Leon
RetroNuts!
- Αντιδράσεις
- 1.054
Πως το ξέρετε; Για πείτε και σε μας τους άσχετους!Shock είπε:Ρε παραπονιάρη οι μισοί εδώ μέσα είναι Galactica funs!!Απλά ξέρουμε ποιος είναι ο 5ος
Πως το ξέρετε; Για πείτε και σε μας τους άσχετους!Shock είπε:Ρε παραπονιάρη οι μισοί εδώ μέσα είναι Galactica funs!!Απλά ξέρουμε ποιος είναι ο 5ος
Put the FRAKKING Spoiler tags on!Omega είπε:Περιμένω περιμένω κανένα Ambu κανένα Shock να σχολιάσει το τελευταίο επεισόδιο αλλά τίποτα. Εγώ πάντως είμαι officially μπερδεμένος και πραγματικά πάρα πολύ περίεργος για το που πάει το πράμα.
Οχι πείτε μου γιατί δεν μου βγαίνουν στο μέτρημα 8)Τελικά είναι και ο Σταρμπακ κύλωνας και η Έλεν ;
Done thatChrisTOS είπε:Put the FRAKKING Spoiler tags on!
Leon είπε:Έχω ξενερώσει με το BSG. Ξεκίνησε ως η καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας (επειδή ήταν πολύ ρεαλιστική και όχι ιδιαίτερα ΕΦ) αλλά με όλα τα μεταφυσικά και θρησκευτικά θέματα έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και όλη αυτή η ιστορία με τους 5 έχει ξεφύγει.
Τελικά η Κάρα τι είναι; Αφού δεν είναι Cylon, πως πέθανε και αναγεννήθηκε;
Πράγματι. Αυτό που μου άρεσε στο BSG ήταν ο τρόπος που χειριζόταν σύγχρονα θέματα (όπως η τρομοκρατία, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, που στρέφεται ο κόσμος σε καταστάσεις κρίσης, κτλ) με πολύ καλογραμμένους χαρακτήρες και ρεαλιστικές αντιδράσεις. Ιδίως αυτό που έγινε στη New Caprica με τις επιθέσεις αυτοκτονίας δε νομίζω να έχει προηγούμενο στην Αμερικανική τηλεόραση.ChrisTOS είπε:Ναι το BSG είναι soft sci fi όμως. Πάντως θα απογοητευτώ αν τα ρίξουν όλα σε έναν Θεό που τα ενορχηστρώνει. Θα πάψει να είναι sci και θα μείνει μόνο το fiction.
Το ελπίζω κι εγώ. Κατ εμέ ο Θεός στην επιστημονική φαντασία πρέπει να έχει θέση μόνο με την επίδραση που η θρησκεία έχει στην ζωή των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής αυτό το έχουν δείξει αρκετά καλά. Αλλά φλερτάρουν με το να ξεφύγουν από αυτό τον κανόνα και να το ρίξουν στο Deus Ex Machina.. Αυτό θα με χαλάσει.Gryzor είπε:Νομίζω πως παρεξηγείτε λίγο το μεταφυσικό. Έχω την εντύπωση πως οι συγγραφείς θέλουν να δώσουν τις δύο όψεις ενός νομίσματος - πώς, δηλαδή, κοσμολογικά συμβάντα και θέματα αφετηρίας και 'πεπρωμένου' μπορούν να αναδημιουργηθούν ώς θρησκεία. Για την ακρίβεια νομίζω πως ειρωνεύονται (ελαφρώς) αυτή την άποψη...
Δεν είμαι σίγουρος... Βέβαια στο Do Androids Dream of Electric Sheep π.χ. η θρησκεία, με την τεράστια σημασία της για την πλοκή, είχε ακριβώς τον ρόλο που περιγράφεις, αλλά αν υπάρχει ένα είδος λογοτεχνίας που ΔΕΝ υπάρχουν 'πρέπει' αυτό είναι η ΕΦ...ChrisTOS είπε:Κατ εμέ ο Θεός στην επιστημονική φαντασία πρέπει να έχει θέση μόνο με την επίδραση που η θρησκεία έχει στην ζωή των ανθρώπων.
Ναι σίγουρα. Δεν θα έβαζα πρέπει στην ΕΦ πέραν του επιθέτου της. Επιστημονική.Gryzor είπε:Δεν είμαι σίγουρος... Βέβαια στο Do Androids Dream of Electric Sheep π.χ. η θρησκεία, με την τεράστια σημασία της για την πλοκή, είχε ακριβώς τον ρόλο που περιγράφεις, αλλά αν υπάρχει ένα είδος λογοτεχνίας που ΔΕΝ υπάρχουν 'πρέπει' αυτό είναι η ΕΦ...
Συγγνώμη, αλλά όσο κι αν σ'αγαπάω λόγω ΤΟS, είσαι πολύ λάθος. Μπερδεύεις το μέσο με το μήνυμα... Η επιστημονική φαντασία δεν σημαίνει επ'ουδενεί ότι:ChrisTOS είπε:Ναι σίγουρα. Δεν θα έβαζα πρέπει στην ΕΦ πέραν του επιθέτου της. Επιστημονική.
Καμιά αντίρρηση, η ΕΦ όπως και όλη η λογοτεχνία ασχολείται με χαρακτήρες και τον ψυχικό, νοητικό κόσμο. Γιατί κάνουν ότι κάνουν. Η διαφορά με την υπόλοιπη λογοτεχνία έγκειται στο ότι αυτή η προσπάθεια διερεύνησης γίνεται σε ένα τεχνολογικά αναπτυγμένο περιβάλλον ή σε ένα ξένο περιβάλλον. Τώρα αν θέλουμε να έχουμε και το επιστημονική φαντασία, δεν μπορεί αυτο το περιβάλλον να είναι ο κόσμος των αγγέλων έτσι; Ούτε μπορεί ένας από τους χαρακτήρες μας να είναι η νεράϊδα του δοντιού και ο μυθικός μονόκερος. Δεν υπάρχει κανένας που να μας το απαγορεύει αλλά με αυτά τα στοιχεία.. το The Longest Journey το λες ΕΦ ή σκέτο φαντασία; Πως ορίζουμε την επιστημονική φαντασία;Gryzor είπε:Συγγνώμη, αλλά όσο κι αν σ'αγαπάω λόγω ΤΟS, είσαι πολύ λάθος. Μπερδεύεις το μέσο με το μήνυμα... Η επιστημονική φαντασία δεν σημαίνει επ'ουδενεί ότι:
-ασχολείται με επιστήμη
-περιγράφει από επιστημονική πλευρά
-περιέχει επιστήμη η οποία έστω στέκει επιστημονικά!
-ή, ακόμα ακόμα, περιγράφει την ίδια την επιστήμη (ίδε, π.χ., το Λουλούδια για τον Άλγκερνον όπου δεν υπάρχει λέξη για την επιστήμη που του επιτρέπει το σενάριο, ενώ το ίδιο το διήγημα δεν έχει σχέση με επιστήμη αλλά με την ανθρώπινη ψυχή και την αυτογνωσία.)
Η επιστήμη στην ΕΦ είναι απλά μία αφορμή και ένα μέσο/κόλπο για να μας μεταφέρει ο συγγραφέας σε έναν άλλο κόσμο που τον πλάθει όπως θέλει ο ίδιος. Από κει και πέρα το με τί ασχολείται είναι τόσο ανοιχτό όσο ο ουρανός...
Α, και βέβαια, μόλις θυμήθηκα το Behold, the Man του Μούρκοκ, ένα κατ'εξοχήν θρησκευτικό/φιλοσοφικό και άκρως συγκλονιστικό διήγημα...
και αυτο χωραει πολυ νερο - υπαρχει Ε.Φ που και ασχολειται με την υπαρχουσα επιστημη και την περιγραφει και την περιεχει.Η επιστημονική φαντασία δεν σημαίνει επ'ουδενεί ότι:
-ασχολείται με επιστήμη
-περιγράφει από επιστημονική πλευρά
-περιέχει επιστήμη η οποία έστω στέκει επιστημονικά!
Κατ'αρχάς, τίποτα δεν σου απαγορεύει να υπάρχιε μονόκερως σε ένα έργο ΕΦ. Ο λόγος που δεν υπάρχει (αν δεν υπάρχει - είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν συγκερασμοί που δεν έχω διαβάσει) είναι καθαρά θέμα γούστου και ουχί αξιωματικό, αλλά όπως προείπα, αν υπάρχεi ένα είδος που επιτρέπει τα πάντα αυτό είναι η ΕΦ...ChrisTOS είπε:Καμιά αντίρρηση, η ΕΦ όπως και όλη η λογοτεχνία ασχολείται με χαρακτήρες και τον ψυχικό, νοητικό κόσμο. Γιατί κάνουν ότι κάνουν. Η διαφορά με την υπόλοιπη λογοτεχνία έγκειται στο ότι αυτή η προσπάθεια διερεύνησης γίνεται σε ένα τεχνολογικά αναπτυγμένο περιβάλλον ή σε ένα ξένο περιβάλλον. Τώρα αν θέλουμε να έχουμε και το επιστημονική φαντασία, δεν μπορεί αυτο το περιβάλλον να είναι ο κόσμος των αγγέλων έτσι; Ούτε μπορεί ένας από τους χαρακτήρες μας να είναι η νεράϊδα του δοντιού και ο μυθικός μονόκερος. Δεν υπάρχει κανένας που να μας το απαγορεύει αλλά με αυτά τα στοιχεία.. το The Longest Journey το λες ΕΦ ή σκέτο φαντασία; Πως ορίζουμε την επιστημονική φαντασία;
Μα δεν κατάλαβες - δεν είπα ότι δεν υπάρχει ΕΦ που να ασχολείται με την τεχνολογία (ίδε Κλαρκ - κάποια του δεν διαβάζονται γιατί δεν είναι λογοτεχνία αλλά άρθρα του δωσμένα με μορφή μυθιστορήματος), είπα απλά ότι δεν είναι προαπαιτούμενο...Paspartoo είπε:και αυτο χωραει πολυ νερο - υπαρχει Ε.Φ που και ασχολειται με την υπαρχουσα επιστημη και την περιγραφει και την περιεχει.