Review: Mac SE/30

Δε θα τους πείραζα ποτέ σε ξένο μηχάνημα, κυρίως λόγω του ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου τόσο καλό στις κολλήσεις παρά το ότι έχω κάνει μυριάδες, χώρια που έχω κάπως ασταθές χέρι (δε θα ήμουν καλός στις απονευρώσεις). Αλλά τώρα που το λες, οι μπλε πυκνωτές μου φαίνονται σαν ξένο σώμα εκεί μεσα. Το'ψαξα και η πλειοψηφία των εικόνων που είδα δείχνουν άλλους πυκνωτές, όπως πιο κάτω ας πούμε. Μάλλον ο mac αυτός τελικά είχε υποστεί cap kit. Αλλά γιατί να μη θεωρείται στοκ; Με το σκεπτικό του cap kit, τίποτα δεν είναι σε στοκ μορφή πλέον :) . Ας πούμε, μια κλειστή για χρόνια Α500 δε θα την άφηνες χωρίς μπαταρία πριν την ανάψεις και μαλιστα θα έβαζες και μία τύπου κέρμα αντί για το βαρελάκι για να μην τρέχεις μετά από χρόνια. Αν όμως άλλαζες roms, τότε αλλάζει το πράμα.

1605270488804.png
 
Μάλλον ο mac αυτός τελικά είχε υποστεί cap kit.
Οχι μαλλον, 100% σιγουρα.

Εξαλλου, αν δεν ειχαν αλλαχθει οι πυκνωτες δεν υπηρχε περιπτωση να δουλευε.

Με το σκεπτικό του cap kit, τίποτα δεν είναι σε στοκ μορφή πλέον

Αλλο το να ειναι στοκ, αλλο το να μοιάζει στοκ.

Αν ειχαν αλλαχθει οι πυκνωτες με SMD θα έμοιαζε στοκ, αλλα δεν θα ηταν.

Ως εχει τωρα, ουτε μοιαζει ουτε ειναι.

Οπως ξαναειπα, για μενα δεν εχει σημασια, απλα το σχολιαζω σημασιολογικά. Με αλλα λογια, κουβεντα να γινεται, βρε αδερφε. :D
 
υπήρχε SMD στο 1987΄νόμιζα ότι καθιερώθηκε μετά το 2000. υπάρχουν βεβάιως0βεβάιως και ηλεκτρολυτικοί SMD. αν η μητρική είναι "σάντουιτς" και έχει ενδιάμεσα στρώματα χαλκού τότε όντως αδύνατον να αλλαχτούν οι SMD me through hole.
 
υπήρχε SMD στο 1987΄νόμιζα ότι καθιερώθηκε μετά το 2000. υπάρχουν βεβάιως0βεβάιως και ηλεκτρολυτικοί SMD. αν η μητρική είναι "σάντουιτς" και έχει ενδιάμεσα στρώματα χαλκού τότε όντως αδύνατον να αλλαχτούν οι SMD me through hole.
"Surface-mount technology was developed in the 1960s and became widely used in the mid 1980s."

Φυσικα και μπορεις να αντικαταστήσεις surface mounted στοιχεια με through-hole ακομα και αν δεν υπαρχουν τρυπες στην πλακετα. Απλα κολλάς τα ποδαράκια των στοιχειων στα pads στην επιφανεια της πλακετας. Δεν ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο, αλλα δεν ειναι και το πιο δυσκολο. Η δυσκολία εχει να κανει κυρίως με το μεγεθος.

Να ενα παράδειγμα οταν ειχα αλλαξει πυκνωτές στο GameGear.
 
α τότε εντάξει γιατί πάντα αναρωτιόμουν γι' αυτό. φαντάζομαι στα '80ς αυτή η τεχνολογία ήταν ακόμη ακριβή; πάντως εγώ έχω μάθει, τελικά, never say never ή αλλιώς όλα γίνονται, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται.
 
Η αρχικη επενδυση στο να μετατρεψουν τον εξοπλισμο στα εργοστασια ισως ηταν ακριβη, αλλα αυτα τα πραγματα τα βγαζουν τα λεφτα τους γρηγορα.

Εξαλλου μιλαμε για την Apple... τα μηχανηματα τα πουλαγαν τουλαχιστον διπλασια λεφτα απο οτι κοστιζαν να κατασκευαστουν!
 
Το συγκεκριμένο Mac είναι του 1989-90, εποχή που το SMD άρχισε να γίνεται ο κανόνας.
 
μπα 20 πλάσια και βάλε ούτως ή άλλως τα εξαρτήματα τα βάζουνε ρομπότ και το ένα κάνει ένα δέκατο του λεπτού στις ποσότητες που τα παίρνουν αυτοί. μιλάμε βέβαια για πυκνωτές και αντιστάσεις τα άλλα είναι λίγο ακριβότερα αλλά ακόμη και οι προσέσορες είναι σε τελείως άλλη τιμή από το να πάρεις ένα. ένας φίλος μου συγκεκριμένα αυτός που πήρα το στερεοφωνικό μου (ίδε το αντίστοιχο thread) ρώτησα γιατί οι κατασκευαστές λευκών συσκευών μεταπήδησαν από τους ηλεκτρομηχανικούς προγραμματιστές σε φουλ ηλεκτρονικές πλακέτες ως "εγκεφάλους" στις συσκευές αυτές μου είπε ότι οι προγραμματιστές είναι πολύπλοκες μηχανικές κατασκευές και κάνουν, ας πούμε, 30€ να κατασκευαστούν και τους πουλάνε 60 € ενώ η πλακέτα κάνει 5 € και την πουλάνε 200 €!!!!ακόμη και ο microcontroller που έχει πάνω δεν δικαιολογεί τέτοιο κόστος ακόμη και αν σκεφτείς τον μικροκώδικα που έχει φορτωμένο.
 
Οχι :D

Αντί των χρημάτων που κόστιζε το συγκεκριμένο π.χ μηχάνημα, προτιμούσαμε ένα Datsun και μας έμεναν και χρήματα για 2ο αυτοκίνητο :D :D


Και τα κατάφερε πολύ καλά, όμως η Apple με τα Mac δεν είχε στο μυαλό της αυτό που σκεφτόταν η Atari.
To 1987 έδωσα για έναν Mac SE με 20ΜΒ εσωτερικό δισκο και 1 ΜΒ RAM 950,000 δρχ. Αναβάθμισα την RAM μετά από λίγο καιρό σε 2,5 ΜΒ για 120.000 δρχ. Τότε με τα χρήματα αυτά αγόραζα μισό διαμέρισμα. Τα 'βγαλε τα λεφτά του με το παραπάνω και ως σήμερα λειτουργεί.
 
Μόλις μπήκα σπίτι. Εξαιρετικός Νίκο αν και περίμενα ότι θα το χώναμε το review αλλού πρώτα και μετά εδώ που το βαλες.

Τεσπα.

Σε ζηλεύω με τα υπέροχα Macs σου. Αλήθεια έχεις δει τους "Πειρατές της Silicon Valley"?

Έχει πολύ ενδιαφέρον και πολλά Macs :)

Αν και δείχνει την άχημη πλευτά της Apple, τον Steve Jobs.
Θα ειναι η πολλαπλυ φορα που θα το δω επειδη μ αρεσει παρα πολυ και τα macintosh επισης. Τον τοτε καιρο καποιοι που καταλαβαινανε περνανε μονο macintosh οι αλλοι περνανε μονο IBM MS-DOS.
 
Τον τοτε καιρο καποιοι που καταλαβαινανε περνανε μονο macintosh οι αλλοι περνανε μονο IBM MS-DOS.
Για Ελλαδα μιλαμε η για καποια αλλη χωρα; Υποψην πως υπαρχουν πολυ πιο σοβαρά πράγματα απο ενα ρημαδι mac.
 
Για Ελλαδα μιλαμε η για καποια αλλη χωρα; Υποψην πως υπαρχουν πολυ πιο σοβαρά πράγματα απο ενα ρημαδι mac.
Για την Ελλαδα φυσικα. Παρα τα προβληματα τοτε που ειχε ο ελληνισμος και η Ελλαδα ολο και καποιοι θα αγορασαν ενα τετοιο μηχανημα.
 
Πίσω
Μπλουζα