Wally
Retired Admin
- Αντιδράσεις
- 4.682
Προσφατα τσιμπησα απο τον φιλο και "PDF-ολογο" xc8 (πολυ ευγενης και με βαθια γνωση στα ρετρομηχανηματα) εναν C128D.
Ας κανω μια ιστορικη αναδρομη τωρα. Θυμαμαι πιτσιρικας με τον αδερφο μου, οταν αρχιζε να θαμπωνει λιγο η παρουσια του Spectrum στην αγορα, ειχαμε ξεκινησει σκεψεις αντικαταστασης.
Οι πρωτες ηταν ο Sam Coupe (που δεν ειδαμε και ποτε σε βιτρινα - δεν ξερω αν εισηχθει ποτε στη χωρα μας) και ο C128D. Το παραξενο ηταν οτι ημασταν και παραμενουμε σφοδρα αντι-64ακηδες αλλα για τον C128 παντα ειχα μια παραξενα θετικη εντυπωση - λες να ηταν ο Z80? - λες επειδη η Commodore δεν τον προμοταρε σωστα? - λες επειδη η αγορα του γυρισε την πλατη?
Θυμαμαι παντως και τη κλασικη δισελιδη διαφημιση στο Pixel..."οι 128 λογοι που ο C128 ειναι καλυτερος του ανταγωνισμου" (ή κατι τετοιο).
Λοιπον, παραθετω μερικες φωτο οπως τον πηρα και τον δοκιμασα σπιτι μου. Τις επομενες ημερες, οταν ξετεμπελιασω, θα ποσταρω νεες φωτο μετα το ενδελεχες καθαρισμα-γυαλισμα.
Μοναδα - πληκτρολογιο

Πισω οψη

Πλαινη οψη - 2 θυρες joystick, θυρα πληκτρολογιου, διακοπτες για reset του drive και του μηχανηματος (στο βαθος καραδοκει το Αζαξ)

Γερμανος υπηκοος - Αγγλικη ROM φυσικα

Πρακτικοτητα! Το πληκτρολογιο κουμπωνει κατω απο τη μοναδα και το καλωδιο συρταρωνει

Ανοιγεις το πλαινο χερουλι και ετοιμος για ταξιδι! (ειμαι στα ορια της τενοντιτιδας διοτι το εφερα απ το χερουλι απο παραλια μεχρι Μαρουσι με το παπι - δεν θυμομουν οτι ηταν τοσο ογκωδες και βαρυ μηχανημα!!)

Προχειρη δοκιμη στο σαλονι (αν και ο 1@xc8[/USER] μου ειχε κανει πληρη παρουσιαση-τεστ σπιτι του)

Ανοιγουμε διακοπτη...ξεκινα και το βεντιλατερ

Μπουταρει σε C128 Basic. H συνδεση ειναι δυστυχως composite - θα ψαξω τι και αν παιζει κατι για RGB Scart

Θα επανελθω καποια στιγμη με το φωτογραφιες του μηχανηματος μετα απο καθαρισμα και με κανα παιχνιδι. Δεν εχω δισκετες αλλα νομιζω καπου ειχα C64 carts...
Εχω και εναν C128 χωρις PSU και θα ηθρλα να δω κατα ποσο μπορω να χρησιμοποιησω το κουτι για να του δωσω και αυτου ρευμα...ειδομεν.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: