galatsiwtis
Retro Member
- Αντιδράσεις
- 44
Μενελίκ?? είχε πιεί τίποτα ο ζαχαροπλάστης?? Πάντως μου ακούγεται για τούρκικη λέξη μπάς και ήταν από την Πόλη για??
Οχι, δε νομιζω να ειχε πιει τιποτα γιατι εκτοτε ξαναβρηκα τουρτες μενελικ σε καποια ζαχαροπλαστεια που δεχονται διαδικτυακες παραγγελιες.galatsiwtis είπε:Μενελίκ?? είχε πιεί τίποτα ο ζαχαροπλάστης?? Πάντως μου ακούγεται για τούρκικη λέξη μπάς και ήταν από την Πόλη για??
Eιναι οντως πολυ παραξενο. Που θυμηθηκαν τωρα τους Αιθιοπες αυτοκρατορες; Η παστα σερανο που πηρε το ονομα της απο τη Χιλιανη τραγουδιστρια Ροσιτα Σερανο, μου φαινεται να εχει μεγαλυτερη λογικη βαση.elephadas είπε:Περίεργο. Μενελίκ ήταν όνομα αυτοκρατόρων της Αιθιοπίας, ο πρώτος (μυθικός) γιος του Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαββά κι ο δεύτερος στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιατί να δόθηκε το όνομά τους σε τούρτα? Μάλλον απλή συνωνυμία θα είναι.
Συμφωνώ απόλυτα. Και η Τζοκόντα σταθερή αξία.PT8 είπε:Ωραίο άρθρο.
Mε Μενελικ και Σοκολατινες μεγαλωσα,μεχρι προτινος,μεχρι το παραπανω ποστ δηλαδη νομιζα οτι ηταν γνωστη παγκοσμιως lol.bambinella 100 είπε:Πριν απο δυο χρονια περιπου, τηλεφωνησα σε καποιο ζαχαροπλαστειο για να παραγγειλω μια τουρτα αναμεικτη. Κρεμα βανιλια και σερανο, δηλαδη.Τοτε ο ζαχαροπλαστης, ο οποιος ηταν πολλα χρονια στο επαγγελμα, με πληροφορησε οτι αυτος ο τυπος τουρτας (η παστας) ονομαζεται μενελίκ και να τη ζηταω ετσι.
Εγω χρονια λατρευα την αναμεικτη, αλλα την ονομασια αυτη πρωτη φορα την ακουγα. Οταν πηγα να την ξαναζητησω ετσι σε αλλα δυο ζαχαροπλαστεια πιο καινουργια, με κοιταξαν λες και ημουν εξωγηινη.
Εσεις εχετε ακουστα τη λεξη μενελίκ;
Όντως, στην πλατεία Μαβίλη υπάρχει το ζαχαροπλαστείο Μικέ και στην Ξενίας το Serano. Και τα δύο είναι τουλάχιστον από τη δεκαετία του '80, μάλλον και παλαιότερα. Από τον Μικέ δεν έχω δοκιμάσει κάτι (εκτός από την διαφημιζόμενη πάστα ανανά, που ομολογώ δε με συγκίνησε καθόλου).elephadas είπε:Εδώ τα έχω μπερδέψει λίγο... ας με βοηθήσει κανένας παλιός Αμπελοκηπιώτης. Όταν πήγαινα στο σχολείο μου (Δέκατο Αμπελοκήπων, ανηφόριζα τη Δορυλαίου) περνούσα κάθε μέρα έξω από ένα ζαχαροπλαστείο στην πλατεία Μαβίλη και μου έσπαγαν τη μύτη οι μυρωδιές που έβγαιναν από εκεί. Στο streetview βλέπω ότι υπάρχει εκεί ακόμη κάτι που μοιάζει ζαχαροπλαστείο. Αλλά δεν λέγεται "Σεράνο" όπως θυμόμουνα, λέγεται "Μike". Σκέφτηκα ότι θα άλλαξε/'εκλεισε, αλλά γκουγκλίζοντας "Ζαχαροπλαστείο Σεράνο" είδα ότι υπάρχει ομώνυμο ζαχαροπλαστείο στην οδό Ξενίας στου Ζωγράφου, σε σημείο από το οποίο επίσης περνούσα κάθε μέρα πηγαίνοντας για το σχολείο. Οπότε τώρα υποψιάζομαι ότι μπέρδεψα τα δυο "καθημερινά" ζαχαροπλαστεία και το επί της Μαβίλη λεγόταν πάντα Mike.
Δυστυχώς δεν είχα μπει ποτέ να δοκιμάσω τα γλυκάκια τους, ούτε του Σεράνο ούτε του Mike. Αρκέστηκα στις μυρωδιές. Γιατί? Διότι δεν τα είδα ποτέ ως ζαχαροπλαστεία. Ήταν απλώς μέρη από τα οποία πέρναγα πηγαίνοντας σχολείο.