Μα τα γραφόμενά μου δεν λένε αυτό και βέβαια...
...δεν θέλω να αφήσω να εννοηθεί ότι η Microsoft, είναι η μητέρα του δωρεάν λογισμικού.
Με τις πρακτικές της όμως για την μονοπώληση των λειτουργικών στα PC, έχουμε σήμερα δωρεάν firewall, antivirus, instant messaging, browsing και τόσα άλλα που μας κάνουν τη ζωή εύκολη και το γεγονός ότι όλα αυτά απαιτούν Genuine Windows Authentication, μιλάει από μόνο του...
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση με τον Navigator, που όχι μόνο είχε μονοπωλήσει τους browsers, αλλά ζητούσε και αμοιβή χρήσης, ήταν κάτι θετικό και αποδεκτό.
Επιπλέον όσον αφορά τα πρότυπα, εμένα ως τελικό χρήστη καθόλου δεν με ενδιαφέρουν. Ας καθίσει εν τέλει ο web developer να κάνει τον κώδικά του συμβατό, με παραπάνω από ένα πρότυπα.Πληρώνεται για αυτή τη δουλειά η κάθε εταιρία web development και αν δεν της αρέσει, ας ασχοληθεί με το χονδρεμπόριο λαχανικών.
Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει με το απείρως πολυπλοκότερο multiplaform game development; Εκεί γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε απαιτώντας ένα πρότυπο που να ακολουθούν όλοι; Είναι δυνατόν να είναι αυτό κριτήριο για να χρησιμοποιήσω εγώ μία τεχνολογία; Δηλαδή θα είναι ευχάριστο αν για παράδειγμα επικρατήσει το DirectX ως ενιαίο πρότυπο; DirectX στο PC, directX στην κονσόλα, directX στο κινητό και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται το 10% του κάθε μηχανήματος με το 90% να θυσιάζεται στον βωμό των ενιαίων προτύπων και της συμβατότητας.Μα χρήστης είμαι εγώ που πληρώνω και αδρά μάλιστα, για να δω το προϊόν που αγόρασα να αποδίδει τα μέγιστα, δεν είμαι developer να μετρώ τις εργατοώρες και τα ποσοστά κερδών επί των πωλήσεων...
Και τελικά είδαμε όλοι πως της πέρασε της MS με την απόκλιση εκ των προτύπων.Μια χαρά λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοτόπων, με όλους τους browsers.