HELP!!!
Έκανα μία μεγάλη "πατάτα" με τον Amstrad CPC 6128!!!
Ο φίλος που μου τον είχε δώσει πριν από λίγες ημερες, τον ζήτησε πίσω (γιατί τον ήθελε ο αδελφός του), πριν προλάβω να ασχοληθώ μαζί του.
Εγώ ζήτησα τον -πάλαι ποτέ- δικο μου από έναν άλλο φίλο μου (τον είχα χαρίσει στον γιό του το τέλος της δεκαετίας του '80). Μου τον έδωσε, γιατί ο γιός του δεν τον ήθελε, μαζί με όλες τις δισκέτες και τα προγράμματα που είχα φτιάξει τότε.
Τον φύλαγε σε μία αποθήκη στην ταράτσα του, επάνω σε ένα ράφι ακριβώς κάτω από το ταβάνι (το λέω γιατί μάλλον τράβηξε πολλή ζέστη για χρόνια).
Το έβαλα μπροστά, αλλά συνέβησαν διάφορα πράγματα:
1) Στην αρχή το -πράσινο- μόνιτορ έβγαζε διάφορες γραμμές και κουκίδες που έτρεχαν στην οθόνη, ή μόνο μία αχνή πράσινη ανταύγεια.
2) Κάποιες φορές εμφανίσθηκε η οθόνη σωστά (border 0 και paper 1) αλλά πέραν τούτου, τίποτα! Ούτε κέρσορας, ούτε κάτι γραμμένο επάνω. Φαίνεται πως δεν μπορούσε να φορτώσει τίποτα, εκτός από το σήμα της οθόνης.
3) Σε μερικά, επανειλημμένα ανάματα, έβγαζε έναν παρατεταμένο οξύ ήχο, σαν ρατάρισμα "κρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ".
4) Το κόκκινο λαμπάκι του drive ήταν πάντα μόνιμα αναμμένο.
Τον άνοιξα, και σε γενικές γραμμές, η μητρική ήταν σε καλή κατάσταση, με ελάχιστα ίχνη σκόνης, που τα καθάρισα. Το μόνο που είδα, ήταν πως σε ένα μικρό τσιπάκι, μερικά ποδαράκια είχαν ίχνη από μία πράσινη "μούχλα", σαν οξείδωση. Τα καθάρισα, όσο μπορούσα, με μία καρφίτσα και τον έκλεισα πάλι, αλλά δεν έγινε τίποτα!
Το τσιπάκι αυτό είναι ακριβώς επάνω από ένα μεγαλύτερο, το οποίο γράφει επάνω "AMSTRAD 4004" ή κάπως έτσι, και βρίσκεται περίπου κάτω από τα πλήκτα "H, J, K" (αν υπολόγισα σωστά).
Ο γιος το φίλου μου, μου είπε πως τον είχε ανάψει πριν από 2 περίπου χρόνια και δούλευε κανονικά.
Μπορεί κανείς να υποθέσει κάτι; Ξενύχτησα από την στενοχώρια μου, γιατί "επανασυνδέθηκα συναισθηματικά" μαζί του, έπειτα από τόσα χρόνια αποχωρισμού.
Ευχαριστώ