Αγαπητέ αντμινοσυμφορουμίτη Wally,
- Αν το παρόν site δεν εισπράττει ποσά με κανένα τρόπο από τις συναλλαγές ή για τις υπηρεσίες του, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα «εταιρείας». Εταιρεία να κάνει τί, φιγούρα;
- Το αγγελιόσημο αφορά τις διαφημίσεις και το πληρώνει ο διαφημιζόμενος, καμία σχέση με τις δωρεάν μικρές αγγελίες... (γνωστή επιχείρηση έχει εφημερίδα/σάιτ χρόνια τώρα που βάζει δωρεάν αγγελίες αγοραπωλησιών για ιδιώτες, δεν αναρωτηθήκατε γιατί δεν έχει χρέωση και δε δημοσιοποιεί τα πλήρη στοιχεία των καταχωρητών).
- Η «έγγραφη αναφορά» αγγίζει τα όρια του παραλόγου ως φράση και μόνο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα πουθενά.
- Η «αποκάλυψη όλων των στοιχείων» για δικαιοπραξία μεταξύ ιδιωτών δε ξέρω πώς ήρθε ως συμπέρασμα. Δηλαδή αν εγώ πουλήσω το αυτοκίνητό μου σε σένα, πρέπει να δημοσιοποιήσουμε κάπου τα στοιχεία μας να τα βλέπουν και οι υπόλοιποι... (να μου πέσουν τώρα ή μετά τα μαλλιά)
Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για μεταβίβαση από ιδιώτη > ιδιώτη μεταχειρισμένων κινητών πραγμάτων (με τίμημα ή χωρίς) που έχουν αποκτηθεί νόμιμα, εφόσον αυτό δε γίνεται με σκοπό το κέρδος και κατ'εξακολούθηση. Για να προτρέξω, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «νούμερο» που να το ορίζει αυτό, είναι απλά όπως το γράφω. Αυτό θα το είχατε λύσει ως απορία κοιτώντας τη νομοθεσία περί υποχρέωσης απόδοσης ΦΠΑ
http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/5
Για να βοηθήσω να μη ψαχνετε, υποχρέωση ΦΠΑ (άρα εταιρείας κτλ) έχουν όσοι ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
«Οικονομική δραστηριότητα (...) θεωρείται οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του παραγωγού, του εμπόρου ή αυτού που παρέχει υπηρεσίες. (...)»
...δηλαδή αν δεν είσαι έμπορος (στη περίπτωσή μας, δε «παίζεις» το μεταπωλητή) και δε πληρώνεσαι για να προσφέρεις υπηρεσίες, ε, δεν υφίσταται υποχρέωση! Τόσο απλό είναι, δεν υπάρχει τίποτα «ασφυκτικό».
Για να γίνει κάποια δικαιοπραξία, στη περίπτωσή μας μεταβίβαση με τίμημα (πώληση) ή χωρίς (χάρισμα
- άρα και που έχετε τη κατηγορία «χαρίζεται» το ίδιο πράγμα, πάλι δικαιοπραξία είναι > αν φοβάστε αυτά που μου λέτε τότε γιατί δε βγάζετε και αυτή τη κατηγορία; ) που αφορά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων επί κινητών πραγμάτων μεταξύ ιδιωτών, δε χρειάζεται ούτε ο κάθε ιδιώτης να ανοίξει επαγγελματικό ΑΦΜ (στο σημείο αυτό πέσανε μερικές τρίχες), ούτε εσείς που δεν μετέχετε και δεν εισπράτετε!
Μιας κι αναφέρθηκαν μερικοί ορισμοί, ένας ακόμα σύνδεσμος για το Εμπράγματο Δίκαιο (περιέχεται στον Αστικό Κώδικα)
http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_gen/19-Dikaio-embragmato.htm
Με λίγα λόγια γι αυτό το θέμα: αν οι αγγελίες αφορούν δικαιοπραξία μεταξύ ιδιωτών (όχι επαγγελματιών), που κατέχουν νόμιμα τα αντικείμενα, βεβαίως να μην υπάρχει πρόβλημα περί πνευματικών δικαιωμάτων στη μεταπώληση και δεν μεταπωλούν με κέρδος (φανερά τουλάχιστον), τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Γι αυτό γράφω παραπάνω, πως αν μπει εγγενής περιορισμός στον αριθμό των αγγελιών και προσεχτούν 1-2 πραγματάκια (όπως ήδη έχει εφαρμοστεί κι αλλού) τότε είστε και τυπικά και ουσιαστικά ΟΚ.
Ειλικρινά μόνο αυτή την απάντηση δεν περίμενα, νόμιζα θα γραφτεί πως «κάποιος τάδε και κάποιος δείνα τα έκαναν (*) και δε πάει άλλο να σχολούμαστε με τις αγγελίες», κάτι τέτοιο είχα φανταστεί και λέω «εντάξει, μάλλον κάτι σπαστικό/περίεργο θα συνέβαινε και απηύδησαν».
Συμφορουμίτη Rygar αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα του τίτλου και όχι στο αν το φόρουμ έχει κι άλλα ωραία θέματα να ασχοληθεί κανείς, δε κατηγόρησα το φόρουμ, φυσικά κι έχει σκοπό ύπαρξης (αλλά και οι αγγελίες είναι σημαντικό κομμάτι σε όλα τα φόρουμ).
(πάρα πολύ φιλικά και με ευχάριστα συναισθήματα κάθε φορά που ανοίγω το φόρουμ τούτο)