Project άσπρισμα κίτρινων πλαστικών

DIMITRIS K.

Retro Member
Joined
28 Νοέ 2007
Μηνύματα
190
Αντιδράσεις
1
Τα υλικά, που θα χρειαστούν είναι:

1)Vanish oxy action (σουπερ μάρκετ)

2)Γλυκερίνη (φαρμακείο)

3)Οξυζενέ βαφής μαλλιών 40ο (καταστήματα καλλυντικών, πχ Galerie de Beaute)

4)Xanthan Gum (Ebay)

5)Δοχείο για το μείγμα

6)Πινέλο για να απλωθεί το τζελ πάνω στο πλαστικό

picture.php


Η διαδικασία, που ακολούθησα έχει ως εξής: Στο δοχείο άδειασα 500ml του οξυζενέ και πρόσθεσα 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας Xantham gum. Το ανακάτεψα στο μπλένερ για 5-6 δευτερόλεπτα και έγινε ένα άσπρο κολλώδες πράγμα. Πρόσθεσα μια κουταλιά του γλυκού γλυκερίνη και ξαναχτύπησα στο μπλέντερ για άλλα 6-7 δεύτερόλεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το oxy action το βάζουμε στο μείγμα την ημέρα, που είναι να απλώσουμε το υλικό στα πλαστικά και το ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ένα δοχείο δηλαδή το υλικό προς χρήση και το υπόλοιπο το φυλάμε για μελλοντική χρήση σε δοχείο κατά προτίμηση αδιαφανές.Το αποτέλεσμα, που βγαίνει είναι είναι αυτή η αηδία από κάτω!!

picture.php


Το υλικό προς "ξεκιτρίνιασμα" ένας Acorn A3010

picture.php


picture.php


Αφού, όπως βλέπετε, έλυσα τον υπολογιστή, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι αφρολέξ για να στερεώσω τα κουμπιά, ώστε να είναι σε όρθια θέση απέναντι στον ήλιο, αλλά και για να μην μου τα πάρει ο αέρας και τα ψάχνω!!! Είναι σημαντικό ο ήλιος να βλέπει όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του πλαστικού, για να μην μείνουν σημάδια κιτρινίλας διάσπαρτα.

picture.php


Αφού πρόσθεσουμε το Oxy action, περνάμε με πινέλο το μείγμα και απλώνουμε τα πλαστικά σε ηλιόλουστο μέρος, πχ στην ταράτσα του σπιτιού μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μείγμα είναι καυστικό και δημιουργεί "λευκό έγκαυμα" έμένα μου έπεσε στο χέρι και δείτε τα αποτελέσματα. ΠΑΝΤΑ ΓΑΝΤΙΑ στη χρήση του.

picture.php


Τα πλαστικά με το Gel στην ταράτσα:

picture.php


picture.php


Ήδη φαίνεται η διαφορά στα πλαστικά μετά από 3 ώρες.

Μαζέψτε τα στο σούρουπο και ξεπλύντε τα καλά!! Από την πρώτη εφαρμογή, θα δείτε θεαματική διαφορά!!

picture.php


Αν έχουν ακόμα κιτρινίλα, επαναλάβετε τη διαδικασία και στρέψτε τα πλαστικά στον ήλιο από τη μεριά που η κιτρινίλα επιμένει.

Λογικά με τη δεύτερη εφαρμογή θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα, δηλαδή το παρακάτω:

picture.php


picture.php


album.php


picture.php


picture.php


ΠΡΙΝ

picture.php


ΜΕΤΑ

picture.php


Ορισμένες παρατηρήσεις:

1) Βάλτε μπόλικο gel σε κάθε μέρος, για να γίνει δουλειά

2) Για να καταλάβετε ότι δουλεύει, αν όλα είναι σωστά δηλαδή και γίνεται αντίδραση, θα δείτε το gel να φουσκώνει και να αφρίζει πάνω στο πλαστικό με την ώρα

3) Αν δεν έχετε την πολυτέλεια του ήλιου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), όπως αυτές του Solarium. Συνιστώ ανεπιφύλακτα όμως το φως του ήλιου, μιας και διαθέτουμε μπόλικο στην Ελλάδα και κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά.

4) Ακολουθείτε ΠΙΣΤΑ τις οδηγείες και μην βάζετε κάτι παραπάνω απο την συνιστώμενη δοσολογία. Μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο πλαστικό και είναι μη αναστρέψιμα. Αυτό ισχύει ειδικά για τους βαθμούς του οξυζενέ (όχι πάνω από 40ο). Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένα με λιγότερους βαθμούς, παρά ένα με περισσότερους από το προτεινόμενο.

5)Το gel είναι ενεργο για 1 μέρα και πάνω. Θα το δείτε ότι θα στεγνώσει με την ώρα, αλλά, παρόλαυτά κάνει ακόμα δουλειά!!

6) Η γλυκερίνη χρησιμεύει στο να μην "σπάει" το gel, όταν στεγνώνει

7) Τo xantham gum είναι αυτό, που το κάνει παχύρευστο να μοιάζει με gel και θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το μείγμα, αφού το βοηθάει να φουσκώσει κιόλας!!

TIP: Όταν τελειώσετε με όλη τη διαδικασία, προτείνω να τα περάσετε ένα χεράκι σιλικόνη για πλαστικά, πχ armor all για το ταμπλώ του αυτοκινήτου, για να τα "θωρακίσετε"

Το μείγμα λειτουργεί με ΟΛΑ τα κιτρινιασμένα πλαστικά, ανεξαρτήτως χρώματος.

Καλό ξάσπρισμα!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βλεπω τους Amiga users να τρεχουν αφριζοντας στις ταρατσες τους..
 
και ενας απο αυτους μαλλον θα ειμαι εγω :D εχω υποψηφια μια A500+, 1084, και εναν 1512 Αmstrad PC.
 
Paspartoo είπε:
Βλεπω τους Amiga users να τρεχουν αφριζοντας στις ταρατσες τους..
Κάτσε να τους "φτιάξω" πρώτα με τον Atari μου, να δεις για πότε θα αντικατασταθεί η μπουγάδα στις ταράτσες με σασιά υπολογιστών!!! :tease: :tease:
 
Μπραβο στο κουραγιο σου, και για το καλο (οπως βλεπω) καθαρισμα, αλλα και για την ιδεα σου να το μοιραστεις μαζι μας (να τραβηξεις φωτογραφιες, να περιγραψεις την καθε φαση κτλ)
 
Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ:

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ABS

Όσοι αναρωτιέστε πως δουλεύει το μείγμα για τα πλαστικά. η εξήγηση δεν είναι στη μαγεία, αλλά στη χημεία!!! Τα παλιά πλαστικά (δεκαετίας 80-90) φτιάχνονταν από ABS. Σίγουρα το έχετε δει τυπωμένο σε πολλά παλιά πλαστικά! Το ABS από μόνο του είναι εξαιρετικά εύλεκτο, πράγμα μη αποδεκτό για οικιακή χρήση, που έπρεπε να είναι ασφαλές. Για να γίνει ανθεκτικό στη φωτιά, "εισήγαγαν" στο πλαστικό Βρώμιο. Όσο μάλιστα περισσότερο Βρώμιο είχε το πλαστικό, τόσο πιο ανθεκτικό στη φωτιά ήταν.

Βρώμιο:

Bromine.jpg


Όπως παρατηρείτε στη φωτογραφία, το βρώμιο έχει καστανοκίτρινο χρώμα. Δεν φαίνεται όμως στα πλαστικά, αφού παγιδεύεται από τα μόρια του ABS. Όλα ωραία και καλά, εκτός από ένα σημαντικό μειονέκτημα για εμάς κυρίως τους Retroτύπους: Το βρώμιο αντιδρά με την υπεριώδη ακτινοβολία και σε συνδιασμό με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, κάνει τα μόριά του διασπώνται, με αποτέλεσμα να μπορούν να υπερνικήσουν τα μόρια του πλαστικού, που είναι παγιδευμένα και να βγούν στην επιφάνεια του πλαστικού, δίνοντας της απεχθή σε όλους μας κιτρινίλα, που, αν συνεχίσει η αντίδραση, παίρνει μια σάπια καφέ απόχρωση!!!! Γι' αυτό οι υπολογιστές και γενικά οι συσκευές από ABS που ήταν εκτεθιμένες στον ήλιο ή σε πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (πχ λάμπα φθορίου), είναι και οι πιο "ταλαιπωρημένες".

Η αντίδραση:

59442566


Αυτό, που γίνεται στην ουσιά είναι: Br2 + UV Light --> 2Br

2Br.+ O2 --> 2Br.O και το τελευταίο είναι που βγαίνει στην επιφάνεια

Η "ΜΑΓΕΙΑ" ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ

Την όλη δουλειά την κάνει το οξυζενέ με το ενεργό οξυγόνο!!! Το υδρογόνο, που περιέχει το οξυζενέ είναι αυτό, που "αποσταθεροποιεί" το βρώμιο ξανά και με διαδικασίες, που δεν αναφέρω, γιατί θα μπλέξουμε με χημεία, δεσμεύει και "εξουδετερώνει" το βρώμιο από το πλαστικό. Εξουδετέρωση του βρωμίου = εξαφάνιση της κιτρινίλας. Φυσικά για να "αποσταθεροποιηθεί" πάλι το βρώμιο, χρειάζεται UV ακτινοβολία. Έτσι ο νο1 υπεύθυνος για το κιτρίνισμα των μηχανημάτων μας, γίνεται νο1 σύμμαχός μας!! Το ενεργό οξυγόνο, πέρα του ότι βοηθάει το οξυζενέ να "δεσμεύσει" το βρώμιο, επιταγχύνει κατά πολύ και όλη τη διαδικασία. Χωρίς αυτό θα έπαιρνε μήνες να φύγει η κιτρινίλα και με αυτό, αρκούν μόνο λίγες ώρες!!

Η γλυκερίνη και το xanthan gun βοηθούν στην ουσία το μείγμα να αποκτήσει παχύρρευση υφή, ώστε να μένει πιο πολύ ώρα στο πλαστικό, χωρίς να εξατμίζεται!!

Η διαδικασία φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκη από τη δική μου εξήγηση, που μόνο ένας χημικός θα μπορούσε να την εξηγήσει σωστά. Αλλά πιστεύω να πήρατε μια ιδέα για το που οφείλεται η κιτρινίλα και πως βοηθάει το μείγμα στην αντιμετώπισή της!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Well said :)

Δυστυχώς (ευτυχώς) μηχανήματα με κιτρινισμένα μπέζ πλαστκά δεν έχω, έχω όμως έναν Spectrum +2 Grey που έχει πάρει μια χακί απόχρωση και λέω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω εκεί.

Όλα τα υλικά τα έχω στο εργαστήριο (χημικός γαρ :D ) μόνο το Oxy action λείπει.

Έπίσης έχω και μια φορητή λάμπα UV (που δεν κάνει κάν να την κοιτάς όταν είναι αναμμένη) οπότε λογικά ο αποχρωματισμός θα γίνει τσακ μπάμ :) .

Οδηγίες για να γίνει το μίγμα καλύτερο και ευκολότερα

Βάλτε στο δοχείο που θα το φτιάξετε, πρώτα τις δύο κοφτές κουταλιές Xanthan Gum και στη συνέχεια τη Glycerin. Αναδεύστε με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ομοιογενές.

To Xanthan Gum δεν πήζει με τη γλυκερίνη αλλά διασπείρεται σε αυτήν, έτσι όταν προστεθεί το Hydrogen Peroxide 30%, θα ενυδατώθεί ομοιόμορφα και δεν θα κάνει γρομπαλάκια που δε φεύγουν με τίποτα.

Βάλτε περισσότερη γλυκερίνη απο 1 κουταλάκι που λέει η συνταγή, δεν βλάπτει. Αντίθετα όσο καλύτερα διασπαρεί σε αυτήν το Xanthan Gum, τόσο πιο ομοιογενές Gel θα φτιάξουμε. Βάλτε όση χρειάζεται ώστε το μίγμα γλυκερίνης και Xanthan gum να είναι σαν σιρόπι.

Τέλος προσθέτουμε το Hydrogen Peroxide (εγώ χρησιμοποίησα 30%) αργά αργά και αναδεύοντας ταυτόχρονα με σπάτουλα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν προσθέσουμε λίγο περισσότερο (όσο και να βάλεις η περιεκτικότητα πάλι κοντά στο 30% ή ότι τεσπά χρησιμοποιήσαμε, θα μένει), προσθέστε όσο θέλετε ώστε να αραιώσετε το μίγμα στο σημείο που το ιξώδες θα σας ικανοποιεί (ούτε πολύ ρευστό αλλά ούτε και στόκος).

Δεν χρειάζεται να χρυπήσετε το μίγμα σε mixer, αυτό θα μετατρέψει το μίγμα σε αφρό με απεχθή εμφάνιση ( :D )

To Xanthan Gum χρειάζεται καμια δυό ώρες να ενυδατωθεί, αυτό γίνεται και χωρίς το μίξερ. Απλά αναδεύεται κατα διαστήματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τη δουλειά μπορείτε να τη κάνετε και μόνο με το Hydrogen Peroxide (οξυζενέ) 15% περίπου. Θέλει λίγο προσοχή γιατί σε μεγάλη συγκέντρωση καταστρέφει ανεπανόρθωτα το ίδιο το πλαστικό. Πρέπει να ελέγχετε συνεχώς τη κατάσταση του πλαστικού.

Αυτό βολεύει αν θέλετε να ξε-κιτρινίσετε π.χ. τα πλήκτρα μόνο. Τα βγάζετε, τα ρίχνετε σ' ένα βαζάκι με οξυζενέ και τα βγάζετε για πλύσιμο με αρκετό νερό μόλις το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί.

@gtsamour, πρόσεχε με το +3 γιατί στο δικό μου δημιουργήθηκαν περιοχές ανοιχτού και σκούρου χρώματος (σα λεκέδες). Δεν έχω ιδέα γιατί :(
 
Χωρίς Oxy το οξυζενέ από μόνο του δεν κάνει τίποτα (το έχω επιχειρήσει). Και χωρίς UV επίσης τίποτα.

Με τι τρόπο το έκανες στον +3? Οι περιοχές ανοιχτού χρώματος είναι στο original χρώμα του +3 ή άλλο χρώμα?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απ΄ό,τι έχω διαβάσει με το oxy action θέλει προσοχή στη δοσολογία και να μην ξεπερνάει το οξυζενέ τους 40ο. Απο κει και πέρα, όσο περισσότερο οξυζενέ χρησιμοποιήσουμε, τόσο περισσότερο απόθεμα θα έχουμε για μελλοντικά ξεκιτρινίσματα!!!
 
καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι αυτή η "συνταγή" είναι το retr0brite ...

http://retr0bright.wikispaces.com

ωραίο ποστ πάντως με behind-the-scene infos :)
 
gtsamour είπε:
Χωρίς Oxy το οξυζενέ από μόνο του δεν κάνει τίποτα (το έχω επιχειρήσει). Και χωρίς UV επίσης τίποτα.
Με τι τρόπο το έκανες στον +3? Οι περιοχές ανοιχτού χρώματος είναι στο original χρώμα του +3 ή άλλο χρώμα?
Είναι περισσότερο ανοιχτού χρώματος από το αρχικό του χρώμα. Είχα ακολουθήσει τη διαδικασία όπως περιγράφεται εδώ γιατί φοβόμουν να το βυθίσω όλο το "πλαίσιο" σε διάλυμα για να μη χαλάσουν τα χρώματα πάνω από τη μεριά του drive.

Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ανομοιογένεια στο μείγμα, αλλά είχα φροντίσει να το ανακατέψω πολύ καλά.
 
Ειναι μια καλη λυση και σιγουρα θα βρει μεγαλη εφαρμογη σε οσους εχουν ταλαιπωρημενα μηχανηματα.

Σημειωση για χρηστες Atari ST (και ισως και αλλως υπολογιστων): Η χρηση του μειγματος στα πληκτρα, "ξεθωριαζει" λιγο τα γραμματα. Οχι σε σημειο να μην φαινονται αλλα αισθητα. Ισως να εχει και αλλες "παρενεργειες" σε αλλους υπολογιστες, στα πληκτρα η σε αλλα πλαστικα μερη, αλλα μονο η try and error τακτικη μπορει να φτιαξει μια λιστα με τους formula-friendly υπολογιστες.
 
phil_vr είπε:
Ειναι μια καλη λυση και σιγουρα θα βρει μεγαλη εφαρμογη σε οσους εχουν ταλαιπωρημενα μηχανηματα.
Σημειωση για χρηστες Atari ST (και ισως και αλλως υπολογιστων): Η χρηση του μειγματος στα πληκτρα, "ξεθωριαζει" λιγο τα γραμματα. Οχι σε σημειο να μην φαινονται αλλα αισθητα. Ισως να εχει και αλλες "παρενεργειες" σε αλλους υπολογιστες, στα πληκτρα η σε αλλα πλαστικα μερη, αλλα μονο η try and error τακτικη μπορει να φτιαξει μια λιστα με τους formula-friendly υπολογιστες.
Το σαββατοκύριακο θα το δοκιμάσω στον ST μου έτσι κι αλλιώς. Θα είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα!!!!
 
DIMITRIS K. στον Acorn το έκανες και στα έγχρωμα (πράσινα) πλήκτρα? Λές να υπάρχει κίνδυνος να τα χαλάσει?
 
gtsamour είπε:
DIMITRIS K. στον Acorn το έκανες και στα έγχρωμα (πράσινα) πλήκτρα? Λές να υπάρχει κίνδυνος να τα χαλάσει?
Το έκανα και στα πράσινα και στα γκρίζα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν παρατηρήσεις μάλιστα τα γρίζα έχουν μεγάλη διαφορά!!!
 
Μα ναι το παρατήρησα, απλά επειδή στη φωτό σου φαίνονται μόνο τα λευκά αλειμένα με το gel....
 
gtsamour είπε:
Μα ναι το παρατήρησα, απλά επειδή στη φωτό σου φαίνονται μόνο τα λευκά αλειμένα με το gel....
Τα γκρίζα και τα πράσινα τα έκανα σε δεύτερη φάση, γιατί δεν χωρούσε το αφρολέξ!!!
 
Πίσω
Μπλουζα