Το RetroArch είναι είναι αρκετά περίπλοκο πρόγραμμα και άνετα θα χαθείς την πρώτη φορά. Ασε που οι αλλαγές που κάνουν μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση μπερδεύουν ακόμα και τους βετεράνους, μέχρι κάποιος να τους πει "α ναι, το αλλάξαμε αυτό, sorry".
Ομως οι δυνατότητες που προσφέρει είναι τόσο σημαντικές που έχουμε καταντήσει να στεναχωριόμαστε όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν standalone emulator γιατί δεν υπάρχει core στο RetroArch. Εγώ αρχικά ψήθηκα όταν είδα το shader του Game Boy (πλέον δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω emulate το GB χωρίς αυτήν την οθόνη). Αλλά στην πορεία ανακάλυψα ένα σωρό άλλα πράγματα που πλέον δεν μπορώ χωρίς αυτά Το αποτέλεσμα είναι που μετράει για μένα. Ναι μπορεί να έφαγα πόσα 8ωρα να το μάθω αλλά αυτήν την στιγμή το setup μου δεν θα το άλλαζα για κανένα άλλο. Πραγματικά, όταν βλέπω κάποιον να χρησιμοποιεί απλούς emulators μου φαίνεται λες και είναι από άλλη εποχή.
Φαντάσου να έχεις ένα πρόγραμμα που να σου παίζει όλα τα συστήματα από το Atari 2600 μέχρι το Dreamcast. Να είναι ένα ενιαίο πράγμα με το ίδιο menu και δυνατότητες σε όλα τα συστήματα και να μπορείς να μεταπηδάς από το ένα στο άλλο πανεύκολα, γρήγορα και ομαλά, χωρίς να ανοιγοκλείνουν παράθυρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουν οθόνες ή να αλλάζουν αναλύσεις κλπ, όπως γίνεται πάντα όταν πας από τον έναν emulator στον άλλον. Φαντάσου να έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες full βιβλιοθήκες με αυτόν τον τρόπο ενώ είσαι αραχτός στον καναπέ και δεν χρειάζεται καν να αγγίζεις πληκτρολόγιο η mouse. Τα πάντα όλα, μέχρι και τις πιο βαθιές ρυθμίσεις να τα κάνεις αραχτός με το χειριστήριο λες και είναι μια εύχρηστη κονσόλα.
Και όλο αυτό το θηρίο που έχεις στήσει να είναι 100% portable, οπότε εύκολο να το κάνεις backup ή να το μεταφέρεις σε άλλο σύστημα χωρίς πολύ πονοκέφαλο. Από τότε που χρησιμοποιώ το RA έχω ξεχάσει να ασχολούμαι με το να προσέχω και να κάνω backup τα saves πχ αφού και αυτά σώζονται μέσα στο οικοσύστημα. Και να μην αναφέρω ότι μέχρι στιγμής τα saves είναι συμβατά μεταξύ διαφορετικών core, πχ και τα 3 N64 cores χρησιμοποιούν τα ίδια αρχεία. Οπότε το θέμα που είχα να κάνω convert από τον έναν emulator στον άλλον είναι παρελθόν.
Και μετά έχεις ένα σωρό άλλες δυνατότητες όπως μειωμένο input lag σε κάποια cores, απόλυτο syncing στην οθόνη σε εικόνα και ήχο ακόμα και αν έχεις 144/240 hz οθόνη (υπάρχει option και για αυτές οπότε δεν χρειάζεται να την ρίχνω στα 60hz). Εχεις τα overrides που σου επιτρέπουν ξεχωριστά options/controls/shaders για κάθε core, σύστημα ή παιχνίδι. Μπορείς να κάνεις την οθόνη ότι μέγεθος θες ώστε να την χωρέσεις σε κάποιο overlay, όπως κάνω εγώ πχ με τα handhelds. Και ένα σωρό άλλα που δεν θυμάμαι ή δεν χρησιμοποιώ ο ίδιος ή απλά βαριέμαι να γράφω άλλο
Με λίγα λόγια, αξίζει τον κόπο.