domniki
RetroJunkie™
- Αντιδράσεις
- 2.682
Ακριβώς: η γενική στο γυναικείο επίθετο δείχνει τον ιδιοκτήτη. Φυσικά το γεγονός ότι η γενική έχει άλλη κατάληξη από την ονομαστική δημιουργεί θέματα. Οι Ελληνίδες του εξωτερικού δεν έχουν διαφορετικό επίθετο από τους πατεράδες τους, πχ. Maria Menounos ? Η χρήση επιθέτων έγινε στα νεότερα χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι δεν είχαν επίθετα. Επίσης ακόμα και σήμερα, σε κάποιες χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι δεν έχουν επίθετα, και χρησιμοποιούν το όνομα του πατέρα τους στην θέση του επιθέτου.Αλλά η χρήση της (κτητικής) γενικής στα σύγχρονα ελληνικά θηλυκά επίθετα δείχνει ότι οι γυναίκες θεωρούνταν ιδιοκτησία του πατέρα τους αρχικά και του συζύγου τους στη συνέχεια. Οπότε λογικό ήταν να αλλάζει το όνομα όταν άλλαζε ο ιδιοκτήτης. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά για την αγορά της συζύγου από τον σύζυγο δεν πλήρωνε ο αγοραστής (ο σύζυγος) αλλά το εμπόρευμα (η σύζυγος) με τη μορφή προίκας.
Άντε να δεχτώ ότι "ανήκω" στον πατέρα μου, μού έχει δώσει τα γονίδιά του, με έχει μεγαλώσει, δεν θα πάψει ποτέ να είναι πατέρας μου. Αλλά να "ανήκω" στον σύζυγό μου? Αυτό είναι εντελώς τρελό!
Όλα αυτά είναι κατάλοιπα των εποχών που οι γυναίκες δεν είχαν υπόσταση σαν άνθρωποι και θεωρούνται αντικείμενα. Τις αντάλλασσαν σαν προϊόντα και τις χρησιμοποιούσαν για την αναπαραγωγή του είδους. Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι αρκετά, αλλά έχουν αλλάξει.