Krull (1983)

Πολύ αγαπημένη ταινία. Θυμάμαι την είχα δει πριν πολλά χρόνια στο Αστρον στους Αμπελόκηπους, και είχα μείνει με το στόμα ανοικτό, μιας και ήταν απο τις πρώτες ταινίες που έβλεπα στο σινεμά.

Και φυσικά το soundtrack του James Horner, ήταν απο τις καλύτερες δημιουργίες του.
 
Την αγόρασα πριν λίγους μήνες σε dvd και ήταν όπως τη θυμόμουν όταν την είχα δει στο σινεμά. άσχημα εφέ, ιδίως στο τέλος, κακές ηθοποιίες, γεμάτη από κλισε κλπ. Πάλι έμεινα με την απορία:

Γιατί παραμένει μια απο τις αγαπημένες μου ταινίες;
 
Χαίρομαι που βλέπω ότι πάρα πολλοί έχουμε κοινά γούστα εδώ μέσα.

Σε προηγούμενο post είχα γράψει ότι δύο ταινίες έχω δει από δύο φορές σε σινεμά: προσθέτω λοιπόν και αυτή... Μάλιστα την είδα στην ίδια αίθουσα (Απόλλων ή Αττικόν) στη Σταδίου, μία με τον πατέρα μου και μία τραβολογούσα τη μητέρα μου που δεν της άρεσαν ιδιαίτερα αυτού του τύπου οι ταινίες.

Μια εντυπωσιακή, για την εποχή, ταινία αναζήτησης. Οι ερμηνείες, όταν την είχα δει αργότερα, δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα καλές, αλλά η όλη ατμόσφαιρα μου είχε εξάψει την φαντασία και τη σκεφτόμουν για μήνες μετά.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να την ξαναδώ, πάω μάλιστα αύριο να την αναζητήσω...
 
Μόλις την ξαναείδα... Κολλημένος ήμουν στην οθόνη μέχρι να τελειώσει.

Επαναλαμβάνω λίγο-πολύ ό,τι είπανκαι οι άλλοι.

Αρκετές σεναριακές αφέλειες και μερικά σημεία στην ταινία δεν κολλάνε.

Η ατμόσφαιρα όμως είναι φοβερή. Τα εφέ για την εποχή της, τουλάχιστον, πολύ καλά. Η επική μουσική της σε καθηλώνει. Είναι εντυπωσιακή ταινία.

Ανήκει πάντως σαφέστατα στο είδος του fantasy, με ελάχιστα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα ήταν Epic Fail. Αν και δεν έχω καμιά αντίρρηση στο να συνδυάζεις Fantasy με Science Fiction η ταινία απέτυχε και στα δύο. Η πλοκή είναι απλοικότατη, οι χαρακτήρες ρηχοί και η αγάπη που νικάει τα πάντα, oh please....

Πάντως για 1983 τα εφέ είναι πολύ καλά.
 
η ταινια απλα τα σπαγε κ το dvd εχει κ το κομικ της μαρβελ μεσα που τα σπαει!!η ταινια ηταν ολα τα λεφτα!!!
 
αριαδνη;238971 η σκηνη που η Λιζα παιρνει την φωτια στα χερια της από το νερό είπε:
http://retromaniax.gr/uploads/emoticons/tinysmile_shy_t.png.c759ac7df384f3a6796a4161b9cc9175.png'[/IMG]για τον ανδρα στον οποιο θα την δωσει ;) , θα ειναι αυτος που θα διαλεξει για συντροφο!!

γενικα ειχε πολλους συμβολισμους και γνωμικά, μεγαλος ηθοποιος αυτος που παιζει τον σοφο που βοηθαει τον Κολιν, να βρει το οπλο. η φωνη του και αν ειναι θεατρικοτατη!!

και ο αρχηγος των ληστων , ειναι όνομα, μεγαλο στο bbc, με γιο ηθοποιο, παιζει και ο Λιαμ Νιλσον και ο Μαρσαλ στον κεντρικο ρολο!!

αλλη μια καινοτομια: οι ηθοποιοι και ολο το καστ, μακιγιερ, ενδυματολογοι δουλευαν ολοι μαζι, εντολη του σκηνοθετη, ο ενας γνωριζε τον αλλο σαν ενα αρμονικο συνολο!!!



wally μπραβο που ηταν η πρωτη σου ταινια στο σινεμα, οντως καλη ταινια, θυμιζει εντονα 80'!!

τρομερο το ποσο διαφορετικα ''διαβαζει'' μια ταινια το κοριτσιστικο απ΄το αγοριστικο μυαλο ;) εκει που ο ξαδερφος μου προσεχε τα οπλα τους εγω ειχα μαγευτει απ΄τη σκηνη με τη φλογα που εβγαινε μεσα απ' το νερο και τη θυμαμαι τοσα χρονια μετα! απ΄τις πιο ποιητικες που εχω δει!
 
Clemence είπε:
τρομερο το ποσο διαφορετικα ''διαβαζει'' μια ταινια το κοριτσιστικο απ΄το αγοριστικο μυαλο ;) εκει που ο ξαδερφος μου προσεχε τα οπλα τους εγω ειχα μαγευτει απ΄τη σκηνη με τη φλογα που εβγαινε μεσα απ' το νερο και τη θυμαμαι τοσα χρονια μετα! απ΄τις πιο ποιητικες που εχω δει!
Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν σε καμιά ηλικία... Και τα κοριτσάκια παραμένουν πάντα κοριτσάκια. Όπως αντίστοιχα και τα αγοράκια.

Μόλις ξαναείδαμε το Krull με τη γυναίκα μου. Κι αυτή το θυμόταν από την εποχή του Δημοτικού. Και φυσικά αυτό που την είχε γοητεύσει περισσότερο ήταν η φωτιά της αγάπης που σκοτώνει το Κτήνος. Αγάπη πούʼ γινες δίκοπο φλογοβόλο...
 
zxspec83 είπε:
ήταν η φωτιά της αγάπης που σκοτώνει το Κτήνος.
Βάλε κανα spoiler βρε ΖΧ! ;) Πολύ καλή ταινία για το είδος της πάντως, τη θυμάμαι αρκετά καλά μετά από τόσα χρόνια. Με είχε συγκινήσει θυμάμαι η ηρωική αυτοθυσία του μονόφθαλμου συντρόφου του ήρωα...
 
!

Πάντως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που καλύτερα να τα αφήνουμε στο παρελθόν. Η αίσθηση που μου είχε προκαλέσει όταν είχα δει την ταινία πιτσιρικάς στο video ήταν πραγματικά αισθηση θαυμασμού. Φανταστική περιπέτεια με πολύ δράση, απιστευτους χαρακτήρες και επική. Η αλήθεια είναι οτί όταν προσπάθησα να την ξαναδω πριν λίγα χρόνια σε DVD, ψιλοξενέρωσα είναι η αλήθεια. Πρόχειρη, εφέ ψιλο-καλά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, σκηνοθεσία οχι ιδιαίτερα προσεγμήνη, ερμηνείες μετριες, σενάριο κλισέ και βέβαια δεν θα μπορούσε να χαρακτήριστεί επική οπως κάτι άλλες ταινίες της εποχής. Την θυμόμουν κάτι σαν επικής φαντασίας αλλά δεν θυμόμουν οτί είχε και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, πράγμα που δεν έδεσε και τόσο καλά με τα γούστα μου. H μουσική πάντως είναι εκπληκτική

Οχι οτί ήταν και καμιά πατάτα αλλά ρε παιδιά, μην μου την συγκρίνετε με το Star Trek. Δεν υπάρχει άλλο Star Trek, ένας ήταν ο Roddenberry και ο άνθρωπος ήταν από άλλο πλανήτη. Επίσης θεωρώ αστοχή και την σύγκρισή με το Willow, το οποίο είναι ΤΑΙΝΙΑΡΑ και βλέπετε ΑΝΕΤΑ ακομα και σήμερα, για τους φίλους του είδους βέβαια.

Και ένα trivia που δεν έχει ειπωθει ακόμα...O πρωταγωνιστής της ταινίας Ken Marshall, επαιζε στην σειρά Marco Polo για την τηλεόραση. Αυτη θα ήθελα να την ξαναδώ γιατί θυμαμαι ήταν αξιολογή παραγωγή (είχε κερδίσει και EMMY)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και ένα trivia που δεν έχει ειπωθει ακόμα...O πρωταγωνιστής της ταινίας Ken Marshall, επαιζε στην σειρά Marco Polo για την τηλεόραση. Αυτη θα ήθελα να την ξαναδώ γιατί θυμαμαι ήταν αξιολογή παραγωγή (είχε κερδίσει και EMMY)

αυτη οντως να την ξαναδεις από τις καλυτερες που εχουν γυριστει ποτέ, αξιζει ;) κριμα που η Ερτ δεν τις προβάλλει και ο Κεν εχει καταπληκτικη ερμηνεια, εχουμε και ξεχωριστο θέμα.Καμια σχεση με την ταινια του 07', το ρετρο ειναι κλασσικο, ουτε με αυτη που τωρα γυριζεται και τον δειχνει πιο μηχανοραφο και πολυμηχανο, το ρετρο ειναι κλασσικό, το ξαναλεμε και κριμα που τα παιδια μας δεν θα δουν αυτες τις σειρες, εδειχνε προτυπα πιο ανεπιτιδευτα αλλα και αλλες εποχες . Πραγματικα αξιζει και η μουσικη απλα σε ταξιδευει, μεσα στις καλυτερες 10 ιστορικες ταινιες..και η σκηνοθεσια τελεια απλως..

πάντως ο Μαρσαλ ειτε σαν ονειροπόλος ταξιδιωτης στην Ανατολή, ειτε σαν γενναιος πρίγκηπας, ειτε σαν γαλαξιακος επισκέπτης, ειχε αυτο το κάτι, επικοινωνουσε με τον τηλεθεατη, απλως η ματιά σου σε διαπερνούσε..για τα καλά :) οσο λίγοι ηθοποιοι της γεννιας του..
 
Η ταινια παρα τις οποιες αφελειες της εχει ως δυνατο οπλο της την νοσταλγια οσων την ειδαν παλαιοτερα, νεοτερες γενιες δεν θα δωσουν δεκαρα..Θυμαμαι οτι την εβαζε το μεγκα σχεδον καθε χρονο και συνηθως μεσανυχτα(!) σε εκεινη την μαγικη περιοδο των χριστουγεννων, που ειχαν κλεισει τα σχολεια για τις διακοπες και εμεις τα πιτσιρικια ξεφαντωναμε βλεποντας ταινιες και παιζοντας με τα νεα μας παιχνιδια ;)
 
Μετά από 15 χρόνια περίπου ξαναείδα την ταινία!!! Η μοναδική μου ανάμνηση κι οδηγός να τη βρω, ήταν ο μονόφθαλμος ήρωας! Φαντάζομαι θα είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση εκείνη την εποχή :) .

Σε γενικές γραμμές είναι μία αξιοπρόσεκτη παραγωγή για την περίοδο που γυρίστηκε.

Επηρεασμένη 100% απ'το μοναδικό στο είδος του Star Wars αλλά... σε κανένα σημείο δε φτάνει σε αυτό το επίπεδο.

Έχει υψηλό κάλτ στάτους αφού...λίγο το θανατηφόρο μπούμερανγκ(!!), λίγο τα αστεία & απλοϊκά morphings και φυσικά ο συνέχεια χαμογελαστός ήρωας... συνηγορούν σε αυτό. Απ'την άλλη το αξιοπρόσεκτο soundtrack, ο ενδιαφέρον συνδυασμός επικού με το ρομαντικό και κάποια όμορφα εφέ, εξισορροπούν κάπως την κατάσταση.

Δεν είναι αριστούργημα αλλά προσωπικά πάντα θα τη θυμάμαι σαν κάτι ξεχωριστό αφού έτσι κι αλλιώς οι αναμνήσεις μου γι'αυτή ξεκινούν απ'την παιδική ηλικία :) .
 
Δεν μπορω παρα να συμφωνησω μαζι σου Scatman σε ολα!Μιλαμε για ταινια οπου ολοι μικροι πρεπει να τη βλεπαμε συχνα πυκνα αφου τοτε τα καναλια την εβαζαν πολλες φορες.Εξαιρετικο σαουντρακ και πλαισιομενη απο πολυ καλους ηθοποιους οι οποιοι σημερα ειναι διασημοι.O Kenneth Marshall ειχε ενσαρκωσει τον πρωταγωνιστικο ρολο στην σειρα ''Μαρκο Πολο'' οπου βλεπαμε στην παλια ΕΡΤ.

Δεν ''πιανει'' μια σημερα με ολες αυτες τις πανακριβες παραγωγες τυπου ''Αρχοντας των Δαχτυλιδιων'' ομως βλεπεται ευχαριστα ακομα και σημερα.Εξαλου μια ταινια φαντασιας η οποια εχει μετρια εφε μπορει να σου γεννησει ομορφα αισθηματα οπως αυτη εδω.
 
Η ταινιάρα αυτή έχει σημαδέψει ευχάριστα τα παιδικά μου χρόνια.Όταν με ρωτά κανείς ποια ταινία μου έκανε εντύπωση σαν παιδί, απαντώ αυτήν.Την είδα στο σινεμά μόλις βγήκε και την έβλεπα στον ύπνο μου μέρες ολόκληρες.Δεν μπορούσα για χρόνια να θυμηθώ τίτλο και γενικά στοιχεία για να την ψάξω,το τέρας και την ρομφαία θυμόμουν και φυσικά τον καλοκάγαθο κύκλωπα.Μαγεμένη μουσική που κατά την γνώμη μου απογειώνει την ταινία......τελευταία ανακάλυψα ότι έπαιζε και ο Liam Neesono_O.Όσοι δεν την έχετε δεί αξίζει, εγώ την ξαναείδα σήμερα εδώ:

[Link σε copyrighted υλικο]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μήπως τελικά ήταν μια hyped βλακεία; Συγγνώμη κιόλας αλλά την είδα πριν κανένα μήνα και ξενέρωσα, δηλαδή, νταξ, έχουν διαστρικά ταξίδια και πάνε από τόπο σε τόπο με άλογα;
 
Αυτή την ταινία πρέπει να την είχα δει λίγο στην αρχή απ' την ΕΡΤ1,τις μέρες χριστουγέννων μέσα προς τέλη 80ς (δηλ 1987 ή 88) αλλά την είχε σχετικά αργά και νύσταζα. Δεν θυμάμαι και παρά πολλά αλλά όσοι γνωστοί μου την είχαν δει εκείνη την φορά αλλά και άλλες πιο μετά,τα καλύτερα μου είχαν πει για αυτή την ταινία,τους είχε εντυπωσιάσει. Δεν έτυχε να την δω ποτέ μέχρι τέλους.
 
Πράγματι, είχαν μια συνήθεια να την προβάλουν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Το θέμα είναι ότι της γενιάς μου της άρεσε πολύ αλλά η καινούργια γενιά τη θεωρεί κακέκτυπο του LOTR...
 
Πίσω
Μπλουζα