Η αλήθεια είναι ότι επειδή η θέση μου είναι ευαίσθητη (ξέρετε πολύ καλά το γιατί), αρχικά δεν ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την συζήτηση. Όμως τελικά από την άλλη για τον ίδιο ίσως λόγο να μπορώ να πω την γνώμη μου και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Το να συντηρείς εξ' ολοκλήρου ένα φόρουμ από μόνος σου και να προσθέτεις ένα επιπλέον κόστος στην καθημερινότητα σου είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές λύσεις να λυθεί αυτό. Να πήξεις το φόρουμ σου με διαφημίσεις, να ζητάς donations, να σου τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια. Το τελευταίο πάντα είναι το ιδανικό. Ο Valtasar, μετά από πολύ σκέψη πήρε βαριά τη καρδία μία απόφαση για το πως θα μπορούσε να καλύψει κάποια από τα έξοδα αυτά, χωρίς αφενώς να επιδιώκει το κέρδος, αφετέρου χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά την οικογένεια του και αυτό ήταν το σύστημα των βαθμών. Ναι χρειάζονται 10 ευρώ για να μπορείς να κατεβάσεις 25 εξαιρετικά σπάνια κόμικς τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είτε δεν θα τα έβλεπες ποτέ είτε θα έπρεπε να πληρώσεις πολλά λεφτά για να τα διαβάσεις. Όμως ο άνθρωπος ως ον ανικανοποίητο εκ φύσεως, δεν βλέπει ότι ο άνθρωπος προσφέρει 200 ελεύθερα κόμικ που σημαίνουν απλά απίστευτες ώρες επάνω στο σκάνερ αλλά και την αντίστοιχη φθορά (έως και την καταστροφή) των λιγότερο ή περισσότερο σπάνιων κόμικ, μηχανημάτων, ακόμα και του σώματος, βλέπει μόνο ότι κάποια από αυτά πρέπει να δώσει κάτι για να τα πάρει. Γιατί δεν μας φτάνουν αυτά που μας προσφέρουν αφιλοκερδώς αλλά πάντα πρέπει να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Έστω, τι κάναμε εμείς για να μας το δώσουν αυτό; Τί είναι τελικά 10 ευρώ; Δύο καφέδες σε μία καφετέρια, τίποτα παραπάνω. Από την άλλη, ποιος σας είπε ότι βαθμοί δίνονται μόνο με λεφτά και όχι και ως ανταμοιβή για την συνεχή και αξιόλογη προσφορά; Δοκίμασε κάποιος να δει;
Ναι δεν διαφωνώ, θα ήταν ωραία να ήταν όλα τσάμπα στην ζωή, τότε δεν θα είχαμε κανένα παράπονο. Κι όμως ακόμα και τότε υπάρχουν τα παράπονα. Ξέρεις σκανάραμε και προσφέραμε στο τσαμπέ μία πενηντάρα pixel. Όμως κουραστήκαμε, έχουμε πήξει στην δουλειά, αρρωστήσαμε, έχουμε οικογένεια που χρειάζεται την παρουσία μας και κάναμε ένα μικρό διάλειμμα από το χόμπι μας. Τί έγινε τότε; Παράπονα γιατί σταματήσαμε και δεν σκανάρουμε πια. Γιατί δεν προχωράει το project. Γιατί τα "διαβάσαμε" όλα τα pixel και θέλουμε και άλλα. Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά, εάν θέλει κάποιος να βοηθήσει και να τα δώσει απλόχερα από τον χρόνο του έως και τα χρήματα του, ας πάει να αγοράσει τα υπόλοιπα Pixel που λείπουν και ας τα σκανάρει και για εμάς. Εγώ πραγματικά κουράστηκα και νιώθω ότι ο χρόνος που "κλέβω" από την οικογένεια και την δουλειά μου με τις όποιες συνέπειες, απλά αντί να μου προκαλεί την αίσθηση ότι προσφέρω και να χαίρομαι για αυτό, τί γίνεται; Ακούω παράπονα και γκρίνια; Μπορεί αυτά να σας φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, όμως δεν είναι. Ο Valtasar δίνει τσάμπα κόμικς (σε ηλεκτρονική αλλά και σε κανονική μορφή), τσάμπα GBs στον tracker, τρέχει να αγοράζει κόμικς σε όποιον του το ζητάει και τελικά την ακούει και από πάνω για μία επιλογή ανάγκης; Πολλά από τα δωρεάν κόμικς που έχει σκανάρει ο Valtasar, τα έχω βρει να "κυκλοφορούν" και σε άλλα ελληνικά site και σε κανένα από αυτά δεν είδα credit στον ίδιο για την δουλειά του.
Για όλα όσα είπα παραπάνω, δεν απευθύνομαι σαφώς στον φίλο kgian ο οποίος απλά πίστευε ότι μπορεί να κυκλοφορούν και ελεύθερα και έκανε μία ερώτηση. Απευθύνομαι σε όλους μας, ακόμα και στον εαυτό μου γιατί μπορεί αύριο να τα ξεχάσω τα παραπάνω που έγραψα και που ισχύουν παντού. Όχι μόνο στα κόμικς αλλά και στους emulators και στις ταινίες και στην μουσική και παντού.