Είναι πονεμένη η ιστορία του Saturn και οφείλεται στην υπεροψία της εταιρείας και νομίζω και όλων των "μεγάλων" έναντι της πρωτοεμφανιζόμενης στο χώρο Sony. H Nintendo την είχε φτύσει με την υποτιθέμενη συνεργασία τους για μια CD based κονσόλα, η Sega είχε την αλαζονεία ότι είναι edgy και δεν υπάρχει χώρος για κάποιον άλλον αντίστοιχο και έφαγαν τα μούτρα τους.
Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Sega επέμεινε στη λογική του 2D και πάλι, εφόσον το μέλλον έδειχνε προς το 3D. Φαίνεται την έπαθαν όπως η Nokia με τα Windows Phones μερικά χρόνια αργότερα όπου υποτίμησαν την Apple και ηττήθηκαν πανηγυρικά, κάτι τέτοιο υποψιάζομαι ότι έγινε και με τη Sega.
Αρχικά υποτίμησαν το Playstation, στην πορεία όμως, έκαναν σπασμωδικές κινήσεις για να σώσουν την παρτίδα, ήταν όμως ήδη αργά. Οι developers εγκατέλειψαν από τη μία το Saturn λόγω της περίπλοκης αρχιτεκτονικής του και από την άλλη, εγκατέλειψαν τη Nintendo επειδή επέμενε στη λύση των cartridges, όταν παράλληλα η Sony, έλυνε τα χέρια στους απανταχού developers, παρέχοντας τους τα μέσα τα οποία δεν θα τους κόστιζαν σε χρόνο και χρήμα, όπως γινόταν με τους μέχρι τότε "κλασικούς" παίκτες.
Πολυ κακή επίσης και η ασυνεννοησία μεταξύ μητρικής Sega Ιαπωνίας και Αμερικανικής θυγατρικής, λειτουργούσαν ως δύο διαφορετικές εταιρείες, είχα μελετήσει κάποτε το γιατί υπήρξε αυτό το χάσμα μεταξύ τους, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες πάντως, το κύρος της Sega, άρχισε να πλήττεται με τις σπασμωδικές κινήσεις που έκανε για να κόψει και καλά τη φορά των ανταγωνιστών.
Ήθελε η Nintendo να κάνει CD based κονσόλα, δεν την έκανε τελικά (κυκλοφόρησε ως Philips CD-I βασικά), η Sega βγάζει το Sega CD. Η Nintendo είχε το 16μπιτο SNES, η Sega είπε να τα διπλασιάσει, βγάζει το 32Χ και όλα αυτά, σε διάστημα μιας χρονιάς ξέρω γω, δύο ξεχωριστα add-ons που στην ουσία, πλασαριστηκαν ως νέες κονσόλες.
Αυτό που στοίχισε στη Sega νομίζω, είναι το ότι ασχολήθηκε σοβαρά με την κοκκορομαχία που είχε με την Nintendo αγνόησε οτιδήποτε γινόταν εκτός από αυτό τον μικρόκοσμο, με τη συνέχεια να είναι γνωστή....