Δαλιανίδης - Λάσκαρη: Τολμηρές ταινίες

bambinella 100 είπε:
Υστερα απο αρκετο καιρο, σημερα ειδα ξανα την πιο αγαπημενη μου απο τις επτα ταινιες του thread, το Δακρυα για την Ηλεκτρα, και συνειδητοποιησα καποια πραγματα για τον σκηνοθετη Γιαννη Δαλιανιδη που ισως δεν τα ειχα προσεξει παλαιοτερα.Ο δημιουργος αυτος εφτιαξε μια ταινια ανταξια των καλυτερων ταινιων της εποχης εκεινης. Η φωτογραφια ηταν εκπληκτικη, τα νυχτερινα πλανα εκοβαν την ανασα μεσα απο τις τελειες φωτοσκιασεις και το στησιμο του φακου ακριβως εκει που επρεπε για να δημιουργηθει η σωστη ατμοσφαιρα.

Οι ληψεις απο ψηλα - και δεν μιλω για τις σκηνες στο ελικοπτερο - ηταν καινοτομες και αριστοτεχνικες, οπως εξοχη ηταν και η επιλογη της χρησης φορητης καμερας στα σημεια που επρεπε.

Διαπιστωσα λοιπον οτι ο σκηνοθετης αυτος δεν φοβοταν να πειραματιστει με καινουργιες μεθοδους που αναβαθμιζαν το εργο του. Ηταν καινοτομος σε πολλους τομεις που αφορουσαν τη δουλεια του και σε καθε του ταινια εισηγαγε νεες πρωτοποριακες τεχνικες.

Το αποτελεσμα ολων αυτων ηταν η διαρκης εξελιξη του ιδιου ως δημιουργου και συνεπως και του εργου του που δεν παρεμεινε ποτε στατικο.
Μπράβο bambinella 100, πολύ ενδιαφέρον και σωστό το σχόλιό σου.
 
Συμφωνω απολυτα μαζι σου Bambinella!!! Ειδικα κ η σκηνη οπου παιζουν τεννις ειναι σαν παρακολουθουμε αμερικανικη ταινια!!! Σωστες κ οι παρατηρησεις σου για τα πλανα!!

Το μονο παραπονο που εχω απο αυτην την ταινια ειναι οτι εχει λιγο cast. Δηλαδη θα προτιμουσα να ειχε σκηνες με περισσοτερο κοσμο ετσι για να γεμιζει το ματι!! Βεβαια αυτο θα το αποφυγαν γιατι ηθελαν να τονισουν τις σχεσεις κ τις ρηξεις μεταξυ των πρωταγωνιστων!!! Παντως ειναι μια εκπληκτικη ταινια βασισμενη σε αρχαια τραγωδια!! :D
 
Απαντησες μονος σου, argy, για το θεμα του καστ. Προκειται για μια ταινια "εσωτερικη" που γυριστηκε ετσι για να τονισει ακομα περισσοτερο τις τεταμενες διαπροσωπικες σχεσεις μεταξυ των πρωταγωνιστων.

Και οντως βασιζεται στον αρχαιο μυθο των Ατρειδων, εξ' ου και το ονομα Ηλεκτρα.
 
Εγω την περασμενη εβδομαδα ξανα εβλεπα τον Εγωισμο !!!! Κ αυτο το εργο εχει φανταστικα πλανα κ μου αρεσει πολυ ο τροπος που μπλεκονται τα προσωπα!!! Δηλαδη παλι φαινονται με μαεστρια τα εξωτερικα κ εσωτερικα κινητρα των ηρωων!!! Τελικα αυτες οι ταινιες ειναι πραγματικα στολιδια για τον Παλιο Καλο Ελληνικο Κινηματογραφο !!! :thumbup:
 
Μια και αναφέρθηκε ο εγωισμός, να πω οτι κουμπάρος των γονιών μου ήταν ο πιτσιρικάς, που όταν χάλασε το αμάξι της Λάσκαρη, πήγε και φώναξε τον τεχνικό...

Εδώ στο 7:35...

http://www.youtube.com/watch?v=feOIpCKGfiw

Αν δείτε το βίντεο, ένας πιτσιρικάς τον φωνάζει Σπύρο. Είναι το πραγματικό του όνομα...
 
Αυτο ειναι πολυ ωραιο κι ενδιαφερον, DINO!

Ο Σπυρος εκανε κι αλλες εμφανισεις αργοτερα, σε κινηματογραφο, θεατρο, τηλεοραση;
 
Έχει παίξει και με τη Βουγιουκλάκη στην ταινία που είχε πολλά φτωχά αδερφάκια... Ήταν μέσα σε αυτά...

Δε θυμάμαι ποιά ήταν η ταινία...

Δυστυχώς δε θυμάμαι να έχει παίξει σε άλλες ταινίες... Αργότερα δούλεψε σε εφημερίδα εδώ στην Πάτρα (πιεστήριο) και μετά ασχολήθηκε με τις Αγιογραφίες...
 
Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι στην ταινία "Νόμος 4000" στη σκηνή στα μπουζούκια, παίζει ο Μάρκος Βαμβακάρης μπουζούκι στο τραγούδι "Ρίξε μου μια διπλοπενιά". Και το έμαθα διότι ήταν μία από τις ερωτήσεις του κινηματογράφου στο Χριστουγεννιάτικο Κουίζ που έχασα !!!

Επίσης στην ταινία "Εγωϊσμός" η Ναθαναήλ είχε δοκιμασθεί για το ρόλο της καλής αδελφής αλλά τελικά ... αντικαταστάθηκε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πολυ ωραια παρουσιαση των τολμηρων ταινιων της Ζωιτσας, ηταν το θηλυκο του ελληνικου κινηματογραφου, αν και σε συνεντευξη της με τον Χατζηνικολαου, οταν της ειπε αν κάψατε πολλους άνδρες, ειπε όχι, εγω αλλα κάποιες άλλες , κομμωτριες, ραφτρες, αυτες εκαψαν άνδρες, εγω οχι..μου εκανε εντυπωση η δηλωση, την ιστορια μιας ζωης την ειδα σε μικρη ηλικια και δεν πολυκατάλαβα, θα ηθελα να την ξαναδω..
 
caprice είπε:
Επίσης στην ταινία "Εγωϊσμός" η Ναθαναήλ είχε δοκιμασθεί για το ρόλο της καλής αδελφής αλλά τελικά ... αντικαταστάθηκε
Οντως η Ναθαναηλ αντικατασταθηκε, απο τη Τζενη Ρουσεα. Ο λογος ηταν οτι η Ελενα ξενυχτουσε πριν απο τα πρωινα που ξεκινουσε το γυρισμα, με αποτελεσμα να ειναι ασυνεπης στις ωρες που ειχαν καθοριστει, και επισης ειχε προβλημα στο να θυμαται τα λογια του ρολου της.

Κριμα, γιατι νομιζω οτι ενας συνδυασμος Λασκαρη - Ναθαναηλ θα ηταν πολυ ενδιαφερων.
 
Όντως!!!! Θα θελα πολύ να τις δω να παίζουνε μαζί αυτές τις δυο...
 
Συγνωμη, για το ''στον αστερισμό της παρθενου'' αυτη δεν ειχα καταλάβει και νομίζω οτι ηταν η πιο τολμηρή από τις ταινιες της Ζωής...ενας ρολος που εκοβε την ανάσα..
 
αλλαζουν και οι καιροι και τα χρονια.εγω με αλλο ματι ειχα δει το 1978/10 χρονων ημουν/τον αστερισμο της παρθενου.και με αλλο ματι τον εβλεπα μεταγενεστερα.
 
μήπως θυμάται κανείς να μου πει αν ήταν η λάσκαρη που έπαιζε το μοντέλο σε ταινία με νομίζω τον αλεξανδράκη καλλιτέχνη? ή θυμάμαι κάτι τελείως άλλο?
 
Χμμ...τέτοια ταινία με τον Αλεξανδράκη καλλιτέχνη και μοντέλο την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν το " Η Λίζα και η άλλη" αν δεν απατώμαι.
 
Απατάσαι!!! Ήταν "Η Ψεύτρα" και όχι η "Λίζα.."!
 
Ωχ την πάτησα...πάντως καλά θυμόμουν τους ηθοποιούς...
 
αλλιως βλεπουμε ενα θεαμα οταν ειμαστε μικροι.και με αλλη οπτικη οταν φτασουμε σε καποια ηλικια.βεβαια τοτε πουλουσαν τις ταινιες στο εξωτερικο και εκει εκοβαν και εραβαν σκηνες οπως τους βολευε.
 
Εκπληκτικο θέμα δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω μάλλον νομιζω την Στεφανία! Απιστευτος πάντως ο χαρακτηρας που λιγο πολύ σε ολες ενσαρκώνει η Λασκαρη, ανεξάρτητη, προκλητική, με αυτοπεποιθήση για την σεξουαλικότητα της και κυνική μέχρι το κόκκαλο.
 
Πίσω
Μπλουζα