Saturn - Μια άλλη "ματιά" στην ιστορία του ...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ενα βιντεο που δείχνει τις διαφορές στην απόδοση μεταξύ Pi4 και PI5

Tα chapters είναι λάθος...

Τελευταία επεξεργασία:
Ναι από την στιγμή που έχει 700 σκορ στο geekbench, το sd835 έχει 400 και παίζει το 70-80% καλά, είναι αυτονόητο ότι το rpi5 θα παίζει σχεδόν τα πάντα καλά. Μάλλον αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για να παίζεις Saturn στην τηλεόραση.

Με τον i5 4670 που είχα (desktop) όλα τα παιχνίδια στον beetle saturn έτρεχαν full speed (ακόμα και το VF2), αλλά με το που ενεργοποιούσα έστω και ένα καλούδι, πχ GPU sync, αμέσως έπεφτε η απόδοση. Οπότε ήμουν οριακά με αυτόν τον επεξεργαστή.

Με Laptop δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω τις διαφορές στην απόδοση των CPU σε σχέση με τις Desktop εκδόσεις. Πάντως ένας Desktop i7 7ης γενιάς θα τρέχει με άνεση το beetle saturn.

Η GPU δεν έχει σημασία εδώ γιατί ο emulator αυτός είναι 100% software based. Στο μόνο που θα σε βοηθήσει είναι να τρέξεις έναν καλό CRT shader.

Τα άλλα cores δεν με ενδιαφέρουν, τώρα έχω i5 12400 οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιώ τον Beetle πάντα και σε όλα τα σενάρια, με όλα τα καλούδια ενεργοποιημένα.

To Pi5 σίγουρα δεν φτάνει σε επιδόσεις τον παλιό μου i5 4670 οπότε σίγουρα δεν σηκώνει Beetle Saturn, τουλάχιστον στα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Η cpu που φοράει το rpi5 μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά έχει τις διπλάσιες σχεδόν επιδόσεις σε single core performance συγκριτικά με τον i5 4670. Ο i5 αυτός είναι ίδια απόδοση σχεδόν με sd835. Είναι cpu 12 ετών. O i7-7700 ειναι σχεδον 2,5 φορες πιο γρηγορος

Τελευταία επεξεργασία:
Η cpu που φοράει το rpi5 μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά έχει τις διπλάσιες σχεδόν επιδόσεις σε single core performance συγκριτικά με τον i5 4670.
Κάπου έχεις κάνει λάθος. Ο i5 4670 έχει single core Geekbench score κοντά στα 1200. Η CPU του Pi5 γύρω στα 800.

Επίσης σύμφωνα με το Passmark ο i7 7700 έχει single core score 2441 ενώ ο i5 4670 έχει 2131. Δεν ξέρω που είδες ότι έχει πάνω από το διπλάσιο performance. Ουτε καν στο multicore δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά (8634 vs 5496).

Γενικά οι CPUs την τελευταία δεκαετία δεν έχουν μεγάλες διαφορές από γενιά σε γενιά στο single core perf. Αντε ένα 10% διαφορά κάθε γενιά το πολύ. Ακόμα και ο 12400 που έχω, ο οποίος είναι 8 γενιές πιο καινούριος, πάλι δεν έχει το διπλάσιο performance σε single core (3456 vs 2131)

Κάπου έχεις κάνει λάθος. Ο i5 4670 έχει single core Geekbench score κοντά στα 1200. Η CPU του Pi5 γύρω στα 800.
1186 (calibrated όχι πραγματικό αποτέλεσμα) vs 899 για την ακρίβεια. 31% διαφορά. Δεν είναι χαοτική η διαφορά.

Ε ναι άμα ακούσεις το 3DO μετακινεί 900 πολύγωνα θα πεις τιποτα. Ενώ αν σου πει 70.000 το δευτερόλεπτο ακούγεται αλλιώς.

Πάντως δοκίμασα saturn emulation σε διάφορες συσκευές, με snapdragon 650, 835, 865, λάπτοπ με i7 κλπ. Μόνο στα υψηλότερα κλιμάκια είναι αποδεκτό, ακόμα και ο 835 που θεωρητικά έπρεπε να το έχει δεν τη παλεύει ώρες ώρες. Ένα 70-80% παίζει καλά με Yabasanshiro standalone.

Το saturn emulation είναι σε ψιλο-οικτρο επίπεδο. Ωστόσο το chatgpt σε ερώτηση τι συσκευή να πάρω να την ρίξω στην τηλεόραση και να παίζω saturn (δεν θέλω να μπλέξω με μτχ japan saturn 30 ετών, χωρίς καλώδια, πανακριβα satiator κλπ, να θέλω τεχνικό και καμιά 500 ευρώ σύνολο) μου πρότεινε κάτι android TV box με rk3566 (γύρω στα 50 ευρώ), στην θεωρία είναι κατώτερο του 835, παρόλα αυτά είδα κάποια βίντεο που παίζει "σχετικά" καλά δηλαδή κάτι Virtua Fighter 2 σέρνονται ενώ άλλα παίζουν καλά. Ακόμα και σε i7 υπάρχουν θέματα, το core του retroarch έγινε ένα port και το παράτησαν (παίζεις μισή ώρα λες κάτσε να κάνω ένα save state και μετά από 2" είσαι στο desktop), το beetle saturn δεν έχει dynarec και πάει λέγοντας.

Στην ουσία για παιχνίδι σε τηλεόραση πρέπει να πας - όπως είναι τώρα η φάση - σε πλακέτα με rk3588 δηλαδή 150 ευρώ συν χειριστήρια, sd card κλπ πάμε γύρω στα 200 ευρώ.
Νομίζω πως το saroo και το saroo cartridge κάνει τη δουλειά για το saturn.Ψαξε στο YouTube η στο google για περισσότερες πληροφορίες.

1186 (calibrated όχι πραγματικό αποτέλεσμα) vs 899 για την ακρίβεια. 31% διαφορά. Δεν είναι χαοτική η διαφορά.

Είναι αρκετή η διαφορά ώστε να μην τρέχει το beetle Saturn core full speed στο Pi5, αφού ο i5 4670, με το έξτρα αυτό 30% φτάνει ακριβώς το όριο για αυτόν τον σκοπό.

Με λίγα λόγια, θες 1200 Geekbench score τουλάχιστον για να έχεις accurate Saturn emulation με mednafen/Beetle.

Πάντως αφού τρέχει τα άλλα Saturn cores σε full speed είναι μια χαρά για συσκευή Pi που δεν καίει τίποτα. Εχει εξελιχθεί αρκετά η πλατφόρμα από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα (Pi3B). Και 30% πιο αργό που είναι από το παλιό μου PC πάλι είναι πολύ πιο γρήγορο από ότι θα περίμενα. Λογικά το Pi6 θα φτάσει αυτό το επίπεδο.

Έχω και ένα desktop Ryzen 5 1600 με gtx 1070 και 2η κάρτα radeon hd6450, crt-emudriver, έκανα δοκιμές και παίζει σφαίρα σε CRT και Switchres που αλλάζει μόνο του την ανάλυση. Έχει όμως bugs το yabasanshiro, έπαιζα Powerslave κανένα μισάωρο και κόλλησε εντελώς. Από ότι φαίνεται το core αυτό είναι προβληματικό γενικά, δεν είναι για μόνιμη χρήση να πεις παίζω τα πάντα με αυτό και καθάρισα.

To yabashanshiro, όπως και το Yabause, όπως και το Kronos είναι OK για να παίξεις κάποια games που θα τύχει να τρέξουν χωρίς πρόβλημα σε αυτούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι accurate, ούτε έχουν πολύ καλό compatibility. Ακόμα και ο παλιός καλός SSF ήταν καλύτερος emulator.

Για μένα από τότε που βγήκε ο Mednafen/Beetle Saturn δεν υπάρχει κάτι άλλο. Βέβαια βοηθάει στο ότι όταν βγήκε είχα ήδη έναν επεξεργαστή που μπορούσε να το σηκώσει. Αλλά και πριν από αυτό χρησιμοποιούσα μονο τον SSF ο οποίος έτρεχε ψιλοκαλά και σε Pentium 4. Εχω δει ότι υπάρχει και έκδοση για Android οπότε μήπως είναι καλύτερη επιλογή από τα cores του RA σε τέτοιες συσκευές?

Το Beetle Saturn παίζει χωρίς θέματα στο Ryzen 5, φουλ ταχύτητα εύκολα και ffwd και όλα. Και διορθώνει πολλά προβλήματα στα γραφικά που έχει το Yabasanshiro που κρασαρει και με κάθε ευκαιρία ειδικά σε Android. Όμως σε συσκευές μέτριες κάτι rk3566, sd835, rpi θα σέρνεται χωρις dynarec.

SSF στο Android πρέπει να είναι σε πειραματικό στάδιο, αν δεν έχει dynarec δεν νομίζω να τραβάει και τόσο. Yabasanshiro ακόμα και standalone στο Android πας να παίξεις το Powerslave παίζει 2 λεπτά και κρασαρει. Ο τύπος πήρε το Yabause, έκανε ένα σωρό hacks και από ότι ξέρω δεν ανεβάζει και τον κώδικα δηλαδή παραβιάζει την άδεια του Yabause.

Ίσως κάποια στιγμή να βάλουν dynarec στο beetle saturn για arm64 και x86_64 και να κάνει στην άκρη το yabasanshiro. Είναι πιο μαζεμένη δουλειά από τον αχταρμα του yabasanshiro

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα