Όχι, δεν είναι ακριβώς εξαίρεση...
Πολλά παιχνίδια του Genesis/Megadrive, ειδικά τα παλιότερα είναι συμβατά μεταξύ των εκδόσεων της κονσόλας (βασικά οι roms περιέχουν τον ίδιο κώδικα). Ο πιό γενικός κανόνας που μπορώ να σου δώσω είναι ότι παιχνίδια πριν το 1992-1993 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τρέξουν κανονικά, ενώ παιχνίδια του 1994-1995 και μετά είναι συνήθως region locked. Στα Sonic μια και το ανέφερες πχ, τα Sonic 1 και 2 είναι region free ενώ το Sonic 3 και το Sonic Spinball είναι region locked.
Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει και αντίστροφα, δηλαδή πολλά παιχνίδια του Megadrive τρέχουν κανονικά στο Nomad μου (που είναι ένα portable Genesis). Ενδεικτικά, ανάμεσα στα δοκιμασμένα είναι τα Sonic 1+2, Afterburner, Strider, Arch Rivals και πολλά ακόμα.
Ένας αρκετά καλός τρόπος να "προβλέψεις" την συμβατότητα είναι να κατεβάσεις το γνωστό Goodgen από το
http://www.allgoodthings.us/ (Forum->Downloads). Άστο να τρέξει με ένα απλό command (πχ goodgen rename) και θα σου δημιουργήσει τα genhave.txt και genmiss.txt. Δεν είναι το ζητούμενο να δεις ποιές roms έχεις όμως, αλλά να διαβάσεις τα filenames από αυτά τα txt. Όπου δεις (W) αναμένεται να λειτουργούν κανονικά σε όλα τα regions. Αντίστοιχα τα (JU), (JE) και (UE) λειτουργούν σε 2 regions από τα 3 ενώ πραγματικά region locked είναι μόνο όσα είναι χαρακτηρισμένα σαν (U), (E), (J).
Για να καταλάβεις πχ πως προβλέπεται ότι σου τρέχανε κανονικά τα 2 παιχνίδια που είπες, δες ότι τα ονόματα τους είναι Desert Strike - Return to the Gulf (UE) και Sonic The Hedgehog 2 (W). Δηλαδή το πρώτο λειτουργεί για Αμερικάνικα και Ευρωπαικά μηχανήματα, αλλά όχι για τα Ιαπωνικά, ενώ το δεύτερο λειτουργεί για όλα. Για το συγκεκριμένο σου ερώτημα, βλέπουμε ότι γράφει Sonic and Knuckles (W), ενώ και οι συνδυασμοί Sonic and Knuckles & Sonic 1, 2, 3 είναι επίσης χαρακτηρισμένοι σαν (W), άρα λογικά θα λειτουργήσει κανονικά. Κρατάω μόνο μια μικρή επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω για τυχόν προβλήματα στην "ένωση" των carts, καθώς το σχήμα τους δεν είναι ακριβώς το ίδιο (στο κανονικό socket του μηχανήματος πάντως χωράνε όλα τα carts με λίγη προσπάθεια). Ελπίζω να έγινα κατανοητός...