Windows 8 [2012]

Είχα κάποιες ελπίδες για τα Windows 8, αλλά μετά τα τελευταία νέα για αυτή την υβριδική μείξη tile-based UI με κλασικό desktop-based UI, το οποίο desktop είναι εν πολλοίς κουτσουρεμένο, δεν βλέπω τον λόγο να μπώ στην διαδικασία (αναβάθμισης).
 
Το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Θα ήθελα το περιβάλον εργασίας να σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ένα "στυλ" για desktop ή ένα για tablet. Στο desktop/laptop μου δε θα ήθελα κάτι σαν το υβριδικό λούκ των 8. Μέχρι τώρα, θεωρώ την επιφάνεια εργασίας και το start menu ως την απόλυτη τάξη στο computing. Ακόμα και τα ios και android τείνουν προς τα κεί με folders κλπ. Ότι φτιάχτηκε για τα δάχτυλα σίγουρα είναι μπελάς για τα ποντίκια και τα touchpads.
 
Πάντως οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Μιλάνε για βιαστική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ tile-based και κλασικού GUI, Εύχομαι να διαψευσθούν και το τελικό αποτέλεσμα να είναι, ένα λειτουργικό - ταχύ σύστημα που να σέβεται την συμβατότητα του λογισμικού μεταξύ πολλαπλών πλατφορμών.
 
Αχταρμάς θα είναι. Αλλοίμονο σε όσους εργάζονται σε τεχνική υποστήριξη, τους λυπάμαι, θα βγουν με ψυχοφάρμακα.

Στην Apple, όσο trendy και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι οι μέσοι χρήστες, ξέρουν ότι συνειδητά αγοράζουν πανάκριβα μηχανήματα και είναι διατεθιμένοι να το ψάξουν και να μάθουν, αντίθετα με τους παραθυράδες που επί το πλέιστον είναι maistremαριό του οξαποδώ. Γιατί όχι να μάθουν νοιάζονται, αλλά πάνε να σου υποδείξουν πως θα κάνεις και τη δουλειά σου, άσε το κλασσικό πια, τους το δείχνεις 100 φορές, 100 φορές θα σε ρωτήσουν το ίδιο πράγμα.

M$ καλά να περάσεις. Αν, παράλληλα, στο νέο xbox αφαιρέσεις και τα μτχ από το προσκήνιο, σε βλέπω για φούντο.
 
divined είπε:
Πάντως οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Μιλάνε για βιαστική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ tile-based και κλασικού GUI, Εύχομαι να διαψευσθούν και το τελικό αποτέλεσμα να είναι, ένα λειτουργικό - ταχύ σύστημα που να σέβεται την συμβατότητα του λογισμικού μεταξύ πολλαπλών πλατφορμών.
Πολύ μεγάλη κουβέντα είπες! :)
 
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Για επαγγελματική χρήση σε corporate περιβάλλον δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Ειδικά δε εταιρίες που έχουν στημένα τα 7 δεν βρίσκω για κανένα λόγω να κάνουν αναβάθμιση. Τώρα όσον αφορά την οικιακή χρήση, αν και σε κλασικό PC με χρήση mouse – πληκτρολογίου δεν μου φαίνεται εύχρηστο νομίζω ότι σιγά σιγά ο κόσμος θα το συνηθίσει (ή θα πάει άπατο σαν τα Σ-Vista).
 
Οσοι θελουν 7αρια...

b67.gif
 
Αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια η ms με την δημιουργία εναλλάξ καλών και ..."μέτριων" λειτουργικών (xp-vista-7-8) μου δίνει ελπίδα ότι θα βγάλουν κάτι καλό! Μέχρι τότε απλά μένω στα αγαπημένα 7άρια! Τα 8αρια δεν με άγγιξαν οπότε θα το προσπεράσω
 
spyros_s είπε:
Αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια η ms με την δημιουργία εναλλάξ καλών και ..."μέτριων" λειτουργικών (xp-vista-7-8) μου δίνει ελπίδα ότι θα βγάλουν κάτι καλό! Μέχρι τότε απλά μένω στα αγαπημένα 7άρια! Τα 8αρια δεν με άγγιξαν οπότε θα το προσπεράσω
+1000:thumbup:
 
Bασικα δεν υπαρχουν καλα και κακα λειτουργικα, ολα εχουν καποια θεματα και προβληματακια.

Εαν μαθεις να ζεις με αυτα και δεν σε ενοχλουν, ολα μια συνηθεια ειναι, ειτε εχεις XP-vista-7-8. Εγω πηρα το λαπτοπ με vista, και με δυνατοτητα απο το συμβολαιο να βαλω 7, ξεκινησα να το λειτουργω με vista, και για 3 χρονια δεν ειχα προβλημα. Μετα εβαλα 7 γιατι εφαγε ενα κολλημα ο σκληρος, ολα οκ και παλι με τα 7.

Η αναβαθμιση ειναι κατι ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ, δεν νομιζω οτι εαν εχεις π.χ. 7 και βαλεις 8 θα δεις τεραστεια διαφορα.
 
Μετά από 2 μήνες στα Windows 8.1 μπορώ να πω το εξής. Αν βάλεις κάποιο Start menu replacement τα windows 8 είναι πολύ καλό λειτουργικό. Μου άρεσε επίσης πολύ το windows store. Βέβαια το μόνο αντίστοιχο λογισμικό που έχω χρησιμοποιήσει είναι το ubuntu software center οπότε μάλλον ο ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά έχουν κάνει ένα σημαντικό λάθος στο MetroUI. Δεν αναγνωρίζει την συσκευή στην οποία βρίσκεται. Κοινώς θα έπρεπε να σκρολάρει προς τα κάτω όταν βρίσκεται σε PC.
 
Εντάξει πέρα από το interface, τα γούστα και τις συνήθειες των user, σημαντικό κριτήριο είναι και το performance! Από την προσωπική μου χρήση,διαπίστωσα πως όντως τα 8άρια πρέπει να κάθονται πιο "ελαφριά" στο "στομάχι" του pc μας :D
 
Παντος εμενα μεχρι στιγμής δεν μου αρέσουν. Γενικά κάνω τα πάντα πιο αργά απο οτι στα 7.

Μονο σε ταμπλετ φαντάζομαι οτι θα χρησιμεύουν
 
Χτες παρελαβα το καινουργιο φορητο. Μιας και ηταν αναγκαστικα 8.1 το πηρα με touch οθονη.

Τα πραγματα που με προβληματισαν μεχρι στιγμης ηταν τα εξης

α)Δεν μπορεις ευκολα να ανοιξεις δευτερο instance καποιου προγραμματος. Λυνεται με επιλογη της εφαρμογης με το μεσαιο κουμπι του ποντικιου (με touch δεν εχω βρει τροπο)

β)Τη θολουρα που παρουσιαζουν πολλες εφαρμογες σε οθονες με υψηλα DPI. Ευτυχως και αυτο λυνεται. Δεξι κλικ->Properties->Compatibility και τσεκαρισμα Disable Display Scaling on High DPI Settings
 
Aν χρησιμοποιεις το metro χαρα στο κουραγιο σου!Εγω κατ'ευθειαν iobit start menu και...αντε γεια metro!!!
 
Το φορητο το χρησιμοποιω για τη δουλεια μου.

Με φορτωμενα τα development tools που χρησιμοποιω και χωρις SSD, μπουταρει σε 30 δευτερολεπτα (περιλμβανομενου και του χρονου που κανω να εισαγω το password!)

Ισως το Metro ιδιαιτερα για development φανταζει κουραστικο αλλα εκατσα και το οργανωσα οπως με βολευε και δεν σκεφτομαι πλεον να βαλω start menu replacement. Ισως χωρις touch να μην ειχα την ιδια γνωμη. Εχει και καμποσα βολικα tiles (to do, msn money, alarms, calendar, email κτλ) που feed-αρονται και δινουν με μια ματια πληροφοριες.

Μου αρεσε και ηα αναβαθμιση των κλασικων παιχνιδιων mahjong, minesweeper κτλ που ειναι δωρεαν στο Windows store.

Ολα ειναι πολυ σβελτα και δεν εχω βρει προβληματα συμβατοτητας.
 
Συμφωνώ με Πάνο, όσον αφορά το MetroUI. Πρόσφατα έκανα ένα project που περιλάμβανε ένα ειδικό μηχάνημα που στέλνει σειριακά δεδομένα σε pc να δουλέψει σε αυτό: http://www.engadget.com/products/asus/transformer/book/t100/ είχα τη χαρά να περάσω αρκετές ώρες μαζί του!

Άπαξ και φτιάξεις το metroui όπως το θες (π.χ. εγώ έβαλα tiles για gmail, contacts, google calendar), τότε δεν υπολείπεται σε τίποτα από τα 7άρια, αν και ομολογουμένως, μου ψιλοέσπασε τα νεύρα το θέμα με το charm (άλλες ρυθμίσεις από devices και software βρίσκονται στο charm & άλλες χαμένες αλλού!....).

Παρ' όλα αυτά, ο μόνος λόγος που χρησιμοποίησα τα 8άρια, ήταν γιατί για να γράψεις εφαρμογές compatible με windows phone, έπρεπε να έχεις το store. Δε μου έκανε κλικ να μείνω σε αυτά...
 
Πίσω
Μπλουζα