Θυμάμαι παίζαμε στο δημοτικό (σχεδόν σε όλες τις τάξεις, μέσα με τέλη του 80). Τις μεγάλες μπιλιες τις λέγαμε 20άρες, εκτός από αυτές και τις μικρές υπήρχαν και μεσσαίου μεγέθους τις οποίες λέγαμε 10άρες. Τις σιδερένιες από ρουλεμάν (οι πιο σπάνιες) τις λέγαμε σιδερίτες. Στο σχολείο είχαμε ένα σκάμμα με άμμο στην άκρη του είχε τοίχο, οπότε παίζαμε ως εξής.
Μαζεύαμε λίγη άμμο, την απλώναμε πάνω στο τσιμέντο και με ένα κλαράκι ή με το χέρι φτιάχναμε ένα τριγωνάκι όπου τοποθετούσε ο καθένας τις μπίλιες του. Στη συνέχεια ακολουθούσε ένα τελετουργικό προκειμένου να βγάλουμε τη σειρά, ποιος θα παίξει πρώτος, δεύτερος κτλ. Θυμάμαι που λέγαμε μια λέξη κάτι σαν "τέλεπς" και ρίχναμε την μπίλια με την οποία θα παίζαμε (θα προσπαθούσαμε να χτυπήσουμε τις άλλες στο τριγωνάκι) η οποία ήταν συνήθως 20άρα στο σκάμμα με διεύθυνση προς τον τοίχο. Η μπίλια που θα προσγειωνόταν πιο κοντά στον τοίχο (αν τον χτυπούσε εξοστρακίζονταν προς τα πίσω) ήταν και η νικήτρια.
Μετά από αυτό το τελετουργικό παιρνούσαμε στο κυρίως παιχνίδι που ήταν νομίζω να βγάλουμε τις μπίλες έξω από το τριγωνάκι χτυπώντας τες με την 20άρα. Αν πετύχαινες μία τότε μπορούσες να συνεχίσεις στις επόμενες, αν αστοχούσες τότε ερχόταν η σειρά του αντιπάλου. Η ρίψη της μπίλιας είχε επίσης τη δική της τεχνική. Βάζαμε τη μπίλια στη χούφτα μας (την αγκάλιαζε ο δείκτης) με τον αντίχειρα πίσω από αυτή και κρατώντας το χέρι σταθερό κάτω σημαδεύαμε τη μπίλια που θέλαμε να χτυπήσουμε. Με μια δυνατή κίνηση του αντίχειρα εκσφεδονίζονταν η μπίλια μας προς τον στόχο. Μερικοί πιο επιδέξιοι είχαν άλλη τεχνική, όπου συγκρατούσαν την μπίλια με την άκρη του δείκτη και με το πάνω μέρος του αντίχειρα. Ο υπόλοιπος αντίχειρας κλείδωνε με τον μέσο, ο οποίος ήταν κάτι σαν την σκανδάλη. Καθώς σημαδεύαμε ασκούσαμε πίεση στον αντίχειρα και όταν ήμασταν έτοιμοι απλά χαλαρώναμε τον μέσο και ο αντίχειρας χτυπούσε την μπίλια με δύναμη. Υπήρχαν και άλλοι κανόνες αλλά δυστυχώς δεν τους θυμάμαι. Μάλιστα πριν ξεκινήσω να γράφω δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα από ότι έγραψα ως τώρα
Οι μπίλιες ήταν κάτι σαν λεφτά για μας. Πολύτιμες, τις φυλούσαμε σαν τα μάτια μας, παίζαμε πάντα με στοιχήματα (όποιος κέρδιζε έπαιρνε τις μπίλιες του άλλου) και ενίοτε ανταλλάζαμε άλλα παιχνίδια με αυτές. Θυμάμαι μάλιστα μια φορά σε ένα πάρτυ που είχα κάνει για τα γενέθλιά μου στο σπίτι όπου είχα καλέσει σχεδόν όλη τη τάξη. Ερχεται που λέτε και ο "μάγκας" της τάξης, ο Τζίμης και για δώρο βγάζει από την τσέπη του καμιά δεκαριά 20άρες. Όλοι οι φίλοι μου έγιναν πράσινοι από τη ζήλια τους όταν τις είδαν, ακόμα το θυμάμαι!