Emulation News - Νέες κυκλοφορίες

Πριν δυο χρονια σε φιλο μου αδερφικο που του καηκε η μητρικη του και δεν αξιζε να ασχοληθει περισσοτερο γιατι το PC ηταν σαβουρα σκετη και δεν του περισευαν λεφτα να φτιαξει νεο του εδωσα το δευτερο PC που ειχα (intel i5 4570,8GB Ram,1TB HDD WD Black,SSD Corsair 128GB,ASUS HD 7790 DC2OC-1GD5) για να εχει PC και να κανει την δουλεια του.Ταυτοχρωνα πωρωμενος και αυτος με την σειρα Zelda αλλα που λεφτα για Switch η Wii U αρχισαμε ενα ταξιδι με τον Cemu μηπως και μπορουσε να παιξει το Zelda breath of the wild.Aπο μνημη και CPU δεν ειχαμε θεμα ειδικα η CPU αντεχει και σημερα και για αλλα 2,3 χρονια στα ποιο απαιτητικα games αλλα το μεγαλο προβλημα ηταν η καρτα γραφικων που σημερα κλεινει 7 χρονια απο την στιγμη που την ειχα αγορασει και κυριως που ηταν και ΑMD καθως ο CEMU ειχε μια αλεργια στης καρτες ΑMD και γουσταρε περισσοτερο τον πετσινο και την πρασινη.Τελικα μετα απο δεκαδες δοκιμες και πειραματα το παιχνιδι καπως παλευοταν απο θεμα fps μεςα στα dungeons αλλα στον open world κλαφτα χαραλαμπε.Φυσικα ο φιλος μου απο την τρελα του το επαιζε και ετσι ομως δεν αντεξε παρα πολυ καιρο γιατι το κυριως προβλημα ηταν το lag και ειδικα το stuttering.Ετσι λοιπον το παρατησαμε το θεμα με τον φιλο μου δυστυχισμενο μεχρι την χθεσινη μερα που ηρθε ξανα το χαμογελο στα χειλη του οσον αφορα το gaming τον CEMU και το breath of the wild.

Αφου λοιπον εγραψα καπου αλλου κατι πραγματα για το breath of the wild και με ηρθε ορεξη ανοιξα το Switch απλα για να μπω μεσα στο παιχνιδι να κοψω βολτες με το XT 600 τον παπαγαλο που ειχα παλια και που ονομασα ετσι το master cycle zero την μηχανη δηλαδη που μπορει να παρει καποιος με το δευτερο DLC του breath of the wild.Αφου επαιξα λοιπον σκεφτηκα να δω που βρισκετε σημερα ο CEMU δυο χρονια μετα και ειδα μαγικα πραγματα γιατι πραγματικα οι CEMU Devs μιλαμε οι ανθρωποι κανουν μαγικα πραγματα.Κατεβασα λοιπον ολα τα απαραιτητα CEMU 1.21 το παιχνιδι τα DLC τα updates κλπ και πηγα στον φιλο μου για δοκιμες και μιλαμε παθαμε πλακα με το αποτελεσμα αφου φυσικα κατεβασα τους τελευταιους driver της AMD 20.8.3 οι οποιοι κανουν εξαιρετικη δουλεια .Με συγκεκριμενες ρυθμισεις σε 720p και με anti aliasing παρακαλω και κυριως με ενεργοποιημενο το φοβερο,το απιστευτο,το εξωπραγματικο Vulcun και οχι openGL δεν πιστευαμε στα ματια μας με αυτο που βλεπαμε.Το παιχνιδι πηγαινε ταπα με minimum 35 fps σε οποιεσδηποτε συνθηκες και με εναν η πολλους εχθρους και εφε ταυτοχρονα και μεσα σε shrines κλπ η σε περιοχες που δεν ειναι μπουκωμενες απο εφε και εχθρους βαραει ακομα και 55αρια fps και ουτε lag ουτε stuttering ουτε τιποτα αν και σε αυτο βοηθησε και η φτιαγμενη ηδη shader cache του φιλου μου που δημιουργηθηκε καθως επαιζε.Και πριν ειχε φτιαγμενη shader cache αλλα σερνοταν λογο παλιας καρτας με openGL και ακομα πιο χαμηλες ρυθμισεις στον πατο μιλαμε ειχα ριξει την αναλυση και διαφορα αλλα ομως κανενα αποτελεσμα..Μιλαμε για εξωπραγματικα πραγματα για μια καρτα γραφικων που ειναι παλια 7 χρονων και ειναι και AMD που οπως ειπα μεχρι χθες που λεει ο λογος ο CEMU ειχε αλεργια.

Το Vulcun με δυο μονο λεξεις οσον αφορα τον CEMU ειναι game changer απλα ειναι τα πραγματα και οποιος ηθελε να ασχοληθει με τον CEMU και δεν μπορουσε λογο ανισχυρου Hardware τωρα ειναι η ωρα να το κανει.Φυσικα δεν ειπαμε να ειναι το PC του η αιχμη τς τεχνολογιας αλλα μην περιμενει να παιξει και με κανενα χρεπι με καμια αρχαια CPU κλπ.Ειπαμε καλο τo Vulcun αλλα δεν κανει απο μονο του θαυματα :p :p :p

Ετσι λοιπον για μια ακομα φορα βγαινουν σωστα τα λογα του σοφου λαου και η φραση ''Θα γυρισει ο τροχος θα μαμησει και ο φτωχος'' :headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στήσαμε με φιλαράκι ένα Mister το Σαββάτο.

κάνει καλή δουλειά σε Amiga (minimig) και σε SNES που δοκιμάσαμε στα γρήγορα, και από χειριστήρια, ένα 8bitdo SF pro με τον SNES receiver και ένα Tomahawk με USB adapter.
 
Ετσι λοιπον για μια ακομα φορα βγαινουν σωστα τα λογα του σοφου λαου και η φραση ''Θα γυρισει ο τροχος θα μαμησει και ο φτωχος''

Η κάρτα αυτή που έχει είναι μεν του 2012 αλλά τέρμα high end και σήμερα είναι περίπου ισάξια μιας gtx 1060 δηλαδή μια χαρά για Cemu και έχει ζωή αλλά 2-3 χρόνια βαριά. Εδώ σε λάπτοπ με Vega 8, dual channel 16gb ram, που είναι ισάξια μιας Gt 1030 και έπαιζε 20-25 fps. Αν έκανες μια χακερια και έδινες παραπάνω ρεύμα στο vega 8 έπιανε τα 35-40 fps. Όλα αυτά σε Vulcan φυσικά.
 
Να καλημερήσω όλη την παρέα -fan και καλό μας μήνα

Γνωρίζετε βέβαια ότι ο Λέων της φωτο είναι ο γνωστός της εισαγωγής της εταιρείας κινηματογράφου ΜGM
 
Η κάρτα αυτή που έχει είναι μεν του 2012 αλλά τέρμα high end και σήμερα είναι περίπου ισάξια μιας gtx 1060 δηλαδή μια χαρά για Cemu και έχει ζωή αλλά 2-3 χρόνια βαριά. Εδώ σε λάπτοπ με Vega 8, dual channel 16gb ram, που είναι ισάξια μιας Gt 1030 και έπαιζε 20-25 fps. Αν έκανες μια χακερια και έδινες παραπάνω ρεύμα στο vega 8 έπιανε τα 35-40 fps. Όλα αυτά σε Vulcan φυσικά.
Φιλος η μπερδευεις την 7790 με καποια αλλη η κατι διαβασες λαθος.Μπορει το 2013 να την χρυσοπληρωσα γιατι οντως ηταν απιστευτη καρτα και value for money αλλα σημερα 7 χρονια μετα ναι δεν ειναι για πεταμα αλλα δεν μπορει να συγκριθει με την GTX 1060 και δεν σε βαζω αυτη με τα 6GB αλλα ακομα και αυτη με τα 3GB.Eιναι μερα με την νυχτα η διαφορα τους στα παντα καμια σχεση οι δυο αυτες καρτες Ουτε καν με την GTX 1050 δεν συγκρινεται που ειναι κατωτερη της 1060.H Radeon HD 7790 μπορει να συγκριθει για παραδειγμα με την GTX 750 και ειναι και καλυτερη στα περισσοτερα σημεια.Γιαυτους που παιζουν κανα LOL,Indie games αλλα και παλαιοτερα games ακομα και σε 1080p μια χαρα ειναι αυτη η καρτα σε γενικες γραμμες αλλα για κατι παραπανω πιο συγχρονο και απαιτητικο βρωμα η δουλεια.Τωρα για το laptop που λες δεν ξερω αλλα αυτο που ξερω ειναι πως η εξελιξη του CEMU σε συνδιασμο κυριως με το Vulcun εκανε το PC που αναφερω με αυτη την καρτα να βαραει 35αρια και πανω μεχρι 55αρια σε πολλα σημεια στο breath of the wild την στιγμη που πριν δυο χρονια που ηταν και νεωτερη η καρτα αυτη με openGL το παιχνιδι δεν παλευοταν με τιποτα και ο φιλος μου το επαιζε καθαρα απο αναγκη γιατι δεν ειχε αλλη λυση την στιγμη που σημερα απολαμβανει την εμπειρια του παιχνιδιου και αν βρει φραγκα και παρει καμια καρτουλα καλυτερη μετα θα εχει για αλλα 5 χρονια κατσε καλα PC γιατι η CPU του ειναι τζαμι και για τα επομενα χρονια και φυσικα ο CEMU θα πεταει ακομα περισσοτερο.
 
γραψε λαθος, νομισα πως ηταν 7970. Η 7790 ειναι αναμεσα σε 1030 και 1050, και παλι οκ για cemu στα 30 fps locked
 
To WiiU ανήκει στο ίδιο hardware σκαλοπάτι με το XBOX360 ή PS3. Οπότε το τσιπ γραφικών του θα πρέπει να είναι επιπέδου (στο περίπου) μιας 7800 GT του 2005. Ακόμα και μία κάρτα της τάξεως GT 730 των 40 ευρώ είναι ισχυρότερη. Οπότε γενικά είναι δύσκολο να βρεις υπολογιστή τα τελευταία 10 χρόνια που η GPU του να μην μπορεί να δείξει γραφικά του WiiU και μάλιστα σε μεγαλύτερες αναλύσεις.

Το bottleneck ήταν καθαρά οι drivers της AMD και το κακό GL performance μαζί με το ίσως όχι πολύ καλό support και απο μεριάς CEMU για τις κάρτες αυτές. Αλλιώς από hardware όλες οι κάρτες μια χαρά δύναμη έχουν.
 
Δεν ξέρω αν φταίει το Vulcan αλλά τώρα σε cemu 1.22 στο λάπτοπ με i7, 16gb ram, gtx 1060 πάει τρένο 60fps καρφωμένα ενώ πριν στην έκδοση 1.18 και στο opengl έπαιζε 40-45. Για 60 fps έπαιζα στο σταθερό με Ryzen 5 1600, 16gb και gtx 1070 με την προηγούμενη έκδοση (δεν έχανε ούτε 1 καρέ).

Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή και opengl από περιέργεια
 
To Laptop σου έχει καρτα γραφικών της AMD?
 
Με το Vulcan εχουν καλυτερη αποδοση οι AMD καρτες γραφικων οσον αφορα της Nvidia καρτες και τον CEMU ολοι προτινουν opengl.Mπορει η καλυτερη αποδοση που βλεπεις να οφειλεται στην νεοτερη εκδοση του CEMU.Παντως με τα specs που εχει το λαπτοπ σου για πλακα επρεπε να εχεις 60fps καρφωμενα οπως και να παιζεις σε μεγαλες αναλυσεις με τα καλυτερα graphic packs ενεργοποιημενα κλπ κλπ και με opengl και με Vulcan και με τα παντα.
 
Κι όμως με το Vulcan παρατήρησα ότι και στο σταθερό και στο λάπτοπ σε retroarch στους shaders έχει καλύτερη απόδοση.

Και σε opengl που δοκίμασα τώρα το cemu γιατί κάνει μια ώρα να κάνει ξανά compile shaders παίζει σχεδόν το ίδιο πάντως.
 
Ναι, οι Nvidia κάρτες δεν θα έχουν διαφορά με GL και Vulkan γιατί έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε GL. H διαφορα θα φαινόταν με AMD κάρτα γιατί σε GL δεν έχουν καλές επιδόσεις.

Τώρα στο RetroArch δεν ξέρω γιατί βλέπεις καλύτερες επιδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι οταν βάζεις Vulkan, αλλάζουν κάποια settings, πχ δεν υπάρχει πλέον το Hard GPU Sync το οποίο είναι αρκετά βαρύ και βελτιώνει το input lag. Αλλά στο Vulkan λένε ότι δεν χρειάζεται και το κάνει ήδη αυτό by default αλλά μπορει να είναι καλύτερα σε θέμα επίδοσης γιατί όπως είπα, η επιλογή Hard GPU Sync βαραίνει αρκετά.
 
Πλέον η AMD έχει ξεπεράσει την Intel και στo ΜΑΜΕ, όπως και στο pcsx2. O Apple Barlog M1 όμως ξεπερνά και τους 2 σε κάποια παιχνίδια.

2020.png
 
Διαφορες γραφικων στο παιχνιδι στον cemu

 
Εδώ να κάνουμε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουμε την Microsoft που σκέφτηκε την ρετρο-κοινότητα -χαχα- και ενσωμάτωσε στα Windows 10 την επιλογή «Μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης». Θα την βρείτε στις «Ρυθμίσεις γραφικών» και κάνει αυτό που λέει. Επιτέλους έπαιξα Goldrunner στον Steem SSE με silky smooth scrolling χωρίς να χρειαστεί να γυρίσω χειροκίνητα τα Hz της οθόνης σε 50. Γύρισε αυτόματα σε 50Hz μόλις μπήκε σε fullscreen.
Επίσης έπαιξα Pac-Man και Wonderboy στο MAME χωρίς τα ενοχλητικά hiccups και χωρίς να χρειαστεί να καρφώσω στις επιλογές του MAME το refresh speed. Γενικά αντίο refresh speed με τον μεταβλητό ρυθμό, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται monitor με παραπάνω από 60Hz. Ή ένα από τα δύο τελος πάντων, δεν ξέρω, δεν είχα ποτέ LCD με πάνω από 60Hz.
Αυτά, συνεχίστε ότι κάνατε...
 
Για να λειτουργησει αυτο με LCD οθονες πρεπει να εχεις:
  • windows 10 1903 και ανω
  • καρτα γραφικων AMD σειρα RX 2xx και ανω, Nvidia σειρα 6xx και ανω με προσφατους drivers
  • οθονη που υποστηριζει adaptive sync (G-Sync ή Freesync)
  • καλωδιο displayport 1.2 (για nvidia) και 1.2a (για AMD) ή HDMI 2.1 (για nvidia) και 1.2 (για AMD)
Δεν ειναι απαραιτητο να υποστηριζει υψηλα refresh rates η οθονη.

Εσυ το δοκιμασες με CRT οθονη; Αν θες μας λες τι hardware εχεις.
 
Εγώ έχω απλή LCD οθόνη που υποστηρίζει 50/60 hz (με custom resolution στο πάνελ της nvidia), και GTX 1070. Θα δουλεύει άραγε; Πρέπει να κάνω δοκιμή αλλά αμφιβάλλω
 
Αν θες μας λες τι hardware εχεις.
2060 RTX με 27άρα TN LCD 1ms, 1440p, FreeSync, στα 144Hz, συνδεδεμένο με HDMI. Το καλώδιο δεν ξέρω αν είναι 2.1, έβαλα ένα ότι βρήκα στο συρτάρι ή αν είχε η συσκευασία της οθόνης.

Σε μία 21' CRT EIZO που είχα δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Είχα τον MAME να διαλέγει ανάλυση και refresh rate και το monitor έπαιζε σε 50, 59, 60, 61, 75Hz ή ότι άλλο απαιτούνταν πάντα με βελούδινη κίνηση. Δεν ήξερα καν που χρησιμεύει το refresh speed. Με τις LCD το έμαθα πολύ καλά και έκλαψα. λίγο...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα