μπίλιες (γκάζες)
Μια μέρα είδα στον δρόμο παραπεταμένη μια μικρή μπίλια. Την μάζεψα με στοργή. Ύστερα από λίγες μέρες πήρα σβάρνα τα παιχνιδομάγαζα να βρω να αγοράσω κι άλλες. Δεν βρήκα πουθενά. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που στο Τζάμπο, μέσα σε ένα δισεκατομμύριο παιχνίδια, δεν είχε… ούτε μια μπίλια!
Τέλος πάντων. Τις ξαναξέχασα τις μπίλιες ώσπου τις προάλλες στα Κούκου... βρήκα! Μικρά διχτάκια με διάφορα σχέδια, μέσα σε αυτές και οι γνωστές διάφανες με το τρίπτυχο χρωματιστό φυλλαράκι μέσα. Πήρα διάφορες.
Αλλού τις λέγαν γκάζες, εγώ τις θυμάμαι απλά μπίλιες. Θυμάμαι επίσης πως είχαμε ονόματα για τα διάφορα είδη αλλά δεν θυμάμαι ποια ήταν. Μου φαίνεται πως τις μικρές που προανέφερα, με το σχέδιο μέσα, τις λέγαμε καντιλάκια. Είχαμε όνομα και για τις μεγάλες. χμ... μπάζες; Ίσως όχι. Δεν θυμάμαι που να πάρει.
Θυμάται κανείς ονόματα για τα είδη από τις μπίλιες;
Επίσης θυμάμαι πως υπήρχαν διαφορετικά παιχνίδια. Το πιο απλό ήταν να τις στήνουμε στην σειρά όπου οι πιο όμορφες και μεγάλες μπίλιες ήταν στα αριστερά και οι πιο μικρές και κοινές στα δεξιά, και έπειτα ρίχναμε από απόσταση μια μπίλια, με την σειρά, κι όπου έσπαγες την σειρά έπαιρνες όλες τις μπίλιες προς τα δεξιά για δικές σου. Κι έπειτα δοκίμαζε ο επόμενος. Κάπως έτσι.
Παίζαμε κι ένα άλλο με μια τρυπίτσα στο χώμα, όμως αυτό δεν το θυμάμαι σχεδόν καθόλου. Θυμάμαι μόνο πως κάποια στιγμή ο παίχτης ακουμπούσε τον αντίχειρα στην άκρη της τρυπίτσας και έστριβε την ανοιχτή παλάμη του για να σημαδέψει το χώμα.
Θυμάται κανείς πώς παίζαμε μπίλιες;