Rubik's Cube: O Κύβος του Ρούμπικ

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.853
Αντιδράσεις
3.778
Ο κυβος του Ρουμπικ ,το παζλοπαιχνιδο που μας εσπαγε τα νευρα την δεκαετια του 80'.

Το παιχνιδι με τις περισσοτερες πωλησεις,με πανω απο 300.000.000 κυβους και απομιμησεις αυτου να εχουν πωληθει.

Κυβος με 6 πλευρες καθε πλευρα με 9 τετραγωνακια καθε τετραγωνακι εχει και ενα απο 6 χρωματα.

Καταλαβατε μεχρι εδω ωραια...

Σκοπος του παιχνιδιου ειναι καθε πλευρα του κυβου να αποκτησει ομοιομορφο χρωμα ,ευκολο εεεε ...

Νομιζετε. :xm:

[edit] dead drfad.com photo [edit]

Το παιχνιδι αυτο αποφασισα να γραψω για το λογο το οτι ειναι ενα απο τα δυο (ναι 2) σωζομενα παιχνιδια μου απο τα 80ς (το αλλο ειναι μια λαστιχενια νυχτεριδα απο εκεινες τις σιχαμερες).

Επισης εκτος απο τον σωζομενο κυβο ειχα και εναν ρουμπικ κυλινδρο και αυτος ηταν απο τους αγαπημενους μου λογω της διαφορετικοτητας του ,φωτο δεν βρηκα οποτε οποιος τον θυμαται και βρει ας ποσταρει.

Variations of Rubik's Cubes (from left to right: Rubik's Revenge, Rubik's Cube, Professor's Cube, & Pocket Cube).

[edit] dead photo [edit]

Μπερδεμενο.

[edit] dead photo [edit]

Ανακατεμενο.

[edit] dead photo [edit]

Διαλυμενο.

[edit] dead photo [edit]

Λυμενο.

[edit] dead photo [edit]

Πως να το λυσετε.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aardvark, το κυλινδρακι που αναφερεσαι ειναι αυτο που φαινεται στην φωτο μπροστα μπροστα ε? :)

[edit]dead photobucket photo[edit]

Ο τιτλος του πρεπει να ηταν Puzzleto, η Puzznik η κατι τετοιο (ειλικρινα μου διαφευγει). Αυτο που θυμαμαι ηταν η διαφημιση του, με ενα νεαρο ζευγαρι να καθεται σε ενα μηχανακι (Vespa να ηταν?) και η μια pop μουσικουλα που τραγουδουσε ενας στα ελληνικα (!) που συνοδευοταν απο ελαφρους ηχους synthesizer!

Τι μου θυμισες τωρα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο ρε Phil_vr αυτο ειναι ,απιστευτο, μπραβο για την φωτο,την διαφημιση δεν την θυμαμαι αλλα great info.

Παω να googlaro Puzzleto, η Puzznik για more photos ,λογικα για να μην εχει το ονομα rubik πρεπει να ηταν απο τις απομιμησεις που βγαιναν. :cool:
 
Aardvark είπε:
Μπραβο ρε Phil_vr αυτο ειναι ,απιστευτο, μπραβο για την φωτο,την διαφημιση δεν την θυμαμαι αλλα great info.Παω να googlaro Puzzleto, η Puzznik για more photos ,λογικα για να μην εχει το ονομα rubik πρεπει να ηταν απο τις απομιμησεις που βγαιναν. :cool:
Για το ονομα κραταω επιφυλαξη Aardvark.. αλλα το οτι δεν ηταν Rubik, αυτο ειναι 100%. Οταν ειχα παει να το αγορασω με τον πατερα μου, ο κυλινδρος κοστιζε τα μισα χρηματα απο οσο εκανε ο Rubik! Και η συσκευασια του ηταν ενα μπλε χαρτονενιο κουτι με φωτο απο τον κυλινδρο με ενα σκοτεινο φοντο. Αλλα το ονομα μου διαφευγει εντελως!
 
Ένας μαθηματικός έφτιαξε έναν αλγόριθμο με τον οποίο λύνει τον κλασσικό κύβο του rubik από οποιοδήποτε configuration, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία πως έχεις μπερδέψει τα χρώματα σε μόλις 24 κινήσεις !!!

Βέβαια χρειάζεται ένας quad core, 8 GB RAM και 1500 ώρες επεξεργασίας :)

Εδώ περισσότερα
 
Λατρης αυτου του παιχνιδιου. Εχω και μια μικρη συλλογη απο κυβους.

Οταν μικρη δεν καταφερνα να τον λυσω, εβγαζα τα αυτοκολητα :cool: Απο ενα σημειο και μετα, οταν εμαθα την λογικη των αλφοριθμων, εφτασα να χρονομετρω τον ευατο μου για το ποσο γρηγορα θα το λυσω.

Να μερικες ακομα πληροφοριες για τον κυβο (τον κλασικο 3χ3):

Υπαρχουν 43,252,003,274,489,856,000 πιθανες διαταξεις (συνδιασμοι χρωματων) του κυβου!!!! Αν για καθε μας κινηση θελουμε 1 sec τοτε θα χρειαστουμε μολις 1400 τρις εκατομυρια χρονια για να δουμε ολες τις πιθανες διαταξεις... το συμπαν ειναι μονο 14000 εκατομυριων ετων!!!!
 
Κάμπια ο αλγόριθμός που λες είναι ένας από τους παραπάνω?

Γϊνεται να λυθεί από κάποιον με χαμηλό IQ και πολλά καμμένα pixels εεε εγκεφαλικά κύτταρα σαν κι εμένα ?
 
ρε παιδιά έψαχνα να πάρω ένα τις προάλλες αλλά έπεσα σε κινέζικη απομίμηση...πλαστικού! Έσπασε σε 2 λεπτά...που θα βρούμε κανένα της προκοπής;;;
 
Shock είπε:
Κάμπια ο αλγόριθμός που λες είναι ένας από τους παραπάνω?Γϊνεται να λυθεί από κάποιον με χαμηλό IQ και πολλά καμμένα pixels εεε εγκεφαλικά κύτταρα σαν κι εμένα ?
Ναι...μπορεις. Μπορει να λυθει με πολλους τροπους. Ειναι ενας κυκλος κινησεων. Η λογικη ειναι οτι "κανω ενα χρωμα και στη συνεχεια κανω τα υπολοιπα χωρις να χαλασω το πρωτο χρωμα του εφτιαξα".

Για τον 3χ3 οι αλγοριθμοι ειναι 4 το πολυ, αναλογα με την περιπτωση.

Στον 4χ4 (για μενα ο πιο δυσκολος, γιατι το κεντρο του δεν μενει σταθερο) οι αλγοριθμοι ειναι 7 maximum.

Στον 5χ5 εχουμε τους αλγοριθμους του 3χ3 και του 4χ4.
 
Δες εδω ,τα μαγαζια ειχαν σιγουρα ,ειχα δει σε βιτρινα στα 15ευρω νομιζω.

Για ποιοτητα δεν ξερω.

http://www.papasotiriou.gr/
 
spyros_s είπε:
ρε παιδιά έψαχνα να πάρω ένα τις προάλλες αλλά έπεσα σε κινέζικη απομίμηση...πλαστικού! Έσπασε σε 2 λεπτά...που θα βρούμε κανένα της προκοπής;;;
δες στον παπασωτηριου ειχα πετυχει κατι πολυ καλους...με 1 5Ε
 
Καλά ο δικός μου αγοράστηκε όταν ήμουν 5 χρονών, μπλέχτηκε μέσα σε 10 δευτερα, κι έκανε να λυθεί ... 15 χρόνια! Τόσο μου πήρε να αποφασίσω να διαβάσω τις οδηγίες! Πάντως τώρα θέλω περίπου 5 λεπτά. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και γρηγορότερος τρόπος. Με τον ίδιο ρυθμό θα τον βρω σε 5 χρόνια.

Πάντως είχε βγει πριν μια 8ετία και παιχνίδι για το pc μαζί με 2-3 ακόμα παιχνιδάκια του Rubik. Ένα από αυτά το playground ήταν εκπληκτικο. Σφαίρες, ράμπες, βόμβες, μαγνήτες κλπ. Νομίζω ήταν Rubik γνήσιο.
 
Και στα καταστηματα model planet θα βρεις τους αυθεντικους κυβους.
 
Εκσυγχρονιστηκε και αυτος με double core επεξεργαστη στα 4Ghz.

H aλλιως βγαλαν τα αυτοκολητακια και βαλανε φωτακια. :xm:

Λινκ στην φωτο.




We're having a tough time recalling the last year in which not one, but two new Rubik's Cube spinoffs were launched, but sure enough, the Rubik's TouchCube is gearing up to join the Rubik's 360 at the American International Toy Fair. Christened the "first completely electronic, solvable Rubik's Cube," this one maintains the shape of the original but replaces the colored stickers with actual lights. Users ready to engage their minds simply hit the scramble button on the cube, and then rearrange the blocks by swiping their finger. There's no mention of when this will take store shelves by storm, but we're pretty sure it'll be around for the pre-Christmas rush.
 
Αμάν!!! :) Rubik's Fans!!! :happyjump:

Τρελαμένη κι εγώ με τους κύβους!!!

Από μικρή, είχε δοκιμάσει ο πατέρας μου να μου μάθει να τον λύνω, αλλά με την ψάχνω-και-σπάω-το-κεφάλι-μου μέθοδο!! :)

Έτσι λοιπόν, σαν καλό κορίτσι (όπως και η Κάμπια) ξεκολλούσα τα αυτοκόλλητα και τα ξανακολλούσα σωστά! Τι χαρά που έκανε ο πατέρας μου, όταν τον "έλυνα"!!! Βέβαια, μετά τις πρώτες 30 φορές κολλήματος-ξεκολλήματος των στίκερς, έφευγαν μόνο που τα κοιτούσες! Χαρακτηριστικά θυμάμαι να είμαι 7 χρονών, μόλις έχω "λύσει" τον κύβο και πάω να εισπράξω ένα "μπράβο" από το μπαμπά!!! #) Μπορείτε να φανταστείτε τη σκηνή που πιάνει τον κύβο στα χέρια του και του μένουν τα μισά αυτοκόλλητα στα δάχτυλα, ενώ τα άλλα μισά έχουν πέσει πάνω του!!! Φυσικά, κατάλαβε ότι βασάνιζα τον κύβο επί ματαίω τόσο καιρό!

Μερικά χρόνια μετά, μου ξανάρχεται η τρέλα ένεκα της κολλητής μου, η οποία είναι psycho με τους κύβους και φρόντισε να κολλήσει κι εμένα! Βλέπετε, όσο εκείνη έφτιαχνε τους κύβους και τους άφηνε στα σταντάκια τους, μόλις γυρνούσε την πλάτη της, πήγαινα και τους χάλαγα! Actually, ακόμα το κάνω, μόλις βρω την ευκαιρία! ::)

Κάποια φάση, μου κόλλησε να μάθω να τους λύνω! Όχι για μένα, για τον φουκαριάρη τον πατέρα μου, που το είχε τόσο μεράκι! :p

Ξεκινήσαμε ταχύρρυθμα και σε μια βδομάδα, έμαθα τον 3x3, που μου τον είχε πάρει δώρο!... Μετά, έμαθα τον 2x2 (και μάλιστα, ήταν πάλι δώρο από την κολλητή μου, όταν ήμουν ταξίδι στην Αθήνα! Φαντάζεστε να ξέρω ότι με περιμένει ο κύβος και να είμαι 512 χλμ μακριά!:animeek:).

Μετά έμαθα τον 4x4, σύμφωνα πάλι με κάποια tips της φίλης μου, ενώ είχα την χαρά να λύσω μόνη μου τον 5x5!!! Ακόμα και τώρα θυμάμαι τα συναισθήματά μου, όταν τους είχα λύσει όλους για πρώτη φορά!!! Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, με έπιασε μια απογοήτευση (γελάστε!), γιατί πλέον είχε χάσει το μυστήριό του! Όταν δεν ήξερα πώς λύνεται, νόμιζα ότι μπορούσα να το μπερδέψω έτσι, που να μη μπορεί κανείς να το λύσει! Πλάνη οικτράν! :)

Και σαν ανταμοιβή που με έπιασε η λογοδιάρροια, να δώσω και μερικά tips!

Όταν ο κύβος βγήκε σε 5x5, οι τότε μηχανικοί είχαν πει ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κύβος που μπορεί να κατασκευαστεί!

Τους διέψευσε, προς μεγάλη μας χαρά, ένας Έλληνας μηχανικός, ο Panagiotis Verdes (του οποίου το όνομα δε μεταφράζω, για να μην το δολοφονήσω!), ο οποίος όχι μόνο κατασκεύασε τον 6x6, αλλά έφτασε μέχρι τον 7x7! Οι κύβοι αυτοί δεν ανήκουν στην οικογένεια του Rubik, αλλά ονομάζονται V-Cubes!


6x6 μπερδεμένος:

180px-V-Cube_6_scrambled.jpg



6x6 λυμένος:


180px-V-Cube_6_small.jpg


7x7 μπερδεμένος:

180px-V-Cube_7_scrambled.jpg


7x7 λυμένος:

180px-V-Cube_7_solved.jpg


Link: http://www.v-cubes.com/index.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να σας πληροφορησω οτι βγηκε και νεος "κυβος" Rubik's 360. Ο οποιος ειναι μια σφαιρα με 6 μικρες σφαιρες στο εσωτερικο της.

Ακομα αγαπητη D@redevil υπαρχει στα σκαρια ο V-cube 11χ11 !!!

Υγ. Σε παω μια κοντρα παντως οποτε θες :p
 
Αφού ξέρεις να τον λύνεις δε μας λες και εμάς το ζουμί με απλά λόγια μήπως και τα καταφέρουμε? :)
 
Kambia είπε:
Να σας πληροφορησω οτι βγηκε και νεος "κυβος" Rubik's 360. Ο οποιος ειναι μια σφαιρα με 6 μικρες σφαιρες στο εσωτερικο της. Ακομα αγαπητη D@redevil υπαρχει στα σκαρια ο V-cube 11χ11 !!!

Υγ. Σε παω μια κοντρα παντως οποτε θες :p
Κάμπιααααα!!!!! :D

Σαλόνικα είσαι? Πολύ θα χαρώ να πάρουμε τους κύβους μας και να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά δυστυχώς στο χρόνο είμαι λίγο χάλια!:[

Για τον 360, έχεις κάποιο link?

Για μοιράσου το!!! :D

@Shock: Δεν είναι δύσκολο, αν ξέρεις τους αλγόριθμους που λύνουν τον κύβο! Είναι λίγο δυσνόητο το σκεπτικό του στην αρχή, αλλά όσο δουλεύεις με τον κύβο (όποιος κι αν είναι), ανακαλύπτεις ότι είναι πολύ πιο απλός απ' ότι σου φαινόταν και απορείς πώς δεν το είχες καταλάβει νωρίτερα!

Με συγκεκριμένους αλγόριθμους (δηλ. αλληλουχία κινήσεων προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με συγκεκριμένη φορά υπό κάποιες συνθήκες), μπορείς να το λύσεις!

Ας πούμε, όλοι συμφωνούν ότι ξεκινάς από το πρώτο επίπεδο (δηλαδή την πάνω επιφάνεια του κύβου) και σταδιακά κατεβαίνεις προς τα υπόλοιπα επίπεδα!.....

Αν μου πεις βέβαια και για ποιο κύβο μιλάμε, θα σου πω ακριβώς ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις, ώστε να το λύσεις!.... Όμως, θα πρέπει να βρεις με ποιες κινήσεις φτιάχνεις τα κουτάκια στο κάθε βήμα, χωρίς να χαλάσεις όσα είχες φτιάξει στο προηγούμενο!

Τέλος, να πω και την αμαρτία μου, εγώ δεν ήμουν μάλλον αρκετά έξυπνη για να το βρω μόνη μου!!! Να 'ναι καλά η φίλη μου, που έπαιρνε τα υπογλώσσια ένα-ένα για να έχει την υπομονή να μου εξηγεί!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπον για τον Rubik 360 διαβαστε εδω http://www.telegraph.co.uk/lifestyle/4412176/Rubiks-Cube-inventor-is-back-with-Rubiks-360.html

Τωρα οπως πολυ σωστα ειπε η αγαπητη D@redevil ξεκινας με ενα επιπεδο δηλαλη ενα χρωμα και μετα συνεχιζεις με αλγοριθμους ανα στρωματα χωρις ομως ποτε να χαλασεις το αρχικο σου χρωμα. Παντως η λυση ειναι μια και μονοδικη για ολους τους κυβους!!

@ D@redevil κατεβασε πολλα υπογλωσσια η φιλη σου?? :D

Απαραιτητη προϋποθεση ειναι να γνωριζεις πως φτιαχνεται ο 3χ3 κυβος για να μπορεσεις να φτιαξεις ολους του υπολοιπους
 
Πίσω
Μπλουζα