thebest20 είπε:
Πείτε διάφορα μπουφάν που πήγαιναν με καλό αντρικό ντύσιμο.Ψάχνω photo από δερμάτινο ανδρικό μπουφάν,με κουμπιά (χωρίς φερμουάρ) αυτό που κούμπωνε ως πάνω όμως.Δεν έχω βρει καμία photo και επίσης δεν πρέπει να κυκλοφορεί τώρα!Όπως και η ζακέτα που ήταν σαν δερμάτινο μπουφάν,αλλά τα μανίκια ήταν σαν πλεκτά,όπως οι sport ζακέτες!
Με καλό ντύσιμο πήγαινε πρώτα απ' όλα το μοντγκόμερυ. Ανήκει βέβαια μάλλον στα παλτά, (φαντάζομαι ότι το φερμουάρ ή κουμπιά είναι η βασική διαφορά μεταξύ μπουφάν-παλτού) αλλά μια που είπες με κουμπιά μέχρι επάνω, ποιός δε θυμάται τα περίφημα κουμπιά-χαυλιόδοντες, που κούμπωναν μέσα σε δερμάτινες θηλιές; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο διέθετε και κουκούλα (τσόχινη, όπως και το υπόλοιπο ρούχο) στο πίσω μέρος. Πήγαινε τρομερά με παπούτσι παντοφλέ μπορντώ τύπου Sebaggo, για "κυριλλέ" ντύσιμο.
Άλλο ένα "καλό" μπουφάν ήταν το "αεροπορικού τύπου". Τότε που το θυμάμαι εγώ θεν κυκλοφορούσαν ακόμα τα flying. Έτσι λοιπόν, εγώ μιλάω για ένα μπουφάν σκούρο λαδί, με γιακά "αγγλικό λάστιχο" που λέμε (πλεκτό με ελαστική πλέξη), επίσης σε σκούρο πράσινο χρώμα. Ο τύπος αυτός μετεξελίχτηκε στο flying, αλλά έγινε πολύ πιο casual μπουφάν, ιδίως με την προσθήκη της γνωστής πορτοκαλί φόδρας και των ασημί γυαλιστερών φερμουάρ. Μπουφάν "αεροπορικού τύπου" είχα προμηθευτεί από τον περίφημο "Θανάση", στο Μπραχάμι, δεκαετία 80. Τι θυμήθηκα τώρα, "Θανάσης" και "Νούφρης" δύο τρομερά καταστήματα "νεωτερισμών" εκεί κοντά στο 1980, σε ένα μέρος στο Μπραχάμι που ούτε θα μπορούσα να το ξαναβρώ...
Τα δερμάτινα μπουφάν φυσικά , καθώς και οι πιο μακριές δερμάτινες γκαμπαρτίνες (στυλ Πρέκας στην ταινία που κάνει τον αστυνομικό επιθεωρητή), ως πιο ακριβά κομμάτια φυσικά υποννούσαν κυριλλέ ντύσιμο, αλλά, από την εμπειρία μου, δεν ήταν εκείνο που συνηθιζόταν πρώτο-πρώτο.
Το στυλ κουμπώματος που περιγράφεις ("ως πάνω"), είναι σαν το πουκάμισο Μάο; Εγώ είχα κοστούμι Μάο, που το σακάκι του κούμπωνε με αυτό τον τρόπο (Μάο=στρογγυλός γιακάς χωρίς πέτα, "στήλη" από 7-8 κουμπιά μέχρι επάνω, και από μέσα φοράς και Μάο πουκάμισο, ακριβώς γιατί και αυτό δεν έχει γιακά). Το κοστούμι αυτό είναι τρομερά δυσκολοφόρετο, γιατί μοιάζεις σαν πορτιέρης μεγάλης πίστας το βράδι της Πρωτοχρονιάς...