Χρονια πολλα σε ολο το Φορουμ!
Ο Αη Βασιλης ηρθε λιγο νωριτερα φετος για μενα και με την ευκαιρια κανω και μια εορταστικη ενημερωση!
Ειχα παρει απο ebay μια καρτα γραφικων για να μπορεσω να χρησιμοποιησω το Schneider με αξωτερικο μονιτορ και τροφοδοσια απο ΑΤΧ τροφοδοτικο!
Η καρτουλα κατευθασε πριν μερικες ημερες και ειναι μια Trident TVGA 9000i-3. Προκειται για μια 8/16bit ISA VGA με 256Κb μνημης επεκτασιμη στα 512.
Aφου ρυθμισα τα jumper της για λειτουργια σε 8bit, την τοποθετησα σε μια απο της θυρες επεκτασης, συνεδεσα ενα 15αρι VGA μονιτορ που ειχα και εδωσα τροφοδοσια απο το λειτουργικο CGA στην μοναδα! Δε ξεχασα να κατεβασω ολα τα dipswitches της ενσωματομενης καρτας γραφικων, απομονωνοντας την ετσι και λεγοντας στην μητρικη οτι πλεον εχει εξωτερικη καρτα οθονης VGA.
Μεγαλη η αναμονη για το τι θα γινει μολις πατησα το κουμπι και το "τερας" ξυπνησε! Και ΝΑΙ...εχουμε εικονα! Ειδα τα σχετικα με το BIOS της TRIDENT με χρωματιστα γραμματα και μετα αμεσως το κλασσικο για τον Amstrad "Check keyboard and mouse"! (Δεν ειχα συνδεσει πληκτρολογιο για αυτη τη δοκιμη).
Αρα ολα καλα! Η επισκευη μπορει να προχωρησει κανονικα απο εδω και περα!
Την εβομαδα που περασε εκμεταλευτικα την ηλιοφανεια που ειχαμε και ελυσα ολα τα πλαστικα αφηνωντας τα στον ηλιο αλοιμενα με Retrobright!
Λιγο η ελαχιστη διαρκεια ηλιοφανειας, λισο (ισως) το κρυο και πολυ η τεραστεια κιτρινιλα που ειχαν τα πλαστικα, με αναγκασαν λιγο πολυ να κανω δυο με τρεις "θεραπειες" την καθε επιφανεια!
Το αποτελεσμα αρκετα εντυπωσιακο μιας και το PCακι δεν ειναι πλεον κατακιτρινο αλλα βρηκε κατα ενα μεγαλο ποσοστο το αρχικο του χρωμα!
Θα το περασω μια φορα ακομα παντως οταν βελτιωθει ο καιρος παλι για να δω αν μπορει να ξασπρισει λιγο ακομα μιας και μια κιτρινιλα εμεινε και τωρα που δεν εχει την εργοστασιακη οθονη πανω του φαινεται (η εσοχη για την βαση της οθονης δεν εβλεπε ηλιο και εχει παραμεινει στο εργοστασιακο κρεμ χρωμα).
Παραλληλα εχω να κανω ακομα το πληκτρολογιο και τα drive με τα οποια δεν προλαβα να ασχοληθω!
Αυτα οσο αφορα το εμφανησιακο και λειτουργικο κομματι!
Εμενε μονο το θεμα τροφοδοσιας για να προχωρησουν οι εργασιες!
Κλασσικη λυση πλεον η χρηση ΑΤΧ τροφοδοτικα, εξωτερικα απο το PC για αρχη. Απο το service manual ειχα το διαγραμμα των pin της κεντρικης φυσας τροφοδοσιας του κουτιου!
Μιας και δεν ηθελα να καταστρεψω το εργοστασιακο καλωδιο που παει απο την οθονη στην 14πινη φυσα, σε περιπτωση που το ΕGA μονιτορ επισκευαστει καποια στιγμη, αρχισα να ψαχνω στην τοπικη αγορα για καινουργια 14πινη φυσα!
Μεγαλη απογοητευση μιας και οπου πηγα δε βρηκα τιποτε απολυτως!
Πριν καταθεσω τα οπλα, πηγα και βρηκα τον μεγαλο μας συντροφο, το ιντερνετ και αρχισα να ψαχνω! Η απογοητευση δεν αρχισε να ερθει κι εκει, μιας και μετα απο αρκετο ψαξιμο δεν βρηκα σχεδον τιποτε! Και λεω ΣΧΕΔΟΝ, γιατι βρηκα το ενα και μοναδικο (ισως) πραμα που εχει την ιδια ακριβως φυσα! Εξωτερικο Drive για Amiga ST!!! Κατα τα αλλα φυσες στο ιντερνετ και στο ebay γενικα πολλες και ολες 13πιν!!! 14πιν παλι εβρισκα που και που αλλα οχι στη διαταξη πιν που ηθελα!
Αρχισα να ψαχνω λοιπον για φυσες drive Amiga ST. Τελικα δεν ειναι και ευκολο πραμα! Εχουν αρχισει να εξαφανιζονται απο την αγορα! Με αρκετο ψαξιμο ομως βρηκα στο ebay Αγγλιας καποιον που πουλαγε φυσες και μαλιστα ανα δυο!!!! Οτι πρεπει! Εστελνε μονο εντος Αγγλιας ομως και αυτο ηταν προβλημα! Αφου επικοινωνησα μαζι του και του εξηγησα την κατασταση δεχτικε να μου στειλει στην Ελλαδα!
Σχεδον δυο βδομαδουλες μετα ειχα στα χερια μου τις φυσες! Με μια πρωτη δοκιμη εβαλα μια στη θεση της στη μητρικη και μπηκε χωρις ζορισματα και με αψογη εφαρμογη!
Ειχα ενα τροφοδοτικο καβατζα, ειχα και καλωδιο επεκτασης της 24πινης φυσας του τροφοδοτικου και σημερα βρηκα ευκαιρια να κατσω να "μαγειρεψω" το καλωδιο τροφοδοσιας!
Πηρε αρκετη ωριτσα, αλλα μολις πριν μια ωριτσα απο τωρα που γραφω τουτες τις λεξεις, το μηχανιμα πηρε μπρος, με εξωτερικο τροφοδοτικο, εξωτερικη VGA και 22" LCD οθονη!(Αυτη ειχα προχειρη αυτη τη φορα)
Εκανα μερικες δοκιμες να δω τι γινεται λοιπον! Ειχα μια δισκετα DEMO του 1640 που υποτιθεται ετρεχαν στις βιτρινες οταν ηταν ακομα καινουργιο. Απλα εκανε εναλλαγη μερικες εικονες στην οθονη σε διαφορα mode. CGA τετραχρωμο και EGA 16χρωμο για την ακριβεια! Φυσικα τοσα χρονια μπορουσα να τρεξω μονο το CGA και στο EGA απλα μου εβγαζε μηνυμα οτι δεν το υποστηριζει! Τωρα ομως θα το εβλεπα επιτελους! Εβαλα την δισκετα....και...."monitor out of range"....τα καλα της μοντερνας τεχνολογιας! Πρεπει να κανω δοκιμη με το 15" CRT που εχω. Σε CGA mode επαιξε κανονικα παντως και μου εμφανισε γνωστες εικονες με το....ροζ να κυριαρχει οπως παντα!
Ειπα να βαλω κι ενα παιχνιδακι που ηξερα οτι τρεχει με περισσοτερα χρωματα σε EGA και VGA. Με το που το ετρεξα ομως, διαπιστωσα οτι τρεχει ασπρομαυρο!
Περιεργο!
Για να βαλω κι ενα ακομα.....τα ιδια!!! Ασπρομαυρο κι αυτο! Ουτε καν η τετραχρωμη παλετα CGA.
Πρωτη ιδεα ειναι μηπως πρεπει να τρεχω καποιο driver για την καρτα γραφικων! Δευτερη μηπως ρυθμισα λαθος τα dip switches της μητρικης αν και αυτα τα ρυθμισα βαση manual.
Αν εχει καποιος κατι να προτεινει θα ηταν ευχαριστο, μιας και εν μερη απογοητευτικα λιγο!
Αυριο θα κανω παλι δοκιμες με το αλλο μονιτρο παντως μιας και τωρα εχω ηδη καπου 6 ωρες δουλειας στο 1640 και δε μπορω να σκεφτω καθαρα!
Θα ανεβασω και το απαραιτητο φωτοροματζο συτνομα απο τις εργασιες και το πως στεκει το μηχανημα προς το παρον!
Ωρα για φωτογραφιες!!!
Ξεκιναω με μια δυο ενδεικτικες του τι με περιμενε μεσα στο κουτι οταν το ανοιξα!
Η μητρικη περικλειται μεσα σε μια "ασπιδα" την οποια οταν εβγαλα το πανω μερος αντικρισα αυτο:
Προβολή συνημμένου 93407
Σκονη....πολυ σκονη! Την οποια αντιμετωπισα με πινελακι, φυσητηρα αερα, βαμβακι, μπατονετες, οινοπνευμα καθαορο και αρκετη υπομονη!
Το τελικο αποτελεσμα ομως ηταν χαρμα οφθλαμων μιας και η μητρικη μπορεσε να επιστεψει στη θεση της πεντακαθαρη!
Προβολή συνημμένου 93408
Δε φαινεται καθαρα δυστυχως γιατι πρεπει καποια στιγμη να παρω μια μηχανη της προκοπης και να μη τραβαω με το κινητο!
Το κουτι εσωτερικα δεν ηταν κι αυτο σε καλυτερη κατασταση με τη σκονη να δεσποζει σε αρκετα σημεια:
Προβολή συνημμένου 93409
Ομως επεσε το απαραιτητο πλυσιμο μιας και εγινε χρηση του Retrobright
Προβολή συνημμένου 93410
Χρειαστικε να κανω δυο-τρεις φορες το καθε κομματι για να ξασπρισει και παλι θα χρειαστει μια ακομη καλοκαιρινη φορα για να εχω περισσοτερο ηλιο και να βγαλω καλυτερο αποτελεσμα, αλλα εστω κι ετσι μπορω να αντικριζω το Schneider πιο ευκολα αφου η αηδιαστικη κιτρινιλα εχει φυγει σε μεγαλο βαθμο!
Στην παρακατω φωτο φαινεται το καλωδιο τροφοδοσιας που ετοιμασα ακουμπισμενο πανω στην κεντρικη μοναδα. Εκει φαινεται και το ποσο ξασπρισε γυρω γυρω απο την βαση της οθονης η οποια ειχε παραμεινει στο εργοστασιακο χρωμα μιας και δεν εβλεπε πολυ ηλιο (δεχτικε κι αυτη ενα περασμα Retrobright μιας και ηθελε λιγο κι αυτη).
Το καλωδιο ειναι καπως προσωρινο μιας και δε βρηκα καποιο μακαρονι να περασω μεσα ολα τα καλωδια. Ευκολη δουλιτσα παντως μολις βρεθει κι αυτο!
Η τοποθετηση της Trident εγινε σε μια απο τις θυρες και καθοτι 16bit εβαλα κι ενα χαρτι απο κατω για να αποφυγω την οποιαδηποτε πειπτωση επαφης με το μεταλλικο καλυμα της μητρικης!
Προβολή συνημμένου 93411
Ρυθμισα παλι τα dip switches μιας και τελικα ειχα δυο λαθος και νομιζε οτι ειχε ασπρομαυρη εξωτερικη καρτα οθονης!
Μου εκανε εντυπωση ομως οτι εδειχνε χρωμα σε μερικα πραματα και σε αλλα οχι πριν το ρυθμισω.
Αρκετες δοκιμες μετα με διαφορους συνδιασμους εφτασα στο σωστο σημειο αλλα και παλι κατι δε παει και πολυ καλα μιας και οταν ξεκιναει μια εχω χρωμα και μια δεν εχω οταν βλεπω τις πληροφοριες του BIOS της Trident.
Μπορει πχ να ξεκινησει κανονικα με χρωμα αλλα αν χρειαστει να κανω καποιο restart με ctrl+alt+del να ξεκινησει ασπρομαυρο και να κανω 2-3 restart ακομα μεχρι να ξαναδω χρωμα!
Οταν δουλευει παντως δουλευει μια χαρα!
Δοκιμη με Prince Of Percia!!! Στα δικα μου ματια ηταν τρομερη εντυπωση να βλεπω χρωμα κι οχι ροζ και τιρκουαζ γραφικα!
Πλεον επιβαλεται να ετιμασω τον XTIDE controller και να στησω και την καρτα ηχου ωστε να ολοκληρωσω το συνολο!
Η οθονη ειναι προσωρινη για δοκιμες και ειμαι σε αναζητηση μιας 15" TFT LCD για να κανω ακομη μια πατεντα που σκεφτηκα!
Σειρα μεχρι τοτε εχει η συντηρηση του keyboard και το XTIDE!
Stay tuned!!!