Μια – δυο μικρές παρατηρήσεις, μήπως και βοηθηθεί κανείς από αυτές.
Καταρχήν να δούμε – ή μάλλον να επαναλάβουμε- τη δουλειά που κάνουν τα συστατικά του μίγματος:
Το «ξεκιτρίνισμα» το κάνει ουσιαστικά το οξυζενέ, το οποίο όμως δρα αποτελεσματικά και γρήγορα παρουσία μιας ουσίας που βρίσκεται στα απορρυπαντικά, που διαφημίζονται ως λευκαντικά που περιέχουν «ενεργό οξυγόνο». Γιʼ αυτό και το απορρυπαντικό προστίθεται μόνο την τελευταία στιγμή, όταν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει το μίγμα.
Η γλυκερίνη χρησιμοποιείται για την κατακράτηση της υγρασίας, ώστε να μη στεγνώσει το μίγμα και γίνει… τσιμέντο!
Το xanthan gum βοηθά στο να αποκτήσει το υγρό οξυζενέ μια παχύρρευστη υφή. Δεν έχω δει πως είναι, αλλά από τη σύνθεσή του υποθέτω ότι λειτουργεί ως εξής. Ενυδατώνεται όταν απορροφά νερό και διογκώνεται, οπότε δημιουργεί το gel. Γιʼ αυτό θέλει και το χρόνο του.
Το xanthan gum χρησιμοποιείται στις διάφορες sauce και τα διάφορα dressings για σαλάτες, για να αποκτήσουν αυτή την παχύρρευστη υφή (ναι, τρώγεται παρά το παράξενο όνομά του).
Τώρα… οι παρατηρήσεις. Εδώ μπαίνουμε λίγο στη χημεία της κουζίνας και του νοικοκυριού.
To xanthan gum κάνει περίπου την ίδια δουλειά που κάνει το άμυλο του αραβοσίτου, αυτό που χρησιμοποιούμε για να «δέσουμε» τις σάλτσες και για να φτιάξουμε κρεμούλες και μπεσαμέλ χωρίς να σβολιάζουν (αυτό είναι μυστικό
- αποκαλύψτε το στη μαμά ή τη σύζυγο, για να μην παιδεύονται με το αλεύρι, θα το εκτιμήσουν δεόντως και θα κάνετε και τον έξυπνο…
)
Οπότε μια σκέψη δική μου είναι να αντικατασταθεί το xanthan gum – που δεν ξέρω ούτε πόσο εύκολα βρίσκεται ούτε πόσο κοστίζει- με άμυλο αραβοσίτου (θα το βρείτε επίσης ως νισεστέ ή κορν φλάουρ στο σούπερ μάρκετ και είναι πάμφθηνο). Το ανακατεύουμε καλά με το υγρό οξυζενέ και τη γλυκερίνη και επειδή δε σβολιάζει, έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Σε θερμοκρασία δωματίου υποθέτω ότι θέλει το χρόνο του για να απορροφήσει το νερό και να γίνει παχύρρευστο.
Το λευκαντικό Oxy action κυκλοφορεί στο εμπόριο και σε υγρή μορφή, μπορεί να το δοκιμάσει κανείς αντί για τη σκόνη, που δε διαλύεται εύκολα και δημιουργεί ανομοιογενές μίγμα, αν δεν ανακατευτεί πολύ καλά.
Επίσης διαπίστωσα ότι το Vanish Oxy action κυκλοφορεί στο εμπόριο και σε spray, που δημιουργεί αφρό και χρησιμοποιείται για να απομακρυνθούν λεκέδες πχ στα χαλιά χωρίς να χρειαστεί να πλύνει κανείς το χαλί. Μπορεί κανείς να το δοκιμάσει και σκέτο αντί του όλου μίγματος και ίσως δει αποτελέσματα. Τα πλήκτρα στο pc μου είναι μαύρα και δεν μπορώ να το δοκιμάσω εγώ. Αν βρω κανένα κιτρινισμένο πλήκτρο θα το κάνω – αλλά χειμωνιάτικα δε βλέπω και ήλιο για να είμαι ειλικρινής.
Σχετικά με το διάλυμα του H
2O
2. Πυκνά διαλύματα (30% και άνω) είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, γιατί το H
2O
2 είναι πολύ ισχυρό οξειδωτικό. Ειδικά σε συνδυασμό με το oxy action. Προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα –αυτό το άσπρισμα στο δέρμα που φαίνεται στη φωτογραφία σε παραπάνω ποστ. Καλού κακού βάλτε γάντια, τόση ώρα θα έχετε τα χεράκια σας στο μίγμα, μέχρι να αλείψετε όλα τα πλήκτρα.
@Maddog: αυτό το παθαίνουν στο δέρμα τους και οι «ξανθιές» που λες (κι ας είναι μόνο 6-12% το διάλυμα), από ό,τι ξέρω τουλάχιστο – ιδία πείρα δεν έχω (αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος…)
Αυτά... και καλή τύχη!