GamePro και λοιπά έντυπα [RIP]

Δεν ήξερα ότι και το αμερικάνικο Gamepro τα πήγαινε χάλια τα τελευταία χρόνια κι είναι κρίμα που κλείνει. Πάντως το Nintendo Power καλά το βλέπω να κρατιέται ακόμα πράγμα που μου κάνει εντύπωση από την στιγμή που δεν το στηρίζει πλέον η ίδια η Nintendo Αμερικής όπως έκανε κάποτε. Γενικά τα έντυπα περιοδικά αξίζουν κυρίως όταν επρόκειτο για επετειακά τεύχη όπως αυτό του GamesMaster για το Zelda όπου πέρα από το εκπληκτικό αφιέρωμα που έκανε είχε κι ωραία δωράκια (αυτοκόλλητα, αφίσα και mouse mad).
 
Vetus είπε:
Πάντως το Nintendo Power καλά το βλέπω να κρατιέται ακόμα πράγμα που μου κάνει εντύπωση από την στιγμή που δεν το στηρίζει πλέον η ίδια η Nintendo Αμερικής όπως έκανε κάποτε.
Δυστυχως παει κι αυτο. Τελευταιο τευχος το Δεκεμβρη με ΕΞΑΙΡΕΤΚΟ ρετρο εξωφυλλο
 
Επίσης, τον Σεπτέμβριο έκλεισε και το βρετανικό Nintendo Gamer (πρώην NGamer, πρώην NGC Magazine, πρώην N64 Magazine, πρώην Super Play), ίσως το κορυφαίο ανεξάρτητο έντυπο για κονσόλες της Nintendo (τουλάχιστον στην Ευρώπη).

Επίσης είχε επετειακό εξώφυλλο (ανέθεσαν το σχεδιασμό στον Wil Overton που σχεδίαζε τα εξώφυλλα των πρώτων τευχών και εντυπωσίασε τόσο τη Rare που τον προσέλαβε!) και η μισή σχεδόν ύλη του τεύχους ήταν αφιερωμένη στο κλείσιμο.

Γενικά αυτό το θεωρώ ως την ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο προς τους αναγνώστες όσο και προς τους ανθρώπους που δούλευαν ή δούλεψαν τα πρηγούμενα χρόνια στο έντυπο. Στην Ελλάδα, το μόνο έντυπο που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή να έκανε κάτι παρόμοιο ήταν το Pixel...
 
Άμα κλείνουν όλα τα περιοδικά τι θα μείνει στο τέλος?
 
Ωχ τι λέτε ρε παιδιά?? Έκλεισε το Nintendop Gamer?? Μακράν το αγαπημένο μου περιοδικό για κονσόλες Νιντέντο, τίμησα δεόντως το Super Play και N64 Magazine. Το Nintendo Power δε με ενθουσίαζε για πολλούς λόγους, όμως με λυπεί το γεγονός ότι κλείνει το μεγαλύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως περιοδικό της Νιντέντο.....μεγάλο πλήγμα και για την ίδια την εταιρεία φυσικά.
 
geo2004z είπε:
Ωχ τι λέτε ρε παιδιά?? Έκλεισε το Nintendop Gamer?? Μακράν το αγαπημένο μου περιοδικό για κονσόλες Νιντέντο, τίμησα δεόντως το Super Play και N64 Magazine. Το Nintendo Power δε με ενθουσίαζε για πολλούς λόγους, όμως με λυπεί το γεγονός ότι κλείνει το μεγαλύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως περιοδικό της Νιντέντο.....μεγάλο πλήγμα και για την ίδια την εταιρεία φυσικά.
Ναι, πριν από δυο μήνες βγήκε το τελευταίο τεύχος, το έχω στην τουαλ... εχμ... στο γραφείο μου.

Το προτιμούσα σαφώς από τα υπόλοιπα έντυπα που ήταν αφιερωμένα στη Nintendo. Μαζί με gamesTM, EDGE, retro GAMER ήταν από τα μόνα περιοδικά που αγόραζα σχεδόν κάθε μήνα εδώ στην Αγγλία...

Καταρχάς, ήταν ανεξάρτητο. Πολλές φορές, όλα τα "official" -και λογικό είναι- θυμίζουν διαφημιστικούς καταλόγους και δεν αναφέρομαι στις πραγματικές καταχωρήσεις, αλλά ακόμα και στα άρθρα και τα reviews. Το NGamer (ή με όποιο όνομα είχε κατά καιρούς), παρόλο που προφανώς είχε συμπάθεια προς τη Ninty και θα έκραζε κιόλας και θα έθαβε και τις καφρίλες του θα πέταγε, χωρίς απαραίτητα να έχει σε όλες τις σελίδες του τον "Ακατάλληλο για 15+" χαρακτήρα που είχαν άλλα περιοδικά της Nintendo...
 
johnny19818 είπε:
Κυριολεκτικά ανατρίχιασα!! Φοβερό εξώφυλλο. Με βλέπω να το τσιμπάω από το περίπτερο της γειτονιάς.
Συμφωνώ ! Αξίζει κορνιζάρισμα !
 
To Playstation Magazine (καμία σχέση με το Official Playstation Magazine που ήταν μια τρισελεϊνή Sony προπαγάνδα) κυκλοφορεί ακόμα στο εξωτερικό; Aπό τα λίγα τεύχη που είχα διαβάσει στα ελληνικά ήταν αρκετά ψαγμένο (μέχρι και reviews για import, niche ιαπωνικούς τίτλους είχε, κάτι τ' οποίο δεν συνηθιζόταν τότε) και παρόλο που ήταν αφιερωμένο στις κονσόλες της Sony ήταν αρκετά αντικειμενικό και καλογραμμένο.
 
To χειρότερο πράγμα είναι να πηγαίνω σε ένα περίπτερο ή ένα ψιλικαντζίδικο και να μη βλέπω ούτε ένα περιοδικό για video games...Mόνο για pc ό,τι υπάρχει...Μετά από χρονια έφερα από το χωριό μου όλα τα πρώτα τεύχη Gamepro και δε θέλω να τα πολυκοιτάζω γιατί με πιάνει μελαγχολία.
 
Δυστυχως φανηκε οτι η αγορα δεν τα σηκωσε, δεν ηταν και πολυ δυνατες προσπαθειες, ειναι και μικρο το αναγνωστικο κοινο, υπαρχει και το internet.

Απλα ειναι οξυμορο μια χωρα με τρελαμενους gamers - πχ παιζαμε με PSX εισαγωγης (σε γνωστα στεκια...GettaRobo ακους?) κανα δυο βδομαδες μετα την επισημη κυκλοφορια της κονσολας στην Ιαπωνια - να μην υπαρχει αντιπροσωπευση τους πλεον στο "περιπτερο".

Εγω τα ειχα εγκαταλειψει νωρις - νομιζω οτι το τελευταιο ηταν το User - αφου καλομαθα στα ξενα εντυπα.

Αυτο που εχω πει πολλακις (οταν τα πραγατα στη χωρα ηταν πιο ΟΚ) ειναι οτι ενα περιοδικο που θα ακουμπουσε με πιο "φιλοσοφικο" τροπο το gaming (μπουχτησαμε με τον "καταγραφικο"/δημοσιογραφιστικο τροπο) θα μπορουσε να γινει ενα μικρος θεσμος στην Ελληνικη gaming κοινοτητα.

Πλεον ομως με τη μαυριλα που εκατσε στο σβερκο μας, το ιντερνετ, την ευκολη προσβαση σε games και την πολυ κακη nextgen γενια παιχνιδομηχανων (τουλαχιστον οσο αφορα το ξεκινημα), τα βλεπω δυσκολα.

Το Phoenix που βγαζουμε οποτε το θυμηθουμε (πολυ μακρια απο την εννοια του περιοδικου - ενα δωρεαν ηλεκτρονικο fanzine ειναι) δεν ειχε την αναμενομενη αναγνωσιμοτητα παρα το γεγονος οτι κυοφορηθηκε μεσα στην πολυ μεγαλη δικτυακη κοινοτητα του retromaniax.

Παντως δεν υπαρχει βδομαδα που δεν θα ξεφυλισσω καποιο απο τα παλια home micros περιοδικα μου...
 
Εχω σχεδον ΟΛΑ τα τευχη του Playstation Magazine..

Οταν δε το εβρισκα στα περιπτερα (καθε μηνα εβγαινε) και μετα καταλαβα οτι σταματαει, στεναχωρηθηκα.

Δε βλεπω να το αναφερετε, παρα μονο ο vetus.Δεν εχετε Playstation ολοι?? Δεν το διαβαζατε? Δεν υπηρχε αλλο αν θυμαμαι καλα ΜΟΝΟ για PS..
 
Η απουσια των εξιδικευμενων εντυπων του ευρυτερου χωρου, ειναι μια πονεμενη και λυπηρη, αλλα οχι εξωπραγματικη ιστορια. Θυμαμαι με ζεστασια τις μερες που περιμενα με ανυπομονεσια να διαβασω ειδησεις για μελλοντικα και εξωτικα παιχνιδια, και πληροφοριες πανω σε αυτα οπου κυκλοφορουσαν στην αγορα, αλλα δεν μου λειπουν ουτε οι βαλτοι στο χωρο απο τις εταιριες και τις αντιπροσωπειες, ουτε και ποσα αλλα πραγματα.

Οπως και να το κανουμε, οσο καλη θεληση και να υπαρχει, 7? για ενα μηνιαιο εντυπο ειναι πολλα. Παρα πολλα. Μιλαμε καταστασεις ημερησιου μισθου για πολλους ανθρωπους!

Και να υπαρξει ενα αφοσιωμενο εντυπο.. για ποιους ομως; Οι συγχρονοι "παιχνιδαδες" ασχολουντε με τιτλους call of battlefield, lol, wow, omg, angry birds και την λοιποι λαιλαπα. Δεν ειναι παιχνιδαδες εν ολιγης. Ποσοι ειμαστε οπου θα μπορουσαμε να στηριξουμε μια προσπαθεια απο παιχνιδαδες για παιχνιδαδες; Εδω το τελευταιο εντυπο οπου επεζησε, το games, ειχε ξεπεσει ακομα περισσοτερο, με περιεχομενο κοντινοτερο σε κιτρινο τυπο, αλλα και παλι δεν τα καταφερε.

Πολυ φοβαμαι πως μια κινηση στο χωρο θα ηταν πολυ κοντα στην αυτοκτονια.. Εξαιρεσεις φυσικα και μπορουν να υπαρξουν, δεν ειμαι σιγουρος ομως αν θα ηταν εφικτο σε τακτικη βαση.

Θα ηθελα επισης να κανω μια ερωτηση στους φιλους του περιοδικου gamepro. Το αγοραζα απο το πρωτο τευχος, το σταματησα περιπου στο 2000 και ειχα παρει αλλα και διαβασει διαφορα τευχη μεχρι και το θανατο του. Απορια μου λοιπον προς τους αναγνωστες οπου το στηριξαν, αλλα και αναπολουν τη νεοτερη ιστορια του, τι στο καλο σας αρεσε και σας λειπει;

Μιλαμε για μια συντακτη ομαδα επι το πλειστον ξερολες, παρουσιαζονταν ως σωτηρες-φωστηρες με επαφες στο χωρο απο την παρθενογεννηση του, και με γραπτο λογο σε ψευδοδιανοουμενο υφος διχως πολλες φορες να βγαινει και νοημα.

Δεν κρυβω οτι εχω για διαφορους λογους, εμπαθεια στο συνολο ολων αυτων, αλλα ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω πως εν ετη 2015 συνεχιζει κοσμος και κοσμακης να πιστευει πως ηταν σοβαροι ανθρωποι ολοι αυτοι, και οτι καλυτερο παρουσιασαμε ως εθνος στον ευρυτερο χωρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
viking4a είπε:
Δεν εχετε Playstation ολοι??
Όχι δεν είχαμε όλοι Playstation. Ούτε Ν64,SNES είχα δηλαδή αλλά έπαιρνα το Nintendo World.

Getta Robo είπε:
Θα ηθελα επισης να κανω μια ερωτηση στους φιλους του περιοδικου gamepro. Το αγοραζα απο το πρωτο τευχος, το σταματησα περιπου στο 2000 και ειχα παρει αλλα και διαβασει διαφορα τευχη μεχρι και το θανατο του. Ηθελα να ρωτησω τους αναγνωστες οπου το στηριξαν στη νεοτερη ιστορια του, τι στο καλο σας αρεσε και σας λειπει;

Μιλαμε για μια συντακτη ομαδα επι το πλειστον ξερολες, παρουσιαζονταν ως σωτηρες-φωστηρες με επαφες στο χωρο απο την παρθενογεννηση του, και με γραπτο λογο σε ψευδοδιανοουμενο υφος διχως πολλες φορες να βγαινει και νοημα.

Δεν κρυβω οτι εχω για διαφορους λογους, εμπαθεια στο συνολο ολων αυτων, αλλα ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω πως εν ετη 2015 συνεχιζει κοσμος και κοσμακης να πιστευει πως ηταν σοβαροι ανθρωποι ολοι αυτοι, και οτι καλυτερο παρουσιασαμε ως εθνος στον ευρυτερο χωρο.
Βασικά την περίοδο που λες από το 2002 περίπου μέχρι και το τέλος του περιοδικού τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά της δεκαετίας του 90. Τα πρώτα τεύχη του περιοδικού βέβαια ήταν μετάφραση του Αμερικάνικου περιοδικού. Δεν ξέρω αν αυτό συνέχισε μέχρι το τέλος του. Στο τέλος δε, το ξεφτύλησαν. Το περιοδικό κόστιζε 6.95 (!) ευρώ ήταν πολύ λίγες σελίδες και είχε άχρηστα DVD δώρο (ντεμέκ). Εκείνη την περίοδο έπαιρνα κυρίως το Games και μου φαίνεται έκανα την καλύτερη δουλειά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η απουσία των εντύπων ναι μεν είναι κάτι λυπηρό όπως αναφέρει κι ο getta_robo αλλά επί της ουσίας.. έτσι είναι καλύτερα. Υπήρξε μία περίοδος απίστευτου πληθωρισμού εντύπων, για τα οποία δε θα σταθώ στην ποιότητά τους καθώς ο καθένας μας έχει διαφορετικές αναμνήσεις από αυτά, αλλά το μόνο σίγουρο ήταν ότι στερούταν ταυτότητας. Δηλαδή, ναι μεν υπήρχαν πολλά αλλά η ενημέρωσή τους ήταν αποτέλεσμα της δικής τους ενημέρωσης από άλλα περιοδικά του χώρου και σχεδόν καμία αποκλειστικότητα..που στο κάτω κάτω αυτή είναι η ουσία του περιοδικού : ενημέρωση - είδηση.

Αυτό λοιπόν το "dropshipping" πληροφορίας ήταν φυσικό ότι κάποια στιγμή θα έσκαγε με τη διάδοση του ίντερνετ.

Σε μια αντίθετη και πιο ρομαντική προσέγγιση, τα άτομα που μεγαλώναμε και παίζαμε videogames εκείνη την περίοδο, βλέπαμε αυτά τα περιοδικά ως κάτι πολύ σπουδαίο καθώς δεν είχαμε άλλη δυνατότητα να ενημερωθούμε. Οπότε ήταν κάτι πολύ ωραίο κι όμορφο να αναζητάς ανάμεσα σε τόσες επιλογές.

Τώρα για το Gamepro, συμφωνώ εν μέρη με τον Getta_Robbo. Για πολλούς ήταν το πρώτο ενδιαφέρον περιοδικό του χώρου οπότε μπαίνει και το συναισθηματικό κομμάτι στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη περίοδο που κυκλοφόρησε ήταν μετάφραση της εκδόσεως των ΗΠΑ, οπότε ...οποιοσδήποτε το διάβαζε είχε μπροστά του ένα περιοδικό με ενδιαφέρουσα ύλη, πολλές ειδήσεις κι όλα αυτά προσφερόταν σε ένα ανάλαφρο, άμεσο ύφος.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε ~κατά τη γνώμη μου~ κι επί αρχισυνταξίας Sephiroth που παρεμπιπτόντως είναι ενεργός ακόμη σε γνωστό Gaming site.

H τελική μορφή του περιοδικού ξενέρωσε κι εμένα που ήμουν διαχρονικά αναγνώστης του. Η "φιλοσοφική" προσέγγιση του είδους με κείμενα τύπου : ο γεωστρατηγικός/γεωπολιτικός ρόλος των videogames, η έλλειψη κλασσικών στηλών που μας έκαναν να το τιμάμε (adventure/RPG corner αν θυμάμαι καλά), οι όχι και τόσο πολλές ειδήσεις, η τιμούλα που ήταν τσιμπημένη, οι διάφορες τοποθετήσεις συντακτών κ.ά. με έκαναν να το βαρεθώ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα