RoboCop (1987)

θυμήθηκα μια πολύ πετυχημένη παρωδία που είχαν κάνει οι ΑΜΑΝ (comfuzio τότε?) με βάση ένα μικρό κλιιπάκι από την τρίτη ταινία. Είναι η φάση που που ο Ρόμποκοπ κατεβαίνει από το περιπολικό έχοντας τα νέα του όπλα μεταξύ των οποίων και το φλογοβόλο, μπαίνει στο αστυνομικό τμήμα και το κάνει γης Μαδιάμ πετώντας έξω όλους του μισθοφόρους Rehab. Τι είχαν κάνει τότε οι θεοί; Ήταν λίγο μετά την εποχή που ο αείμνηστος Αντρέας Παπανδρέου είχε βγει από το Ωνάσειο μετά από μήνες νοσηλείας και απανωτές επεμβάσεις και... απλά παρομοίωσαν την σκηνή με μια υποτιθέμενη επιστροφή του Παπανδρέου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου πετάει έξω τους επίδοξους διαδόχους του. Είχαν κόψει τελείως τον ήχο κι ακούγονταν μόνο ο Καλυβάτσης να απαγγέλει: «Και νατος κυρίες και κύριοι ο νέος και βελτιωμένος Ανδρέας Παναδρέου, ενισχυμένος με όλες τις τελευταίες ανακαλύψεις της τεχνολογίας (την ώρα που δείχνει να ανοίγει η καταπακτή του όπλου του), επανέρχεται στο προσκήνιο και ταράζει τα νερά (στη φάση που ο Ρόμποκοπ γκρεμίει μια πόρτα). Αποστομώνει τους αντιπάλους του με το καυστικό του χιούμορ (στην φάση που ο Ρόμποκοπ ρίχνει με το φλογοβόλο)... με τον βαρύ πολιτικό του λόγο (στην φάση που ο Ρόμποκοπ χτυπάει κάποιον και τον πετάει μέτρα μακριά)... κτλ κτλ κτλ κτλ»

Ήταν η εποχή που είχαν ακόμα καλές ιδέες κι έφτιαχναν ποιοτική σάτυρα.
 
Η νέα ταινία προβάλλεται εδώ και κάποιες μέρες, έχει και κάποιες "ολόσωμες" διαφημίσεις σε κάποια αστικά λεωφορεία. Την έχει δει κάποιος να μας μεταφέρει εντυπώσεις; Παλεύεται ή θα κλαίμε τα λεφτά μας πάλι;
 
Mετά από αρκετά χρόνια αποφάσισα να ξαναδώ τις πρώτες δύο ταινίες (εννοείται δεν θα καθόμουν να δω την τρίτη που ήταν τελείως παιδική συγκριτικά με τις προηγούμενες). Η πρώτη ταινία εξακολουθεί να είναι αριστούργημα, μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που κρατά γερά στο πέρασμα του χρόνου (αν εξαιρέσεις το stop-motion του ED-209 που δείνχει λίγο αστείο σήμερα). Η δεύτερη; Με το ζόρι την είδα μέχρι την μέση. Αρκετά ηλίθια, ειδικά με τον πιτσιρικά που μιλά και συμπεριφέρεται σαν ενήλικας (την είχαν αυτήν την τάση αρκετές ταινίες της εποχής). Το μόνο καλό είναι ότι διατηρεί την βία, το χιούμορ και την σκοτεινότητα της αρχικής ταινίας (ο ED-209 ως τροχονόμος είναι όλα τα λεφτά). Αν το δούλευε ο σεναριογράφος της πρώτης ταινίας θα ήταν αριστούργημα.
 
μικρός τον φοβόμουν όταν έβγαζε τη μάσκα χαχαχαχαχαχ, επίσης ακόμα δεν έχω κάτσει να δω το καινούργιο, το έχει δει κάνεις να μου πει αν αξίζει;;
 
Karavasilator είπε:
μικρός τον φοβόμουν όταν έβγαζε τη μάσκα χαχαχαχαχαχ, επίσης ακόμα δεν έχω κάτσει να δω το καινούργιο, το έχει δει κάνεις να μου πει αν αξίζει;;
Ανάλογα τι περιμένεις να δεις. Αν θες απλά να δεις μία παιδική ταινία με μέτρια εφέ, ίσως να αξίζει ένα 6/10. Αν θες να δεις Robocop καλύτερα ξαναδες το παλιό.
 
Ειναι λιγοτερο σκοτεινο απο τα προηγουμενα και εχει διαφορετικη αισθητικη και υφος. Γενικα ειναι πιο ευκολοχωνευτο. Απο την αλλη θιγει καποια φιλοσοφικα ζητηματα που τα βρηκα ενδιαφεροντα οπως σε ενα σημειο που τιθεται θεμα με την ελευθερη βουληση του Μερφυ (μην ανησυχεις, δεν το σποιλάρω).

Επισης για πρωτη φορα φαινεται "ολοκληρος" ο Ρομπο, χωρις το ρομποτικο σωμα. Τι "ολοκληρος" δηλαδη, που λεει ο λογος :D

Εγω το εχω δει ευχαριστα, αλλα παντα ειναι λογικο να ξενερωσει καποιους φανς που εχουν μεγαλωσει με τα παλια. Κατα τη γνωμη μου επιβαλλεται να τη δεις αν εισαι φαν για να εχεις αποψη, εστω κι αν δεν σου αρεσει μετα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Ανάλογα τι περιμένεις να δεις. Αν θες απλά να δεις μία παιδική ταινία με μέτρια εφέ, ίσως να αξίζει ένα 6/10. Αν θες να δεις Robocop καλύτερα ξαναδες το παλιό.


καλα σαν το παλιο δε περιμενα ουτως η αλλως να ειναι, απλα ρωτησα αν γενικα αξιζει να το δω ;)
 
Δεν λείπουν και σήμερα οι ταινίες με σαδιστική βία όπως η σειρά Saw και το Django Unchained. Aπλά σπανίζουν καθώς θέλουν να βγάλουν ταινίες που θα πουλάνε και στους πιτσιρικάδες. Την ίδια μοίρα δέχτηκε κι από παλιά το Robocop από την τρίτη ταινία και μετά. Και οι ταινίες Batman από την τρίτη και μετά. Μέχρι και μοντέρνες ταινίες την πάτησαν έτσι όπως το The Expendables: οι δύο ταινίες ήταν ένας εξαιρετικός φόρος τιμής στις macho ταινίες δράσης του '80 και του '90 με αρκετούς διάσημους, έμπειρους ηθοποιούς δράσης μαζεμένοι στην ίδια ταινία και λόγω της έντονης βίας απευθύνονταν στο ενήλικο κοινό τ' οποίο και μεγάλωσε με ταινίες του Σταλόνε, του Σβαρντζενέγκερ, του Τσακ Νόρρις και δεν συμαζεύεται. Και τι κάνανε στην τρίτη ταινία; Eλατώσανε αρκετά την βία και επικεντρώθηκαν σε νέους, άσημους ηθοποιούς για να πουλήσει στους πιτσιρικάδες. Φυσικά πάτωσε εμπορικά και οι παραγωγοί κατηγόρησαν την πειρατεία γι' αυτό επειδή είχε διαρεύσει παράνομη κοπιά του στο internet πριν την επίσημη προβολή στους κιν/φους. Δεν κάθησαν όμως να σκεφτούν ότι η ταινία πούλησε χάλια επειδή ο κόσμος έμαθε από την πειρατική κοπιά πόσο απαίσια ήταν κι έτσι αποφάσισαν να μην το δουν. Αν άξιζε τον κόπο τότε θα το βλέπανε και στους κινηματογραφούς για να την απολαύσουν σε όλο της το μεγαλείο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οσον αφορά το Robocop 3, πιστεύω ότι το κάνανε παιδικό για να πουλάνε action figures και παιχνίδια και πασάρανε τον Robo σαν super hero, άσχετα αν στην πρώτη ταινία δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γι' αυτό το λόγο βγάλανε και την cartoon σειρά πιο πριν. Δεν χρειαζόταν να κάνουν έτσι και τις ταινίες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Iδού δύο ενδιαφέροντα links: Tο πρώτο αφορά την πετσοκομένη - μέχρι αηδίας - τηλεοπτική έκδοση του Robocop και το δεύτερο την έκδοση που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση με μερικές, ασήμαντες περικοπές που προστέθηκαν χρόνια αργότερα στο Director's Cut:

http://whatculture.com/film/robocop-10-hilarious-tv-edits-that-ruined-the-film.php/2

http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=3609994

Mήπως έχει κανείς την πρώτη ταινία σε VHS; Ή να ξέρει που μπορώ να την βρω;
 
Μου αρέσει.. :) Το old school ξαναζει!!
 
Απο μεγαλα λογια χορτασαμε πραξεις να δουμε πρεπει οποτε ας κυκλοφορησει πρωτα και βλεπουμε.
 
Κρατάω μικρό καλάθι και ακόμα κι έτσι πιστεύω ότι θα βγει χειρότερο από ότι περιμένω.
 
Χτες επαιξε η τηλεοραση το Ρομποκοπ του 87, οποτε ειδα λιγο πρωτη φορα απο τοτε που ανεφερα. Για αλλη μια φορα υποκλινομαι στον Βερχοφεν. Πραγματικα η ταινια βλεπεται ευχαριστα ακομα και σημερα ("aged gracefully" που λεμε στο χωριο μου). Η δραση και η σκηνοθεσια δεν προκαλει γελια οπως αλλες ταινιες της εποχης, ενω οι διαλογοι και τα θεματα πολυ προχωρημενα, και οι ερμηνειες πολυ καλες.

Για μενα αυτος ειναι ενας απο τους πιο χαρακτηριστικους διαλογους:
-Καταφεραμε και του σωσαμε το αριστερο χερι
-Τι κανατε λεει; Ειπαμε ολικη αντικατασταση σωματος, ο ιδιος υπεγραψε εθελοντης για δωρεα σωματος
-Μα ελεος
-Εσυ τι λες να κανουμε;
-Νομικα ειναι νεκρος, μπορουμε να του κανουμε ο,τι θελουμε
-Ξεφορτωθειτε το χερι.
-Ουφ.... ετοιμαστειτε για χειρουργειο παλι παιδια.

:oops:

Απο τις πιο σκοτεινες cyberpunk ταινιες που εχω δει, χωρις φουτουριστικες μεγαλουπολεις, ιπταμενα αυτοκινητα, ολογραμματα κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απ'τις ταινίες που τις ξέρω απ'έξω.Την είχα σε κασέτα και την έχω δει άπειρες φορές.Ο Κλάρενς Μπόντικερ απ'τους κoρυφαίους κακούς του σινεμά.
 
Την είδα χθες πρώτη φορα. Εντάξει δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα ούτε ότι δεν μου άρεσε. Το σενάριο (κλασσικά) μου φάνηκε ότι είχε μερικά κενα και κάποια σημεία λίγο τραβηγμένα ή ακόμη και κακοφτιαγμένα θα έλεγα.
 
Που χαθηκες εσυ;

Ε πες κατι πιο συγκεκριμενο
 
Για μένα τα Blade runner (1982), Terminator (1984), Aliens (1986) και Ρομποκοπ (1987) είναι πρώτον, ταινίες πολύ μπροστά από την εποχή τους και δεύτερον έδειξαν το δρόμο στην κατηγορία SciFi. Τις έχω δει άπειρες φορές.
 
Πίσω
Μπλουζα