Γαλλοβελγικά κόμικς...

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.426
Αντιδράσεις
6.025
151993.jpg

151994.jpg

151995.jpg

151992.jpg

Μόλις μου ήρθε από Γαλλία το 10ο τεύχος της Σόφι, Ο Ρούσσος τελωνοφύλακας. Όπως βλέπουμε ο τελωνοφύλακας είναι τελείως χύμα, ακομβίωτος, ακούρευτος, χωρίς πουκάμισο και γραβάτα, και ζωγραφίζει ένα πορτραίτο της Σόφι. Είναι το κλασσικό σενάριο, αφελής τελωνοφύλακας αφήνει να του ξεφύγουν επιτήδειοι που κουβαλάνε λαθραία κλπ. Ενώ ο ταξίαρχος που του κάνει επιθεώρηση είναι απολύτως προβλεπόμενος και "by the book". Τώρα, αυτά τα κόμικ είναι υποτίθεται παιδικά ή νεανικά, αλλά ένα παιδί θα μπορέσει να καταλάβει το λεπτό χιούμορ που κρύβεται πίσω από την αντίθεση του τελείως χύμα Ρούσσου (που είναι φυσικά, κοκκινομάλης) και του τελείως προβλεπόμενου ταξίαρχου;Σημειωτέον ότι το κόμικ είναι εξαντλημένο και στα γαλλικά και αυτό που πήρα είναι μεταχειρισμένο, από το αυθεντικό τιράζ του 1974. Βλέπουμε και την πίσω σελίδα, ο κύριος με τα γυαλιά είναι ο περίφημος πατέρας Καραμαζούτ. Την πρώτη σελίδα που η Σόφι και ο πατέρας της βουτάνε σε μια λίμνη υδροηλεκτρικού εργοστασίου και στο βάθος ο εχθρός τους, ο Ζουζού. Επίσης βλέπουμε μια εσωτερική σελίδα που βλέπουμε τα διαθέσιμα κόμικς το '74, η Yoko Tsuno υπήρχε, τα στρουμφάκια φυσικά, επίσης ένα που δείχνει πολύ ωραίο και νομίζω δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το Le Scrameustache που είναι κάτι εξωγήινες ...γάτες που προσγειώνονται σε ένα χωριό και έχουν κάτι περιπέτειες με τους ντόπιους (Γάλλους, φυσικά).Just my 2 cents!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με συγχωρεις φιλε αλλα δεν καταλαβα πολλα απο το κειμενο σου :)

Εχω αναφερει στο παρελθον οτι εκτιμω πολυ τα γαλλικα κομικς. Οπως παρατηρησες για το χιουμορ τους, ειναι λεπτο και ισορροπημενο που ειναι ευχαριστο σε ολες τις ηλικιες.

Τη Σοφί την εχω ακουστα. Ειχε κυκλοφορησει στα ελληνικα απο τα Χρυσα Κομικς με τιτλο "Γρανιτα απο Μελανι". (Για να ειμαι ακριβης το ειχα δει να διαφημιζεται σε ενα οπισθοφυλλο περιοδικου αλλα δεν ξερω αν οντως κυκλοφορησε)
 
Nice! :thumbup:

Χμ... Πολλοί και διάφοροι στο οπιθόφυλλο... Γνωστοί και λιγότερο γνωστοί...

Ξεχωρίζω:

Gil Jourdan


Νατάσσα η αεροσυνοδός



Spirou



Γιόχαν και Πιρλουί
(εκεί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τα Στρουμπφς)

Οι Μπλε


Λουκυ Λούκ
(φυσικά)

Τα Στρουμφάκια

κ.α.

Έχω κι εγώ κάπου ένα Βέλγικο, αλλά δε θυμάμαι τον τίτλο του... Αν πέσει μπροστά μου, θα το φωτογραφήσω...
 
Ο Vieux Nick εχει κυκλοφορησει εδω ως 'Μαυρογένης' κατα το ονομα του εχθρου του
 
Γέλασα με το "Αυγό του Καραμαζούτ" διότι μου θύμησε τον Καραμαζώφ από το Λούφα και παραλλαγή. Με την πρώτη ματιά το σκίτσο μου θύμισε Σπιρού και Φαντάζιο. Επίσης αυτό το PAF στο 1ο σκίτσο το έχω δει σε Αστερίξ και Οβελίξ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@Rakkeesh:τι δεν κατάλαβες να στο εξηγήσω;Τη Σόφι την είχα κι εγώ, το πρώτο του μάλιστα "Το αυγό του Καραμαζούτ" (και όχι το αυτί φίλε Τζώνυ!) που ήταν ένα φουτουριστικό ιπτάμενο όχημα σε σχήμα αυγού. Δυστυχώς δώσαμε δυο σκουπιδοσακούλες με κόμικς στον μπογιατζή μας, νομίζοντας φυσικά ότι τα κόμικς "είναι για παιδιά" και ότι δεν θα τα ξαναδιαβάζαμε, μεγάλο λάθος. Στα Ελληνικά αποκλείεται να τα ξαναβρώ, κι έτσι αποφάσισα να μάθω γαλλικά και να τα παίρνω σιγά-σιγά από το γαλλικό αμαζόν.Τα κόμικς τα δώσαμε γύρω στο '87, οπότε έχω ακριβώς 30 χρόνια να πιάσω κόμικ της Σόφι στα χέρια μου, και όντως ήταν από τα Χρυσά Κόμικ, το θυμάμαι καλά!ΝΤΙΝΟ την Νατάσα την έχει το γαλλικό αμαζόν αλλά λίγα και μεταχειρισμένα, νομίζω. Ίσως δεν είναι πολύ δημοφιλή. Scrameustache έχει άφθονα και καινούργια.Rakeesh τον θυμάμαι κι εγώ τον Μαυρογένη. Δυστυχώς όλα καταλήξανε στην προαναφερομένη σακούλα. Τζώνυ λίγο πολύ όλοι οι γαλλόφωνοι κομίστες ακολουθούσαν την ίδια τεχνοτροπία. Ντίνο αυτό που λες δεν το ξέρω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Uskoke[/USER] Άντε γεια (σε μένα πάει αυτό). Του αυγό ήθελα να γράψω και σκεφτόμουν το αυτί :p . Και τα 2 ξεκινάν από "αυ" βλέπεις :D .
 
Rakeesh είπε:
Τη Σοφί την εχω ακουστα. Ειχε κυκλοφορησει στα ελληνικα απο τα Χρυσα Κομικς με τιτλο "Γρανιτα απο Μελανι". (Για να ειμαι ακριβης το ειχα δει να διαφημιζεται σε ενα οπισθοφυλλο περιοδικου αλλα δεν ξερω αν οντως κυκλοφορησε)
Η γρανίτα από μελάνι ήταν διαφορετικό κόμικ (εντός των Χρυσών Κόμικ). Στην σειρά Χρυσά κόμικ είχαν εκδοθεί οι τρεις πρώτες περιπέτειες της Σοφή με τίτλους:

1. Παράξενη εφεύρεση (Το 3ο άλμπουμ της σειράς Χρυσά Κομικς)

2. Το μαγικό κανόνι (Το 12ο της σειράς Χρυσά Κόμικς)

3. Η πόλη των θαυμάτων (Το 18ο από τα χρυσά Κομικς)

Πρόσφατα απέκτησα από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο το πρώτο τεύχος. Η σημασία της σειράς όπως έχω γράψει και αλλού είναι το ότι είναι μάλλον η πρώτη σειρά των γαλλοβελγικών κόμιξ το έτος 1965 (σίγουρα η πρώτη των εκδόσεων Dupuis) με (ανήλικη έστω) γυναίκα πρωταγωνίστρια (θα ακολουθήσουν μερικά χρόνια αργότερα η Γιόκο Τσούνο και η Νατάσα και οι δύο του 1970 με την Νατάσα να είναι η πρώτη ενήλικη γυναίκα πρωταγωνίστρια). Η ομοιότητα του σκίτσου της Σοφί με το Σπιρού και Φαντάζιο δεν είναι σύμπτωση καθώς ο Jidehem ο δημιουργός της (που πέθανε πριν από μερικές βδομάδες), υπήρξε βοηθός του Franquen, είναι δευτερεύων σχεδιαστής σε δυο από τις ιστορίες των Σπιρού και Φαντάζιο που κυκλοφόρησαν από την Μαμούθ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Από τις υπόλοιπες σειρές Ζιλ Ζουρντέν. Πάλι από τα Χρυσά Κόμιξ είχαν εκδοθεί τα 4 πρώτα τεύχη (έχω τα 2 πρώτα από αυτά) με τίτλους

1. Απίθανη συνομωσία (ΧΚ Νο 3)

2. Κλέφτες κι αστυνόμοι (ΧΚ Νο 4)

3. Το τρελό κατσαριδάκι (ΧΚ Νο 13)

4. Ο άνθρωπος αίνιγμα (ΧΚ Νο 22)

Νατάσα. Οι εκδόσεις Multiedition έχουν εκδώσει τα 3 πρώτα άλμπουμ. Το πρώτο σαν αυτόνομη σειρά (η οποία έμεινε στο πρώτο τεύχος), τα άλλα δυο στην σειρά χρυσά κόμιξ. Εγώ στην συλλογή μου έχω το πρώτο τεύχος. Οι τίτλοι ήταν

1. Νατάσα, οι περιπέτειες μιας αεροσυνοδού.

2. Η Νατάσα κι ο μαχαραγιάς (ΧΚ Νο 9)

3. Καταδίωξη-Αεροπειρατία (ΧΚ 19)

Σάμμυ. Κι εδώ στα Χρυσά κόμικς έχουμε τα 4 πρώτα άλμπουμ (από τα οποία εγώ έχω το 1ο)

1. Παιδί για όλες τις δουλειές. (ΧΚ Νο 1)

2.Το πλοίο της συμφοράς. (ΧΚ Νο 7)

3. Ο Δικτάτορας (ΧΚ Νο 15)

4. Ανάμεσα σε δύο γίγαντες (ΧΚ Νο 21)

Τα στρουμφάκια, γνωστά και μη εξαιρετέα (μπαη Peyo) είχαν εκδοθεί σε 4; (νομίζω με σκληρό εξώφυλλο) τόμους από τις εκδόσεις Χελώνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο ένας από τους τόμους αυτούς ήταν Το φλάουτο με τα 6 στρούμπφ το οποίο στην πραγματικότητα ήταν το 9ο άλμπουμ της σειράς Γιόχαν και Πιρλουί και σηματοδοτεί την πρώτη κομικιστική εμφάνιση των στρουμφ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή στις αρχές του 2000 η modern times εξέδωσε μια σειρά με τα πρώτα 10 άλμουμ των στρουμφ, από τα οποία έχω τα 4 (τα 5,6, 8, 9). Τα άλμπουμ της Modern times εκδόθηκαν με τους τίτλους:

1. Η μύγα της στρουμφοσυμφοράς

2. Ο στρουμφοκράτορας

3. Η Στρουμφίτα

4. Το στρουμφαβγό

5. Το στρουμφάκι και το κοράκι

6. Ο Στρουμφοναύτης

7. Το μαθητευόμενο στρουμφάκι

8. Στρουμφοϊστορίες

9. Ο στρουμφοπόλεμος των λέξεων

10. Οι στρουμφόσουπα.

Τους Γιόχαν και Πιρλουί που είδαν την καριέρα τους να σβήνει όσο ανέτειλε αυτή των Στρουμφ τους γνωρίσαμε μέσα από την σειρά κινουμένων σχεδίων της ΕΡΤ Ο Γιόχαν, ο Βίλυ και τα στρουμφάκια

Οι Σπιρού και Φαντάζιο ήρθαν στην Ελλάδα μέσα από μια σειρά 7 τευχών (που αποτελούνταν από τις ιστορίες που είχαν εκδοθεί σε 5 γαλλικά τεύχη) της Μαμούθ Κόμιξ με βασικό δημιουργό τον Franquin και στην συνέχεια ακολούθησε η Modern Times για να εκδώσει μια σειρά 11 τευχών. (έχω την χαρά να έχω και τα 18 αυτά τεύχη στη συλλογή μου, είχα φτιάξει μία παρουσίαση για τη σειρά αυτή όταν ήμουν πιο φρέσκος -και δραστήριος - στο φόρουμ)

Οι Τιφ και Τον εκδόθηκαν κι αυτοί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την Multiedition με 5 τεύχη συνολικά. Το πρώτο σαν ανεξάρτητη σειρά (που όπως η Νατάσα έμεινε στο 1 τεύχος) τα άλλα σαν τμήμα της σειράς Χρυσά Κόμιξ. Οι ιστορίες είναι:

1. Μεγάλη περιπέτεια

2. Αόρατος άνθρωπος (ΧΚ Νο 8)

3. Τρελή περιπέτεια (ΧΚ Νο 10)

4. Ράλι παγίδα (ΧΚ Νο 17)

5. Η βίλα με τα φαντάσματα (ΧΚ Νο 23)

κάποιες από τις ιστορίες εκδόθηκαν αργότερα σε διαφορετική μετάφραση από το περιοδικό Αστραπή με τους ήρωες να μετονομάζονται Ο Τρίχας και ο Γλόμπος

Τα Μπλε Χιτώνια πρωτοεμφανίστικαν στις Σελίδες της Αστραπής. Στα τέλη της δεκαετία του 1990 η Modern Times εξέδωσε μια σειρά υπό την ονομασία Οι Μπλε και με τα 8 πρώτα άλμπουμ τους.
 

Τα Μπλε Χιτωνια δημοσιευονταν στην Αστραπη σαν "Μπλε Πουκαμισα" :)

Καλα ρε 1@Thor[/USER] πως μαζεψες τοσα πολλα Χρυσα Κομικς; Δεν ηξερα καν οτι ειχαν κυκλοφορησει τοσα πολλα (βλεπω κατι για τευχος 23). Ηταν τευχη που απο οσο ξερω δεν κυκλοφορουσαν σταθερα και οσα εχω, τα ειχα βρει εντελως τυχαια.

Πχ ενω στο ψιλικατζιδικο της γειτονιας μου εβρισκα καθε μηνα καινουργιο τευχος Αστεριξ, μπορει σε ολη μου τη ζωη να βρηκα ενα-δυο Χρυσα Κομικς, χωρις ομως να ειχε φερει πριν, και χωρις να ξαναφερει ποτε ξανα. Τα περισσοτερα ΧΚ που εχω τα εχω βρει σκορπια σε καποιο πρακτορειο τυπου, η σε επαρχιακα περιπτερα.

Εντελως μυστηριώδης αυτη η σειρα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
8 τεύχη έχω (τα 6 πρώτα και 2 ανεξάρτητα) συνολικά έφτασαν τα 28 τεύχη (4 ανεξάρτητα και 24 σαν Χρυσά Κόμιξ). Τα βρήκα σχετικά πρόσφατα.
 
αυτό που λέει η Σόφι στην πίσω σελίδα είναι:ακολουθήστε με στις περιπέτειες μου στα πέρατα του κόσμου...με τους χαριτωμένους φίλους μου!Ο μπαμπάς μου, ο Πιπέτ, ο Στάρτερ και ο μικρός Μπερνάρ!Ζητήστε τα άλμπουμ μου στον βιβλιοπώλη σας! Λοιπόν, κι εγώ χάρη στο Ρετρομάνιαξ (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας...) ξαναβρήκα και ξαναθυμήθηκα την Σόφι, την Νατάσα και τόσα άλλα κόμικ που μου κρατούσαν συντροφιά όταν ήμουν παιδί και δεν είχαμε τίποτα άλλο! Τότε ήμουν και κάρα-νερντ (όχι πώς τώρα δεν είμαι, αλλά μάλλον είμαι μάστορας τώρα). Και αφού έχω την δυνατότητα να τα αποκτήσω στο ορίτζιναλ μέσω του γαλλικού άμαζον, όπως και άλλα που ποτέ δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, γιατί όχι;Αν δεν κάνω λάθος θυμάμαι τα δυο πρώτα τεύχη (το αυγό και το κανόνι της σιωπής όπως είναι ο γαλλικός τίτλος). Αλλά ότι θα έπαιρνα γαλλικά κόμικ στα 44 μου...δεν το περίμενα!
 
Μεγάλωσα με αυτά, (το user name μου μιλάει μόνο του!) και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τα ανακάλυψα σαν παιδί και σαν έφηβος.
 
Πέθανε κι ο Πιέρ Σερόν, που δουλειά του είχαμε δει στις σελίδες της Αστραπής. Ήταν ο δημιουργός της σειράς Αυγή και Οδυσσέας με ήρωες δυο Κενταύρους

seron_p.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα δαβασει καπου οτι ο Λελού ειχε δει μια παλια διαφημιση της Nivea, της οποιας ειχαν ξεθωριασει τα θερμα χρωματα και τα προσωπα φαινονταν μπλε! Απο αυτο σκεφτηκε να κανει μπλε εξωγηινους με αυτο το ονομα.

(καποιος που ασχολειται με φωτογραφια/τυπογραφια ας μας διαφωτισει γιατι ακριβως γινεται αυτο)

Πρεπει να το ειχαμε αναφερει και σε καποιο αλλο θρεντακι, εχει
 
Ναι!Και μάλιστα το μικρό εξωγήινο κοριτσάκι είναι ένας άγγελος των Βινεανών, ενώ το πράγμα σαν βελόνα που κρατά η κοκκινομάλλα κοπέλα είναι ένα ακτινοπίστολο, το οποίο είχε μπλοκάρει, και τώρα πυροβολεί αυτό το παράξενο ρομπότ. Γιάννη ξέρεις και ολλανδικά ή τυχαία έχεις αυτό το κόμικ;Οι τυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες αποτελούνται από πολύ-πολύ μικρές χρωματιστές κηλίδες στα συμπληρωματικά χρώματα, κίτρινο, πορφυρό, κυανό, μαύρο. Κι έτσι σχηματίζονται όλα τα χρώματα. Οι οθόνες στα τρία κύρια, μπλε, πράσινο, κόκκινο. Τώρα πως γίνεται ακριβώς θα σε γελάσω. Ήδη τυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες των '70ς έχουν ξεθωριάσει αλλά μάλλον προς το κίτρινο.
 
Πίσω
Μπλουζα