Imgema είπε:
Εγώ πιστεύω ότι το θέμα με τα γραφικά έχει παραγίνει πλέον ενώ έχουμε φτάσει πια εδώ και καιρό στο σημείο που οι κόσμοι των videogames είναι πειστικότατοι. Τα γραφικά που βγάζουν οι τωρινές κονσόλες είναι υπέραρκετά για μένα και δεν θα με πείραζε να έμεναν έτσι και για άλλα 5 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι βελτιώνονται τα γραφικά ενώ τα gameplay, ΑΙ κλπ έχουν μείνει στάσιμα και απαρχαιωμένα. Δεν δικαιολογώ με τίποτα πως ένα από τα αγαπημένα μου genres (FPS) έχει καταντήσει να είναι πιο ρηχό από ότι ήταν το επίπεδο των games που παίζαμε στο Atari 2600. Παντού βλέπω γραφικά και κινηματογραφικά cutscenes και voice acting επιπέδου hollywood αλλά από gameplay.... αραιά και που.
Μα δεν έκρινα αυτό, δεν είπα πουθενά δώστε γραφικά αντί για ουσία. Από την άλλη είδες το MG4 με τα πολλά video και δε σου άρεσε? Γιατί τα βλέπουμε μαύρα-άσπρο μου φαίνεται.
Πολλά "video" (3D είναι) έχει και το Uncharted και? Είναι παιχνιδάρα από όποια πλευρά και να το δούμε.
Υπάρχουν παιχνίδια, μη τα ισοπεδώνουμε όλα απλά σαφώς και συμφωνώ μαζί σου είναι λιγότερα αλλά δε φταίει το ότι βελτιώθηκε η τεχνολογία, ίσως το ότι .. τα είπαμε όλα πλέον?
Γι' αυτό φωνάζω τόσο καιρό ότι το νέο αίμα των indie developers προφανώς σε άλλες πλατφόρμες είναι αυτό που δίνει ζωή αυτή τη στιγμή στην αγορά και κάποιοι έχουν μείνει στο παρελθόν.
Imgema είπε:
Οπότε πραγματικά ούτε που με νοιάζει πόσο δυνατό ή αδύναμο είναι πλέον ένα μηχάνημα. Ρωτάς αν θα ήταν καλύτερα το WiiU να είχε την δύναμη ενός PS4. Ναι αλλά:
Θα έπρεπε να σε νοιάζει γιατί η δύναμη δεν είναι μόνο για τα 3D γραφικά αλλά και για άλλα πράγματα όπως ΑΙ ή πιο σύνθετου game logic. Αλήθεια πόσοι από σας έχουν παίξει κάποιο τελευταίο civilization 5 σε PC να μου πουν στον τελευταίο αιώνα πόση ώρα επεξεργάζεται το ΑΙ τις κινήσεις των αντιπάλων? Μια σύγχρονη GPU δεν είναι μόνο για τα γραφικά αλλά και η physics engine και η OpenCL, αν δεν τα χεις τα πας όλα στην CPU και οι CPUs των κονσολών της Ν είναι χαρακτηριστικά αργές.
Imgema είπε:
Θα ήταν καταρχάς και πολύ πιο ακριβό. Δεν λέω ότι το WiiU είναι φτηνό απλά λέω φαντάσου πόσο ακριβό θα ήταν αν είχε παρόμοιο hardware επιπέδου PS4 και είχε και το pad με την οθόνη. Και πραγματικά προτιμώ το pad γιατί σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει η Nintendo με αυτό, άσχετα αν τα καταφέρει στο τέλος ή όχι. Επίσης πιστεύω ότι πουσάρουν υπερβολικά το hardware πολύ πέρα από τις προδιαγραφές κάθε εποχής. Τα PS3/360 ήταν εκτός προδιαγραφών όταν βγήκαν και αυτό σήμαινε πολλά τεχνικά προβλήματα και πολλές νεκρές κονσόλες. Επρεπε να περάσουν 4-5 χρόνια και ένα σωρό hardware revisions (με μικρότερα πιο μοντέρνα chips) για να ισορροπήσει το πράγμα κάπως. Υπάρχει λόγος που τα gaming PCs είναι στημένα σε μεγάλα κουτιά με μεγάλες ψύκτρες και ανεμιστήρες. Τουλάχιστον ξέρω ότι το Wii μου, λογικά, θα ζει ακόμα και όταν θα είναι Retro.
Μου θυμίζεις τον πατέρα μου που για 20 χρόνια δεν ήθελε να έχει τίποτα ηλεκτρικό πάνω του το αυτοκίνητο γιατί φοβόταν ότι θα χαλάσει
Μόνο το 360 είχε προβλήματα και αυτά ήταν από μια ... πάστα. Το PS3 δεν είχε σοβαρό πρόβλημα με το YL. Και μη συγκρίνεις τα PCs είναι σε άλλη κλάση, μια σύγχρονη κάρτα γραφικών σε ένα desktop PC είναι ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ πιο δυνατή από μια κονσόλα. Τώρα που το σκέφτομαι ακόμα και το laptop της δουλειάς μου είναι πιο γρήγορο από μια κονσόλα!
Το ότι η Ν υπερκοστολογεί τα μηχανήματα της δε σας ενοχλεί; Το 3DS είναι κοντά στην τιμή με το Vita από που κι ως που ρε παιδιά; Το pad του WiiU είναι παλιάς τεχνολογίας δεν έχει καν τη νοημοσύνη να δουλέψει αυτόνομο και η τιμή του συστήματος είναι στα >300. ΔΕΝ σχεδίασε επεξεργαστή, ΔΕΝ σχεδίασε GPU, δεν σχεδίασε κάνα πολύπλοκο λειτουργικό σύστημα, ΔΕΝ έχει καμιά φοβερή τεχνολογία πουθενά, γιατί θα έπρεπε να έχει αυτή τη τιμή;
Imgema είπε:
Μετά είναι και το θέμα ότι ρίχνουν πολύ βάρος οι devs στα γραφικά και τον εντυπωσιασμό και όλα τα άλλα τα αγνοούν. Αυτό που λέμε "αυτό που φαντάζονται οι devs" εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την εικόνα. Ποτέ δεν βάζουμε στο σακί το gameplay. Ε, ίσως είναι η ώρα να εξελιχθεί και αυτό. Ισως ένα "underpowered" μηχάνημα σαν το WiiU να δώσει μία ώθηση σε κάποιον developer να φτιάξει ένα παιχνίδι που να έχει ενδιαφέρον και όχι απλά γραφικά. Το Wii απέτυχε σε αυτό λόγω motion controls αλλά πιστεύω ότι το WiiU με το Pad έχει πολύ πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες και θα τα καταφέρει, τουλάχιστον σε επίπεδο first party software (μου αρκεί).
Κοίτα αν μιλάμε για παιχνίδια σε pad υπάρχουν ήδη χιλιάδες σε άλλη κονσόλα που τη παίρνεις και μαζί σου, έχει καλύτερο management, δε πληρώνει ο developer ένα νεφρό για το SDK και υπάρχει στην αγορά ήδη. Αν περιμένεις να βγάλουν κάτι ειδικά για το WiiU επειδή είναι Ν να σου πω ότι παλιά ίσως, σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα και αύριο ακόμα περισσότερο.
Ρώτησα τον Βασίλη πόσες εταιρίες επενδύουν σοβαρά αυτή τη στιγμή στη Ν και μου αράδειασε κάμποσες. Ψάξε μια-μια και δες πόσες έχουν
ψηλά στη λίστα τους τις κονσόλες της Ν. Μετά δες πριν 5 χρόνια πως ήταν τα πράγματα και σύγκρινε. Δείτε την πίτα πως είναι σήμερα που κινείται το χρήμα και η αγορά. Έχω κάνει την ερώτηση πολλές φορές εδώ μέσα ας την ξανακάνω άλλη μια φορά.
Σήμερα που όλα τα λεφτά πάνε σε 5-6 εταιρίες, με την Ν να παραπέει οικονομικά και να χάνει χρήμα στις κονσόλες της όπως έχαναν MS/SONY πριν 5 χρόνια, με τις Google/Apple που χωρίς να ασχολούνται καθόλου με το σπορ βγάζουν τα άντερα τους, με το Steam και κάθε λογής Androidoχρέπι να έρχεται σε ένα μικρό κουτάκι δίπλα στην τηλεόραση μας με μόλις 99ε ειλικρινά τι περιμένουμε να κάνουν οι developers?
Imgema είπε:
Επίσης, δεν χρειάζεσαι ντε και καλά καλύτερο hardware για να δεις πιο όμορφα games. Τεχνικώς καλύτερα γραφικά δεν σημαίνει και πιο όμορφο. To Metroid Prime 3 ήταν πολύ πιο όμορφο από το Halo 3, τουλάχιστον για μένα. To Silent Hill στο Wii ήταν πολύ πιο όμορφο από το Silent Hill στο 360 γιατί είχε καλύτερο σχεδιασμό στους χώρους. Το Shadow of Colossus χαίρομαι ακόμα και τώρα να το βλέπω ενώ το Crysis 2 ή το Farcry 2 δεν μου προκαλούν κανένα ερέθισμα ή οπτικό ενδιαφέρον απολύτως. ΟΥΑΑΟΥΥΥ τα φύλλα του δέντρου είναι σαν αληθινά!!!! Ε, και? Και έξω από το σπίτι μου τα δέντρα σαν αληθινά είναι. Το θέμα είναι, οκ, καλά τα γραφικά αλλά ακόμα καλύτερα είναι και η φαντασία ή ο σχεδιασμός. Το να κάνεις απλά copy paste την πραγματικότητα δεν είναι πάντα το καλύτερο αλλά οκ, αυτό έχει να κάνει και με το genre (πχ τα ρεαλιστικά γραφικά ανεβάζουν πολύ ένα game σαν το GTA). Τουλάχιστον όμως σε ένα WiiU ίσως αναγκαστούν να φτιάξουν κάτι ενδιαφέρον σχεδιαστικά για να εντυπωσιάσουν αντί απλά να κοτσάρουν textures 4000x4000 τα οποία είναι λες και τα πήραν από κανένα addon πακέτο με υφές του photoshop.
Τι πάει να πει tesselation, τι πάει να πει high res textures? Αν αυτό που βλέπω δεν έχει ενδιαφέρον, τι να το κάνω αν είναι τίγκα στα εφέ και τα features? Αν ήθελα απλά να δω graphic demos θα κατέβαζα κανένα από το site της Nvidia να δω, ή θα έτρεχα το 3D Mark.
Εγώ προσωπικά από PS4 και XBOX δεν περιμένω τίποτε παραπάνω από τα ίδια και τα ίδια, τα ίδια γραμμικά braindead shooters, τα ίδια γραμμικά κινηματογραφικά action games με πολλά cutscenes, voice acting από τον τάδε διάσημο, QTEs, hand holding κλπ και το ξέρω από τώρα ότι όλο το βάρος θα πέσει στα γραφικά και στο πως θα κάνουν τα παιχνίδια να μοιάζουν με ταινίες και τίποτε άλλο. Κρίμα γιατί ο λόγος που μου άρεσαν πάντα τα games ήταν ακριβώς το ότι δεν έμοιαζαν με ταινίες και σημασία είχε να μπεις εσύ ο ίδιος στον κόσμο τους και φυσικά το interactivity το οποίο όσο πάει και περιορίζεται.
I'm not interested.
Και τώρα με συγχωρήτε, έχω και ένα System Shock 2 να τελειώσω.
Η χρήση που κάνω αυτόν τον καιρό (και όχι μόνο) στο 360 είναι να παίζω arcades. Ξέρεις, αυτά τα παιχνίδια που κατεβάζεις από το online store της MS που συνήθως είναι μικρότερες παραγωγές απ' ότι τα δισκάκια.
Κάποια στιγμή δες κάποια απλά παιχνίδια όπως το Aegis Wings και πες μου αν θα μπορούσες να τα φανταστείς σε ένα Wii. Προκαταβολικά σου λέω όχι γιατί είναι HD και έχουν ένα απίστευτα fun δικτυακό gameplay που το Wii ακόμα και το U δεν ξέρουν τι είναι γιατί πολύ απλά η Ν αδυνατεί να φτιάξει ένα σοβαρό game center σαν τα live/psn.
Αυτά δεν έχουν κινηματογραφικά cutscreens και είναι άκρως εθιστικά ακόμα και σε single game, τα περισσότερα έχουν απίστευτα γραφικά που εκμεταλλεύονται το hardware για να σε βάλουν μέσα στο παιχνίδι και όχι για να "φωνάξουν". Αξίζουν τη προσοχή σας.