RetroDB: Τεχνικά Θέματα

Με το πρώτο πρόβλημα όμως που θα συναντήσω σε προφίλ συντελεστή, θα βάλω πάλι φρένο σε αυτού του είδους την τροφοδοσία. Είναι βέβαιο ότι τα προηγούμενα που δεν έχω ελέγξει έχουν περαστεί σωστά; Εντοπίστηκε το πρόβλημα με λίγα λόγια και είναι σίγουρα η χρονοκαθυστέρηση αυτή ή μήπως είναι (και) κάτι άλλο; Δεν έχω προσέξει εάν δημιουργούμε και μια νέα παραγωγή, εάν εμφανίζεται για παράδειγμα στο έτος παραγωγής ή στα κανάλια (εάν πρόκειται για τηλεοπτική). Υποθέτω πως το ίδιο πράγμα θα συμβαίνει. Μακάρι να λύθηκε...
 
Το πρόβλημα δεν είναι χάσιμο δεδομένων. Ότι καταχωρείται δεν χάνεται.

Απλά κάθε μια ώρα η RetroDB καθαρίζει τη Cache της κάθε σελίδας και την ξαναφτιάχνει στο επόμενο request. Εκεί έχουμε κάποια θέματα τα οποία αν δεν έχουν ήδη λυθεί, θα λυθούν. Πάντα υπάρχει και η βοήθεια από τους φίλους του Mediawiki τους ανθρώπους πίσω από την Wikipedia.
 
Παιδιά το upload το φωτογραφιών θα το δω ως αύριο το πρωί
 
Δεν είπα ότι χάθηκαν, οι αλλαγές έχουν γίνει. Αλλά πρακτικά δε βλέπουμε τα αποτελέσματα τους εάν κάπου έχουν "κολλήσει" και δεν εμφανίζονται. Επομένως είναι σαν να μην τα πέρασα ποτέ, εάν ο αναγνώστης δε μπορεί να εντοπίσει και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συσχέτιση αυτή, ακόμη κι αν εγώ εισήγαγα τα δεδομένα. Το ερώτημά μου είναι πως είναι καθαρά μονάχα η αργοπορία στο καθάρισμα των δεδομένων της cache; Λες για μία ώρα και ερωτώ: Πόση ώρα έκανε προηγουμένως να την καθαρίσει; Σχετίζεται αυτή η αργοπορία με το πρόβλημα που είχαμε πρόσφατα στο σώσιμο σελίδων; Σχετίζεται με κάποιο νέο update που περάστηκε; Κάνε μια εικασία. Και εάν είναι το τελευταίο, μήπως θα έπρεπε να αναιρεθεί και να "πάμε πίσω", μέχρι να βγει επόμενο update;
 
Mandrake είπε:
Το ερώτημά μου είναι πως είναι καθαρά μονάχα η αργοπορία στο καθάρισμα των δεδομένων της cache;
Ναι. Το οποίο είναι ένα θέμα όχι τόσο εύκολο στην εξιχνίαση του.

Mandrake είπε:
Λες για μία ώρα και ερωτώ: Πόση ώρα έκανε προηγουμένως να την καθαρίσει;
Από default είναι μια ώρα. Σε εμάς ήταν πολύ παραπάνω χωρίς να έχει πειραχτεί κάποια παράμετρος. Ως τώρα δεν είχαμε πρόβλημα γιατί οι προηγούμενες εκδόσεις του extention που κάνει τον συσχετισμό και είχαμε ως τώρα κάνανε purge τη σελίδα κάθε φορά. Τώρα όμως η συμπεριφορά του έχει αλλάξει και προτείνουν το default του mediawiki που είναι μια ώρα.

Mandrake είπε:
Σχετίζεται αυτή η αργοπορία με το πρόβλημα που είχαμε πρόσφατα στο σώσιμο σελίδων;
Όχι. Εκεί είναι πολλά άλλα μεταξύ αυτών ένα φορτίο 250+ Queries το δευτερόλεπτο που πέφτουν στην βάση.

Mandrake είπε:
Σχετίζεται με κάποιο νέο update που περάστηκε; Κάνε μια εικασία.
Δεν κάνω ικασία είναι η πραγματικότητα :) Πήγαμε σε τελευταίες εκδόσεις σε όλα τα επίπεδα, λειτουργικό/Apache-PHP/Mediawiki/Extensions. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το αφήσουμε άλλο και ας δουλεύανε ολα σωστά.

Mandrake είπε:
Και εάν είναι το τελευταίο, μήπως θα έπρεπε να αναιρεθεί και να "πάμε πίσω", μέχρι να βγει επόμενο update;
Δε μπορούμε γιατί θα πρέπει να βάλουμε και προηγούμενη έκδοση PHP που είναι τίγκα στις τρύπες.

EDIT: To upload είναι έτοιμο! Ευχαριστώ για την κατανόηση
 
Κάτι άλλο που παρατηρώ, τελευταία. Νομίζω πως προηγουμένως, εξ ορισμού φαίνονταν οι παραγωγές με αλφαβητική σειρά. Εάν επιβεβαιώνεις τα λεγόμενά μου, κάτι τέτοιο πλέον δε φαίνεται να ισχύει. Μπήκα σε καμιά δεκαριά προφίλ διαφόρων συντελεστών (υπάγονται σε διαφορετικά templates) και σε όλα μου τα βγάζει ένα μπάχαλο και πρέπει να πατήσω την επιλογή για να τα φέρει σε αλφαβητική σειρά. Ήταν έτσι πάντα ή θυμάμαι λάθος ότι by default ήταν με αλφαβητική;

Το πρόβλημα με την cache φαίνεται σχεδόν να έχει τελειώσει. Πέρασα 6 ονόματα με δύο edit και σε κάθε ένα που έκανα έλεγχο, είχαν περαστεί όλα άμεσα! Η μόνη που με προβλημάτισε διότι δεν εμφανίζεται η παραγωγή στο προφίλ της, είναι η Φωτεινή Πιπιλή. Θα έπρεπε το "Χάρρυ Κλυνν Show" να φαίνεται στις τηλεοπτικές σειρές όπου έχει εμφανιστεί, αλλά δεν... Είναι λάθος εισαγωγή και θα την αφαιρέσω (τη θυμόμουν λάθος από ταινία του Χάρρυ Κλυνν), απλώς την αφήνω για να το δεις.
 
Και επανέρχομαι για να πω πως απ' τις νεότερες προσθήκες στην τηλεοπτική σειρά "Χάρρυ Κλυνν Show", ούτε στο προφίλ του Νίκου Βεργέτη εμφανίζεται, ούτε στο προφίλ του Γιώργου Δανέζη, ενώ στης Φωτεινής Πιπιλή παραμένει, επίσης, εκτός. Σε όλα τα υπόλοιπα ονόματα, φαίνεται κανονικά. Τον Νίκο Βεργέτη δε, τον έχω περάσει και στους ηθοποιούς και στους παραγωγούς στην προαναφερθείσα παραγωγή. Η πλάκα είναι πως επεξεργάστηκα το template των τηλεοπτικών σειρών για να περάσω 4 νέες μεταβλητές (δυο νέους συντελεστές) και πήρε γύρω στο 1 με 1.5 λεπτό για να φανεί η αλλαγή στο "Χάρρυ Κλυνν Show"! Έκανα δηλαδή αλλαγή που επηρρεάζει όλες τις αντίστοιχες παραγωγές και πήρε μονάχα τόσο χρόνο! Στα προφίλ που αναφέρω όμως, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη η σειρά αυτή... Μήπως είναι σε κάποια templates αποκλειστικά, το πρόβλημα; Μέχρι στιγμής έχουμε παραγωγού και ηθοποιού. Θα επανέλθω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Shock είπε:
Εγώ βλέπω κανονικά τη φωτογραφία, αν μιλάμε για την ίδιαΠοτέ η RetroDB δεν είχε θέμα είδους και μεγέθους φωτογραφιών, από την άλλη η PHP αναλόγως τη version και τα security restrictions που βάζουμε (Π.χ όταν δεχόμαστε επίθεση) έχει σημασία στο ανέβασμα των φωτογραφιών όσον αφορά το μέγεθος και το χρόνο (timeout) που χρειάζεται για να ανέβει μια φωτογραφία στον server.

Αυτά όμως δεν είναι τόσο χαμηλά που πρέπει να σας προβληματίσουν.

Το ίδιο και ο χώρος. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε κι άλλο χώρο νοικιάζουμε δίσκους, αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 2TB ελεύθερα στο filesystem της RetroDB ΜΟΝΟ για φωτογραφίες (η βάση είναι αλλού).

Αυτό που θα ήθελα, και το είδα τώρα με τις τελευταίες εκδόσεις, είναι τα ονόματα των αρχείων των φωτογραφιών να είναι Αγγλικά και μικρά σχετικά σε μέγεθος. Βλέπετε το filesystem όπως και στον υπολογιστή σας έχει συγκεκριμένο όριο στα ονόματα αρχείων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το path το οποία στην retrodb είναι τουλάχιστον 30 χαρακτήρες. Μένουν δηλαδή λιγότερα από 220 γράμματα. Αν τα αρχεία είναι Ελληνικά το κάθε γράμμα για λόγους που δεν είναι της παρούσης πιάνουν παραπάνω από ότι στα Αγγλικά και περνάει το όριο του fs και του web server.

Long story short: Αγγλικά και κατά προτίμηση μικρά σε μέγεθος.

Ευχαριστώ παιδιά
Εκεί την βλέπεις κανονικά, για ρίξε όμως μια ματιά και στο λήμμα, στο οποίο αναφέρομαι. Εμένα μια φορά δε μου την εμφανίζει. Γι' αυτό ρωτώ μήπως ήταν θέμα μεγέθους ή τύπου αρχείου φωτογραφίας η περίπτωση αυτή να μη εμφανίζεται. Μου απάντησες βέβαια πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Υ.Σ. Στα ονόματα που αναφέρω στο από πάνω post, μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μας πει πότε τελικά εμφανίστηκε το "Χάρρυ Κλυνν Show" στο προφίλ τους; Υπάρχει η δυνατότητα αυτή; Νομίζω πως μπήκα εχθές σε κάποια φάση και δεν το είδα, πάλι. Μετά από 24 ώρες έγινε; Πότε;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε γίνεται παιδιά... Μία στις δύο εισαγωγές ονομάτων δεν εμφανίζονται αφού τις έχω εισάγει... Δεν απαντήθηκε ούτε το παραπάνω που ρωτώ εάν γνωρίζουμε πότε, τελικά, εμφανίζονται. Και γιατί το πρόβλημα αυτό συμβαίνει επιλεκτικά; Επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα κι επειδή χρειάζεται να διευθετηθεί, ενδεικτικά θα αναφέρω τα τελευταία ονόματα που πέρασα στα οποία δε φαίνονται οι παραγωγές και σταματώ μέχρι να υπάρξει κάποια ενημέρωση: Λάζαρος Μπίκας, Τάκης Καμπερίδης, Γιώργος Πετσίβας, Κλεόβουλος Κλώνης.

Και προτείνω και στον Νάσο (και όποιον άλλον) να κάνουν το ίδιο. Τα δεδομένα δεν πάνε πουθενά, τα περνάμε και αύριο. Και ούτε δίνουμε λύση στο πρόβλημα κάνοντας διπλές επεξεργασίες με σώσιμο "κάνοντας κάτι εν τω μεταξύ". Μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνουμε, καθώς εξαφανίζουμε αποδείξεις και αποκρύπτουμε δεδομένα που ενδεχομένως στο σύνολό τους να υποδείξουν τι μπορεί να φταίει.
 
Στα παραπάνω ονόματα φαίνεται μια ταινία μόνο. Στο ιστορικό φαίνεται ότι χθες δημιουργήθηκαν οι σελίδες. Π.χ. στον Μπίκα: πόσες ταινίες πέρασες και σε μας φαίνεται μόνο μια?
 
Στο ιστορικό προφανώς και φαίνονται ότι δημιουργήθηκαν χθες. Εγώ ερωτώ εάν υπάρχει άλλος μηχανισμός που να δείχνει πότε τελικά εμφανίστηκαν οι παραγωγές αυτές στο προφίλ. Να δούμε πόση δηλαδή είναι η καθυστέρηση αυτή του καθαρισμού της cache, κατά περίπτωση. Για να σου απαντήσω, τα προφίλ αυτά ήταν κενά όταν εγώ έκανα τις αλλαγές. Και ακόμη έχουν μονάχα μία παραγωγή τα τρία ονόματα, απ' ότι βλέπω. Ποτέ δε φτιάχνουμε όμως προφίλ που να έχει μονάχα μία παραγωγή, εάν δε συνοδεύεται από άλλα στοιχεία απ' τα οποία να εξακριβώνεται η ταυτότητά του. Επομένως δε θα είχαν ανοιχτεί καν αν τους είχαμε εισαγάγει μονάχα σε μία παραγωγή και δε θα έβλεπες δημιουργημένα τα λήμματα αυτά, τώρα.

Ο Λάζαρος Μπίκας υπάρχει σε δύο παραγωγές μέχρι στιγμής (απ' ότι θυμάμαι). Ο Τάκης Καμπερίδης σε τρεις. Ο Γιώργος Πετσίβας σε τρεις τουλάχιστον. Στον Κλεόβουλο Κλώνη βλέπω πως εμφανίστηκε τελικά "Η Ηλέκτρα Στην Επίδαυρο". Ξέρουμε όμως πότε και πότε εμφανίστηκε έστω η μία αυτή παραγωγή στους άλλους δύο, που δεν έδειχναν καμία; Για τέτοιο μηχανισμό μιλάω, αλλά μάλλον πως δε γίνεται να το γνωρίζουμε αυτό... Και πότε θα εμφανιστούν άραγε οι υπόλοιπες; Ωραία και πες ότι σήμερα, μία μέρα μετά, μπορώ να εντοπίσω ακόμη τις παραγωγές αυτές (τι νόημα έχει βέβαια εάν το πρόβλημα παραμένει). Αύριο; Σε πέντε μέρες διαρκούς τροφοδοσίας τι θυμάμαι και πως θα το βρω; Σε δυο βδομάδες; Και όλον αυτόν τον καιρό, φυσικά, όποιος μπαίνει θα βλέπει μονάχα "αυτή τη μία παραγωγή" ή και καμία στα εκάστοτε προφίλ προσώπων.

Έκανα τις εξής σκέψεις. Μήπως εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα και στις χρονολογίες. Δυστυχώς το σκέφτηκα μετά από καιρό που μπορεί τα δεδομένα κάποιων νέων παραγωγών που είχαμε περάσει, να είχαν εμφανιστεί, τελικά. Δε μπορώ να το διασταυρώσω. Είπα μήπως συμβαίνει η καθυστέρηση αυτή μονάχα σε πρόσωπα που έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Που εμφανίζονται δηλαδή αλλού ως παραγωγοί, αλλού ως ηθοποιοί κτλ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι παντελώς "τυχαία" στο ποια ονόματα θα συμβεί αυτό. Σκέφτηκα μήπως είναι κάποια επιπλέον μεταβλητή που τα επηρεάζει. Μία που υπάρχει επιπλέον (π.χ. για την ημερομηνία θανάτου) ή που να λείπει (π.χ. να μην έχει βιογραφικό). Και πάλι δε φαίνεται να έχει σχέση κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να είναι σφάλμα του κώδικα σε συγκεκριμένα templates που να επηρεάζουν την διαδικασία αυτή της εισαγωγής δεομένων και της μη εμφάνισης αυτών. Θα πρέπει να διαπιστωθεί βέβαια εάν εμφανίζονται άμεσα όλες ανεξαιρέτως στα κανάλια και στο έτος πρεμιέρας. Πλέον δε μπορώ να διασταυρώσω κάτι τέτοιο. Οι τελευταίες παραγωγές που εισήγαγα δεν είχαν κανάλι διότι είναι κινηματογραφικές και η αλήθεια είναι πως ξέχασα να τσεκάρω το έτος παραγωγής. Δε ξέρω..ενδεχομένως να συμβαίνει σε κάποιο κομμάτι ενός σκληρού δίσκου όπου αποθηκεύονται συγκεκριμένα δεδομένα όπου η προσπέλαση για κάποιον λόγο καθυστερεί και δεν είναι τόσο "τυχαίο" όσο δείχνει. Αυτό όμως εγώ δεν είμαι σε θέση να το διαπιστώσω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ, κατάλαβα. Προς το παρόν τότε, σταματήστε να περνάτε στοιχεία. Θα κάνω μερικά πειράματα με το Λάζαρο Μπίκα, να δω τι & αν ενημερώνεται και μόλις βγάλω μια άκρη, θα σας πω.
 
Έχουμε και το άλλο το ωραίο, βέβαια (που προφανώς είναι απόρροια του ίδιου προβλήματος). Αφαιρούμε κάποιον από μια παραγωγή και στο προφίλ του φαίνεται ακόμη η παραγωγή αυτή! Αφαίρεσα, για παράδειγμα, την Φωτεινή Πιπιλή απ' το "Χάρρυ Κλυνν Show" και στο προφίλ της φαίνεται ακόμα ότι έχει παίξει και εκεί. :supergrin:
 
Σκέφτομαι να κάνω ένα manual refresh όλη τη βάση, αλλά δεν ξέρω τι αντίκτυπο μπορεί να έχει, καθώς δε μπορώ να πειράξω μεμονωμένα μια μόνο σελίδα (για να μην τα τινάξω όλα στον αέρα...)
 
Παιδιά αυτές τις μέρες πήζω για να το δω λίγο καλύτερα. Θα βάλω ένα cronjob να κάνει ανά λίγα λεπτά, θα δω το φορτίο που δημιουργεί και αναλόγως θα φτιάξω το χρόνο.
 
Κώστα αντιμετωπίζεις ακόμα πρόβλημα με το refresh?

Με τις φωτογραφίες δε βλέπω να έχουμε πρόβλημα. Φαίνεται κανονικά και στο λήμμα.
 
Δεν έχω περάσει κάποιο πρόσωπο και δε ξέρω... Εάν δεν έγινε κάποια ενέργεια, πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα παραμένει. Θα κάνω κάποια και θα επανέλθω.

EDIT: Μόλις πέρασα την Φωτεινή Πιπιλή που ήταν μόνιμο και σταθερό πρόβλημα, στο "Χάρρυ Κλυνν Show" και βλέπω πως την πέρα κατευθείαν! Θα επαναλάβω το πείραμα με τη διαγραφή της που και πάλι παρέμενε, για να δούμε.

EDIT2: Την αφαίρεσα και εξαφανίστηκε άμεσα απ' το προφίλ της! Δε ξέρω αν αυτό λέει κάτι, αλλά στις προηγούμενες αλλαγές παίζει να έπαιρνε και 24ωρο για να γίνει κάθε μία τέτοια αλλαγή και όχι κλάσματα του δευτερολέπτου. Δε ξέρω αν λέει κάτι αυτό. Έγιναν κάποιες ενέργειες από σας;

Για τη φωτογραφία Αντώνη μάλλον πως αδυνατούμε να συννενοηθούμε... Εμένα δε μου την εμφανίζει ακόμη. Το κάνω αναφορά με hyperlink για τρίτη φορά:

Mandrake είπε:
Εκεί την βλέπεις κανονικά, για ρίξε όμως μια ματιά και στο λήμμα, στο οποίο αναφέρομαι. Εμένα μια φορά δε μου την εμφανίζει. Γι' αυτό ρωτώ μήπως ήταν θέμα μεγέθους ή τύπου αρχείου φωτογραφίας η περίπτωση αυτή να μη εμφανίζεται. Μου απάντησες βέβαια πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Εάν εσείς τη βλέπετε κανονικά τη φωτογραφία εκεί, ή στραβός είν' ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ας μιλήσει και κάποιο άλλο μέρος του φόρουμ να μας πει ή ο Νάσος ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε. Να δούμε ρε παιδί μου. Μπορεί να φταίει κάτι από μένα. Δε ξέρω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake είπε:
Για τη φωτογραφία Αντώνη μάλλον πως αδυνατούμε να συννενοηθούμε... Εμένα δε μου την εμφανίζει ακόμη. Το κάνω αναφορά με hyperlink για τρίτη φορά:

Εάν εσείς τη βλέπετε κανονικά τη φωτογραφία εκεί, ή στραβός είν' ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ας μιλήσει και κάποιο άλλο μέρος του φόρουμ να μας πει ή ο Νάσος ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε. Να δούμε ρε παιδί μου. Μπορεί να φταίει κάτι από μένα. Δε ξέρω.
Μια χαρά σε κατάλαβα.

attachment.php
 
Δεν καταλαβαίνω. Δε μου ανοίγει με τίποτα και είναι η μοναδική περίπτωση που έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο...

TVPlus.jpg

Σηκώνω τα χέρια ψηλά... Εντάξει, λοιπόν. Ας παραμείνει έτσι.
 
Αν δε σου κάνει κόπο κάνε 3 δοκιμές.

-Shift-refresh

-Καθαρισμός cache

-δες τη σελίδα με έναν browser που δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει
 
Πίσω
Μπλουζα