Βασικά δεν έχω πολλά original games καθώς ποτέ δεν είχα originals μικρός.
Η τιμή τους ήταν απαγορευτική για εμένα καθώς υπήρχε οικονομικό πρόβλημα.
Τα originals δεν έχουν συναισθηματική αξία για εμένα. Δεν τα έχω ζήσει, δεν τα έχω παίξει ποτέ, δεν έχουν μείνει στη μνήμη μου. Εξάλλου δεν είχαν χρώματα, όλες μαύρες ήταν με άσπρα γράμματα.
Μοναδικές εικόνες και χρώματα που έχουν μείνει είναι τα πακέτα με νέες amsoft οι οποίες περίμεναν στο υπόγειο ενός φίλου να γεμίσουν με τα νέα games που κυκλοφορούσαν. Ανοιγόντουσαν αφού είχαμε αποφασίσει για το compilation και άρχιζε το γλέντι. Εικόνα δεύτερη είναι οι maxell. Θυμάμαι ότι αυτές δεν είχαν κολλημένη την αυτοκόλλητη ετικέτα επάνω τους. Έγραφες προσεκτικά τους τίτλους, ξεκολούσες το αυτοκόλλητο για να το τοποθετήσεις στη maxell και.... αν το κολλούσες στραβά χαλούσες όλη την εικόνα της δισκέτας, κάτι που μου έσπαγε τα νεύρα καθώς δεν είχα άλλο
Έτσι λοιπόν το 80% των δισκετών μου είναι maxell κ amsoft. Βέβαια καμμία από όσες καταλήξουν σε εμένα δεν θα μείνουν σφραγισμένες καθώς ο σκοπός τους ήταν να γραφτούν. Είμαι εντελώς αντίθετος με την άποψη του σφραγίσματος, κλεισίματος, καταχωνιάσματος με ετικετούλες και αρχειοθέτησης προσεκτικής ώστε να μην υπάρχει ούτε γρατζουνιά. Θα τις ανοίξω όπως έκανα παλιά και θα φτιάξω τη λίστα με τα games που θα φιλοξενήσουν για τα επόμενα 20-25 χρόνια.
Στην εποχή μας πλέον δεν υπάρχει δισκέτα 3 ιντσών που να μην φτιάχνεται αν δεν έχει σκιστεί ή χτυπηθεί ή εσωτερική της επιφάνεια. Το μήνυμα του disckit3 " do not use this disk" δεν ισχύει για το 2009. Τα προβλήματα που βγάζουν είναι τα εξής:
1. Το ένα από τα 2 μεταλλικά ελάσματα δεν ανοίγει ή πέφτει στην επιφάνεια. Η δισκέτα κάνει θόρυβο.
2. Κανένα έλασμα δεν ανοίγει.
3. Η δισκέτα βγάζει disc-error.
4. Η δισκέτα έχει γραφτεί σε διαφορετικό drive το οποίο δεν είναι calibrated όπως το δικό μας.
Λύσεις:
1 και 2: Ανοίγουμε προσεκτικά την δισκετούλα αρχίζοντας από το κάτω μέρος που φένεται το έλασμα από το ελατήριο που καθοδηγεί τα μεταλικά μέρη κάλυψης και πάντα - με απαραίτητη προσοχή (σκεφτείται ότι αλλάζετε πρόσοψη κινητού τηλ) - την ξεκουμπώνουμε σταδιακά. Κουμπώνουμε τα μεταλικά ελάσματα στους οδηγούς, τοποθετούμε το πλαστικό κάλυμα στην άκρη του ελατηρίου και κουμπώνουμε πάλι τα 2 πλαστικά μέρη. Αν δεν θέλουμε να διαγράψουμε πάλι τη δισκέτα, αφαιρούμε τα 2 άσπρα πλαστικά προστασίας (όπως στις δισκέτες του CP/M).
3. Κάνουμε verify με το disckit3 και βλέπουμε τι παίζει. Αν έχει πολύτιμα αρχεία (προγραματάκια από περιοδικά σε basic κτλ κτλ) προσπαθούμε να ανακτήσουμε με το salvage rescue. Αν δεν τα καταφέρουμε, τοποθετούμε ένα 3" drive σε Η/Υ (το καλώδιο δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί) και παίρνουμε ένα image με το managedsk και τσεκαρισμένα advanced options.
4. Αν φταίει το καλιμπράρισμα, δημιουργώντας μια δισκετούλα με το restore του backup που πήραμε προηγουμένως, η δισκετούλα θα παίζει, αφού πλέον έχει γραφτεί με το δικό μας 3" drive.
Μην πετάτε τις δισκέτες σας. Αν έχετε πολλές αξίζει ο κόπος να φτιάξετε ένα καλωδιάκι και να συνδέσετε το 3" drive σας σε έναν υπολογιστή. Μετά όλα γίνονται.