Ηρθε η ωρα για ενα ακομα "σεντονακι".
Παρτε pop-corn, πατατακια, μπυρες, Coca cola καθιστε αναπαυτικα και ξεκιναμε ενα ταξιδακι ενημερωσης και μπολικου φωτογραφικου υλικου!
Να ξεκινησω με μια μικρη ανακαλυψη αρχικα! Μεσα στο Drive του 1512 υπηρχε μια ξεχασμενη(?) δισκετα. Δεν εχασα ευκαιρια...την πηρα και πηγα στο λειτουργικο μου 1640 να τσεκαρω τι εχει μεσα. Μαλιστα σκεφτικα οτι πιθανο να ειχε και λειτουργικο συστημα, οπωτε ανοιξα το PC....ξεκινησε, εβαλα τη δισκετα μεσα και βγηκαμε στην παρακατω οθονη
Του εκανα το χατηρι και πατησα ενα key
![Stick Out Tongue :P :P](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f61b.png)
και εμφανιστηκε η παρακατω
Πατησα Υ και εκανε ενα check στα γρηγορα τα 640Κ του συστηματος και οτι ειχε η δισκεττα. Με το που τελειωσε βγηκε αλλη μια αντιστοιχη που με ρωτουσε αν θελω να φορτωσω το πιντικι ή οχι και αφου το απαντησα κι αυτο (δε βαζω φωτο γιατι δεν εχει και πολυ νοημα) τελειωσε το φορτωμα και με εβγαλε πλεον στο DOS με το παρακατω εφε αλλα και το ονομα του δημιουργου!
Ενδιαφερον, δε λεω! Δινει μια αλλη νοτα! Και μεσα η δισκετα ειχε τα κλασσικα αρχεια της πρωτης κοκκινης δισκετας που εχει κανονικα ο 1512 και ο 1640.
Αφου ελυσα την απορεια του τι ειχε μεσα η δισκετα λοιπον ειπα να τσεκαρω το αμεσως επομενο που με βασανιζε: ον σκληρο δισκο! Μια και δυο λοιπον ανοιξα το case του 1512 για να δω και το πως ειχαν στριμοωξει μεσα τον σκληρο.
Μετα λυπης διαπιστωσα οτι ελειπε το housing του Drive B (ή του σκληρου) γιατι προφανως οταν τον εβαλαν δεν χρησιμοποιησαν καποιο 3,5" adaptor.
Παρολαυτα μπορω να πω οτι ηταν καλα στριμωγμενος μεσα μιας και δε βγηκε με την πρωτη αλλα χρειαστικε λιγη...βια!
Με το που τον απελευθερωσα απο την διαγωνια θεση του διαπιστωσα οτι η εγκατασταση του ειχε προκαλεσει ακρωτιριασμο πλαστικων που ενοχλουσαν....ευτυχως μονο σε ενα σημειο, ενα μικρο αυτακι που κραταει στη θεση του το ηχειο! Μικρο το κακο!!!
Το αλλο προβληματακι. Το πανω καπακι του κουτιου επρεπε να εχει δυο καλωδια που καταληγουν στη μητρικη απο τη μια και στη βαση των 4ρων μπαταριων απο την αλλη! Αυτο ειχε κανει φτερα! Ευκολη επισκευη ομως μιας και ειναι μολις δυο πινακια στην μητρικη. Μολις βρω ενα φυσακι και λιγο καλωδιο θα το φτιαξω κι αυτο.
Μιας και το εχουμε απορια πολλοι εδω μεσα τι controller και τι σκληρος ειναι εγκατεστημενα πηρα μερικες κοντινες φψτογραφιες.
Ο controller δε καταλαβα τι ειναι (ισως Western Digital μιας και ο κωδικος στο αυτοκολλητακι ξεκιναει με WD???), ο σκληρος παντως ειναι MiniScribe. Πρωτη φορα την εβλεπα την μαρκα του σκληρου.
Πηρα το σετακι λοιπον και πηγα να το βαλω στον 1640 μου. Εβγαλα την τροφοδοσια του Β και την εριξα στο σκληρο, εβαλα και τον controller σε μια αδεια θυρα, πατησα του κουμπακι να αναξει το PC και... ακουω το σκληρο να στροφαρει. Ωραια δουλευει!!! Για να δουμε τι θα μου ξεκινησει τωρα!
Στην οθονη ειχα τον κερσορα μονο να αναβοσβηνει....εμεινε ετσι για περιπου μισο λεπτο και τελικα "ξυπνησε" το drive και μου ζητουσε δισκεττα! Του εβαλα μια να ξεκινησει και αφου βγηκα σε DOS το μονο drive που ειχα ηταν το A:! B: προφανως οχι μιας και δεν ειχε ρευμα, αλλα δυστυχως ουτε και C:
Τι και αν δοκιμασα και στις υπολοιπες 3 θυρες, δεν εγινε τιποτε, παντα το ιδιο σεναριο.
Μετα σκεφτικα να δοκιμασω τον δευτερο δισκο που μου ειχαν δωσει(εναν Seagate), καθως και τον αλλο που ειχα εγω απο παλια. Ο Seagate επιβεβαιωσε τις υποψιες που ειχα λογω ονοματος και δεν στροφαρε καν! Ο αλλος που ειχα εγω, αναψε μεν το led λειτουργιας του, αλλα κι αυτος δε στροφαρε! Αρα 2 στους 3 δισκους δε στροφαρουν και τους θεωρω νεκρους!
Συνδεω παλι τον MiniScribe, αλλα ξεχασα να συνδεσω την τροφοδοσια του αυτη τη φορα και ενω αναψα το PC ειχα παλι την ιδια αναμονη και τελικα αναζητηση λειτουργικου στο A: Αρα και αυτος ο δισκος μαλλον δεν ειναι σε καλυτερη μοιρα!
![Stick Out Tongue :p :p](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f61b.png)
recry:
Να σημειωσω εδω οτι ενω στροφαρει και κραταει στροφες σε σταθερο ρυθμο δεν ακουω καθολου να διαβαζει ή να ακουγοντε οι κεφαλες του. Χωρις να εχω εμπειρια λοιπον και λογικα σκεπτομενος, ο controller δουλευει και ψαχνει για δισκο, παει να bootαρει το συστημα απο τον C: αλλα ο C: κανει καλα και δε δουλευει! Αφου δε βλεπει ανταποκριση απο εκει προχωραει στην δευτερη εναλλακτικη του, το Α:
Αν κανω καπου λαθος εδω να με διορθωσει οποιος εχει καμια ιδεα του τι μπορει να φταιει! Θα χαρω ιδιαιτερα αν κανω κατι λαθος και τελικα ο δισκος ζει!
Μιας και ειχα απογοητευτει λιγο με αυτο και αφου ειχα ανοιξει το case του 1512 ειπα να τα βγαλω ολα εξω και να κανω ενα καλο πλυσιμο στα πλαστικα, να φυγει και η μπιχλα απο πανω. Αφου ξεβιδωθηκαν οι απαραιτητες βιδες, βγηκε το κουμπακι ρυθμισης εντασης του ηχειου, εβγαλα εξω τα μεταλλικα πλαισια που περικλειουν την μητρικη! Ενα καλο φυσιμα με το κομφλερ και να πως ειναι η μητρικη του 1512:
Στο κεντρο ο "παντοδυναμος 8086"!!! Οποιος ξερει απο 1512 ας μου πει και ποση μνημη εχει μιας και δε ξερω πως γινεται η αναβαθμιση απο 512Κ σε 640Κ.
Τα πλαστικα του κουτιου οντας γυμνα απο μεταλικα κομματια, δεχτικαν ενα εντατικο πλυσιμο με σαπουνακι, χλιαρο νερακι και μαλακο σφουγγαρακι! Η βρωμα εφυγε απο πανω σχεδον χωρις κοπο και αφου εγινε ενα καλο σκουπισμα, πηγαν κι αυτα κατευθειαν για φυσιμα με το κομφλερ ωστε να στεγνωσουν απευθειας χωρις αναμονες!
Για καλο και για κακο τα αφησα και μια μερα να αποστεγνωσει οτι μπορει να ξεφυγε, αν και γενικα ειμουν επιμελης!
Να λοιπον το κουτακι γυμνο απο οτιδηποτε ηλεκτρονικο, πλυμενο και "δεμενο" προχειρα χωρις βιδες ωστε να παρω μια εικονα!
Κατι υπολειμματα απο αυτοκολλητη ταινια στο πλάι καθαριστικαν πανευκολα με λιγη καθαρη βενζινη αφου πηρα τις φωτο! Κιτρινιλα εχει λιγο πιο εντονη απο τη δεξια μερια και γενικα ειναι σε καλη κατασταση απο αποψη κιτρινισματος. Παρολαυατα λεω να το περασω ενα χερακι retrobright οταν ερθει η ωρα να ξασπρισει τελειως!
Την επομενη ξαναεβαλα μεσα την μητρικη μαζι με τα περιβληματα της και αλλαξα το drive με ενα κρεμ που ηταν συνοδευτικο με την προμηθεια των PC. Το αν δουλευει δε το ξερω ακομα, αλλα θα φανει αν λυσω το θεμα του τροφοδοτικου. Πλεον παντως το PC εχει σχεδον "μαμα" εικονα, με μονη παραφωνια την ελειψη του καλυμματος της δευτερης θηκης 5,25.
Και μιας και το ανεφερα:
Τροφοδοτικο!!!
Ας πιασουμε την οθονη! Την βαζω μονη στην πριζα, παταω του κουμπι και.....τιποτε! Οκ λοιπον, ανοιγμα!!! Πεντε βιδες μετα και το πισω καλυμμα βγαινει πανευκολα! Να μη πω πως ηταν και τι ειχε μεσα μιας και ειδα τα δαχτυλα μου μαυρα οταν το ακουμπησα στο δαπεδο. Η εικονα μιλαει απο μονη της:
Πλυσιμο αργοτερα μιας και με τρωει να ανακαλυψω τι φταιει στο τροφοδοτικο.
Να λοιπον η γυμνη πλεον ασπρομαυρη οθονιτσα μας:
Εβγαλα το καλυμμα που φαινεται κατω δεξια και ενφανιστικε ο μετασχηματιστης που ηταν και η κυρια υποψια μου αφου διαβασα το thread του Claudron για το πως επισκευασε την δικη του!
Μια πιο κοντινη επισκοπιση στον υποπτο επιβεβαιωνει την υποψια μου
Ο μετασχηματιστης μας ειναι....καπουτ!!!!!!!!!!
Θα ρωτησω κι ενα φιλο μηηηηπως μπορουμε να βρουμε κατι να τον αντικαταστησουμε πριν επιχειρησω πατεντα σαν του Λεωνιδα! Δε ξερω ακομα αν εχω ελπιδες ή οχι, μιας και σε επισκευη τετοιων ηλεκτρονικων δεν εχω γνωσεις! Στην χειροτερη θα δοκιμασω και την τυχη μου σε καταστημα επισκευης ηλεκτρινικων, τηλεορασεων κτλ μηπως και....
Στην ακρη λοιπον το μικρο ασπρομαυρο μιας και δε μπορω να του κανω κατι για ωρας!
Γυριζω το βλεμα μου και το ενδιαφερον μου στον Schneider που περιμενε υπομονετικα την σειρα του!
Πηρα το μονιτορ απο πανω του και το βαζω στο παγκο εργασιας. Το βλεμα τραβαει αρχικα το φις του σηματος με την απουσια περιβληματος και 2 κομμενα (ή ξεκολλημενα αν προτειματε) καλωδια
Εasy fix αυτο. Στην αγορα για ενα καινουργιο και λιγο κολλητηρι και θα γινει!
Καπακι και το επισκευασμενο ή αλλαγμενο απο αλλου τυπου φις παροχης ρευματος!
Το ανοιξα και το κοιταξα αν ειναι οκ οι επαφες του και ηταν ευτυχως. Μετα απο αυτο το καρφωνουμε στην πριζα! Περιμενω να εχω ιδια ανταποκριση με το ασπρομαυρο οταν παταω το κουμπι, αλλα τελικα με διαψευδει!!! Εχω ανεπαισθητη πτωση τασης στο φως του δωματιου οταν παταω το ΟΝ και ακουω σπινθηρα μεσα! Το κλασσικο που ακουγεται οπωτε αναβω και το 1640 μου τόσα χρονια! Καλο αυτο! Εικονα βεβαια δεν εχω, ουτε ακουω το κανονι να ζεσταινεται! Αρα πρεπει να υποψιαζομαι βραχυκυκλωμα ή σκασμενο πυκνωτη ή...κατι αλλο!
Μια και δυο και ανοιγω το καπακι μετα τις 5 βιδες! Εντυπωση κανει στο συγκεκριμενο οτι στις EGA ειχαν και ανεμηστηρα να ψυχει το τροφοδοτικο!
Να λοιπον που ειναι και πως ειναι τοποθετημενος
Και το πως ειναι η EGA γυμνη:
Εντελως διαφορετικο τοπιο σε σχεση με την ασπρομαυρη! Κλασσικα το τροφοδοτικο ειναι καλυμμενο με την ασπιδα και απο τα αριστερα αφου απο εκει ειναι και ο ανεμηστηρας! 5 βιδες ακομα λοιπον και βγαινει κι αυτο για να τσεκαρω και το μετασχηματιστη καλου κακου! Ολα δειχνουν καλα, ενω σε μερικες ακομα προσπαθειες να ακουσω και να δω κατι το υποπτο πατωντας το ΟΝ δε βλεπω κατι.
Αναρωτιεμαι τι θα γινει αν συνδεσω την κεντρικη μοναδα! Οτι ζημια ηταν να γινει εχει γινει απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη, αλλα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο ξεσυνδεω ολες τις σπανιες 8μπιτες καρτες και αφηνω μονο τις δισκετες.
Συνδεω αναγκαστικα μονο την τροφοδοσια μιας και σημα δε μπορω να παρω ακομα.
Παταω το ΟΝ και βλεπω το led του Power στο κουτι να αναβει! 2sec μετα εσβησε και σαν να ακουγοταν προσπαθειες να ξαναπαρει σημα!
Δοκιμασα μερικες φορες ακομα αλλα παρολαυτα συνεχιζω να μην εχω ρευμα για πανω απο 2 δευτερα στο PC.
Βεβαια καποια στιγμουλα το τερας ξυπνησε και αρχισε να bootαρει!!! #) Ειχα μονιμη παροχη και τα drive εκαναν τα διαγνωστικα τους και αρχισαν να ψαχνουν για δισκετες! Χαρικα προς στιγμην, αλλα μετα επεσε το βλεμμα μου....μαλλον η μυτη μου πανω σε ανησυχιτικη μυρωδια! Γυρναω προς το μονιτορ και ειδα λιγους καπνους! :sealed: Σβηνω κατευθειαν, βγαζω και την πριζα αλλα μεχρι να προλαβω να δω απο που ηταν ειχαν φυγει!
Μια προσπαθεια ακομα με σκετο το μονιτορ στον ΟΝ δεν εκανε τιποτε, ενω μολις συνδεσα παλι την κεντρικη μοναδα και πηρε περισσοτερο φορτιο, ζεσταθηκε παλι και βγηκαν παλι οι καπνοι! Αυτη τη φορα ομως εντοπισα απο που ηταν!!!
Υπαιτιος λοιπον ο μικρος μαυρος κυριος στον κοκκινο κυκλο!
Και ναι... κανονικα δεν επρεπε να ειναι μαυρος! Αντισταση ειναι, ετσι λεει και η πλακετα απο κατω του που για καλη μου τυχη το αναγραφει και κοιτωντας αλλους αντιστοιχου μεγεθους και σχηματος με αυτον, κανονικα πρεπει να ειναι πρασινος και καπου 100Ω. Θα τσεκαρω και το service manual, αλλα πιστευω οτι βρηκα τον υπευθυνο για το προβλημα μου! Ελπιζω να ειναι μονο αυτο και τιποτε αλλο!
Πριν κλεισω το σεντονακι να δειξω λιγο και τις καρτουλες που ειχε μεσα ο Schneider!
Κλασσικη για την εποχη καρτουλα για joystic λοιπον! Πλεονεκτημα οτι εχει δυο αντι για μια θυρες!
Δευτερη στη σειρα η καρτα ηχου, η οποια αποδειχτικε οτι ειναι Creative Sound Blaster ή Game Blaster μετα απο μικρο ελεγχο που εκανα στο internet. Το τσιπακι εχει κωδικο CT1302. Δεν εχει midi επανω, αλλα ηταν μπροστα για την εποχη της μιας κι εχει στερεοφωνικη εξοδο!!!
Τελος το modem. ACER παρακαλω!
Αυτο ηταν, φτασαμε στο τελος!
Οχι, εχω ενα ακομα!
Βγαζωντας τις καρτες επεσε το ματι μου πανω σε ενα κοψιμο που εχει το καλυμμα της μητρικης του 1640 και εκει εβλεπα ενα τσιπακι που εγραφε επανω 8086!
Που ειναι το περιεργο; Ειναι οτι στο δικο μου 1640 αυτο ειναι κενο!!!
Αρα καποιος εβαλε δευτερο επεξεργαστη! Συνεπεξεργαστη νομιζω το ελεγε η Amstrad τοτε και θυμαμαι οτι το διαφημιζαν με αυτη τη δυνατοτητα αναβαθμισης!
Ερωτηση λοιπον προς τους εμπειρους! Πιο το πλεονεκτημα απο αυτο; Γινεται πιο γρηγορο το PC; Δουλευει με δυο επεξεργαστες; Τρεχουν πιο ανετα τα προγραμματα; ΤΙ;;;
Και ναι...επιτελους το σεντονακι τελειωσε! Ελπιζω να μη σας κουρασα και να χωρτασατε οπτικο υλικο και pop-corn!
Offtopic: Αν μου ξεφυγε κατι στις εικονες ζητω συγνωμη, αλλα δεν εχω εξοικειωθει πολυ ακομα με το Album και μου ειναι αρκετα εκνευριστικο στο να διαχειριστω εικονες στα ποστ. Δε μπορεσα να μικρινω και μερικες και μπηκαν με ΒΒ-Code που μου δινει απο το Album. Ελπιζω να μην ειναι προβλημα