Άλμπουμ PANINI

Μπράβο...Ήθελα να δω αν θυμηθείτε τον Ζίγκμουντ Κούκλα, που αν εγώ έχω ακούσει καλά, έχασε το πόδι του ταλαιπωρούμενος από ζάχαρο, αλλά το μεταφέρω με επιφύλαξη.

Τέλος πάντων. Τώρα κάτι πιο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει στις παραπάνω φωτογραφίες :

Ποιό ήταν το πρώτο ελληνικό όνομα που πρωτοφιγουράρισε σε Μουντιαλικό άλμπουμ Πανίνι, και πότε; Για να σας βοηθήσω, φυσικά δεν αφορά τη δική μας Εθνική ομάδα, δηλαδή μιλάμε για πίσω από το 1994.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάλλον στον μακαρίτη τον Περσίδη αναφέρεσαι. Ήτανε με την Εθνική Αυστρίας στο άλμπουμ του '78 εν όψει Αργεντινής με το όνομα Πίτερ, ενώ εδώ τον ξέραμε Δημήτρη. Ήτανε στην αποστολή της Αυστρίας (προπονητής ο επίσης μακαρίτης Χέλμουτ Σενέκοβιτς που δούλεψε σε ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και ΑΕΚ από το 1980 ως το 1984), αλλά δεν έπαιξε καθόλου.

Σπουδαίος αμυντικός χαφ, "σκυλί" μέσα στο γήπεδο και πάντα μιλούσε για την Ελλάδα. Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό από το 1971 ως το 1975, στην πραγματικά μεγάλη ομάδα του Γουλανδρή -ίσως την καλύτερη που φάνηκε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα μαζί με την ΑΕΚ του Μπάρλου (1974-1979) και τον ΠΑΟΚ της πενταετίας 1972-1977. Λένε για την ΑΕΚ της τριετίας 1991-94, αλλά δεν ήταν ανώτερη καμιάς από τις προαναφερθείσες -πάντα κατά τη γνώμη μου...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φυσικά σε αυτόν, συγχαρητήρια. Μακαρίτης; Είδα κάτι πρόσφατες φωτογραφίες του αλλά δεν το πρόσεξα.

Από εκείνο το άλμπουμ, του 78, γνωρίσαμε επίσης, μεταξύ άλλων, με αυτή την εμβληματική φάτσα, τον Άνχελ Ιορντανέσκου, μετέπειτα παίκτη και Ομοσπονδιακό Τεχνικό στην Ελλάδα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι, έχει πεθάνει εδώ και κάμποσα χρόνια ο Περσίδης -νομίζω το 2007-, όπως και άλλοι συμπαίκτες του εκείνη την εποχή στον Ολυμπιακό (Δαβουρλής, Συνετόπουλος, Βασιλόπουλος, Κρητικόπουλος, Γκλέζος, Κυράστας)...Εκτός του Ιορντανέσκου, πρωτογνωρίσαμε και τον Λαντισλάου Μπόλονι που ήτανε προπονητής στον ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια...
 
Και κάτι ακόμα δυσκολάκι : ποιόν παίχτη από το πρώτο-πρώτο μουντιαλικό άλμπουμ Πανίνι (Mexico 70), καμαρώσαμε, και με διακρίσεις μάλιστα, στην Ελλάδα, ως παίκτη και προπονητή;
 
Ως παίκτης ο Μπόνεφ "πέρασε και δεν ακούμπησε" στην ΑΕΚ του 81-82, αφού και μεγάλος σε ηλικία ήταν, αλλά και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών. Ως προπονητής, πήρε ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟ το 89-90 αναλαμβάνοντας την ομάδα μετά τις πρώτες αγωνιστικές στη θέση του Μπένγκτσον. Ο Σουμ που υπάρχει στο ίδιο άλμπουμ έκανε νταμπλ με τον ΠΑΟ το 2003-04, ενώ υπάρχει και ο Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ που λόγω σοβαρού τραυματισμού εγκατέλειψε νωρίς την ενεργό δράση και κάθισε στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 75-76 και για λίγο στη Βέροια -αν δε με απατά η μνήμη μου- την περίοδο 77-78.
 
Τον Κρίστο Μπόνεφ εννοούσα, ο οποίος ανέλαβε επίσης στην Ελλάδα Λάρισα και Ιωνικό, ενώ πηγαίνοντας στην Κύπρο πήρε και τίτλους με τον ΑΠΟΕΛ. Σημαντικοί Επίσης και οι άλλοι δύο που αναφέρθηκαν, στους οποίους δεν πήγε το μυαλό μου.
 
Στο φετινό άλμπουμ του μουντιάλ, ένα χαρτάκι μου ξέφυγε και το κόλλησα στραβά. Το χαρτάκι αυτό ήταν το σήμα της ομοσπονδίας της Κοστα Ρίκας... Ήταν ένας οιωνός. Χτες πριν το ματς κόλλησα και το χαρτάκι με την ενδεκάδα της Κοστα-Ρίκας, και αυτό ψιλοστραβά, αλλά είχα αγχωθεί με το ματς για αυτό κόλλησε κι αυτό στραβά. Αλλά από τα 600 τόσα χαρτάκια αυτό που κόλλησα στραβά έπρεπε αυτό να είναι της Κοστα Ρίκας; Τί σύμπτωση και αυτή! Και όπως μου είπε και ένας φίλος μου εχθες που του το είπα: "ώστε εσύ φταις για όλα!" :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και μιας κι αρχίσαμε τα κουϊζάκια που μ' αρέσουν, ένα εύκολο από μένα: Ποιος είναι χρονικά ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Μουντιάλ ενώ ανήκε σε ελληνική ομάδα; Μάλιστα, ο ίδιος είναι και ο πρώτος που σκόραρε. Για να το κάνω ακόμα πιο εύκολο, στο ίδιο Μουντιάλ έπαιξε κι άλλος ένας ποδοσφαιριστής που εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στη χώρα μας. Άντε, τι κάνει νιάου-νιάου...
 
Φαίνεται εύκολο, αλλά δεν το έχω. Εννοείς παίκτης που έβαλε εναρκτήριο γκολ σε Μουντιάλ;
 
O πρώτος ποτέ καταγεγραμμένος παίκτης με ελληνικό σύλλογο στη λεζάντα του μοιάζει να είναι ο Ούγγρος Μάρτον Εστερχάζι, στο Άλμπουμ Μέξικο 86. Αυτός θα σκόραρε (αν σκόραρε) στο δεύτερο παιχνίδι της Ουγγαρίας, 6.6 με Καναδά 2-0, τη στιγμή που το Μουντιάλ είχε αρχίσει από 29.5 Άρα μάλλον σκόρερ του πρώτου γκολ της Ουγγαρίας.

Κι αφού είναι έτσι, στο Άλμπουμ του 86, δεύτερος αγωνιζόμενος στην Ελλάδα είναι ο Ουρουγουανός Χόρχε Μπάριος, του Ολυμπιακού.
 
Πολύ σωστά. Για την ιστορία, ο Εστερχάζι σκόραρε εναντίον του Καναδά μόλις στο δεύτερο λεπτό και το τελικό 2-0 έκανε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λάγιος Ντέταρι στο 75`. Στο ίδιο ματς, με την Ουγγαρία αγωνιζόταν ο Γιόζεφ Κάρντος που την περίοδο 88-89 έπαιξε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και με τον Καναδά ο Ιγκόρ Βράμπλιτς, ο απίθανος "ξυλοκόπος" που επέλεξε ο Παναγούλιας στον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του ΄86 ως αντικαταστάτη του μέγιστου Μίλος Σέστιτς...

Όσο για τον Μπάριος, ήταν αρχηγός της Εθνικής Ουρουγουάης κι έπαιξε δυο μέρες αργότερα από τον Εστερχάζι ως παίκτης ελληνικής ομάδας (4.6 έναντι 2.6 του Μαγυάρου, που έλεγε κι ο μέγας Διακογιάννης...).

Να μπούμε λίγο στα πιο δύσκολα: Σε κάποιο Μουντιάλ, μιαν ομάδα είχε δύο αναπληρωματικούς τερματοφύλακες -δεν παίξανε καθόλου- που αργότερα ήλθανε στην Ελλάδα και αγωνίστηκαν ο ένας στον Ολυμπιακό και ο άλλος στον Παναθηναϊκό. Ψάχνουμε το Μουντιάλ, την ομάδα και τα ονόματα των παικτών...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υποτίθεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν όμως και οι δύο μέσα στα άλμπουμ. Ρισκάρω από το άλμπουμ του Μέξικο 86, λέγοντας ότι δεύτερος της Πολωνίας ήταν ο Καζιμιέρσκι, θεωρώντας ότι τρίτος (και μη απεικονιζόμενος) θα ήταν ο Βάντσικ, με βάση τις ομάδες που λές !

Αν είναι σωστό, πάμε λίγο πιο βαθιά : σε ποιό άλμπουμ βλέπουμε ταυτόχρονα τα εξής :

- σε πασίγνωστη εθνική ομάδα, τρεις βασικούς και πασίγνωστους παίκτες της να έχουν γενέθλια σε τρεις συνεχόμενες μέρες του χρόνου (όχι της ίδιας χρονολογίας);

- σε άλλη εθνική ομάδα, τρεις βασικούς παίχτες να έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία, και μάλιστα οι δύο από αυτούς να είναι γεννημένοι την ίδια ημερομηνία της ίδιας χρονιάς, να είναι δηλαδή εντελώς συνομήλικοι;

Και σε ποιό άλλο άλμπουμ βλέπουμε, μια συγκεκριμένη ημερομηνία να έχουν τρεις τερματοφύλακες διαφορετικών ομάδων γενέθλια; Για να βοηθήσω, αυτό το Άλμπουμ δεν είναι και τόσο παλιό, και υπάρχει άλλη μια ημερομηνία, του ίδιου μήνα, όπου ένα άλλο ζευγάρι τερματοφυλάκων διαφορετικών ομάδων έχουν γενέθλια !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να βοηθήσω, στο κουίζ από το πρώτο άλμπουμ έχουμε να κάνουμε με "παλαιότερες εκδόσεις" χωρών...
 
Λοιπόν, νομίζω ότι κάτι βρήκα: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, ανακάλυψα στο ESPANA 82 τους Κ.Χ. Φέρστερ, Μάγκατ και Χ. Μίλερ που έχουνε γεννηθεί 25, 26 και 27 Ιουλίου.

Στο ίδιο άλμπουμ, οι μόνοι που βλέπω με κοινή ημερομηνία και χρονολογία γέννησης είναι οι δίδυμοι αδελφοί Ζλάτκο και Ζόραν Βούγιοβιτς, αλλά δεν υπάρχει άλλος Γιουγκοσλάβος με τη δική τους ημερομηνία...Από μια ματιά όλα αυτά...
 
Σωστά, πρώτον, τρίτος δεν υπάρχει, από δικό μου λάθος, και για τους δύο αδερφούς φυσικά δε θα έγραφα ότι ήταν...αδερφοί ! Τους "τσιμπησα" προχτές που θέλησα να καμαρώσω τον Χαλίλχοτζιτς στα νιάτα του !

Για το άλλο, επειδή είναι πιο δύσκολο, πάμε στο Άλμπουμ του 2002. Εκεί, στις 2.8 βρίσκουμε γεννημένους τους τερματοφύλακες Αλ-Ντεαγί της Σαουδικής Αραβίας, Σογκαχάτα της Ιαπωνίας και Ταβαρέλλι της Παραγουάης. Ο έτερος Ιάπωνας τερματοφύλακας, ο Καβαγκούτσι, είναι γεννημένος στις 15.8, μαζί με τον Τυνήσιο Ελ Ουαέρ, στην τελευταία σελίδα.
 
Δεν ξερω αν εχουν κυκλοφορησει ποτε στη Ελλαδα τα παρακατω,

αλλα μιας και βρηκα τις φωτο....κριμα ηταν να πανε χαμενες. :)

Robin Hood 1983

attachment.php


Gi Joe 1987

attachment.php


πηγη και των 2 φωτο ebay
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι όμορφο αυτό με τον Ρομπέν των Δασών!
 
Πίσω
Μπλουζα