Videogames και παρατσούκλια

Vetus

RetroMaNiaC
Joined
21 Αύγ 2008
Μηνύματα
761
Αντιδράσεις
57
Οι γονείς (και γενικά οι ενήλικες ή όσοι δεν ασχολούνται με videogames και τα θεωρούν χάσιμο χρόνου) ως επί το πλείστον δεν έχουν μεγάλη συμπάθεια για τα videogames. Γι' αυτό και βγάζουν διάφορα παρατσούκλια γι' αυτά αντί να τ' αποκαλούν απλά "βιντεοπαιχνίδια". Τα πιο συνηθισμένα που έχω ακούσει ως τώρα από τον πατέρα μου είναι "κολοκύθι" και "αποβλακωτήρι" (αυτά θυμάμαι τουλάχιστο). Μερικές φορές πάλι θ' αποκαλούν όλες τις κονσόλες με το ίδιο όνομα μάρκας, αναλόγως ποιά κονσόλα είναι διάσημη. Π.χ. παλιά όλοι αποκαλούσαν όλες τις κονσόλες "Gameboy" (ακόμα κι αν ο άλλος έπαιζε Mega Drive). Mετά από χρόνια θα τ' αποκαλούσαν όλα "Playstation" (ακόμα κι αν ο άλλος έπαιζε Nintendo 64). Kαι φυσικά μην ξεχνάμε για τις λέσχες arcade που όλοι τις αποκαλούσαμε "ουφάδικα" (προφανώς λόγω του Space Invaders, άμα κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος παλιότερος).

Εσείς τι παρατσούκλια έχετε ακούσει για τα videogames;
 
Γεια ενα μεγαλο διαστημα γονεις και γνωστοι που δεν ειχαν μεγαλη σχεση με τα videogames ολες της κονσολες της ελεγαν Atari και family(απο της γνωστες μουφα 8μπιτες κονσολες).Τα μαγαζια με arcades φυσικα τα λεγαμε και τα λεω ακομα ''ηλεκτρονικα'' γιατι αν τα ελεγα Arcades εδω που μενω οι μισοι θα με κοιταζαν σαν χαζο και οι αλλοι μισοι θα με επερναν στο ψιλο.Επισης ολα τα ηλεκτρονικα οι γονεις μου τα ελεγαν pacman και οταν πηγαινα να παιξω με ελεγαν ''αμαν πια παλι pacman θα πας να παιξεις''.Φυσικα μπορει να με το ελεγαν αυτο γιατι οντως μια ζωη ημουνα με τον μοχλο του pacman στο χερι οποτε μπορει να το ειχαν μαθει :D
 
Τα έχω ακούσει και "μπλιμπλίκια" αλλά δε θυμάμαι από ποιόν.
 
Τα ξαδελφια μου στις διακοπες με ελεγαν "πορωμενο"
 
Εμενα οι γονεις μου και ολοι οι μεγαλυτεροι που δεν γνωριζαν τα ελεγαν ηλεκτρονικα τα arcades(οπως ειπε και ο Βασιλης) ή ηλεκτρονικο αν ηταν κονσολα!
 
τρελαδικα απο τον πατέρα μου...

ακόμα και τώρα ολοι οι υπολογιστές τέτοιοι είναι για εκείνον
 
metalcandyman είπε:
Τα μαγαζια με arcades φυσικα τα λεγαμε και τα λεω ακομα ''ηλεκτρονικα'' γιατι αν τα ελεγα Arcades εδω που μενω οι μισοι θα με κοιταζαν σαν χαζο και οι αλλοι μισοι θα με επερναν στο ψιλο.
ετσι και εμεις τα λεγαμε στο χωριο.Οι παλιοτεροι τα λεγανε "ουφαδικα"!!Απο την αλλη οι γονεις μου τα αποκαλουσαν...Mario!!
 
Άσχετο αλλά η μάνα μου ακόμα και σήμερα το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης το αποκαλεί "κομπιούτερ", κάτι για τ' οποίο την πειράζω συχνά. Στο τέλος θα της φέρω το tower του PC μου. Επίσης, ένα άλλο άσχετο, κάποτε όταν είχα πάει στους συγγενείς μου στο Περιστέρι και πήγα μαζί τους σ' ένα καφενείο (που επί δεκαετίας '90 είχε ακόμα ένα jukebox ν' αραχνιάζει στην γωνία και δεν υπήρχαν τότε διακοσμητικά jukebox όπως κάνουν σήμερα σε αρκετές καφετέριες) όταν έπαιζα Gameboy (εκείνην την ημέρα έπαιζα το πρώτο Megaman) με βλέπει ένας γέρος και μου λέει "Ραδιόφωνο είναι αυτό;".

Kαι λίγο πιο σχετικό, με τα ξαδέλφια μου το Atari το αποκαλούσαμε κοροϊδευτικά "Πατάρι". Κάναμε και λογοπαίγνιο: "Πατέρα! Κατέβασε το Atari από το πατάρι!".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το "Atari" που είπε ο metalcandyman ήταν το πιο κλασικό! Όπως σήμερα είναι το

Playstation"..

Θυμάμαι όταν είχα πάρει το SNES με DKC, είχε έρθει ένας φίλος μου (πιτσιρικάς τότε... Ο φίλος.. :p ) να το δει, και πετάει την ατάκα στην μητέρα του "Μαμά κοίτα ένα Atari!".. :p

Όπως κλασικό σήμερα όπου αναφέρω κάτι για 360 η Wii "Τι είναι αυτό; Α! πλέιστέσον είναι;"..:animeek:

Τώρα που λέμε και για μανάδες, η δικιά μου έλεγε "διαόλια" όλα τα μηχανήματα, από το Atari ως τα PC..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο χωριό μου για κάποιο καιρό λέγαμε τα ηλεκτρονικά "Ολονυχτικά" και οι γιαγιάδες τα λέγανε "μπαρμπίκια".

Πάντως το πιο ωραίο το είχε πει η γιαγιά μου... πάω να βάλω master system να παίξω και όταν εμφανίζεται ο Sonic πετάει την ατάκα "πάλι αυτά τα καραγιοζάκια έβαλες?" Προφανώς όταν είδε τα sprites της θύμισαν φιγούρες του θεάτρου σκιών (δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι), βάλε και την απάθεια με την οποία το είπε, ε, δεν ήθελα και πολύ να πεθάνω από τα γέλια.

Καλά, η γιαγιά μου έχει αποκαλέσει και το ποντίκι του PC "βατράχι" (εντάξει, κοντά έπεσε, θυμόταν μικρόσωμο ζώο) οπότε τι να λέμε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
cloud είπε:
Τώρα που λέμε και για μανάδες, η δικιά μου έλεγε "διαόλια" όλα τα μηχανήματα, από το Atari ως τα PC..
Χαχαχαχαχαχα κλασσική μάνα μου, μια απ' τα ίδια.

Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε τον όρο "καρβουδιστήρι".
 
Το πιο διαδεδομενο μεχρι για την προηγουμενη χιλιετια, ηταν η λεξη "αταρι" για ολες τις κονσολες γενικα.

Με την νεα χιλιετια αντικατασταθηκε με το "πλαυστασιον" που παλι ειναι ο χαρακτηρισμος για οποιαδηποτε κονσολα.

Τα arcade φυσικα τα λεγαμε "ηλεκτρονικα" και μετα για να μας καταλαβαινουν καλυτερα (?) η λεξη εγινε "ηλεκτρονικαδικα" μαλλον μια μιξη μεταξυ του ηλεκτρονικα και ουφαδικα.

Επισης εχει μεινει στην ιστορια οταν κερδισεις μια ζωη, να το λεγαμε "σου δινει κανονακι" απο την εξτρα ζωη του space invaders που ηταν εξτρα κανονακι.

Ετσι ακομα και σε παιχνιδια οπως μαριο ή pang λεγαμε "στις 300.000 περνεις κανονακι".
 
Oι πατεραδες ημων τα λεγαν φλιπερακια τα arcades γιατι ετσι τα ξεραν απο την εποχη τους,εμεις μπλιμπλικια και ηλεκτρονικα...
 
"Hλεκτρονικά" είναι η διαχρονική έκφραση, ακόμα και σήμερα ("Θα έρθει ο φίλος μου να παίξουμε ηλεκτρονικό").

Επιμέρους παρατσούκλια είχαν βγει για συγκεκριμένα παιχνίδια (τερμάτισα τον "Γορίλλα", "Φοίνικας", "Πάπιες" (carnival) κλπ.). Βέβαια σας πάω πολύ πίσω, στα '80s.

Φυσικά υπήρχαν και τα παρατσούκλια των παικτών που έγραφαν high scores, σχεδόν πάντα σεξουαλικού περιεχομένου : [edit] κλπ.

Σε μια αίθουσα που την είχε ένας ηλικιωμένος (Δάφνη μεριά), όλοι γράφανε "Gero [edit]", "[edit]Gero", "[edit]gere", [edit]gere" κλπ. Όταν δεν έπαιζε κανείς, οι πίνακες high score ήταν συνέχεια στην οθόνη και σ' έπιαναν τα γέλια διαβάζοντας και βλέποντας ταυτόχρονα και τον περί ου ο λόγος ! :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μου κάνει εντύπωση που τα "ηλεκτρονικά" τα αναφέρετε ως παρατσούκλια. Για μένα τα "ηλεκτρονικά" και (αργότερα) "ουφάδικα" τα βρίσκω εντελώς φυσικά και δόκιμα. Έτσι τα έλεγα πάντα και έτσι τα λέω. Ποτέ δεν θα τα έλεγα "Αρκέιντ", που μου φαίνεται πολύ τεχνικός όρος, και τον χρησιμοποιώ για να περιγράψω το είδος παιχνιδιού (πχ platform).

ΥΓ. Ενα παραπλήσιο και αρκετα αστείο θέμα, είχαμε ανοίξει πριν κάποιο καιρό και εδώ.

ΥΓ. Η λέξη Arcade έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ετυμολογία στα Αγγλικά. Περισσότερα στη Wikipedia :)
 
Καποια αλλα χαρακτηριστηκα που τα λεγαμε στην περιοχη μου και τα χρησιμοποιω ακομα γιατι πολυ απλα τα γουσταρω ειναι οτι την ενεργεια σε ολα τα παιχνιδια την λεγαμε ''Αιμα'' και της ζωες της λεγαμε ζωες η βολες ουτε κανονακια ουτε τιποτα τετοιο.Πολλα παιχνιδια τα λεγαμε με αλλα ονοματα για συντομια οπως το The new zealand story ηταν το πουλακι το wonder boy το τσεκουρακι το Ghost's n Goblins ηταν ο νεκροθαφτης το sunset riders ηταν το καουμποικο και διαφορα αλλα τετοια παραδειγματα.Επισης υπαρχουν και διαφορα για μεσα στο παιχνιδι οπως την φαλαινα φαντασμα στο Bubble Bobble την λεγαμε ''γκαγκα'' με τον τονο στο πρωτο Α.Οταν εβγαινε το hurry up το λεγαμε ο θειος χαρης το περιδερεο το λεγαμε ''τσιγκο'' και την καρδια την λεγαμε ''[edit]'':DΥπαρχουν και ενα σωρο αλλα τετοια παραδειγματα αλλα και πολλα που λογο του ονοματος τους δεν μπορω να τα γραψω ;) :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...και η "Βασίλισσα" ή "Γουρούνα", στην τελευταία πίστα του Arkanoid.
 
Eνας αλλος ορος που χρησιμοποιω ακομη για τα arcades ειναι δεκαροφάγα :D
 
Πίσω
Μπλουζα