!!! Και εχω και τον XT-IDE στα σκαρια!!! Κατι απο ολα στο τελος θα δουλεψει σιγουρα!!!

Να γιατι ηταν και ο σκληρος μεσα στη σακουλα!!! 'Η παλιος αλλαγμενος, χαλασμενος (ελπιζω οχι) ή απλα....καβατζα!

Για περίμενε... η σακουλα ειχε και joystic... και ο 1512 δεν ειχε καρτα midi για να συνδεθει! Αρα ο Schneider σιγουρα εχει εστω αυτη την καρτουλα... κοιταω στο πλαι και το πλαινο καπακι ειναι τοποθετημενο! Και δεν ηθελε να βγει καν κιολας μιας και ειχε μαγκωσει καπου! Φτου, γκαντεμης ειμαι, να δεις που το joystic ετυχε να ηταν εκει μαζι με τα Amstrad και μου το εδωσαν ετσι... οχι οτι με πειραζει, αλλα μια καρτα ακομα δε θα με χαλαγε!

Κατσε να το δω κι αυτο απο πανω που ειναι πιο ευκολο.

Βγαζω το μονιτορ, ανοιγω το καπακι, κοιταω μεσα και :o

Τρεις καρτες;;; :xm: Γιατι τρεις;;;; Πως τρεις;;;....Τι με νοιαζει;;; το βασικο ειναι ΤΙ τρεις;;;

Προσπαθω να βγαλω και το πλαινο καπακι και στο τελος τα καταφερα και τελικα ΝΑ ΤΙ τρεις:

Καρτα για διπλο joystic (καλο, μιας και ειχα μονο για ενα).....καρτα ηχου (πλακα κανει!!!!).....και.....modem?!?!?! Μα καλα ποιος εβαλε modem σε 8086; Που μπορει να του χρειαστηκε; Τι με νοιαζει;! Το εχω κι αυτο πλεον!!!! :D

Πλεον θελω να επισπευσω τη διαδικασια να επισκευασω τα τροφοδοτικα τους!

Ισως μεχρι να το κανω να δοκιμασω να τροφοδοτησω το Schneider με την δικια μου CGA που ξερω οτι δουλευει οκ και να δω αν δουλευει τοσο το 3,5 drive (το οποιο ειχε και δισκετα που γραφει DOS στο ταμπελακι της και ελπιζω να εχει drivers για τις καρτες), οσο και οι καρτες! Πρεπει να αλλαξω τα διακοπτακια της καρτας οθονης πρωτα ομως!

Για το 1512 δυστυχως η ιδια ιδεα δε θα δουλεψει! Η τροφοδοσια ναι μεν ειναι ιδια, αλλα δε θα εχω εικονα μιας και το βυσμα ειναι εντελως διαφορετικο!

Παρακατω εχω φωτογραφιες απο το πισω μερος των δυο οπου φαινεται η διαφορα τους:

Το 1512

Και το 1640 που καθοτι Schneider, (αρα Γερμανικο) τα εχει ολα στα Γερμανικα πανω του!!!(ειναι αυτοκολλητο ομως και ισως απο κατω να υπαρχει το αναγλυφο στα Αγγλικα οπως ειναι στο 1512 και στο 1640 μου)

Για κερασακι στην τουρτα δοκιμασα και το καλυμμα πο υπηρχε μεσα στη σακουλα!

Κομμενο και ραμμενο στα μετρα των Amstrad και μαλιστα ειχε εγκοπη στο αριστερο πλαινο που ειναι τα βυσματα πληκτρολογιου και ποντικου ωστε να φοριεται χωρις προβληματα, αλλα και ενα μικροτερο καλυμμα για το πληκτρολογιο! Τωρα εξηγειται γιατι ο 1512 ηταν λιγοτερο κιτρινος απο τον Schneider... ειχε το δικο του..."βρακι" :P και τον προφυλαξε καλυτερα απο τον ηλιο!

Νεωτερα λοιπον, μολις μπορεσω να βρω λιγο χρονο να ασχοληθω και ελπιζω να επισκευασω τα τροφοδοτικα τους!

Την συγγνωμη μου για το μεγαλο ποστ, αλλα πιστευω το αξιζε! Δε βρισκεις καθε μερα θησαυρους και ηθελα να μοιραστω τη χαρα!!!

.....................................

4.jpg

1.jpg

5.jpg

2.jpg

3.jpg

Να κανω ενα μικρο update.

Δυστυχως η δουλεια μου και ο περιορισμενος μου χρονος δε μου επετρεψε να ασχοληθω ακομα με τον Amstrad.

Περιμενα εξαλλου και το 5,25-3,5 drive adapter (εφτασε αλλα ακομα δε μπηκε και θα εξηγησω παρακατω), αλλα και την XT-IDE PCB η οποια ναι μεν εφτασε αλλα δε καταφερα να βρω στην τοπικη αγορα τα απαραιτητα εξαρτηματα για να φτιαξω τον controller. Απο οτι φαινεται ολα θα ερθουν απο το ebay στο τελος!

Στο ενδιαμεσο βεβαια μετα απο αρκετο ψαξιμο καταφερα και ξεθαψα αυτο το μικρο διαμαντι:

2013-06-20083859.jpg

Μια Sound Blaster Pro2, μιας και ειπα να βαλω και καρτα ηχου ειμαι που ειμαι! Η συγκεκριμενη ναι μεν ειναι 16bit και εχει το εξτρα slot για 16bit ISA θυρες, αλλα ειναι απο την εποχη που η καρτα ηχου "κουβαλαγε" και τον controller για το CD-ROM, με αποτελεσμα η συγκεκριμενη αν μπει σε 8bit ISA θυρα, προφανως θα μπει μονο το ενα slot, αλλα αυτο δεν επηρεαζει την λειτουργια ως καρτα ηχου....απλα δε θα δουλεψει ο controller για το CD-ROM, κατι που δε με απασχολει καν!

Αυτο ειναι συμφωνα με τα λεγώμενα σε forum και απο διαφορους που εχουν δοκιμασει την συγκεκριμενη καρτα σε 8Bit θυρες σε IBM XT μηχανηματα! Οταν φτασει η ωρα θα τα ψαξω κι αλλο το θεμα, αλλα κατι μου λεει οτι θα δουλεψει μια χαρα!

Και τωρα μια μικρη εκπληξη! Πλεον ειναι στην κατοχη μου τα παρακατω δυο "διαμαντια":

2013-06-30213520.jpg

Amstrad 1512 SD με μονοχρωμο μονιτορ και Amstrad...sorry... Schneider 1640 DD με EGA monitor!!! (πολυποθητο εδω και χρονια)

Τα συμμαζεψα απο αγγελια χωρις να τα δω καν απο κοντα και βοηθησε κι ενα φιλαρακι να τα παρω μιας και ηταν σε αλλη πολη και δεν υπηρχε τροπος να μου τα στειλουν ουτε να παω εγω να τα παρω προφανως. Εχουν βεβαια ενα κακο....και τα δυο ειναι με χαλασμενα τροφοδοτικα και δε ξερω καν αν λειτουργουν ή αν θα καταφερω να τα επισκευασω, αλλα και παλι πιστευω αξιζε τον κοπο να τα παρω, μιας και ή θα φτιαχτουν ή θα γινουν δοτες οργανων ή θα.....δουμε!

Αρχικα ηθελα μονο το 16χρωμο EGA αλλα δυστυχως ή ευτυχως τα εδιναν ολο σαν σετ....2 pc, μια σακουλα με διαφορα και....εναν εκτυπωτη σε λειτουργικη κατασταση! Δε με χαλαγε να εχω κι εναν εκτυπωτη, ετσι για να συμπληρωσω το σετ και ετσι ειπα το "δε βαριεσαι" και τα πηρα ολα!

Ακολουθουν φωτογραφιες απο τα "παρελκομενα":

2013-06-30214438.jpg

2013-06-30213622.jpg

Παμε λοιπον στην αναλυση:

Η σακουλα με τα διαφορα αποκαλυψε τα πληκτρολογια, τα ποντικια, ενα joystic, ενα σκληρο δισκο (!!! τι κανει αυτο εδω?) και ενα drive 5,25 (που λογικα απο τον 1640 βγηκε οταν μπηκε το 3,5")

Μεγαλη χαρα για τα εξτρα πραγματακια μιας και περιμενα μονο τα πληκτρολογια και ουτε καν τα ποντικια!

Ωρα να δω και τα PC. Αφου τα εβγαλα απο τη συσκευασια και τα εστησα σε μια ακρη ηρθε η ωρα να τα περιεργαστω. Κοιτωντας τον 1512 ειχα δει οτι ηταν SD (Single Drive) αρα λογικο να εχει ενα 5,25 μονο. Μου εκανε εντυπωση βεβαια που ηταν μαυρο και οχι το μαμα Amstrad κρεμ, αλλα το απεδωσα σε καποια βλαβη στο παρελθον που αναγκασε τον προηγουμενο ιδιοκτητη να το αλλαξει. Αν εχει τις ιδιες αντοχες με το μαμα και δουλευει ακομα....θα δουμε!

Διπλα ομως ελειπε το καπακι και με ξενερωνε! Ποσο μαλλον οταν φαινοταν σαν να ειχαν πεταξει μεσα καποιο drive ή αλλο εξαρτημα. Κοιταξα λιγο καλυτερα ομως και:

2013-06-30213650.jpg

ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!!!!!

Πλακα μου κανουν! Δεν ειχε απο τη μανα του αλλα καποιος τον εβαλε μετα! Δεν ειχε θηκη να τον βαλει και τον στριμωξε μεσα σχεδον οπως οπως για να μη κουνιεται! Ή απλα τον πεταξαν μεσα και σφηνωσε; Κοιταξα καλυτερα και ειχε καλωδιοταινιες.....κατσε να δω αν εχει και controller! Αν εχει θα κανουμε party!

Βγαζω την οθονη απο πανω, ανοιγω το πανω καπακι που μου δινει προσβαση στις θυρες επεκτασης και :biglaugh:

2013-06-30213725.jpg

ΝΑΙ....εχει και controller!!! Κατι που δεν ειχε φανει ευκολα απ'εξω μιας και το πλαινο καπακι ηταν τοποθετημενο και δε φαινοταν αν χρησιμοποιουνταν καποια θυρα!

Ξαφνικα ο Schneider φανταζε πιο φτωχος στα ματια μου! Επιτελους βρηκα σκληρο δισκο για το 1640 μου και παρακαλαω να λειτουργει ακομα! Αν οχι εχω εναν ακομα σκληρο στη σακουλα αλλα κι εναν που λειτουργει σιγουρα απο την παλια μου αποπειρα να βαλω καποτε δισκο! Τρεις δισκοι κι ενας controller!!! Και εχω και τον XT-IDE στα σκαρια!!! Κατι απο ολα στο τελος θα δουλεψει σιγουρα!!!

Να γιατι ηταν και ο σκληρος μεσα στη σακουλα!!! 'Η παλιος αλλαγμενος, χαλασμενος (ελπιζω οχι) ή απλα....καβατζα!

Για περίμενε... η σακουλα ειχε και joystic... και ο 1512 δεν ειχε καρτα midi για να συνδεθει! Αρα ο Schneider σιγουρα εχει εστω αυτη την καρτουλα... κοιταω στο πλαι και το πλαινο καπακι ειναι τοποθετημενο! Και δεν ηθελε να βγει καν κιολας μιας και ειχε μαγκωσει καπου! Φτου, γκαντεμης ειμαι, να δεις που το joystic ετυχε να ηταν εκει μαζι με τα Amstrad και μου το εδωσαν ετσι... οχι οτι με πειραζει, αλλα μια καρτα ακομα δε θα με χαλαγε!

Κατσε να το δω κι αυτο απο πανω που ειναι πιο ευκολο.

Βγαζω το μονιτορ, ανοιγω το καπακι, κοιταω μεσα και :o

Τρεις καρτες;;; :xm: Γιατι τρεις;;;; Πως τρεις;;;....Τι με νοιαζει;;; το βασικο ειναι ΤΙ τρεις;;;

Προσπαθω να βγαλω και το πλαινο καπακι και στο τελος τα καταφερα και τελικα ΝΑ ΤΙ τρεις:

Καρτα για διπλο joystic (καλο, μιας και ειχα μονο για ενα).....καρτα ηχου (πλακα κανει!!!!).....και.....modem?!?!?! Μα καλα ποιος εβαλε modem σε 8086; Που μπορει να του χρειαστηκε; Τι με νοιαζει;! Το εχω κι αυτο πλεον!!!! :D

Πλεον θελω να επισπευσω τη διαδικασια να επισκευασω τα τροφοδοτικα τους!

Ισως μεχρι να το κανω να δοκιμασω να τροφοδοτησω το Schneider με την δικια μου CGA που ξερω οτι δουλευει οκ και να δω αν δουλευει τοσο το 3,5 drive (το οποιο ειχε και δισκετα που γραφει DOS στο ταμπελακι της και ελπιζω να εχει drivers για τις καρτες), οσο και οι καρτες! Πρεπει να αλλαξω τα διακοπτακια της καρτας οθονης πρωτα ομως!

Για το 1512 δυστυχως η ιδια ιδεα δε θα δουλεψει! Η τροφοδοσια ναι μεν ειναι ιδια, αλλα δε θα εχω εικονα μιας και το βυσμα ειναι εντελως διαφορετικο!

Παρακατω εχω φωτογραφιες απο το πισω μερος των δυο οπου φαινεται η διαφορα τους:

Το 1512

Και το 1640 που καθοτι Schneider, (αρα Γερμανικο) τα εχει ολα στα Γερμανικα πανω του!!!(ειναι αυτοκολλητο ομως και ισως απο κατω να υπαρχει το αναγλυφο στα Αγγλικα οπως ειναι στο 1512 και στο 1640 μου)

Για κερασακι στην τουρτα δοκιμασα και το καλυμμα πο υπηρχε μεσα στη σακουλα!

Κομμενο και ραμμενο στα μετρα των Amstrad και μαλιστα ειχε εγκοπη στο αριστερο πλαινο που ειναι τα βυσματα πληκτρολογιου και ποντικου ωστε να φοριεται χωρις προβληματα, αλλα και ενα μικροτερο καλυμμα για το πληκτρολογιο! Τωρα εξηγειται γιατι ο 1512 ηταν λιγοτερο κιτρινος απο τον Schneider... ειχε το δικο του..."βρακι" :P και τον προφυλαξε καλυτερα απο τον ηλιο!

Νεωτερα λοιπον, μολις μπορεσω να βρω λιγο χρονο να ασχοληθω και ελπιζω να επισκευασω τα τροφοδοτικα τους!

Την συγγνωμη μου για το μεγαλο ποστ, αλλα πιστευω το αξιζε! Δε βρισκεις καθε μερα θησαυρους και ηθελα να μοιραστω τη χαρα!!!

.....................................

4.jpg

1.jpg

5.jpg

2.jpg

3.jpg

Kαλα μιλαμε εχω μεινει!!!Εχεις 3 συνολικα amstrad!!:dribble:

Λοιπον εχουμε και λεμε

1ον)Εχεις ενα 8 Bit modem (πιθανως και fax)-τοτε αυτη την λειτουργια θα ειχε -εκτος εαν ο χρηστης ηταν "προχωρημενος" και εμπαινε σε BBS!

2oν)Εχεις 8μπιτη καρτα ηχου (στο ebay οι τιμες τους φτανουν στα ουρανια)

3ον)Εχεις 8μπιτο controller (πιθανως να ειναι xt ide αλλα θελει τους δικους του δισκους και οχι τους συγχρονους ide δισκους οπως ο νεος Controller που θα φτιαξεις)

Για το τροφοδοτικο του 1512 εδω:http://www.seasip.info/AmstradXT/1512tech/section1.html

Αυτα..και μεχρι να συνελθω... περιμενουμε νεοτερα απο το project συντομα!!!!!

Με εναν ξεκινησα... πως βρεθηκα με τρεις ουτε που το συνειδητοποιησα ακομη! Αποφάσεις τις στιγμής χωρίς πολυ σκέψη τις λεω αυτες!

Το ωραιο ειναι οτι εχω μια μικρη αναμνηση γυρω στο 95 περιπου! Το σπιτι μου ηταν πολυ κοντα στον τοτε αντιπροσωπο (πωλητή/σερβις) Amstrad και παντα περναγα μπροστα απο το μαγαζι πηγαινοντας στο φροντιστήριο Αγγλικων μου. Ενα απογευμα λοιπον, γυρνώντας σπιτι, είδα στον καδο σκουπιδιών ακριβώς απέναντι απο το μαγαζί 2-3 1512 και κανα δυο οθόνες. Περιττό να πω πως μου φάνηκε τοτε μιας κι ένιωσα ενα κόμπο στην καρδία. Μάλιστα καποια πιτσιρίκια θεώρησαν αστείο να σπασουν τις οθόνες με πετρες και να χύσουν coca cola πανω στις κεντρικες μονάδες, αλλα και να τις κατακλωτσήσουν μιας και ολα σχεδον ηταν σπασμένα!

Ακόμα και τότε που τα συγκεκρίμενα PC θεωρούνταν απλα ξεπερασμένα και παλιά δεν εκαναν για τίποτε, ουτέ στα μάτια μου που τότε ήθελα ενα 486. Ίσως αν δεν ειχαν βανδαλιστεί έτσι να τα ειχα συμμαζέψει και να είχα κι αλλα τώρα! Θυμάμαι ειχα κοιτάξει μονο αν εχουν κανα controller και σκληρό μέσα που θα μπορούσα να σώσω αλλα ήταν σκέτα PC με μονο drive. Μακάρι να είχα ξηλώσει κάτι ή και να τα ειχα παρει και απο ολα τα σπασμένα να δυνέθετα ενα σωστό, αλλά που μυαλό τοτε!

Κλέινω την μικρή (και πονεμένη) ανάμνηση με οχι και πολλά νεά ακόμα. Έπιασα χθες βραδυ, για να χαλαρώσω, να καθαρίσω ένα απο τα ποντίκια, μιας και σιχαίνομαι να τα βλέπω βρώμικα... πόσο μάλλον να τα ακουμπάω κιόλας.

Προβολή συνημμένου 82586

αφού το άνοιξα και καθάρισα ένα ένα ολα του τα εξαρτήματα

Προβολή συνημμένου 82587

κατέληξε να ειναι έτσι, καθαρό και συμμαζεμμένο όμορφα μέχρι να έρθει η ώρα να χρησιμοποιήθει :)

Προβολή συνημμένου 82588

Με τα πληκτρολόγια θα ασχοληθώ πολύ αργότερα μιας και δεν έχω κουραγιο μετα το πρώτο που καθάρισα!

Σειρά εχει το joystic το οποίο θες γάντια να το πιάσεις... και έχει και ενα χαλασμένο κουμπί που ελπίζω να καταφέρω να φτιάξω!

Αλήθεια, καλό το καθάρισμα, αλλα η κιτρινίλα παραμένει όσο και να τα τρίψουμε-καθαρίσουμε! Έχει βρει κάποιος κατι που να επαναφέρει το αρχικό άσπρο χρώμα στα πλαστικά; Ή έστω να μειωθέι η κιτρινίλα όσο γίνεται;

Πρέπει να αρχίσω να ψαχνω το ιντερνετ και τα μαγαζία πάλι....

2013-07-01 15.16.06.jpg

2013-07-01 15.55.40.jpg

2013-07-01 16.04.28.jpg

Πίσω
Μπλουζα