Atari ST (my) Top 10 games!

DINO είπε:
Πράγματι, εκείνη την εποχή δεν το ήξερε σχεδόν κανένας και γι'αυτό προφανώς απουσιάζει και από τη δική μου λίστα...
Το περιεργο με το lethal Xcess δεν ειναι οτι εμεις εδω στην Ελλαδα δεν το ειχαμε ακουσει. Εκεινη την εποχη μαλλον δεν ειχε ερθει καθολου στην Ελλαδα, ειτε αυθεντικο, ειτε απο τους πειρατες για αταρι. Το περιεργο ειναι οτι δεν το ειχαν ανακαλυψει ουτε στο εξωτερικο, που ηταν υποτιθεται πολυ μπροστα απο την Ελλαδα. Αυτο το συμπεραινω απο το γεγονος οτι ψαχνω χρονια να το αγορασω αυθεντικο και δεν το βρισκω με τιποτα, θα πρεπει να ειχε πουλησει κανα-δυο κομματια μονο!

Το ωραιο ειναι οτι οι δισκετες ειναι dual format, αγοραζεις το παιχνιδια και οι δισκετες παιζουν και σε αμιγκα και σε αταρι. Αν το βρεις ποτε, πιο ευκολα βρισκεις το metal slag 1 για neo-geo.

edit : υπαρχει ενα παραδοξο στα θεματα με "ΤΟP-10" κτλ. Υπαρχουν δυο τροποι βαθμολογησης: α) τα κορυφαια αντικειμενικα παιχνιδια, ασχετα εαν τα ειχαμε και τα παιζαμε, μπορει να τα ανακαλυψαμε αργοτερα ή απλα να τα ειδαμε β) τα κορυφαια παιχνιδια που εμεις παιζαμε, δηλαδη μπορει να ειχαμε π.χ. 3 κασετες SNES και να τις εχουμε λιωσει και να ειναι τα αγαπημενα μας, αλλα αυτες οι κασετες μπορει να ηταν τα χειροτερα παιχνιδια του SNES. Δηλαδη προσωπικη ευχαριστηση και ωρες παιχνιδιου VS αντικειμενικης υπεροχης παιχνιδιων που δεν εχουμε παιξει. Θα επρεπε να εχουμε διπλες λιστες :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mike, για αυθεντικό δεν ξέρω, αλλά πειρατικό είχε έρθει σίγουρα, αφού το είχα δεί (μαζί με το Wings of Death) σε φίλο Αταρόβιο στα early nineties !!

Δεν το ήξερα πάντως ότι οι δισκέττες του αυθεντικού ήταν dual format. (αυτό μου θυμίζει την περίπτωση του Starglider II :) )
 
billy είπε:
Mike, για αυθεντικό δεν ξέρω, αλλά πειρατικό είχε έρθει σίγουρα, αφού το είχα δεί (μαζί με το Wings of Death) σε φίλο Αταρόβιο στα early nineties !!Δεν το ήξερα πάντως ότι οι δισκέττες του αυθεντικού ήταν dual format. (αυτό μου θυμίζει την περίπτωση του Starglider II :) )
Καλα και δεν το πηγε ο φιλος σου τρεχατος σε κανα pixel να το παρουσιασουν? ειναι γνωστο αν και οχι αποδεδειγμενο οτι τα περιοδικα εκαναν και reviews απο μη κανονικες τελικες/εμπορικες εκδοσεις. Το παιχνιδι πραγματικα ειναι φοβερο σε STE, θα το εδειχνε ο φιλος σου σε αμιγκαδες/κονσολαδες και δεν θα πιστευαν τι εβλεπαν και τι ακουγαν. Οκ αυτοι με τα MD ειχαν να του δειξουν καλα shooters στο μηχανημα τους (μερικα, γιατι τα περισσοτερα δεν ειχαν ερθει Ελλαδα), οι νιντεντακηδες θα του ελεγαν για το μαριο :D

edit : το ξαναειδα το παιχνιδι, σε γραφικα ειναι πολυ καλο (STE version), το gameplay ειναι παρομοιο, μονο ο ηχος καπως "8μπιτιζει" οπως σε ολα τα παιχνιδια atariST και MD. Καποιος σαν εμενα με εμπειρο αυτι στα ρετρο, μπορει να ξεχωρισει μονο απο τον ηχο ενα παιχνιδι atariST ή MD. Δεν λεω οτι ειναι κακος ο ηχος, το αντιθετο, θα ελεγα οτι για το τσιπακι ηχου του αταρι ειναι εξαιρετικος, και τη μουσικουλα του με τα πολλα οργανα εχει, και την ομιλια του, γενικα ειναι πολυ καλος ο ηχος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Xαχαχα !! Οχι, δεν πήγε σε κανένα περιοδικό. :D

Mike, τι να πω, ίσως σε κάποιους κύκλους των ST users να ήταν αρκετά διαδεδομένο παιχνίδι. (παρεπιπτόντως, εκείνος ο φίλος μου είχε απλό ST και όχι STE).

Προσωπικά πάντως δεν με είχε εντυπωσιάσει. Nα πω την αλήθεια, πιό πολύ λιγουρευόμουνα την συλλογή με Pixel που είχε παραδίπλα (και η οποία ήταν έως τότε πλήρης !!), παρά τα Wings of Death / Lethal Xcess. :D :D

Tι να πω, ίσως να φταίει και το υπερβολικό hype που ειχα δεχθεί. (διότι με είχε τρελλάνει μέχρι να πάμε σπίτι του: "Θα σου βάλω μία παιχνιδάρα να πάθεις πλάκα", "θα λιποθυμήσεις όταν το δείς να παίζει", και διάφορα τέτοια...)

Τέλος πάντων, δεν έπεσα και απο τα σύννεφα. Δε λέω ότι δεν ήταν αξιόλογο, αλλά είχα παίξει και καλύτερα σε Amiga. (είμαι σίγουρος ότι είχα κάνει σχόλιο πριν πολύ καιρό στο retromaniax για το περιστατικό αυτό. Αν καταφέρω να το εντοπίσω, θα παραθέσω link !!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
billy είπε:
(παρεπιπτόντως, εκείνος ο φίλος μου είχε απλό ST και όχι STE).
Εχω την εντυπωση οτι το παιχνιδι διαθετει "βελτιωμενο" ηχο σε ΣΤΕ. Εαν θυμαμαι καλά μπορεις να διαλεξεις μεταξυ στανταρν ηχου σε ΣΤ, ή "βελτιωμενου" ήχου σε ΣΤΕ ή ακομη και midi.
 
Πολύ σωστά το θυμάσαι, Mike.

Αλλωστε, αυτός είναι ένας απο τους λόγους που παιχνίδια όπως αυτά είναι τόσο αγαπητά στους κατόχους atari: Eίναι τεχνικά άρτια, καθότι εκμεταλλεύονται και τις έξτρα δυνατότητες των STE μηχανημάτων. (διότι ως γνωστόν υπήρχαν αρκετές φορές παράπονα απο κατόχους STE, ότι η πλειοψηφία των παιχνιδιών δεν λάμβανε υπόψιν τους υπολογιστές τους)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
στην πρώτη φωτογραφία το LX αγορασμένο από ebay σφραγισμένο, και στη δεύτερη οι δισκέτες από τότε....wings of death και lethal xcess. Αρχικά είχα αγοράσει το Shadow of the beast 2, δεν έτρεχε και μου έδωσε το LX...άσχετα που γράφει WOD. Μάλλον και τα δύο ήταν γνωστά στους ST χρήστες-πειρατές (εγώ δεν τα ήξερα), γιατί το μόνο που είχα ζητήσει ήταν ένα καλό shoot em up.

Νομίζω έχει ξαναγίνει κουβέντα για το WOD-LX και τον ήχο του. Δεν υπάρχει επιλογή για midi, αλλά για centronics. Όσο για διαφορές ST-STE... stereo intro και πιο καθαρά samples, και μου δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο smooth η κίνηση. Υπάρχει σχετικό site για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες (επίσης πρέπει να έχει αναφερθεί ξανά).
 
Eξαιρετικές photos, μπράβο grinder. :thumbup: Βλέπω τα είχες και εσύ τα παιχνίδια αυτά απο τότε - ωραίος. :)

Ειδικά το κουτάτο Lethal Xcess που πέτυχες απο ebay είναι πραγματικά πολύτιμο απόκτημα !!

Σχετικά με το Purple Saturn Day που έγραψες σε προηγούμενο post, ο Λεκό είχε κάνει special review όπου έγραφε αρκετά tips για το πως παίζεται το παιχνίδι. (φαντάζομαι ότι ίσως να μην είχες πάρει εκείνο το τεύχος Pixel ?)

Eγώ το PSD το είχα αρχικά σε Amstrad (όπως και το Cpt. Blood), και αργότερα τα πήρα και σε Amiga. Για το Cpt. Blood μου είχαν δώσει οδηγίες (φωτοαντίγραφο) μαζί με τη "μονόφθαλμη" δισκέττα. Για το PSD δεν θυμάμαι αν μου έδωσαν οδηγίες τότε, αλλά σε γενικές γραμμές βρήκα τι έπρεπε να κάνω σε κάθε stage του παιχνιδιού, με "οδηγό" το special review του Λεκό... :D
 
Ευχαριστώ Billy(αν και οι φωτογραφίες είναι χάλια :D )!

Ήμουν περιστασιακός αναγνώστης του PIXEL από το '85 και σταθερός από το τεύχος με το special review του Defender of the crown, έως το hardware review του Falcon (μπορεί και λίγο αργότερα). Όπως οι περισσότεροι, έτσι κι' εγώ τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα...Τέλος πάντων, είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που δεν έχω παίξει (The Pawn, Star Trek, Total Eclipse, Zork...infocom γενικότερα), άλλα τόσα αυτά που θα ήθελα να ξαναπαίξω (Megalomania, Deja Vu), ελπίζω κάποια στιγμή....και πρώτα απ' όλα να ξεκολλήσω, και να βγάλω τα δισκάκια των NGB και NGB Sigma :D .

"Μονόφθαλμη" δισκέτα...χαχαχα
 
grinder είπε:
στην πρώτη φωτογραφία το LX αγορασμένο από ebay σφραγισμένο, και στη δεύτερη οι δισκέτες από τότε....wings of death και lethal xcess. Αρχικά είχα αγοράσει το Shadow of the beast 2, δεν έτρεχε και μου έδωσε το LX...άσχετα που γράφει WOD. Μάλλον και τα δύο ήταν γνωστά στους ST χρήστες-πειρατές (εγώ δεν τα ήξερα), γιατί το μόνο που είχα ζητήσει ήταν ένα καλό shoot em up.
Νομίζω έχει ξαναγίνει κουβέντα για το WOD-LX και τον ήχο του. Δεν υπάρχει επιλογή για midi, αλλά για centronics. Όσο για διαφορές ST-STE... stereo intro και πιο καθαρά samples, και μου δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο smooth η κίνηση. Υπάρχει σχετικό site για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες (επίσης πρέπει να έχει αναφερθεί ξανά).
Ελα ρε συ πόυ το βρηκες? εγω καποιο που ειχα δει νομιζω στο amibay, εξαφανιστηκε σε χρονο dt. Μετα δεν ξαναειδα ποτε κανενα να πουλιεται.

Το παιχνιδι σε STE εχει "καλυτερο" ηχο, βασικα εκμεταλευεται μια δυνατοτητα του ΣΤΕ να αυξομοιωνει συγκεκριμενα καναλια ηχου, και ετσι σε καποια σημεια "υποχωρει" η μουσικη ή μερος της ωστε να ακουστουν καλυτερα καποιες ομιλιες. Καπως ετσι μου το ειχε πει καποιος εδω μεσα!
 
Γεια σου mike! :D

Χρόνια πριν από Ολλανδό που το είχε buy it now και δεν έστελνε Ελλάδα. Του έστειλα μήνυμα αν υπάρχει περίπτωση να το στείλει, και απάντησε θετικά.

Για την αυξομείωση του ήχου που λες δεν το έχω προσέξει...γι' αυτό πρέπει να ξεκολλήσω απ' αυτό το "βρωμοπαίχνιδο".
 
Και το wings of death ειναι πολυ καλο. Εαν το παιξεις stand alone σου αφηνει πολυ καλη εντυπωση, εαν το παιξεις μετα το lethal xcess σου φαινονται μικρα τα sprites. Γενικα και τα δυο τα τερματιζω σε amiga, εννοειται οχι στο ευκολο και διπλο-εννοειται χωρις cheat. Εσυ το εχεις τερματισει το wings of death ?
 
Εγώ θα το πάω με βάση κατηγορία παιχνιδιού γιατί μου έρχεται λίγο πιο εύκολο.

Platform: Car Vup. Τα καρτουνίστικα γραφικά, το καλό scrolling και η διασκεδαστικότατη μουσική με κερδίζουν.

Horizontal shoot em up: X-Out αν και είναι πολύ δύσκολη απόφαση. Θα έβαζα και το P47 στην ίδια κατηγορία. Αν και έχω φάει άπειρες ώρες στο R-type 2 δεν μπορώ να το θεωρήσω τόσο καλό πλέον έχοντας παίξει κι άλλες εκδόσεις.

Vertical Shoot em up: Σίγουρα θα μπεί το Wings of Death. Notable mentions: Lethal Xcess, SWIV, Stargoose, Violator.

Run and Gun: Turrican II nuff said

Action Adventure: Another World χωρίς περαιτέρω ερμηνεία.

Point & Click Adventure: Future Wars: Time Travellers. Πολύ ωραία ιστορία, πολύ καλή ισορροπία στα παζλ και όμορφα και ατμοσφαιρικά γραφικά.

Strategy: Populous σίγουρα αλλά σαν προσωπικό αγαπημένο θα βάλω το Transarctica μιας και είχε το real time στοιχείο που μου αρέσει αρκετά.

Racing: Με μικρή απόσταση από το δεύτερο Vroom θα βάλω το No Second Prize! για το καταπληκτικό gameplay (αν και έχει κακό balance μιας και αν είχες την Michelle κέρδιζες εύκολα), για την υπέροχη 3d engine και φυσικά για το βάθος του παιχνιδιού με τις πάρα πολλές πίστες, και το replayability factor (άλλος οδηγός, ανάποδες πίστες, εμπόδια κτλ κτλ).

Sport Game: Goal! . Αν και είχε πολλά bug θεωρώ ότι είναι η καλύτερη δουλειά του Dino Dini. Πρώτον έχει πολύ καλή ΑΙ ενώ έχει διατηρήσει τα καλά στοιχεία του Kick off και πήρε και τα καλά στοιχεία του Sensible soccer.

Miscellaneous: Εδώ θα βάλω το Disc της Loriciel. Πέραν των υπέροχων γραφικών, animation και των 50fps δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι το φρισμπι θα μπορόύσε να είναι τόσο εθιστικό.

Φυσικά η λίστα αλλάζει άνετα όσο περισσότερα παιχνίδια θυμάμαι ;)
 
mike είπε:
Και το wings of death ειναι πολυ καλο. Εαν το παιξεις stand alone σου αφηνει πολυ καλη εντυπωση, εαν το παιξεις μετα το lethal xcess σου φαινονται μικρα τα sprites. Γενικα και τα δυο τα τερματιζω σε amiga, εννοειται οχι στο ευκολο και διπλο-εννοειται χωρις cheat. Εσυ το εχεις τερματισει το wings of death ?
Μέχρι την τέταρτη πίστα, διαφορετικά μόνο με cheat.

Vroom(!!!), για μένα το Lotus turbo challenge του ST. Ταχύτατο racing game που άκουγα επιτέλους τον θόρυβο του κινητήρα και το στρίγκλισμα των ελαστικών, και όχι αυτό το "εεεεεεεεΕΕΕΕΕΕ".
 
Το vroom ήταν παιχνιδάρα και σε ατάρι στ και σε αμιγκα! Όσοι ήξερα με 16μπιτο το είχαν στην συλλογή τους!
 
Dungeon Master!!!! Βγήκε αποκλειστικά σε Atari ST και ήταν ΦΟΒΕΡΟ!!!!

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oντως φοβερό παιχνίδι, circleag (είναι ασφαλώς και μέρος της δικής μου "λίστας"). :thumbup:

Aκόμα θυμάμαι το εκπληκτικό review του Β-Τ στο Pixel...

Πάντως το παιχνίδι αν και φτιάχτηκε αρχικά για ST, δεν ήταν ένα απο τα "exclusives" του μηχανήματος. (το είχα παίξει στην Amiga μου)
 
To rainbow islands ήταν τόσο καλη μεταφορά στον Atari ST και Amiga βέβαια, που στην Taito είχαν πάθει πλάκα. Τόσο πολύ που αργότερα το 1996 έβαλαν την Graftgold να φτιάξει την συλλογή "Bubble bobble featuring Rainbow islands" για playstation/Saturn. Εννοείται τότε με κάτι CPU στα 30mhz ούτε για αστείο emulation. Έπρεπε να φτιαχτεί το παιχνίδι από την αρχή για το hardware που έτρεχε, και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

 
1) Wings of Death
2) Lethal Xcess
3) Defender of the Crown
4) Turrican II
5) Dungeon Master
6) FALCON F-16
7) Xenon 2
8) Kick off 2
9) Blood Money
10) Night Hunter

Αν είχα δικαίωμα για περισσότερες συμμετοχές:
Captain Blood
Purple saturn day
krypton egg
Operation wolf
Barbarian (Palace)
Buggy boy
Drakken
Millenium 2.2 / Deuteros
Supremacy
Forgotten worlds
Megalomania
Fast lane
North and south
Menace
Dragon Ninja
Vaxine
Platoon
Rocket Ranger
Out Run
Star Trek
Pirates
Space Harrier
Joan of Arc

....σταματάω εδώ γιατί μπορώ να γράψω άλλα τόσα...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα