Greek Lost Media

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Ifollowrivers
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Οι σειρές προβάλλονταν κανονικά, όλα τα επεισόδια (συνήθως 2-3 ανά μέρα), με πλήρεις τίτλους αρχής και τέλους και, κυρίως, χωρίς κομμένες σκηνές και βρισιές. Μια επανάληψη "τύπου best-of" έγινε τον Αύγουστο του 1997, όταν, λόγω διακοπών ξεκούρασης, προβλήθηκαν από τη "Λάμψη" τα στιγμιότυπα της υπόθεσης της Χριστίνας Κένιχ που ήταν τη σεζόν 1992-1993. Δε νομίζω, λοιπόν, πως πρόβαλλαν "κουτσουρεμένες" τις δύο σειρές στην επανάληψη. Δεν θα έβγαζε νόημα και, κυρίως, δεν θα "άξιζε" να έμπαιναν σε τέτοιο κόπο.
Αναφέρομαι σε επαναλήψεις επεισοδίων που είχαν γραφτεί από ANT1 Satellite στο YouTube την περίοδο 2007-2008 (σε πολλά μέρη λόγω τότε ορίων, τα οποία δεν διέσωσα δυστυχώς). Σε συζήτηση με τον uploader (ομογενής), υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τις προβολές τους. Ουσιαστικά φαινόταν σαν να ήθελαν να προβληθεί μεγάλο μέρος της σειράς μέσα σε περιορισμένο διάστημα.

Το "υπήρχαν" το εννοείς ως "προβάλλονταν" κανονικά επεισόδια δηλαδή μέχρι τις 29 Ιουλίου 2005 και 31 Μαρτίου 2006 αντίστοιχα; Γιατί οι σειρές προβλήθηκαν και στη Βουλγαρία το 2000-2011 και στην Αμερική μέχρι και το 2013 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ!
Για 2013 δεν γνωρίζω καθόλου πόσα και ποια προβλήθηκαν, ούτε για Βουλγαρία. Εκπλήσσομαι αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν γράφτηκαν κάπου. Στο YouTube δεν τρώνε strike μέχρι και σήμερα τα σχετικά uploads.

Έχεις γράψει από τον ΑΝΤ1 GOLD επεισόδια των σειρών από την επανάληψη του 2002-2007 και το αναφέρεις αυτό;
Αναφέρομαι στο Satellite και όχι στο Gold (το οποίο θυμάμαι ότι έπαιζε στο Filmnet).

Ορισμένες εξ' αυτών προβλήθηκαν από το New Channel την περίοδο 1994-1997, αλλά επίσης και μερικές ακόμα, π.χ. "Οι Εργένηδες" προβλήθηκαν στον ΑΝΤ1 GOLD.
Ενδιαφέρον αλλά το New Channel έκλεισε κακήν κακώς ως Tempo (όντως παντελώς άγνωστο τι έγινε το υλικό) και από το 1997 κοντεύει σχεδόν 1/4 του αιώνα. Κι από το Gold επίσης όσες σειρές προβλήθηκαν, έχουν περάσει πολλά χρόνια και η πρόσβαση στο υλικό για το κοινό, παραμένει ανύπαρκτη...

Ίσως να μην "θέλουν" να μάθει το κοινό τι "παιχνίδι" παίζεται πίσω από τις σειρές και τα δικαιώματά τους. Το να μην υπάρχουν στο αρχείο του σταθμού το απορρίπτω κατά 100%! Στην ιδιωτική τηλεόραση ευτυχώς οι διαγραφές σειρών δεν υφίστανται.
Τι γίνεται όμως αν τα συγκεκριμένα δεν ανήκουν πλέον στον ANT1; Για παράδειγμα, τα «Candid Camera», «Καληνύχτα Μαμά» και «Χωρισμένοι με παιδιά» ανήκουν αποκλειστικά στον Νίκο Μαστοράκη, ο οποίος επιβεβαιωμένα έχει τα betacam/masters στην κατοχή του. Δεν είναι σε κίνδυνο, συγκριτικά με έναν τηλεοπτικό σταθμό;

Μπορείς να μας αναφέρεις μερικά παραδείγματα; Έστω και μέσω pm.
Πρέπει να βρω χρόνο να κάνω την κατάλληλη μελέτη για να φτιάξω μια «πλήρη» λίστα. Κοιτάζοντας πρόχειρα συγκριτικά με το τι έχω αποθηκεύσει (δεν έχω ασχοληθεί με σειρές MEGA μετά το 1995), βλέπω τις παρακάτω να μην υπάρχουν, αλλά δεν έχω συγκρίνει σε σχέση με πιθανές επαναλήψεις ή τα κενά της λίστας του Μαρινάκη:

(1990) Η Δίψα
(1990) Επικίνδυνη λήψη
(1990) Ξενοδοχείο αμόρε
(1990) Απίστευτα κι όμως ελληνικά
(1991) Σπίτι για πέντε
(1992) Γυναίκες
(1992) Γεια χαρανταν Zouga
(1993) Κάζα ντι μακαρόνι
(1993) Έρχονται οι Αμερικάνοι
(1993) Ύμνοι παράλληλοι
(1993) Εσύ αποφασίζεις
(1994) Άλλη μια φασαρία
 
Δε νομίζω ότι ανήκουν στα "lost media" οι σειρές οι οποίες δεν προβλήθηκαν/έχουν να προβληθούν σε επανάληψη πολλά χρόνια.
Φυσικά και υπάρχουν στο αρχείο του σταθμού, απλά για διάφορους λόγους δεν ανεβαίνουν στο ίντερνετ ή δεν προβάλλονται σε επανάληψη, στη χώρα μας, τουλάχιστον. Στην Αμερική η πλειοψηφία των σειρών που αναφέρεις προβάλλονταν σε επανάληψη μέχρι και 2-3 χρόνια πριν. Οι σειρές του MEGA που λες, υπάρχουν, όπως και του STAR και του ALPHA. Ίσως να λογαριάζαμε ως "lost media" τις σειρές του παλιού ΣΚΑΪ και του New Channel που αγνοείται η τύχη τους. Όχι, όμως, των προαναφερθέντων καναλιών.

Εγώ τα "lost media" τα αντιλαμβάνομαι ως οπτικοακουστικό υλικό που έχει χαθεί/σβηστεί/ακυρώθηκε κ.λπ., όχι ως τις σειρές που αναφέρεις.
Σειρές πού δεν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες αποτελούν και αυτές lost media. Διότι και να θες να τις δεις ούτε να τις αγοράσεις σε dvd μπορείς, ούτε να τις δεις στο ίντερνετ.

Γενικά τα lost media χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Unidentified lost media: Αποτελούν media για τα οποία κάποιος έχει κάποια ανάμνηση και σε πρώτη φάση προσπαθούμε να βρούμε αν αυτή η μνήμη ήταν όντως κάτι και όχι κάποιο παιχνίδι του μυαλού. Αφού γίνει λοιπόν η "αναγνώριση" πάμε στα...

Identified lost media. Πρόκειται για lost media, τα οποία γνωρίζουμε σίγουρα πώς υπάρχουν (π.χ. από παλιά πρόγραμμα tv, από trailer, από άρθρα σε εφημερίδες κτλπ) τα οποία χωρίζονται σε καθαρά lost media, τα οποία δεν υπάρχουν στο ίντερνετ και δε μπορεί κανείς να τα βρει, τα partially found όταν έχουν βρεθεί αλλά όχι ολοκληρωμένα πχ μια σειρά που στο ίντερνετ έχει κάμποσα επεισόδια αλλά λείπουν μερικά και τέλος τα found, τα οποία έχουν βρεθεί πλήρως. Π.χ. το "πέφτουν οι σφαίρες σαν χαλάζι" ήταν για δεκαετίες εντελώς lost media μέχρι πριν μερικά χρόνια πού την ανέβασε κάποια στο ίντερνετ.
 
To tempo, δεν ειχε ποτέ υλικό του new channel, το εψαξα οταν δουλευα εκει.
Παράξενο γιατί είχε σίγουρα τις ίδιες μεταγλωττίσεις σε παιδικά. TMNT (χαμένη μεταγλώττιση, πρώτα έπαιζαν με υπότιτλους) και Διακοπές με τους Δεινόσαυρους έπαιξαν πρώτα στο New τέλη και μετά στο Tempo αυτούσια. Τι μπορεί να απέγινε αυτό το υλικό;
 
Σε πρόγραμμα που βρήκα στην εφημερίδα Ημερησία της Βέροιας, θυμάμαι πως αντίκρισα σε πρόγραμμα Ιανουαρίου 1993 στο Mega,μια σειρά με τίτλο "Σταμάτη Κουράγιο" που θα αντικαθιστούσε τους "Απαράδεκτους" τις Τετάρτες. Αυτή υποτίθεται θα ήταν σειρά με τον Σταμάτη Φασουλή (θυμάμαι από το tv zapping που το ανήγγειλε τότε) αλλά μάλλον δεν προβλήθηκε ποτέ και την θέση της πήρε το "Μάνα είναι μόνο μια" με την Χρονοπούλου. Για αυτή την σειρά δεν ξαναδιάβασα ποτέ τίποτα από τότε που ακυρώθηκε η προβολή της. Παραθέτω κι ένα print screen απ' το πρόγραμμα Τετάρτης 20-1-1993 που βρήκα στην εφημερίδα Ημερησία της Βέροιας:
 

Συνημμένα

  • Screenshot_20220109-232335.png
    Screenshot_20220109-232335.png
    1.007,3 KB · Προβολές: 27
Τελευταία επεξεργασία:
@Αρμαγεδών αντί να βάζεις γέλια στις αναρτήσεις μου, θα μπορούσες να σοβαρευτείς και να μου πεις που μπορεί να δει οποιοσδήποτε τις σειρές που προανέφερα. Από τη στιγμή που δεν είναι lost media, θα ήταν ωραίο να μας εξηγήσεις που θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές.
 
@Αρμαγεδών αντί να βάζεις γέλια στις αναρτήσεις μου, θα μπορούσες να σοβαρευτείς και να μου πεις που μπορεί να δει οποιοσδήποτε τις σειρές που προανέφερα. Από τη στιγμή που δεν είναι lost media, θα ήταν ωραίο να μας εξηγήσεις που θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές.
Χωρίς διάθεση για ειρωνεία, αλλά όχι για να "αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές", σου απαντώ:
Στα αρχεία των καναλιών!

Το περιεχόμενο του όρου "lost media" κατ' εμέ είναι εντελώς άστοχο, έτσι όπως το χρησιμοποιείτε στο παρόν νήμα. "Lost" σημαίνει "χαμένο", δηλαδή:

1) Υλικό που δεν καταγράφηκε ποτέ, είτε λόγω έλλειψης μέσων (πριν το 1948) είτε λόγω "μη μελλοντικής χρησιμότητας", όπως δελτία ειδήσεων.

2) Υλικό που έχει σβηστεί ή πεταχτεί, όπως διάφορες σειρές της ΕΡΤ, του DuMont Television, του BBC, κ.λπ.

Γενικότερα, "χαμένο/lost" ονομάζουμε υλικό το οποίο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, όχι που είναι καταχωνιασμένο, για διάφορους λόγους, στα αρχεία των τηλεοπτικών σταθμών ή των διαφόρων ιδιωτών!

Δες το αναλυτικό λήμμα της Βικιπαίδεια για να καταλάβεις τι εννοώ:

Τώρα, κάτι "unidentified lost media"(*), "partially found" (**) και τρίχες κατσαρές, τα θεωρώ κουραφέξαλα! Ο όρος "lost" είναι ακριβής, απλός και συγκεκριμένος. "Χαμένο υλικό", σημαίνει, τέλος! Ούτε υλικό ξεχασμένο, αραχνιασμένο, απομπευμένο κ.ά.. Τίποτα! "ΧΑ-ΜΕ-ΝΟ"! Απλό πράγμα είναι.

(*)
Unidentified lost media: Αποτελούν media για τα οποία κάποιος έχει κάποια ανάμνηση και σε πρώτη φάση προσπαθούμε να βρούμε αν αυτή η μνήμη ήταν όντως κάτι και όχι κάποιο παιχνίδι του μυαλού. Αφού γίνει λοιπόν η "αναγνώριση" πάμε στα...
Τι πάει να πει "ανάμνηση"; Μπορεί εγώ να θυμάμαι μια σκηνή μιας σειράς λανθασμένα, αλλά όταν δω τη σειρά και δεν περιέχεται η σκηνή που θυμάμαι, πάει να πει ότι είναι "lost media";

(**)
Όταν λέμε "partially found" εννοούμε κάτι τμηματικά ευρισκόμενο, σωστά; Ωραία! Τμηματικά, όμως, όχι να λείπει κάτι "λίγο".
Τότε λέμε "ημιτελές", όχι "τμηματικό".

Αναφερόμενοι στο "τμηματικά ευρισκόμενο", τότε πάμε στην περίπτωση της εκπομπής του Νίκου Μαστοράκη "Στη Διασταύρωση Ρυθμού και Μελωδίας" που πρωτοπροβλήθηκε στην ΤΕΔ το 1967. Η εκπομπή ήταν ολότελα χαμένη μέχρι φέτος, όταν και ανακαλύφθηκαν στο Αρχείο της ΕΡΤ αρκετές απ' αυτές!

Στα ημιτελή τώρα, για παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε τη θρυλική, πλέον, τανία "Metropolis" του 1927, που ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ημιτελής! Σωζόταν το 95% της αρχικής κόπιας της! Όμως, στην Αργεντινή βρέθηκε το κομμάτι που έλειπε! Άρα, είναι ολοκληρωμένη, πλέον!

Συγγνώμη που το ύφος του post είναι κάπως "επιθετικό", αλλά είναι η αλήθεια! Δεν θέλω να γίνομαι "κακότροπος" και "εριστικός", αλλά μιλάμε για απλά πράγματα, δεν μιλάμε για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών των Αιγυπτίων. Μια λέξη είναι, δεν υπάρχουν "παρεμφερείς" ή "δεύτερες" έννοιες. Μία και απλή!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γκουχου.. γκουχου.. :)

Παιδιά συγγνώμη κιόλας γιατί δεν ξέρω και πολλά απο tv αλλα πως θα σας φαινόταν να ήταν πιο απλό και πιο γενικό όλο αυτό που λέτε lost media. Δηλαδή να αφορά και υλικό σαν αυτό που αναφέρει και ο Armageddon αλλα και ο dr slump. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον όλες οι πληροφορίες που βάζετε σε αυτό το thread και καλύτερα να αναφέρονται όλα για να μην χάνονται και όλες αυτές οι πληροφορίες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γκουχου.. γκουχου.. :)

Παιδιά συγγνώμη κιόλας γιατί δεν ξέρω και πολλά απο tv αλλα πως θα σας φαινόταν να ήταν πιο απλό και πιο γενικό όλο αυτό που λέτε lost media. Δηλαδή να αφορά και υλικό σαν αυτό που αναφέρει και ο Armageddon αλλα και ο dr slump. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον όλες οι πληροφορίες που βάζετε σε αυτό το thread και καλύτερα να αναφέρονται όλα για να μην χάνονται και όλες αυτές οι πληροφορίες.
Αυτό που λες, αγαπητέ Always, μπορεί να γίνει με "σπάσιμο" του νήματος, με βάση τα posts μου υπ' αριθμόν #15 και #27.
Τα υπόλοιπα πράγματα των άλλων posts των συμφορουμιτών μπορούμε να τα ονομάσουμε π.χ. "Δυσεύρετα". Όχι, όμως, "Χαμένα".

Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ "Χαμένων - Δυσεύρετων" προκειμένου ο δυνητικός μελλοντικός ερευνητής να μην βρεθεί μπροστά σε ένα μπάχαλο. Και όχι μόνο ο μελλοντικός, αλλά και ο σημερινός, όπως εγώ π.χ., εσύ, ο Dr. SLUMP, ο κάθε ενδιαφερόμενος, εν πάση περιπτώσει.

Φιλικά :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Αρμαγεδδών φίλε μου τους ορισμούς δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου. Είναι από τη lost media wiki κι από το ανάλογο subreddit, you know αυτούς που ασχολούνται κατά κόρον με αυτό το θέμα. Το ότι εσύ τα θεωρείς κουραφέξαλα... well.. it's just your opinion man.
 
@Αρμαγεδδών φίλε μου τους ορισμούς δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου. Είναι από τη lost media wiki κι από το ανάλογο subreddit, you know αυτούς που ασχολούνται κατά κόρον με αυτό το θέμα. Το ότι εσύ τα θεωρείς κουραφέξαλα... well.. it's just your opinion man.
Ok!

Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούν αυτοί που ασχολούνται κατά κόρον με αυτά, ότι προκαλούν σύγχυση χωρίς λόγο με τους όρους που χρησιμοποιούν; Δηλαδή, τι άλλο μπορεί να σημαίνει ο όρος "lost", πέρα από "χαμένα"; Γλωσσολόγος δεν είμαι, αλλά όταν λέμε πως κάτι χάθηκε, πάει, πάπαλα, δεν το ξαναβλέπουμε ποτέ! Δεν λέω πως όλα όσο ανέφερες δεν βρίσκονται, αλλά άλλο "σπάνιο-δυσεύρετο-μη προβεβλημένο" και άλλο "χαμένο-σβησμένο-μη εγγεγραμμένο". Έχουν διαφορά αυτές οι δύο έννοιες, και θέλω να πιστεύω ότι το γνωρίζεις και το καταλαβαίνεις.

Δεν νομίζω πως είναι παράλογα αυτά που λέω, αλλά πάνε με βάση τη λογική και τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι χρησιμοποιούμενοι όροι! Γι' αυτό, όταν πάει να κάνει κάποιος μια έρευνα ή καταγραφή, πρώτα πρέπει να σκέφτεται πώς θα κατατάξει και θα ονοματήσει τα ευρήματα, και μετά να τα οργανώσει. Το "τσουβάλιασμα" και ο "κατακερματισμός" του "τσουβαλιού", όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι λάθος!
 
Ok!

Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούν αυτοί που ασχολούνται κατά κόρον με αυτά, ότι προκαλούν σύγχυση χωρίς λόγο με τους όρους που χρησιμοποιούν; Δηλαδή, τι άλλο μπορεί να σημαίνει ο όρος "lost", πέρα από "χαμένα"; Γλωσσολόγος δεν είμαι, αλλά όταν λέμε πως κάτι χάθηκε, πάει, πάπαλα, δεν το ξαναβλέπουμε ποτέ! Δεν λέω πως όλα όσο ανέφερες δεν βρίσκονται, αλλά άλλο "σπάνιο-δυσεύρετο-μη προβεβλημένο" και άλλο "χαμένο-σβησμένο-μη εγγεγραμμένο". Έχουν διαφορά αυτές οι δύο έννοιες, και θέλω να πιστεύω ότι το γνωρίζεις και το καταλαβαίνεις.

Δεν νομίζω πως είναι παράλογα αυτά που λέω, αλλά πάνε με βάση τη λογική και τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι χρησιμοποιούμενοι όροι! Γι' αυτό, όταν πάει να κάνει κάποιος μια έρευνα ή καταγραφή, πρώτα πρέπει να σκέφτεται πώς θα κατατάξει και θα ονοματήσει τα ευρήματα, και μετά να τα οργανώσει. Το "τσουβάλιασμα" και ο "κατακερματισμός" του "τσουβαλιού", όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι λάθος!
Αγαπητέ φίλε,

Σύμφωνα με τη wikipedia που ο ίδιος ανέφερες στο λήμμα lost media (και όχι lost televised broadcast):
Lost media is an umbrella term for media that no longer exists, is missing, or is no longer available to the general public, and may refer to:
Σύμφωνα με την LMW:
Screenshot_20220110-183429_Samsung Internet Beta.jpg

Σε πρόγραμμα που βρήκα στην εφημερίδα Ημερησία της Βέροιας, θυμάμαι πως αντίκρισα σε πρόγραμμα Ιανουαρίου 1993 στο Mega,μια σειρά με τίτλο "Σταμάτη Κουράγιο" που θα αντικαθιστούσε τους "Απαράδεκτους" τις Τετάρτες. Αυτή υποτίθεται θα ήταν σειρά με τον Σταμάτη Φασουλή (θυμάμαι από το tv zapping που το ανήγγειλε τότε) αλλά μάλλον δεν προβλήθηκε ποτέ και την θέση της πήρε το "Μάνα είναι μόνο μια" με την Χρονοπούλου. Για αυτή την σειρά δεν ξαναδιάβασα ποτέ τίποτα από τότε που ακυρώθηκε η προβολή της. Παραθέτω κι ένα print screen απ' το πρόγραμμα Τετάρτης 20-1-1993 που βρήκα στην εφημερίδα Ημερησία της Βέροιας:
Φίλε τρομερή εύρεση. Εύγε και μπράβο.

Επίσης θα ήθελα οποίος είναι γνωστής να ερευνήσουμε και greek Lost media στο χώρο του software. Έχω δει μερικά θέματα στο φόρουμ με ελληνικές εταιρίες πληροφορικής.
 
Lost media is an umbrella term
Είναι "έννοια - ομπρέλα"! Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο! Αυτό δεν είναι λάθος; Είναι το "τσουβάλι" που είπα πριν! Το "τσουβάλιασμα", επαναλαμβάνω, ΔΕΝ είναι σωστός τρόπος έρευνας και μελέτης! Για πολλούς λόγους! Κυρίως, όμως, διότι μπουρδουκλώνει διάφορα πράγματα που περικλείει και που είναι, πολλές φορές, άσχετα το ένα με το άλλο! Για να γίνεται σωστή έρευνα πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι σε τέτοια πράγματα, δεν τα "καλύπτουμε" με έναν, λέω πάλι, λανθασμένο όρο. Και λανθασμένος από τη λέξη "lost".

Κάτι που επιβεβαιωμένα (*) υπάρχει αλλά δεν είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λογαριάζεται ως χαμένο, διότι απλά υπάρχει! Δεν είναι εντελώς αντιφατικό και λανθασμένο κάτι τέτοιο; Ό,τι είναι αντιφατικό ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ είναι λανθασμένο! Δηλαδή, προτού βγουν οι διάφορες σειρές και ταινίες σε VHS, DVD και Blue-Ray, ήταν χαμένες; Όχι! Απλά δεν υπήρχε ευκολία θέασης!
Και άλλο ένα παράδειγμα: έχω, πες, ένα περιοδικό και είναι το τελευταίο που υπάρχει παγκοσμίως. Ok; Για δικούς σου λόγους, το έχεις κλειδαμπαρωμένο σε ένα ντουλάπι σου. Τι το λες; Lost; Όχι φυσικά, αφού υφίσταται δεν είναι lost/χαμένο!

θέλω να μου εξηγήσεις κάτι, όμως: Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την έννοια "lost/χαμένο"; Μόνο αυτό! Ως μόνη λέξη. Τι σημασία της δίνεις; Αυτό ίσως μας βοηθήσει να βρούμε κάποια άκρη.

(*)
Τι εννοώ: μέχρι το 1991, που προβλήθηκε η εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ" στην ΕΤ-1, όλοι πίστευαν ότι οι διάφορες παλιές σειρές της ΕΡΤ υπήρχαν. Η Ρένα Θεολογίδου λοιπόν, βγήκε και απεκάλυψε ότι όχι, η ΕΡΤ δεν έχει στο Αρχείο της τους "Πανθέους", τον "Άγνωστο Πόλεμο" και άλλες περίπου 190 σειρές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
θέλω να μου εξηγήσεις κάτι, όμως: Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την έννοια "lost/χαμένο"; Αυτό ίσως μας βοηθήσει να βρούμε κάποια άκρη.
... Τι σημασία έχει τι πιστεύω εγώ; Δεν έφτιαξα εγω ουτε τους κανόνες, ούτε τις κατηγορίες. Αυτοί που ξεκίνησαν την όλη φάση, they get to choose the rules. Κι αυτοί δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, ασχολούνται με το άθλημα πάρα πολλά χρόνια. Δες πόσο χρήμα, χρόνος και έρευνα χρειάστηκε για να βρεθούν Lost media όπως αυτό κι αυτό και θα καταλάβεις.

Τώρα oo αν θες να φτιάξεις δικό σου κίνημα με δικούς σου κανόνες, go ahead. Εδώ σε αυτό το thread ωστόσο ας χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούν και στον υπόλοιπο κόσμο παρακαλώ, για να μη μπερδευόμαστε...
 
... Τι σημασία έχει τι πιστεύω εγώ; Δεν έφτιαξα εγω ουτε τους κανόνες, ούτε τις κατηγορίες. Αυτοί που ξεκίνησαν την όλη φάση, they get to choose the rules. Κι αυτοί δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, ασχολούνται με το άθλημα πάρα πολλά χρόνια. Δες πόσο χρήμα, χρόνος και έρευνα χρειάστηκε για να βρεθούν Lost media όπως αυτό κι αυτό και θα καταλάβεις.

Τώρα oo αν θες να φτιάξεις δικό σου κίνημα με δικούς σου κανόνες, go ahead. Εδώ σε αυτό το thread ωστόσο ας χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούν και στον υπόλοιπο κόσμο παρακαλώ, για να μη μπερδευόμαστε...
Βρε, δε λέω αυτό! Ερώτηση ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ έκανα! Πας ΠΑΝΤΑ με ό,τι λέει η πλειοψηφία/οι εμπειρότεροι του "αθλήματος"; Δεν σκέφτηκες ποτέ "μήπως είναι λάθος κάτι;"; Τόσο "τυφλωμένος" είσαι απ' ό,τι κατάφεραν και δεν έχεις γνώμη ή ενστάσεις; Δε λέω, είναι όντως επαινέσημο, αλλά δεν σημαίνει πως είναι αλάνθαστο!

Δικό μου "κίνημα" όχι, δεν σκοπεύω να κάνω. Προσπαθώ να διορθώσω μερικά κακώς κείμενα, επειδή απλά δεν πρέπει να είμαστε "γενικοί" σε τέτοια ζητήματα. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς!

Και για να μην κακολογούμαι, διαφωνώ κυρίως με τα υφιστάμενα πράγματα που λογαριάζονται ως χαμένα. Οι χαμένες ταινίες και σειρές σωστά εμπεριέχονται. Η "Δίψα" π.χ. του MEGA, όμως, όχι!
 
Χαμένη ταινία,θα μπορούσαμε πιστεύω να χαρακτηρίσουμε και την πρώτη ταινία του Μανουσάκη "Βαρθολομαίος" (1973),όπως διαβάζω και σε ένα άρθρο του διαδικτυακού περιοδικού "Όγδοο" (παραθέτω και μια σχετική εικόνα). Φανταστείτε ότι απ' τον "Βαρθολομαίο", μόνο ένα στιγμιότυπο σε φωτογραφία σώζεται (που δείχνει τους ηθοποιούς Γιώργο Μπαλλή και Δημήτρη Χριστόπουλο,η οποία φωτογραφία υπάρχει και στο βιβλίο του Σολδάτου "Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου") πιο λίγα κι απ' το "Πειραματόζωο" του Κοκκόλη (απ' το οποίο έχουν διαρρεύσει και 4-5 καρέ που έχω παραθέσει στο αντίστοιχο thread):

ogdoo.png

702063.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Βρε, δε λέω αυτό! Ερώτηση ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ έκανα! Πας ΠΑΝΤΑ με ό,τι λέει η πλειοψηφία/οι εμπειρότεροι του "αθλήματος"; Δεν σκέφτηκες ποτέ "μήπως είναι λάθος κάτι;"; Τόσο "τυφλωμένος" είσαι απ' ό,τι κατάφεραν και δεν έχεις γνώμη ή ενστάσεις;
Δεν έχω ενστάσεις, όχι. Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster (κι αρκετά άλλα):

4a: taken away or beyond reach or attainment : DENIED.

Το ότι κάτι λοιπόν ξέρουμε ότι βρίσκεται στο αρχείο του Mega, δε σημαίνει ότι δεν είναι χαμένο. Κι αυτό διότι δεν έχουμε πρόσβαση στο αρχείο αυτό. Αν πάρει κάποιος τηλέφωνο και ζητήσει κόπιες από τις κασέτες θα μας τις δώσουν; Μάλλον όχι. Τα έχει ανεβάσει το κανάλι στο Web TV του; Όχι. Τα έχει κάποιος από εδώ σε βιντεοκασέτες και σκοπεύει να τα ανεβάσει; Όχι. Επομένως μέχρι να είναι εύκολα προσβάσιμα (within our reach) είναι χαμένα.

Τη Δίψα που αναφέρεις συγκεκριμένα τη θεωρώ μερικώς χαμένη. Γράφοντας στο YouTube "Δίψα mega" βγάζει μερικά επεισόδια. Όλα τα υπόλοιπα όμως δε μπόρεσα να τα βρω κάπου...

Για μένα ακόμα κι αν βάλουν τη Δίψα σε επανάληψη με καθαρισμένη εικόνα και σε καρέ 16:9 δε θα τη θεωρώ found. Κι αυτό διότι από τη στιγμή που έχει υποστεί επεξεργασία (ειδικά για να χωρέσει σε διαστάσεις 16:9 και κόβουν από πάνω κι από κάτω) είναι κάτι άλλο, κάτι καινούργιο. Το original televised broadcast θα το θεωρώ ακόμα μερικώς χαμένο.

Η διάσωση και η συντήρηση των media στην αρχική τους μορφή είναι κάτι που αφορά όλους μας κι όχι μόνο τις εταιρίες παραγωγής. Πόσες φορές ο George Lucas έχει πετσοκόψει τις ταινίες του; Πόσες φορές σειρές που παίζουν σε επανάληψη καταργούν ολόκληρες σκηνές για να χωρέσουν περισσότερες διαφημίσεις;

Ελπίζω να μην εκτροχιαστεί άλλο το thread και αν γίνεται να χωριστεί στα 2. Νομίζω στο συγκεκριμένο thread ταιριάζουν περισσότερα post όπως του φίλου paulochelao24.
 
Χωρίς διάθεση για ειρωνεία, αλλά όχι για να "αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές", σου απαντώ:
Στα αρχεία των καναλιών!
Νομίζω πως η παρακάτω απάντηση που έλαβα πριν λίγο καιρό από τον ANT1, απαντάει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά τα άλλα, απλώς παίζουμε με τις λέξεις...
 

Συνημμένα

  • ant1reply.png
    ant1reply.png
    111,6 KB · Προβολές: 49
Νομίζω πως η παρακάτω απάντηση που έλαβα πριν λίγο καιρό από τον ANT1, απαντάει στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Wow!!!

Είσαι υπερβολικά τυχερός στο ότι σου απάντησαν! Τι να πω, το ζήτημα είναι περίπλοκο και δεν βγαίνει άκρη...
Κατά τ' άλλα δεν αλλάζω λέξη απ' αυτά που έγραψα στα παραπάνω posts μου!



Κατά τα άλλα, απλώς παίζουμε με τις λέξει
Τι εννοείς μ' αυτό;
 
Wow!!!

Είσαι υπερβολικά τυχερός στο ότι σου απάντησαν! Τι να πω, το ζήτημα είναι περίπλοκο και δεν βγαίνει άκρη...
Κατά τ' άλλα δεν αλλάζω λέξη απ' αυτά που έγραψα στα παραπάνω posts μου!




Τι εννοείς μ' αυτό;
Να φανταστείς, είχα στείλει αρχές του χρόνου και το έλαβα τον Νοέμβριο!

Παίζοντας με τις λέξεις, εννοώ πως ο καθένας αντιλαμβάνεται την έννοια διαφορετικά. Στις ΗΠΑ που είναι βασισμένα τα γνωστά wiki, Discord, reddit, κτλ εννοούν το υλικό που δεν είναι προσβάσιμο από το κοινό (νόμιμα ή όχι), ανεξαρτήτως αν είναι "destroyed media" ή κάθεται σε γνωστά ή άγνωστα αρχεία.

Εσύ προφανώς αναφέρεσαι σε destroyed media αλλά ακόμα κι αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς μπορεί να προκύπτει κάποιο αντίγραφο, το ίδιο άγνωστο με το αν υπάρχει κάτι π.χ. σε προσωπικό αρχείο ή μοναδική κόπια σε ένα πατάρι.

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μπόλικο υλικό, κατεστραμμένο ή όχι, που δεν έχει πρόσβαση το κοινό και είναι κάτι πολύ δυσάρεστο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή.

Μάλιστα δε, αν το υλικό υπάρχει επιβεβαιωμένα και η πρόσβαση είναι αδύνατη, προσωπικά το βλέπω ακόμα πιο άδικο από το να μην υπάρχει καθόλου στον πλανήτη. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά το αποδεχόμαστε και προχωράμε...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα