Γκαρσόν, μια πάστα !

Μενελίκ?? είχε πιεί τίποτα ο ζαχαροπλάστης?? Πάντως μου ακούγεται για τούρκικη λέξη μπάς και ήταν από την Πόλη για??
 
galatsiwtis είπε:
Μενελίκ?? είχε πιεί τίποτα ο ζαχαροπλάστης?? Πάντως μου ακούγεται για τούρκικη λέξη μπάς και ήταν από την Πόλη για??
Οχι, δε νομιζω να ειχε πιει τιποτα γιατι εκτοτε ξαναβρηκα τουρτες μενελικ σε καποια ζαχαροπλαστεια που δεχονται διαδικτυακες παραγγελιες.

Βρηκα μαλιστα και ζαχαροπλαστειο με αυτη την επωνυμια.
 
Περίεργο. Μενελίκ ήταν όνομα αυτοκρατόρων της Αιθιοπίας, ο πρώτος (μυθικός) γιος του Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαββά κι ο δεύτερος στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιατί να δόθηκε το όνομά τους σε τούρτα? Μάλλον απλή συνωνυμία θα είναι :)
 
elephadas είπε:
Περίεργο. Μενελίκ ήταν όνομα αυτοκρατόρων της Αιθιοπίας, ο πρώτος (μυθικός) γιος του Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαββά κι ο δεύτερος στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιατί να δόθηκε το όνομά τους σε τούρτα? Μάλλον απλή συνωνυμία θα είναι.
Eιναι οντως πολυ παραξενο. Που θυμηθηκαν τωρα τους Αιθιοπες αυτοκρατορες; Η παστα σερανο που πηρε το ονομα της απο τη Χιλιανη τραγουδιστρια Ροσιτα Σερανο, μου φαινεται να εχει μεγαλυτερη λογικη βαση.

Ισως παντως, την εποχη εκεινη να συνηθιζαν τα πρωτοτυπα ονοματα και να ανετρεχαν πολυ πισω στην Ιστορια για να βρουν καποιο εντυπωσιακο, χωρις βεβαια να αποκλειεται και η συνωνυμια, οπως σωστα αναφερεις.

Οπως κι αν ειναι, σε ευχαριστω για την πληροφορια.
 
Tο ΑΑΑ ζαχαροπλαστείο με της περίφημες μηλοπιτες και πάστα Φλόρες υπάρχει πια;

παλιότερα ένα ζαχαροπλαστείο τα δελφίνια η δελφιναριο;
 
Ωραίο άρθρο. Ποιά 70ς;; Όλα τα τρώω ακόμα κ τώρα (πλην των εργολάβων
112.gif
)
 
Δεν έλεγα πότε όχι σε μία τζοκόντα, αλλά οι νουαζέτες μαζί με τα άλλα της ΙΟΝ (αμαρέτι, πραλίνα, μόκα ) ήταν πρώτα στην προτίμηση μου.
cake-eating-smiley.gif
 
Noisetta ήθελα να πω και έγραψα Τζοκόντα. :p
 
bambinella 100 είπε:
Πριν απο δυο χρονια περιπου, τηλεφωνησα σε καποιο ζαχαροπλαστειο για να παραγγειλω μια τουρτα αναμεικτη. Κρεμα βανιλια και σερανο, δηλαδη.Τοτε ο ζαχαροπλαστης, ο οποιος ηταν πολλα χρονια στο επαγγελμα, με πληροφορησε οτι αυτος ο τυπος τουρτας (η παστας) ονομαζεται μενελίκ και να τη ζηταω ετσι.

Εγω χρονια λατρευα την αναμεικτη, αλλα την ονομασια αυτη πρωτη φορα την ακουγα. Οταν πηγα να την ξαναζητησω ετσι σε αλλα δυο ζαχαροπλαστεια πιο καινουργια, με κοιταξαν λες και ημουν εξωγηινη.

Εσεις εχετε ακουστα τη λεξη μενελίκ;
Mε Μενελικ και Σοκολατινες μεγαλωσα,μεχρι προτινος,μεχρι το παραπανω ποστ δηλαδη νομιζα οτι ηταν γνωστη παγκοσμιως lol.
 
Τελικά σε ποια μέρη είναι γνωστή η λέξη μενελίκ;
 
Φυσικά, το μενελίκ. Εγώ το ήξερα σαν πάστα, που αν την κοιτούσες από το πλάι, ήταν ένα σταυρόλεξο κρέμας-σοκολάτας. Το πρωτογνώρισα στη Σπάρτη, στο ζαχαροπλαστείο της πλατείας (όχι το τωρινό), κάτω από το Δημαρχείο, που λεγόταν "Λέσχη" (ατύπως), ενώ ιδιοκτήτης ήταν ο κ.Μαύρακας.
 
elephadas είπε:
Εδώ τα έχω μπερδέψει λίγο... ας με βοηθήσει κανένας παλιός Αμπελοκηπιώτης. Όταν πήγαινα στο σχολείο μου (Δέκατο Αμπελοκήπων, ανηφόριζα τη Δορυλαίου) περνούσα κάθε μέρα έξω από ένα ζαχαροπλαστείο στην πλατεία Μαβίλη και μου έσπαγαν τη μύτη οι μυρωδιές που έβγαιναν από εκεί. Στο streetview βλέπω ότι υπάρχει εκεί ακόμη κάτι που μοιάζει ζαχαροπλαστείο. Αλλά δεν λέγεται "Σεράνο" όπως θυμόμουνα, λέγεται "Μike". Σκέφτηκα ότι θα άλλαξε/'εκλεισε, αλλά γκουγκλίζοντας "Ζαχαροπλαστείο Σεράνο" είδα ότι υπάρχει ομώνυμο ζαχαροπλαστείο στην οδό Ξενίας στου Ζωγράφου, σε σημείο από το οποίο επίσης περνούσα κάθε μέρα πηγαίνοντας για το σχολείο. Οπότε τώρα υποψιάζομαι ότι μπέρδεψα τα δυο "καθημερινά" ζαχαροπλαστεία και το επί της Μαβίλη λεγόταν πάντα Mike.

Δυστυχώς δεν είχα μπει ποτέ να δοκιμάσω τα γλυκάκια τους, ούτε του Σεράνο ούτε του Mike. Αρκέστηκα στις μυρωδιές. Γιατί? Διότι δεν τα είδα ποτέ ως ζαχαροπλαστεία. Ήταν απλώς μέρη από τα οποία πέρναγα πηγαίνοντας σχολείο.
Όντως, στην πλατεία Μαβίλη υπάρχει το ζαχαροπλαστείο Μικέ και στην Ξενίας το Serano. Και τα δύο είναι τουλάχιστον από τη δεκαετία του '80, μάλλον και παλαιότερα. Από τον Μικέ δεν έχω δοκιμάσει κάτι (εκτός από την διαφημιζόμενη πάστα ανανά, που ομολογώ δε με συγκίνησε καθόλου).

Από το Serano όμως, έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα και ήταν και παραμένουν πολύ υψηλού επιπέδου γλυκά. Κλασσικό συνοικιακό ζαχαροπλαστείο με κλασσικές συνταγές στα γλυκά, που ευτυχώς δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Το ανακαινίσαν πρόσφατα μετά από πολλάααα χρόνια (η αλήθεια είναι ότι το χρειαζόταν) αλλά είναι ζαχαροπλαστείο που απλώς αγοράζεις για έξω, χωρίς τραπεζάκια για να κάθεσαι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάστα σοκολατίνα αγαπημένη και μου άρεσε και το κερασάκι πλαστικούρα. Ακόμη στα γενέθλια συνηθιζόταν πολύ η άσπρη τούρτα με λευκά και ροζ τριαντάφυλλα. Τώρα σε κανά γάμο αν δεις τέτοια. Θυμάμαι που τσακωνόμασταν ποιος θα φάει το τριαντάφυλλο, με το οποίο κινδύνευες να σπάσεις κανένα δόντι όταν το δάγκωνες. :fafoutis:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα