Sierra games

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας desperado289
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

desperado289

RetroWannaBe
Joined
19 Αύγ 2009
Μηνύματα
66
Αντιδράσεις
5
Καλησπέρα γράφω το παρακάτω θέμα για τα adventure της Sierra για την Amiga . Ποια ήταν τα αγαπημένα σας; Εγώ για καλή μου τύχη είχα σχετικά νωρίς τη 1200 με σκληρό δίσκο θεωρώ οτι το καλύτερα που είχα παίξει ήταν το conquests of the longbow και το remake του space quest 1.

Ακόμα θέλω να ρωτήσω έχει ασχοληθεί κανένας να ξαναφτιάξει για AGA κάποιο απο τα παλιά παιχνίδια της Sierra γιατίη εταιρία τότε δεν ασχολούταν με το μηχάνημα.
 
Πρεπει να εχω παιξει ολα τα κλασσικα παιχνιδια της Σιερρα. Οσον αφορα "εκεινη την εποχη", ειχα κολλησει φοβερα με το Quest for Glory 1+2 και το Conquests of Camelot. Και τα Larry 2+3 αρκετα καλα.

Πιο μεγαλος, σε pc πλεον, με ενθουσιασε το Space Quest 3 (την ιδια εποχη μου αρεσε και το 5, αλλα αυτο δε βγηκε ποτε σε Amiga)

Δε νομιζω να εχει ασχοληθει κανενας με το να τα ξαναβγαλει σε AGA. Αν κι εγω το ειχα ψαξει, μου φαινεται τελειως ακυρο σαν εγχειρημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε βρήκα τίποτα και εγώ το μόνο που βρήκα να τρέχει σε απλό μηχανημα και να θέλει μόνο 4mb είναι το day of the tentacle για aga
 
Συγνώμη που επεμβαίνω στο thread αλλά δεν έβρισκα που να το κολλήσω. Είμαι ο μοναδικός που του αρέσουν περισσότερο τα Sierra Games με τα 16χρωμα EGA γραφικά από τα νεώτερα VGA παιχνίδια με τα 256 χρώματα ή υπάρχουν και άλλοι; Δεν μιλάω για parser που προτιμώ εναντίον του point and click interface των vga παιχνιδιών αλλά για τα ίδια τα γραφικά. Τότε μου άρεσαν περισσότερο τα VGA γραφικά αλλά τώρα κάτι δεν μου πάει καλά αλλά δεν μπορώ να το οριοθετήσω. Μπορεί να μη μου αρέσουν τα sprites που δεν είναι τόσο καλά animated όσο της Lucasarts ή κάτι δε μου πάει καλά με την επιλογή παλέτας χρωμάτων...Δεν ξέρω τι φταίει ακριβώς αλλά δεν μου αρέσουν καθόλου. Αντίθετα τα EGA παιχνίδια είναι πολύ ομορφότερα και έχουν αντέξει το τεστ του χρόνου.

Για αυτά τα 16χρωμα παιχνίδια η Amiga ήταν μια καλή φτηνή εναλλακτική λύση αν δεν είχες PC με LAPC-I για να ακούσεις τις υπέροχες μελωδίες των παιχνιδιών της Sierra. Τα αγαπημένα μου 16χρωμα SCI games (κάποια τα έχω παίξει σε Amiga και κάποια σε PC) ήταν το Larry III, τα Hero's Quest I και ΙΙ, το Colonel's Bequest, το Space Quest III και το Conquests of Camelot.
 
Ειχαν κι αυτα την ομορφια τους. Η αληθεια ειναι οτι σε μερικα VGA παιχνιδια της Sierra υπηρχε μια προχειροτητα και μερικες φορες δεν εδεναν τα γραφικα καλα μεταξυ τους, αλλα δε θυμαμαι πολυ χαρακτηριστικα παραδειγματα. Ισως το Conquests of the Longbow και το Laura Bow II. Εσυ;

BTW νομιζω οτι απο τα καλυτερα VGA γραφικα εκεινης της εποχης ηταν το Police Quest III.
 
Σε κάθε περίπτωση, το να βλέπω screen shots στο Pixel, από τις εκδόσεις VGA, ήταν eye candy...

In the long run ομως, και χωρίς να έχω παίξει τις συγκεκριμένες εκδόσεις, παραμένω λάτρης των πρώτων εκδόσεων... Θες η νοσταλγία, θες κάτι άλλο, ακόμα φορτώνω τα original King's Quest III και Larry ΙΙ και ξεχνιέμαι...
 
Rakeesh είπε:
Ειχαν κι αυτα την ομορφια τους. Η αληθεια ειναι οτι σε μερικα VGA παιχνιδια της Sierra υπηρχε μια προχειροτητα και μερικες φορες δεν εδεναν τα γραφικα καλα μεταξυ τους, αλλα δε θυμαμαι πολυ χαρακτηριστικα παραδειγματα. Ισως το Conquests of the Longbow και το Laura Bow II. Εσυ;
BTW νομιζω οτι απο τα καλυτερα VGA γραφικα εκεινης της εποχης ηταν το Police Quest III.
Ξέρω γω; Σχεδόν όλα τα πρώιμα vga παιχνίδια κάπως μου κάνουν πλέον. Ίσως το Gabriel Knight πχ να είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά δεν είμαι σίγουρος. Κάτι δεν μου πάει καλά αλλά δεν μπορώ να το εστιάσω. Ακόμα και το Police Quest III είναι άνισο. Έχει ζωγραφιστά ingame γραφικά και digitized χαρακτήρες. Πάντως δεν μου πάει οπτικά να ξαναπαίξω αυτά τα παιχνίδια ενώ τα παλαιότερα δείχνουν σαφώς καλύτερα σήμερα.
 
Παντως ειχαν και τα EGA παιχνιδια καποιες ατελειες. Απο αυτα τα καλυτερα που ξεχωριζω ειναι King's Quest I (SCI remake), QfG2, Conquests of Camelot.

Ψιλοασχετο, αλλα η Accolade ειχε βγαλει 2 EGA adventures που φαινοταν οτι ηθελε να μιμηθει το στυλ της Sierra: Les Manley και Altered Destiny. Κατα τη γνωμη μου, παρα το οτι χρησιμοποιουσε παρομοια "τεχνολογια" και αισθητικη, τα γραφικα αυτων των δυο παιχνιδιων ηταν θα ελεγα ανωτερης ποιοτητας απο των περισσοτερων παιχνιδιων της Σιερρα. Ηταν πιο ισορροπημενα και πιο λεπτομερη.

Τελειως ασχετο: παροτι εχω ασχοληθει λιγο με computer graphics, ακομα δεν εχω καταλαβει πως ακριβως γινονταν τα EGA γραφικα της Σιερρα. Με ποντικι; Με το χερι; Με light pen; Pixel art;
 
Καλή ερώτηση και βρήκα την απάντηση. http://scicompanion.com/Documentation/pics.html

Ο sci0 (με τα EGA γραφικά) δεν υποστηρίζει bitmaps και είναι όλα vector graphics. Άρα αυτό που κάνεις είναι να εισάγεις ένα bitmap στον editor και να κάνεις tracing. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσαν στην Sierra scanners το 1988 προφανώς θα έκαναν tracing με κάποιο lightpen ή κάτι ανάλογο κατευθείαν από το concept art.

Μάλλον γιαυτό μ'αρέσουν και περισσότερο τα EGA παιχνίδια. Νομίζω προτιμώ το στυλιζαρισμένο line art από τα σκαναρισμένα bitmaps των VGA games.
 
Πολυ ενδιαφερον λινκ φιλε. Οντως κατι βεκτοριστικο φαινονται στα γραφικα εκεινων των παιχνιδιων, αν και οπως φαινεται, λογικο να υπαρχει και pixel art, αφου ο editor δειχνει την επιλογη για pixel placement στην εικονα.

Αυτο που με εντυπωσιαζε ηταν το πως συνδυαζονταν με αυτον τον τροπο αποχρωσεις, φωτοσκιασεις, dithered χρωματισμοι. Για παραδειγμα σε ενα αποσπασμα απο το εδαφος του QfG, δεν μιλαμε για απλα ενα πρασινο ογκο με τελιτσες για πετραδακια ή γραμμουλες για γρασιδι, αλλα για πανδαισια (χμ... ναι) αποχρωσεων και dithering, σαν πινελιες, που δινουν εντυπωση πραγματικου ογκου.

Dither.png


Αυτο μπορω να φανταστω πως θα γινοταν στο Photoshop με mouse, αλλα με vector editor... βλεπω βεβαια τις "περιοχες" που ειναι traced, αλλα και παλι, μοιαζουν σαν πινελιες :o
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σήμερα ανακάλυψα ότι υπάρχει επιλογή στο ScummVM για EGA Undithering (τα παιχνίδια της Sierra τα έπαιζα στο Dosbox και δεν τα γνώριζα αυτά τα κόλπα). Προσθέτει περισσότερα χρώματα αφού στα dithered χρώματα βρίσκει το μέσο χρώμα. Προσωπικά μου αρέσει αλλά καταλαβαίνω ότι σε κάποιους δεν θα αρέσει γιατί χάνει και σε αυθεντικότητα αλλά και στη χρήση του dithering για να δοθεί υφή. Εδώ έχει παραδείγματα

Και τώρα που έμαθα ότι μιλάμε για vector art αναρωτιέμαι αν γίνεται re-rendering των vectors σε υψηλότερη ανάλυση. Τα vector graphics είναι resolution independent οπότε δεν φαντάζει αδύνατο. Φανταστείτε τα γραφικά σε HD. Θα δείχνουν πανέμορφα.
 
Βασικα δεν ειμαι 100% πεπεισμενος οτι προκειται για vector graphics. Μαλλον προκειται για συνδυασμο vector και pixel art (βλ. σχολιο μου παραπανω).

Μια αλλη σκεψη μου ειναι οτι πχ. σε αυτη την εικονα

oyNyM.png


η καθε χοντροκομμενη και πιξελιασμενη γραμμη εχει τη σημασια της για να δωσει τον ογκο και την υφη του ξυλου. Αν προσπαθησω να τη φανταστω σε "υψηλη αναλυση", αυτες οι γραμμες θα γινουν πολυ λεπτα διανυσματα και ζιγκ-ζαγκ που θα χασουν το νοημα τους σε σχεση με τις colored areas.

Φαινεται λοιπον οτι η καθε εικονα κατασκευαστηκε ακριβως για τη συγκεκριμενη αναλυση, οποτε αν και vector graphics, ειναι, παραδοξως, resolution dependent :| /emoticons/mellow@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μετα απο τις παραπανω αμπελοφιλοσοφιες μου, να πω και μια σκεψη για τη Sierra. Ηταν μια απο τις αγαπημενες μου εταιριες, αλλα μου την εσπαγε η πολιτικη μαρκετινγκ τα διαφημιστικα φυλλαδια και τις διαφημισεις, τυπου "εμεις εχουμε φιλοσοφια, κι αλλος κανεις". Μου εκανε πολυ "αμερικανιά" που λεμε :P

Προσφατα διαβαζα ενα αρθρο behind the scenes για το Shivers, ενα horror puzzle Myst-clone της εταιρειας. Σε μια συνεντευξη η σχεδιαστρια ελεγε οτι πηρε την ιδεα να κανει ενα open-ended παιχνιδι (οπως ειναι ολα τα Myst-clones) παιζοντας το Mother Goose. Εμπνευστηκε το Shivers δηλαδη οχι απο το Myst, το The 7th Guest η τα αλλα puzzle Myst-clone που ηταν της μοδας εκεινη την εποχη αλλα απο το... Mother Goose που ηταν φυσικα της Sierra :P

Διαβαζα επισης ενα αντιστοιχο αρθρο για το King's Quest 7, που ηταν γεματο φανφαρες τυπου "καναμε την υπερπαραγωγη της δεκαετιας, γραψαμε ιστορια, φεραμε τη μαγεια του Ντισνευ στην οθονη του υπολογιστη σας" και τα τοιάυτα. Ενταξει, το παιχνιδι ειχε ωραια γραφικα, αλλα σε σημεια το animation ηταν επιπεδου "Τζοκοντα βιντεο". Και βεβαια σε καμια περιπτωση δεν ηταν το πρωτο cartoon-based παιχνιδι. Το Day of the Tentacle πχ που ειχε κυκλοφορησει κανα χρονο πριν, ηταν αρτιοτερο, και δεν διαβασα ποτε φανφαρες απο τη LucasArts γι' αυτο.
 
Ο Ken Williams έλεγε ότι δεν κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι, δεν μπορείς να είσαι τοπ στον χώρο σου αν ακολουθείς τον ανταγωνισμό κτλ. Βέβαια καλά θα έκαναν να έριχναν μια ματιά στον ανταγωνισμό γιατί η Lucasfilm τους είχε αφήσει πολύ πίσω. Πάντως το πρώτο adventure που μοιάζει με Cartoon είναι της Dynamix, το Willy Beamish οπότε κατά μια έννοια είναι παιχνίδι της Sierra.
 
Το 1996 ή 97 μου πήρε ο πατέρας μου το πρώτο μου pc win95. Μου έδωσαν δώρο και 4 παιχνίδια. Ένα από αυτά ήταν το Blue force της Sierra. Νομίζω ήταν το πρώτο adventure που έπαιξα στη ζωή μου. Θυμάμαι στην αρχή δυσκολέυτηκα να καταλάβω τι ακριβώς βλέπω και πως παίζω με αυτό. Μόλις κατάλαβα άρχισε να μου αρέσει και να ανοίγει μπροστά μου μια νέα κατηγορίας video games. Μου άρεσαν τα άτοιμα!!! Το adventure που πέρασα μαζί του πιο ωραία ήταν το Still Life 2.
 
Η Sierra χρησιμοποιούσε vector-based γραφικά για τα adventures της ήδη από την εποχή του APPLE II , καθώς έτσι εξοικονομούσε πολύτιμο χώρο στην μικρής χωρητικότητας δισκέτα αυτού του υπολογιστή.

Η ανωτέρω πρακτική συνεχίστηκε για τον ίδιο λόγο στα PCs καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (1985+) , με την Sierra να αναβαθμίζει σταδιακά την ανάλυση και τον αριθμό χρωμάτων των γραφικών των παιχνιδιών της ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας (από CGA σε EGA) αλλά και του ανταγωνισμού (βλ. Lucas Film).

Η εταιρία θα ξεκινήσει την απόσυρση των vector-based γραφικών από τους τίτλους της το 1990-91 , όποτε (περίπου) από το 1992 και πέρα οι νέοι τίτλοι και διάφορα remakes παλαιότερων χρησιμοποιούν πια bitmap γραφικά των 256 χρωμάτων (ή λιγότερων για όσους εξ αυτών μεταφερθούν στα Home Computers της εποχής [βλ. AMIGA]).

ΥΓ.

01. Δεν ήταν όλα τα γραφικά των τίτλων της vector-based , για παράδειγμα τα fonts , ο ήρωας - ήρωες , και διάφορα animations ήταν bitmap-based (pixel-art) - σε αντίθεση με τα backgrounds που ήταν εξ' ολοκλήρου vector-based.

02. Πριν καιρό είχα πετύχει ένα video στο YouTube όπου γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν vector-based τίτλοι της σε ανώτερες αναλύσεις (upscale) , πράγματι η προσπάθεια είναι δύσκολη καθώς το scaling δεν είναι πάντα τέλειο και οδηγεί πολλές φορές σε σφάλματα κλπ..

Για περισσότερα δείτε εδώ:
 
Ναι υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την βελτίωση των γραφικών των παιχνιδιών της Sierra. Παρακάτω voxelization της AGI engine

Και μια πειραγμένη scummvm μεταφορά που μπορεί στα SCI παιχνίδια της Sierra να αλλάξει τα γραφικά με υψηλής ανάλυσης, να προσθέσει βιντεάκια cutsences, να αλλάξει το κείμενο, και να δουλεύουν σε VR
 
Και μια πειραγμένη scummvm μεταφορά που μπορεί στα SCI παιχνίδια της Sierra να αλλάξει τα γραφικά με υψηλής ανάλυσης, να προσθέσει βιντεάκια cutsences, να αλλάξει το κείμενο, και να δουλεύουν σε VR
Αυτο δεν το καταλαβαινω. Πως γινεται;
 
Δεν το περίμενα ποτέ ότι τα γραφικά στα παιχνίδια της Sierra ήταν vectors!!! :eek:
Το κεφάλι να μου'κοβες, πίστευα ότι ήταν εικόνες φτιαγμένες σε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα της εποχής!!!

Απίστευτο!
 
Πίσω
Μπλουζα