Αγκάθα Κρίστι: Η Γυναίκα - Φαινόμενο [Agatha Christie]

Προφίλ δολοφόνων στην Άγκαθα Κρίστι:

Ας δούμε μερικά παραδείγματα, χωρίς να αποκαλύψω όμως σε ποιό βιβλίο ανήκει το καθένα, για να μην κάνουμε σπόιλερ σε κανέναν.

Γενικά οι δολοφόνοι στα βιβλία της Κρίστι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στους φυσιολογικούς και στους ψυχολογικά άρρωστους (αν και αυτά τα δύο μερικές φορές δεν είναι απόλυτα εμφανή, ούτε καν στην πραγματική ζωή.) Οι φυσιολογικοί δολοφόνοι είναι συνήθως άνθρωποι πρακτικοί, συμφεροντολόγοι, ψυχροί και φιλοχρήματοι, που για το προσωπικό τους συμφέρον δεν διστάζουν να κάνουν το οτιδήποτε. Παντρεύονται και χωρίζουν, αλλάζουν ταυτότητα, στήνουν παγίδες, και γενικά είναι ικανοί να σκοτώσουν οποιονδήποτε για τα πλούτη ή γενικά για την εκπλήρωση κάποιων επιθυμιών τους.

Αυτοί όμως που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι ψυχολογικά άρρωστοι δολοφόνοι. Και σε αυτούς μπορεί να παίξει ρόλο κάτι πρακτικό όπως το χρήμα, αλλά κυρίως υπάρχει μία βαθύτερη ψυχολογική αιτία που κρύβεται πίσω από τις πράξεις τους.

1 Ψυχοπαθείς δολοφόνοι: Τους ψυχοπαθείς δολοφόνους δεν τους αγγίζει το συναίσθημα και αδυνατούν να λυπηθούν ή να νιώσουν το οτιδήποτε για τα θύματά τους. Σημασία γι'αυτούς έχει το αν θέλουν κάτι, και αν το θέλουν, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα που λέμε και είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να το αποκτήσουν. Στα βιβλία της βλέπουμε αρκετούς τέτοιους, και από τα δύο φύλα και κάθε ηλικίας επίσης, μέχρι και μικρά παιδιά.

2 Διαταραγμένοι δολοφόνοι με δίψα για εκδίκηση: Άλλη μία κατηγορία που βλέπουμε στα έργα της, είναι δολοφόνοι που σε κάποια φάση της ζωής τους συνέβη κάτι που τους έκανε να περάσουν τα όρια από το φυσιολογικό στην τρέλα, και με βάση αυτό προσπαθούν να τιμωρήσουν με τον τρόπο τους κάποιους που πιστεύουν ότι ευθύνονται για την ατυχία τους ή να κάνουν γενικά πράγματα που τους βοηθούν να εκτονώσουν όλη την κακία και την πίκρα που έχουν μαζέψει μέσα τους.

3 Πιθανώς διαταραγμένοι δολοφόνοι-ηθικοί αυτουργοί: Μία πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία που δεν συναντάται συχνά, για την ακρίβεια προσωπικά τη θυμάμαι μόνο μία φορά, είναι αυτή των ηθικών αυτουργών. Άνθρωποι με κάποιο είδος περίεργης διαστροφής που τους οδηγεί στο να χαίρονται με τη δυστυχία των άλλων, τις έριδες και τις ταραχές. Δεν έχουν διαπράξει ουσιαστικά οι ίδιοι κανένα έγκλημα, αλλά έχουν υπάρξει ηθικοί αυτουργοί, καθώς έκαναν όλη την προετοιμασία έτσι ώστε να διαπαραχθεί ένα έγκλημα από άλλους, π.χ έβαζαν λόγια, έλεγαν ψέματα, υπενθύμιζαν δυσάρεστα πράγματα χτυπώντας τον καθένα εκεί που πονάει, και παίζοντας με τα αδύναμα σημεία των άλλων. Πολύ επικίνδυνη κατηγορία, και φυσικά πολύ δύσκολο εως και ακατόρθωτο να τους σταματήσει κανείς ή να τιμωρηθούν, αφού δεν τους πιάνει εύκολα ο νόμος.

4 Ψυχωτικοί δολοφόνοι: Χαρακτήρες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για ανάλυση, αυτοί οι δολοφόνοι ζουν σε ένα δικό τους κόσμο με τις δικές τους αρχές και αξίες. Ασφαλώς είναι άκρως επικίνδυνοι, αφού δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν το οτιδήποτε, αν έτσι τους υπαγορεύσουν αυτές οι αξίες, και νιώσουν ότι κάνουν το σωστό. Χαρακτηριστική η περίπτωση δολοφόνου που αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνος για να αποδώσει δικαιοσύνη, και αντλεί ικανοποίηση από την αίσθηση της εξουσίας του να υποδείξει τι είναι σωστό και τι λάθος, και να αποφασίσει, σαν κάποια θεϊκή μορφή, την τιμωρία άλλων ανθρώπων και τη μοίρα τους.

Πείτε κι εσείς αν έχετε ανακαλύψει κι άλλα προφίλ.
 
Ενος τυπου δολοφονου ειναι αυτος που προσεξα σε ενα επεισοδιο της μις μαρπλ αυτο το σαββατο που για κανεναν λογο δεν θα καταλαβει κανεις γιατι διαπραττει δυο φονους! Αναφερομαι στο επεισοδιο οπου μια κοπελα 21 κορη διπλωματη που ζει στις ινδιες ερχεται στην αγγλια και θυμαται πως στο σπιτι τους εχει στραγγαλιστει μια γυναικα .Πολυ καλη αναλυση περλα
 
Constantia76 είπε:
Καλημέρα σας,προς το παρών δε θα βγουν τα διηγήματα της Αγκαθα Κρίστι σ' έναν τόμο. Εχουν κυκλοφορήσει

Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό τόμος 1 και 2.



Τα τελευταία νέα από τις εκδόσεις Λυχνάρι για βιβλία της Άγκαθα Κρίστι
πολύ καλή δουλειά!

:) Πράγματι, οι δύο τομοι με τα διηγηματα του πουαρώ, εχουν αρκετα.

Πάντως, το πρόβλημα πολένσα και ο αρλεκίνος περιέχονται στο κίτρινες ίριδες.
 
Ξεκίνησα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα του πολυαγαπημένου μου, Ηρακλή Πουαρώ της Άγκαθα Κρίστι, ...που όμως δεν είναι Άγκαθα Κρίστι! Ο λόγος για το "Έγκλημα με Υπογραφή" (ή αλλιώς αγγλιστί "the monogram murders"). Για πρώτη φορά μετά το θάνατο της Κρίστι, οι διαχειριστές της διαθήκης της έδωσαν άδεια να δημοσιευτεί ένα διήγημα με τον φανταστικό Ηρακλή Πουαρώ, όπου ο συγγραφέας είναι κάποιος άλλος (η Sophie Hannah συγκεκριμένα).

Το βιβλίο φαίνεται promising, αλλά κάτι ότι λείπει ο Capt. Hastings, κάτι ότι ξεκινάει περίεργα το βιβλίο, κάτι ότι ο Πουαρώ παρουσιάζεται πολύ "ανθρώπινος" (εξωτερικεύει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του μ' έναν περίεργο τρόπο), σε αποσυντονίζει λιγάκι... Περισσότερα μόλις το διαβάσω - τώρα είμαι στο 3ο κεφάλαιο!
 
Δωσε πληροφοριες να δουμε τι λεει! Αγκαθα που δεν ειναι αγκαθα!
 
D@redevil είπε:
Ξεκίνησα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα του πολυαγαπημένου μου, Ηρακλή Πουαρώ της Άγκαθα Κρίστι, ...που όμως δεν είναι Άγκαθα Κρίστι! Ο λόγος για το "Έγκλημα με Υπογραφή" (ή αλλιώς αγγλιστί "the monogram murders"). Για πρώτη φορά μετά το θάνατο της Κρίστι, οι διαχειριστές της διαθήκης της έδωσαν άδεια να δημοσιευτεί ένα διήγημα με τον φανταστικό Ηρακλή Πουαρώ, όπου ο συγγραφέας είναι κάποιος άλλος (η Sophie Hannah συγκεκριμένα).
Το βιβλίο φαίνεται promising, αλλά κάτι ότι λείπει ο Capt. Hastings, κάτι ότι ξεκινάει περίεργα το βιβλίο, κάτι ότι ο Πουαρώ παρουσιάζεται πολύ "ανθρώπινος" (εξωτερικεύει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του μ' έναν περίεργο τρόπο), σε αποσυντονίζει λιγάκι... Περισσότερα μόλις το διαβάσω - τώρα είμαι στο 3ο κεφάλαιο!
Ο Χάστινγκς λείπει από αρκετά αυθεντικά μυθιστορήματα αλλά αυτό που με κάνει να μην θέλω να διαβάσω το συγκεκριμένο είναι το ότι δεν είναι της Αγκάθα Κρίστι. Ακόμα και κακά βιβλία του Πουαρώ με την Κρίστι είναι της αυθεντικής δημιουργού. Αυτό εδώ νομίζω ότι χάνει εξαρχής γιατί είναι άλλης συγγραφέα.
 
Θορ ας μην ειμαστε αρνητικοι μπορει να μας εκπληξει ευχαριστα ποτε δεν ξερεις! Θα μας δωσει η μαριαννα μια πρωτη γευση!
 
Συμφωνώ με τον Thor. Ακόμα και πολύ καλό να είναι, δεν έχω ούτε καν την παραμικρή περιέργεια να διαβάσω έναν πολυαγαπημένο μου χαρακτήρα όπως ο Πουαρό από άλλους συγγραφείς. Από την Άγκαθα θα διαβάσω ακόμα και τα πιο αδύναμα έργα με τον Πουαρό ακριβώς γιατί είναι η Άγκαθα, χαρακτήρες βιβλίων που άφησαν εποχή για μένα ανήκουν στο δημιουργό που τους οραματίστηκε και μόνο και δεν πρέπει κανείς να τους αγγίζει. Ας φτιάξουν δικό τους τόσο πετυχημένο αν έχουν την ικανότητα, αλλά όχι να παίρνουν έτοιμο και να μας το ξανασερβίρουν.
 
Αν το στυλ θυμίζει Άγκαθα Κρίστι τότε πρόκειται για απομίμηση. Αν όχι, τότε είναι ένας διαφορετικός ήρωας που έχει απλώς το ίδιο όνομα. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται καθαρά για εμπορική εκμετάλλευση ανεξάρτητα από το ταλέντο του συγγραφέα και το πόσο καλό είναι το βιβλίο, και γι' αυτό είμαι αρνητικά προδιατεθειμένος
 
Πριν μερικά χρόνια διάβασα το Ο οίκος του μεταξιού από τον Άντονι Χόροβιτς με τον Σέρλοκ Χολμς. Ενδιαφέρον μυθιστόρημα, με αρκετούς από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του Σέρλοκ Χολμς (από τον Χολμς και του Γουάτσον φυσικά ως τον Μοριάρτι, τον Λεστράντ). Όμως αν και το μυθιστόρημα θα ήταν εμφανέστατα ένα βιβλίο του 2010 που διαδραματίζεται στα 1890 ενώ οι αυθεντικός Σέρλοκ Χολμς ήταν βιβλία του 1890 που διαδραματιζόταν το 1890. Το θέμα (παιδεραστία) αλλά και ο τρόπος που περιγράφεται η ιστορία διαφέρει πολύ από το στιλ του Α.Κ. Ντόιλ
 
Επειδη ψαχνω αγκαθα και δε βρισκω εγω μπορει και να το αγορασω ! Εστω και αν ειναι μαιμου τι να γινει
 
Σαν αστυνομικό μυθιστόρημα έχει πολλά θετικά στοιχεία και σαν αστυνομικό μυθιστόρημα με δανεικό πρωταγωνιστή είναι πιστό στην αρχική ατμόσφαιρα, κλίμα, νοοτροπία, χαρακτήρα, πλοκή. Εκτενέστερα η άποψή μου εδώ: https://www.captainbook.gr/shop/?main_page=wordpress&p=10118 Δεύτερο βιβλίο θα βγει τον Σεπτέμβρη του 2016. http://www.sophiehannah.com/
 
Είδα την αυλαία στην τιβι το κυκνειο ασμα του Πουαρό και ήταν εξαιρετικό! Πολυ καλό δεν το περιμενα! Τωρα βαζει μερντοχ; το βλέπει κανεις; ειναι χρονολογικα συγχρονος του πουαρο
 
Διαβαζω αυτον τον καιρο το βιβλιο της Αγκαθας " η σοφιτα με τις αραχνες"το οποιο εχει και ελληνικο ενδιαφερον καθως ο πρωταγωνιστης ειναι Ελληνας, επιχειρηματιας από την Σμυρνη  αλλυσιδας εστιατοριων αυτος δηλ. ο οποιος δολοφονειται με δηλητηριο ( εσερινη που καποιος την βαζει κρυφα στις ενεσεις ινσουλινης που λαμβανει ο παμπλουτος ηλικιωμενος)/ ειναι το αγαπημενο της Αγκάθας απο οτι διαβασα στον πρόλογο και αναρωτιέμαι το γιατι, ειμαι περιπου στην μεση αλλα εχω διαβάσει και πολύ καλυτερα της, πχ." η υπογραφη του δολοφονου" ( οπου βρηκα και ποιος εκανε τα εγκληματα και προκαλουσε τον Πουαρο με τα γραμματα!) Με κέρδσε από την πρώτη στιγμή λόγω του ευρηματικου  θεματος ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑ σε δυο μέρες. Κάτι άλλο που παρατηρω ειναι πως όλα της αγκάθας ειναι καλά βρε παιδι μου, μέτριο δεν εχω διαβασει ακόμα κανένα και έχω μέλλον ...
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειδα σε ταινία ή δεύτερη ταινία Αγκαθας Κριστις που βλέπω μετά τους 10 μικρούς νέγρους ( δεν μιλάμε για τις σειρές)τον μάρτυρα κατηγοριας, δεν περίμενα καθόλου το τέλος, ούτε καν θα μπορούσα να το φανταστώ και να το πλησίασω . Εξαιρετικό , συμπαθησα παρά πολύ τον χαρακτήρα του Σερ Γουινφρεντ, δίκαιος σε όλα του  και ανατρεπτικός ως συνηγορος" ή δικαιοσύνη μπορεί να μπαλατσαρει δεξια και αριστερα καμιά φορά αλλά έρχεται ή ώρα που θα έρθει σε τελεια ισορροπία" και έχει απόλυτο δίκαιο , τελικά κάπως έτσι θα επέλθει και ή δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή.
 
Έχουν βγει δύο νέα βιβλία με ανέκδοτες ιστορίες της Αγκαθας! Αύριο θα τα χω και θα σας ενημερωσω ποια είναι ! Τουλαχιστον αυτό μου είπε ο βιβλιοπώλης μου αλλά αύριο θα το τσεκαρω πλήρως και θα έχω τίτλους. Μπαμπι ανέκδοτα έργα της Αγκαθας αυθεντικά το καλύτερο δώρο για την γιορτή σου αύριο. Το ένα το βρήκα "όσο διαρκεί το φως" 9 μικρά διηγήματα της Αγκαθας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυριο που ελπιζω να εχεις νεωτερα, θα μου κανεις ενα πολυ ωραιο δωρο αν μου πεις τιτλους. :)
 
Μπραβο, βρε Αριαδνη! Φανταστικα νεα! Τα σπανια διηγηματα της Αγκαθα.
 
Αύριο θα χω και τον δεύτερο τίτλο ! Να δούμε τι άλλο έχουν βγάλει.
 
Πίσω
Μπλουζα