Enya VS Loreena McKennitt

Loreena McKennitt Marrakesh Night Market

[video=youtube;js-cKpZydfE]http://www.youtube.com/watch?v=js-cKpZydfE

Απλά εκπληκτικό...σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους!!!!Παρόλο που το ξέρω πολλά χρόνια, δεν γνώριζα ότι είναι της Loreena McKennitt.Το είχαν σε κασέτα οι δικοί μου μαζί με Cancao Do Mar και άλλα Ethnic κομμάτια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προτιμώ κι εγώ την υπερβατική Loreena McKennitt. Η γυναίκα αυτή είναι απλά ένας άγγελος επί γης.
 
Loreena και για μενα. Θεωρω τον ηχο της πιο ''πλουσιο'' και η φωνη της μου αρεσει περισσοτερο.
 
Loreena McKennitt +πολλά (αμ τι ? μόνο +1 θα έβαζα ? :p )
 
Moυ αρέσουν και οι δύο, αλλά προτιμώ την Enya. Η McKenitt με κουράζει από ένα σημείο και μετά, δεν μπορώ πχ να ακούσω έναν ολόκληρο δίσκο της. Η Enya προωθήθηκε πολύ πιο έξυπνα και με όρους διεθνούς marketing, μπήκε πολύ πιο εύκολα στα σπίτια των μέσων ακροατών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
οχι στα νεοεποχικα υποπροοιντα..καμμια απ τις δυο!

Candice Night & ξερο ψωμι ρε!http://www.youtube.com/watch?v=JysW6eI5_TU
 
Και εγώ είναι θαυμαστής της Loreena! Πολλές φορές όταν την ακούω έχω την αίσθηση ότι η φωνή της εκπέμπει ενέργεια σε ένα επίπεδο σχεδόν μεταφυσικό. Δημιουργεί στο μυαλό μου εικόνες από τον κόσμο των στίχων που τραγουδάει, τόσο ξεκάθαρα, που είναι σαν να τις έχω δει πραγματικά. Η Enya είναι εξαιρετική αλλά η Loreena "μάγισσα".
 
Δαγκωτό στην Enya και το Orinoco flow! Είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι με ζωηράδα και νωχελικότητα μαζί, που σε ταξιδεύει και σε χαλαρώνει. Και η McKennitt εξαιρετική, αλλά λίγο πιο σκοτεινή για τα γούστα μου, και όχι για όλες τις ώρες.
 
Εξαιρετικά δύσκολη επιλογή!

Ναι, κι εγώ με πολύ κόπο θα ξεχωρίσω τη Loreena McKennit!

Όποτε ακούω το παρακάτω τραγούδι, το μυαλό μου ταξιδεύει σε πράσινα λειβάδια, κέλτικες παραδόσεις και συνειρμικά καταλήγω σε παραμύθια! :)

All Souls Night - Loreena McKennitt

http://www.youtube.com/watch?v=eKfbVAO6VGA
 
Loreena ασυζυτιτι. Η Enya μου φαινεται πολυ εμπορικη και προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου. Ουτε και μενα μου φαινεται πως εχουν πολυ σχεση μεταξυ τους παντως. Δεν γραφω παραπανω ομως για να μην κακοκαρδισω τους φαν της Ενυα!

Για την ιστορια ο πινακας του John William Waterhouse με την Λαιδη του Σαλοτ ειναι ο πιο δημοφιλης στην Tate σε καρτουλες! Παντως το ομωνυμο τραγουδι της Λορινα αν και πολυ ομορφο ειναι τοσο ονειρικο που δεν αποδιδει την τραγικοτητα του ποιηματος του Τεννυσον.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραιο θέμα , θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον , αν υπήρχε και η Lisa Gerrard ..

Υ.Γ Αν είμαι εκτος θέματος sorry..!
 
Domenica είπε:
Για την ιστορια ο πινακας του John William Waterhouse με την Λαιδη του Σαλοτ ειναι ο πιο δημοφιλης στην Tate σε καρτουλες! Παντως το ομωνυμο τραγουδι της Λορινα αν και πολυ ομορφο ειναι τοσο ονειρικο που δεν αποδιδει την τραγικοτητα του ποιηματος του Τεννυσον.
Ευτυχώς τελικά που υπάρχουν και ποιοτικές "εμπορικές" εξαιρέσεις... ;) Αν είναι η ομορφιά, η δημιουργία & η τέχνη να γίνονται ευρέως γνωστές έστω κι έτσι...I'm all for it Domenica! :) Χαίρομαι, χαίρομαι.... :)

Συμφωνώ πως το ποίημα, όπως το αποδίδει η Loreena είναι λυρικό...& ονειρικό! Ευτυχώς! Αυτή ίσως είναι & η γοητεία της ερμηνείας της! Ειδάλλως, οι περισσότεροι θα αγνοούσαν τόσο τον ίδιο τον Τέννυσον, όσο & το ποίημα της Λαίδης του Σάλοτ...Τώρα, αν εμβαθύνουμε στο ίδιο το ποίημα & τις συμβολικές προεκτάσεις του, αλλά & στο τί ουσιαστικά πραγματεύεται, θα πάμε πολύ μακρυά...μέχρι την πρώτη βιομηχανική επανάσταση & ούτω κάθ'εξής (ολόκληρες τρίωρες διαλέξεις έχουν αναλωθεί στον Τέννυσον & τα νοήματά του!)...Χαίρομαι που η Loreena επικεντρώθηκε στο μυθοπλαστικό, φαντασιακό & ρομαντικό στοιχείο του κειμένου, αλλά κυρίως γιατί επέλεξε τον Τέννυσον ως θέμα της για να δημιουργήσει μουσική (εξ'ου & το μεγαλείο της)! Εξάλλου, "ο καθείς & τα όπλα του"...απλά η Loreena "επέλεξε" να μιλήσει περισσότερο για τα στοιχεία εκείνα, που είχε τη δυνατότητα να εκφράσει καλύτερα μέσα από ένα τραγούδι σύγχρονο...Αν & δεν είμαι απολύτως σίγουρη πως δεν υπάρχει αρκετό "τραγικό" στοιχείο στης ερμηνεία της! Πιστεύω πως ερμήνευσε "εκείνο" που μπορούσε να αποδοθεί (& να ειπωθεί) στις μέρες μας κρατώντας συγχρόνως & τις ισορροπίες μιας "άλλης" εποχής - με τον δικό της πάντα μοναδικό τρόπο... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πώς μου είχε ξεφύγει αυτό το θέμα; Loreena για πάντα! Είμαι φαν της και χαίρομαι που οι περισσότεροι είπαν ότι προτιμούν αυτήν. Καλή και η Enya, αλλά σαν τη Loreena δεν υπάρχει για μένα. Η καημένη πέρασε και πολύ δύσκολες στιγμές όταν έχασε τον αρραβωνιαστικό της από πνιγμό. Aπό τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι το Τhe Highwayman, πολύ ωραία και η μελοποίηση αλλά και το ίδιο το ανατριχιαστικό ποίημα του Alfred Noyes. Επίσης το The Old Ways με την ονειρική μουσική και το The Mummers' dance.
 
Βασικά είναι λίγο άστοχη και ίσως άδικη η σύγκριση ανάμεσα στις δύο.Είναι σαν να συγκρίνεις τον Jean Michel Jarre με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου,καμία σχέση.

Ναί μέν ανήκουν στο ίδιο είδος μουσικής αλλά κατά τ'άλλα δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ουσιαστική σύγκριση,παρά μόνο το κατά πόσο αρέσει το είδος που παίζει ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του.

Για να είναι ίσως πιο σωστό το θέμα τότε θα έπρεπε να υπήρχε σύγκριση-φωνητικά και μόνο-ανάμεσα σε Enya,McKennitt και Gerard όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο post.(Εκεί πιστεύω δεν υπάρχει αμφιβολία για την πλήρη υπεροχή της Gerard .....)

Συγνώμη για το κάπως "επιθετικό" μου post,αλλά πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο αδικείται κατά πολύ η Enya η οποία για μένα είναι απλά εξαιρετική και φωνητικά πολύ ανώτερη της McKennitt,η οποία McKennitt όμως έχει πολύ πιο ethnic κομμάτια με πολύ μεγαλύτερη χρήση εγχόρδων και πιο ευρύ ρεπερτόριο κάνοντάς την έτσι να δίνει την εικόνα του πιο "ψαγμένου",που μπορεί όντως να είναι αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω την αξία της γιατί είναι ομολογουμένως πολύ καλή σε αυτό που κάνει.

Τέλος διαπίστωσα ότι εκτός απο το Orinoco Flow δεν έγινε αναφορά σε κανένα άλλο κομμάτι ή δίσκο της,πράγμα το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς της.

Η Enya έχει βγάλει εξαιρετικούς δίσκους και υπάρχουν κομμάτια πολύ πιο "σκοτεινά" και πιο "ψαγμένα" απο αυτά που έχουν γίνει ευρέως γνωστά.Το ότι χρησιμοποιεί περισσότερο συνθ δεν την κάνει απαραίτητα να μειονεκτεί σε κάτι απο την McKennitt,απλά είναι διαφορετική.

Enya - The Council Of Elrond Assembles

 
Πίσω
Μπλουζα