Κλασικό παράδειγμα θαρρώ lost media είναι τα όσα σίριαλ έχουν σβηστεί από την ΕΡΤ καθώς τα περισσότερα, μετά την πρώτη προβολή τους, τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Είμαι της άποψης ότι lost media, θεωρείται οτιδήποτε γνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει, αγνοείται όμως η τύχη του, βέβαια, η περίπτωση με τα σκετσάκια του Ζερβού την οποία είχα μάθει κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι από την ομάδα του Facebook, είμαι αμφιταλαντευόμενος στο αν θεωρείται lost media καθώς, ουδέποτε είχε δει το φως της ημέρας, πέραν των όσων ιθυνόντων είχαν δει και απέρριψαν το project επομένως, ναι μεν υπήρχε το υλικό, απλά αγνοήθηκε από τον δημιουργό μετέπειτα.
Επίσης, lost media θεωρείται και το υλικό το οποίο έχει μείνει αναξιοποίητο και με τη φθορά του χρόνου, έχει αλλοιωθεί η έχει καταστραφεί και επίσης, μην ξεχνάμε ότι ως ρετρομανιακοί ενδιαφερόμαστε για τέτοιου είδους υλικό, για τον περισσότερο κόσμο εκεί έξω, περνάει παγερά αδιάφορο το τι έχει χαθεί και επίσης, μιας και αναφερθήκατε σε πιλότους σίριαλ, έχω την εξής άποψη: Απλά προβλήθηκε στους ιθύνοντες του εκάστοτε καναλιού για να δουν αν τους αρέσει το πρότζεκτ επομένως, μπορεί να ήταν πολύ πρόχειρης υλοποίησης, με πρόχειρο μέσο αποθήκευσης το οποίο, σαφώς και δεν είχε σκοπό να διατηρηθεί επομένως, μετά την αξιοποίηση του, δύσκολα να διατηρήθηκε, εφόσον για παράδειγμα Μεν & Δεν, Της Ελλάδος τα Παιδιά & Εγκλήματα είδαν το φως της ημέρας, δύσκολα να ενδιαφερθεί κάποιος για να δει μια πρώιμη εκδοχή τους, εφόσον έχουμε γνωρίσει την τελική μορφή του προϊόντος. Σαφώς και για πολλούς από εμάς θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε μια πρώιμη εκδοχή αυτού που ήδη ξέρουμε βέβαια, οι δημιουργοί τότε, δεν έβλεπαν αυτό το ενδεχόμενο, δεν κράτησαν υλικό το οποίο δεν επρόκειτο να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Παράδειγμα που μου έρχεται κατά νου, ήταν το Back To The Future το οποίο είχε ξεκινήσει με άλλο πρωταγωνιστή, είχε γυριστεί αρκετά μεγάλο μέρος της ταινίας με τον συγκεκριμένο, έγινε η αλλαγή στην πορεία αλλά παρόλα αυτά, μόνο συγκεκριμένες σκηνές μπορεί να βρει κάποιος από το αρχικό υλικό, το στούντιο, εφόσον δεν επρόκειτο να αξιοποιηθεί το υλικό αυτό, δύσκολα να το φύλαξε επομένως, αντίστοιχα είναι και τα σκηνικά με τον πιλότο των σειρών που αναφέρατε.
Επίσης, υπάρχει διαφορά με ένα συνειδητά lost media όπου για τους Χ,ψ λόγους οι συντελεστές θέλουν να παραμείνουν έτσι, είτε τα ακούσια lost media τα οποία απλά παρατήθηκαν και σκονιζονται σε κάποιο μπαούλο.
Είναι όμως μια άκρως ενδιαφέρουσα κατάσταση και μου αρέσει που υπάρχει ως θέμα, πλέον με το διαδίκτυο, είναι πιο εύκολο να ανακτηθεί η να είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό ένα θεωρητικά χαμένο μέσο, διαρκώς είμαι με την προσμονή ότι θα γίνει το θαύμα και θα έρθουμε σε επαφή με κάτι το οποίο θεωρούσαμε ως χαμένο εσαεί.
Όσον αφορά τις Κουφομαχίες που αναφέρατε πιο πρίν, κρίνοντας από το filler του Μπονάτσου που λέει τα δικά του και κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα, για κάποιο λόγο, θεωρώ ότι πρόκειται για δημιούργημα γύρω στο 1995 καθώς, μου φαίνεται ότι παραπέμπει στο εξώφυλλο του δίσκου των Iron Maiden που είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά και γενικά νομίζω ότι πρόκειται για κάτι που είχε βγεί στα μέσα σε δεκαετίας. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω το γιατί έμεινε στα αζητητα αυτό το πόνημα, αν αυτά τα δύο βίντεο αποτελούσαν τον πιλότο, μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πήραν το πράσινο φως. Παρόλα αυτά, είναι ωραίο εύρημα το συγκεκριμένο, από κει που δεν γνωρίζαμε τίποτα σχετικά, τώρα εχουμε μάθει κάτι....